Plasament

Sentinţă civilă 3208 din 20.11.2018


S-a luat în examinare  cererea formulată de reclamanta Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin împotriva pârâţilor …  având ca obiect plasament.

După deschiderea dezbaterilor şi verificarea actelor şi lucrărilor de la dosar, instanţa constată că dezbaterile pe fondul cauzei au fost consemnate în încheierea de amânare iniţială a pronunţării din data de 15.11.2018, dată la care instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera,  a amânat pronunţarea pentru data de 20.11.2018.

T R I B U N A L U L,

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată că:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Caraş-Severin sub nr. 2654/115/2018 la data de 02.10.2018,  reclamanta Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, a chemat în judecată pârâţii …, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună încetarea măsurii protecţiei specială a plasamentului, instituite anterior, faţă de minorul …, la asistentul maternal profesionist …, potrivit sentinţei civile nr. 2777/17.10.2005 a Tribunalului Caraş-Severin, modificată şi completată prin sentinţa civilă nr. 1475/30.07.2015 a Tribunalului Caraş-Severin;acordarea în continuare a protecţiei speciale, prin instituirea măsurii de protecţie specială a plasamentului, faţă de tânărul …, pe toată durata continuării studiilor şcolare, dar fără ca acesta să depăşească vârsta de 26 de ani, la numita …, precum şi acordarea în continuare a alocaţiei lunare de plasament aferente;încetarea obligaţiei numitei … la prestarea unui număr de 40 ore lunar de muncă, acţiuni sau lucrări de interes local, pe raza localităţii de domiciliu/reşedinţă, obligaţie stabilită potrivit sentinţei civile nr. 1475/30.07.2015 a Tribunalului Caraş-Severin;stabilirea domiciliului tânărului … la numita …, persoană care are domiciliul în …

În motivarea cererii se arată că, în fapt, tânărul … s-a născut la …şi provine din relaţiile întâmplătoare ale numitei ….

Prin sentinţa civilă nr. 2777/17.10.2005, Tribunalul Caraş-Severin a dispus instituirea măsurii de protecţie specială a plasamentului, faţă de copilul …, la asistentul maternal profesionist …

Ulterior, prin sentinţa civilă nr. 1475/30.07.2015, Tribunalul Caraş-Severin a dispus, printre altele, obligarea numitei … la prestarea unui număr de 40 ore lunar de muncă, acţiuni sau lucrări de interes local, pe raza localităţii de domiciliu/reşedinţă.

Prin cererea sa, document înregistrat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin sub nr. 27811/21.09.2018, tânărul … a solicitat acordarea în continuare a protecţiei speciale, prin instituirea măsurii de protecţie specială a plasamentului, faţă de el, pe toată durata continuării studiilor şcolare, dar fără ca acesta să depăşească vârsta de 26 de ani, la numita …, deoarece îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ de zi.

Prin declaraţia sa, document înregistrat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin sub nr. 27810/21.09.2018, numita … a precizat că este de acord să asigure şi în continuare ocrotirea tânărului ….

Reclamanta arată că, potrivit punctului de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, exprimat în cuprinsul adresei nr. 9723/DGPDC/SM/so/l 8.07.2018, în situaţia tinerilor care au împlinit vasta de 18 ani, " necesitatea asigurării creşterii, îngrijirii şi educării, necesare dezvoltării armonioase a acestora" de către un asistent maternal profesionist poate intra în contradicţie cu capacitatea deplină a acestuia de a lua decizii cu privire la persoana sa, în condiţiile în care potrivit legii are capacitate deplină în acest sens.

Astfel, susţine reclamanta, se apreciază că, pentru aceşti beneficiari, legea prevede ca ei să poată beneficia de "protecţia specială prevăzută de Legea nr. 272/2004 până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu", aceasta putând fi prelungită în condiţiile art. 55 alin. 2 şi 3 din acelaşi text de lege.

Se mai arată că potrivit prevederilor art. 1 din HG 679/2003 privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului maternal profesionist, "asistent maternal profesionist este persoana fizică, atestată în condiţiile prezentei hotărâri, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau încredinţare."

Reclamanta arată că,  potrivit aceluiaşi punct de vedere, plasamentul la o persoană sau familie poate fi considerată modalitatea de asigurare a continuităţii protecţiei speciale a tânărului care a împlinit vârsta de 18 ani şi care a solicitat aplicarea prevederilor art. 55 alin. 2 şi 3 din textul de lege anterior menţionat.

Întrucât numita … asigură ocrotirea copilului …, reclamanta apreciază că nu se impune obligarea acesteia la muncă în folosul comunităţii, întrucât această persoană se încadrează în una dintre prevederile legale referitoare la scutirea de la prestarea de muncă în folosul comunităţii.

Urmare celor anterior menţionate, precum şi raportului nr. IXA/13233/25.09.2018 şi respectiv planului individualizat de protecţie nr. IXA/13232/25.09.2018 ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin - Compartimentul Asistenţă Maternală privind situaţia tânărului …,reclamanta  solicită admiterea prezentei cereri de chemare în judecată astfel cum a fost mulată şi motivată.

În drept, art. 55 alin. 2, art. 67 alin. 2, art. 72 alin. 1-2, art. 73 alin. 1-3 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;dispoziţiile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;dispoziţiile art. 30 alin. 1 din Noul Cod de procedură civilă, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

În baza art.  200 alin. 1 Cod proc.civ. s-a procedat la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârâţi, cu menţiunea de a depune întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare.

Pârâţii nu au formulat întâmpinare în cauză şi nu au depus probe în apărare.

Din analiza înscrisurilor administrate în cauză, instanţa constată următoarea stare de fapt:

Prin sentinţa civilă nr. 2777/17.10.2005 (fila 8) pronunţată de către Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr.5635/C/2005 s-a dispus instituirea  plasamentului minorului … la asistentul  maternal profesionist …

Copilul … s-a născut la data … şi a împlinit vârsta … în data de ….

La data de 20.0.92018 (fila 17) tânărul ..  a formulat, în baza art. 55 alin. 2 din  Legea 272/2009 o cerere de acordare a protecţiei sociale sub forma plasamentului  tot la asistentul maternal profesionist ….

Asistentul maternal profesionist …a dat o declaraţie în faţa reclamantei DGASPC Caraş-Severin (fila 18) prin care arată că  este de acord ca tânărul … să rămână  la ea în calitate de simplă persoană fizică şi nu de asistent maternal profesionist

Instanţa, cu privire la primul petit, având a obiect  încetarea măsurii protecţiei speciale a plasamentului, constată că  este întemeiat, pentru următoarele considerente.

Conform art. 55 alin. 1 Legea  272/2004, copilul beneficiază de protecţia specială a plasamentului până la dobândirea  capacităţii de exerciţiu. Acesta, conform art. 38 Cod civil, se dobândeşte la împlinirea vârstei de 18 ani.

Din analiza acestui text de lege rezultă că măsura plasamentului încetează la împlinirea vârstei de 18 ani, condiţionat de constatarea încetării de către om instanţă de judecată. Data la care măsura încetează este aceea arătată de legiuitor şi nu cea a formulării cererii de chemare în judecată sau a pronunţării hotărârii judecătoreşti, întrucât prin această hotărâre se constată îndeplinită  o condiţie rezolutorie, efectele îndeplinirii acesteia fiind cele arătate la art. 1407 alin. 1Cod civil.

Pentru aceste considerente, constată întemeiat acest petit.

Instanţa, cu privire la petitul având ca obiect acordarea în continuare a protecţiei speciale a plasamentului la pârâta … în calitate de persoană fără calitatea de asistent maternal profesionist, constată următoarele:

Odată cu formularea  cererii tânărului  … s-a născut obligaţia autorităţilor statului, în baza art. 55 alin. 2 Legea 272/2004, de a acorda (în cazul îndeplinirii condiţie ca tânărul să se afle în continuarea studiilor) în protecţia specială a plasamentului. Această obligaţie constă în obligaţia DGASPC Caraş-Severin să solicite instanţei instituirea măsurii şi obligaţia instanţei de a dispune măsura, având în vedere interesul major al copilului.

Referitor la obligaţia judecătorului de a avea în vedere cu prioritate interesul superior al copilului, prevăzut de art. 1,2 şi 3 din Legea 272/2004, instanţa constată următoarele:

Conform art. 55, 56 şi 122 din Legea 272/2004, plasamentul tânărului poate fi instituit la o altă persoană care nu are atestat de asistent maternal profesionist, la o persoană care are atestat de asistent maternal profesionist, cu care se încheie un contract individual de muncă (ce are la bază plasamentul tânărului la acel asistent maternal profesionist, care se încheie  doar pentru activitatea de creştere, educare şi îngrijire a acelui tânăr) sau la o persoană care are atestat de asistent maternal profesionist, cu care nu se încheie contractul de muncă menţionat anterior.

Reclamanta, prin cererea formulată, solicită instituirea plasamentului la o persoană care are calitatea de asistent maternal profesionist, fără a se încheia un contract de muncă cu acesta. Acest  fapt rezultă din cuprinsul cererii de chemare în judecată şi din cuprinsul celui de-al doilea petit, prin nearătarea calităţii de asistent maternal a pârâtei ….

Reclamanta prezintă în cuprinsul cererii două motive de fapt pentru a dovedi temeinicia acesteia:

- faptul că " necesitatea asigurării creşterii, îngrijirii şi educării, necesare dezvoltării armonioase a acestora" de către un asistent maternal profesionist poate intra în contradicţie cu capacitatea deplină a acestuia de a lua decizii cu privire la persoana sa, în condiţiile în care potrivit legii are capacitate deplină în acest sens;

- faptul că "plasamentul la o persoană sau familie poate fi considerată modalitatea de asigurare a continuităţii protecţiei speciale a tânărului care a împlinit vârsta de 18 ani şi care a solicitat aplicarea prevederilor art. 55 alin. 2 şi 3 din textul de lege anterior menţionat."

Instanţa, cu privire la cel de-al doilea motiv, constată că este neîntemeiat, întrucât această modalitate  este prevăzută de art. 122 Legea 272/2004 alternativ cu cea a instituirii la un asistent maternal profesionist şi este în sarcina reclamantei să facă dovada că este în interesul tânărului alegea celei dintâi modalităţi, nefiind suficientă simpla afirmaţie că legea prevede şi instituirea plasamentului în această modalitate.

Cu privire la primul motiv, instanţa constată că este neîntemeiat, întrucât reclamanta nu arată în ce fel asistentul maternal profesionist poate influenţa negativ capacitatea tânărului de a lua decizii cu privire la persoana sa.

Reclamanta omite faptul că tânărul, în cazul admiterii cererii sale, ar fi dat în plasament aceleiaşi persoane,  dar nu în calitate de asistent  maternal, ci în calitate de persoană fizică. Această diferenţă de calitate în nici un caz nu poate determina  un comportament diferit al pârâtei .. faţă de deciziile tânărului ….

În plus, instanţa mai are în vedere şi următoarele aspecte legate de interesul superior al tânărului …

Este neîndoielnic faptul (necontestat în cauză) că măsura plasamentului trebuie acordată în continuare la persoana care a avut grijă de copil până la vârsta de 18 ani şi faţă de care au luat naştere sentimente de afecţiune (dovedite şi prin declaraţia de la fila 18 conform căreia pârâta este dispusă să aibă grijă în continuare de tânăr şi în lipsa unei remuneraţii). Aceste sentimente sunt reciproce, având în vedere dorinţa tânărului arătată în cuprinsul cererii (fila 17) de a se institui măsura plasamentului tot la pârâta …

Instanţa constată că dacă se instituie plasamentul la … în calitate de asistent maternal profesionist, art. 122 alin. 3 şi 4 Legea 272/2004 obligă reclamanta la încheierea  contractului de muncă, iar dacă se instituie plasamentul la …fără a se arăta în ce calitate (astfel cum  solicită reclamanta) reclamanta nu are această obligaţie.

Acordul dat de … (fila 18) de a avea grijă de tânăr fără a fi remunerată, prezumă ataşamentul ei faţă de acesta şi nu este de natură să influenţeze drepturile  tânărului instituite prin Legea 272/2004.

Printre aceste drepturi, instanţa consideră că se regăseşte şi acela de a fi dat în grija persoanei faţă de care există un ataşament şi sentimente de afecţiune reciproce. Al doilea drept constă în necesitatea instituirii unor condiţii cât mai bune pentru creştere, educare şi îngrijire, iar aceste condiţii le poate avea în situaţia în care persoana  la care este dat în plasament obţine venituri suplimentare din contractul de muncă şi atâta timp cât art. 122 din Legea 272/2004  permite această modalitate de plasament necondiţionată de alte circumstanţe, instanţa, constată că este în interesul superior al tânărului ca măsura plasamentului să fie instituită la … în calitate de asistent maternal profesionist.

Cu privire la celelalte petite, instanţa constată că sunt întemeiate, pentru următoarele considerente:

Petitul având ca obiect stabilirea domiciliului tânărului … la numita ..a, persoană care are domiciliul în comuna …, este întemeiat întrucât potrivit art. 63 "Pe toată durata plasamentului, domiciliul copilului se află, după caz, la persoana, familia, asistentul maternal sau la serviciul de tip rezidenţial care îl are în îngrijire." 

Petitul având ca obiect încetarea obligaţiei numitei … prestarea unui număr de 40 ore lunar de muncă, acţiuni sau lucrări de interes local, pe raza localităţii de domiciliu/reşedinţă, este întemeiat, întrucât  faţă de prevederile art. 7  Legea 416/2001, pârâta …în categoria persoanelor care nu pot presta muncă în folosul comunităţii deoarece are în îngrijire un minor cu vârsta sub 7 ani.

Având în vedere cele mai sus expuse,  şi ţinând cont de interesul superior al tânărului în cauză, va admite  în parte acţiunea formulată de reclamanta Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin,  în contradictoriu cu …

Va constata că la data de 15.09.2018 a încetat măsura protecţiei speciale a plasamentului, instituite anterior, faţă de minorul …, la asistentul maternal profesionist …, potrivit sentinţei civile nr. 2777/17.10.2005 a Tribunalului Caraş-Severin, modificată şi completată prin sentinţa civilă nr. 1475/30.07.2015 a Tribunalului Caraş-Severin.

Va dispune acordarea în continuare a protecţiei speciale a plasamentului, din data de 20.09.2018, faţă de tânărul …, pe toată durata continuării studiilor şcolare, dar fără ca acesta să depăşească vârsta de 26 de ani, la asistentul maternal profesionist …, precum şi acordarea în continuare a alocaţiei lunare de plasament aferente.

Va dispune încetarea obligaţiei numitei Gruia … la prestarea unui număr de 40 ore lunar de muncă, acţiuni sau lucrări de interes local, pe raza localităţii de domiciliu/reşedinţă, obligaţie stabilită potrivit sentinţei civile nr. 1475/30.07.2015 a Tribunalului Caraş-Severin.

Va stabili domiciliul tânărului … la asistentul maternal profesionist …, persoană care are domiciliul în …

PENTRU  ACESTE  MOTIVE

ÎN  NUMELE  LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, cu sediul în mun. Reşiţa Al Trei Ape nr.4 jud. Caraş-Severin, CUI 9759188 cont IBAN RO91TREZ24A680600200130X, deschis la Trezoreria Reşiţa, în contradictoriu cu pârâţii …. şi, în consecinţă:

Constată că la data de 15.09.2018 a încetat măsura protecţiei speciale a plasamentului, instituite anterior, faţă de minorul …, la asistentul maternal profesionist …, potrivit sentinţei civile nr. 2777/17.10.2005 a Tribunalului Caraş-Severin, modificată şi completată prin sentinţa civilă nr. 1475/30.07.2015 a Tribunalului Caraş-Severin.

Dispune acordarea în continuare a protecţiei speciale a plasamentului, din data de 20.09.2018, faţă de tânărul …, pe toată durata continuării studiilor şcolare, dar fără ca acesta să depăşească vârsta de 26 de ani, la asistentul maternal profesionist …, precum şi acordarea în continuare a alocaţiei lunare de plasament aferente.

Dispune încetarea obligaţiei numitei … la prestarea unui număr de 40 ore lunar de muncă, acţiuni sau lucrări de interes local, pe raza localităţii de domiciliu/reşedinţă, obligaţie stabilită potrivit sentinţei civile nr. 1475/30.07.2015 a Tribunalului Caraş-Severin.

Stabileşte domiciliul tânărului … la asistentul maternal profesionist …, persoană care are domiciliul în comuna ….

Executorie.

Cu drept de recurs în termen de 10 de zile de la comunicare. Cererea de recurs va fi depusă la Tribunalul Caraş-Severin.

Pronunţată în şedinţa publică, azi  20.11.2018.