Plângere contravențională. Proba video

Sentinţă civilă 5187 din 27.06.2017


Analizând înregistrarea, instanța reţine că pe raza aparatului radar, la 23.56.25, autoturismul marca ... cu  nr. de înmatriculare ... a circulat cu viteza de 109 km/h.

Sentinţa civilă nr.5187/27.06.2017

Prin procesul verbal de contravenţie seria ... , s-a reţinut că la data indicată, petentul a condus autoturismul marca ... cu nr. de înmatriculare ... pe str. ... din mun. Galaţi cu viteza de 109 km/h, viteză înregistrată cu aparatul PYTHON 181, caseta D45, montat pe autoturismul marca Dacia cu număr de înmatriculare .... De asemena, petentul nu a folosit centura de siguranţă şi nu avea asupra sa permisul de conducere şi certificatul de înmatriculare, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.305 lei şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Prin sentinţa civilă nr.5187/27.06.2017, Judecătoria Galaţi a respins plângerea.

Verificând, sub aspect formal, potrivit dispozitiilor art. 34 alin.1 din O.G. nr. 2/2001 legalitatea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria ..., instanţa constată că acesta a fost încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale incidente, neexistând cazuri de nulitate absolută ce ar putea fi invocate din oficiu.

Astfel, instanţa arată că situaţiile care atrag nulitatea absolută a procesul verbal sunt expres şi limitativ determinate de art. 17 din O.G. 2/2001. De aceea, în celelalte cazuri, în care nu sunt îndeplinite anumite cerinţe privind întocmirea procesului verbal, nulitatea acestuia nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea actului. În acest sens, s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în Decizia R.I.L.  nr. XXII/19.03.2007.

Întrucât în speţă nu se poate reţine existenţa vreunei cauze de nulitate absolută sau relativă a procesului-verbal contestat, instanţa constată că forţa probantă a acestuia nu a fost înlăturată, el bucurându-se în continuare de prezumţia de legalitate instituită de lege în favoarea sa.

Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal, instanţa reţine că, deşi în dreptul nostru intern contravenţiile au fost scoase de sub incidenţa dreptului penal şi procesual penal, în lumina jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, acest gen de contravenţii intră în sfera „acuzaţiilor în materie penală” la care se referă primul paragraf al art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Conform jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, dreptul unei persoane de a fi prezumată nevinovată şi de a solicita acuzării să dovedească faptele ce i se impută nu este absolut, din moment ce prezumţiile bazate pe fapte sau legi operează în toate sistemele de drept şi nu sunt interzise de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în măsura în care statul respectă limite rezonabile, având în vedere importanţa scopului urmărit, dar şi respectarea dreptului la apărare (cauza Salabiaku c. Franţei).

Instanţa  reţine că petentul, nu a reuşit să facă dovada pozitivă a unei situaţii de fapt contrarii celei descrise în actul constatator al contravenţiei.

Mai mult, existenţa faptelor menţionate în cuprinsul procesului-verbal contestat a fost confirmată şi de înregistrarea video - radar depusă la dosarul cauzei, din care reiese cu certitudine că petentul a săvârşit fapta contravenţională care i se impută. Analizând înregistrarea, reţinem că pe raza aparatului radar menţionat mai sus, la 23.56.25, autoturismul marca ... cu  nr. de înmatriculare ... a circulat cu viteza de 109 km/h.

Instanța de apel a respins apelul ca fiind nefondat, reținând că nu poate fi reţinută susţinerea petentului precum că din filmare rezultă că maşina petentului a circulat cu viteza mai mare deoarece, filmarea trebuie să fie cursivă în perioada de depistare a vitezei şi sincronizarea imagini trebuie să se facă cu un singur autoturism. Din înregistrarea video reiese cu claritate că petentul a fost înregistrat circulând cu viteza de 109 km/h, rezultă şi un timp rezonabil în care targetul să fie filmat în mod cursiv pe o perioadă suficientă de timp.