În cazul rezolvării plângerii contravenţionale, gravitatea faptei contravenţionale este dată de elemente cum ar fi împrejurarea comiterii contravenţiei, urmările acesteia, persoana contravenientului.

Sentinţă civilă 1769 din 08.08.2013


Plângere contravenţională – În cazul rezolvării plângerii contravenţionale, gravitatea faptei contravenţionale este dată de elemente cum ar fi împrejurarea comiterii contravenţiei, urmările acesteia, persoana contravenientului,  să existe proporţionalitate între sancţiunea stabilita si gradul de pericol social al faptei săvârşite, proporţionalitate intre fapta comisa si consecinţele comiterii ei este una dintre condiţiile impuse prin jurisprudenţa CEDO.

Sancţiunea trebuie  apreciata in aşa fel încât sa îmbine caracterul pugnitiv cu cel educativ.

Prin  plângerea înregistrată la  această  instanţă , petenta S.C G G S.R.L în contradictoriu cu G F –Secţia Judeţeană Galaţi a  solicitat  ca  prin hotărârea  ce se  va  pronunţa să se  dispună  anularea procesului verbal  de  contravenţie seria H nr. 0381378/05.02.2013 şi  în subsidiar a solicitat să se înlocuiască amenda contravenţională de 1000 lei cu un avertisment.

Prin procesul  verbal  seria H nr. 0381378/14.03.2013  societatea petenta a fost sancţionat cu  amendă  de  1000 lei pentru săvârşirea contravenţiei  prev. de art.  41 pct 2 lit. c din Legea 82/1991 R contând în aceea că urmare a controlului operativ efectuat în ziua de 07.03.2013 ora 11,00 la punctul de lucru aparţinând S.C. G G SRL B, situat în T , judeţul Gl unde societatea desfăşoară  activităţi de jocuri de noroc prin intermediul a două aparate cu seriile SGS 2128 şi SGS 2129, s-a constatat faptul că în registrul cu situaţiile încasărilor zilnice pentru perioada 01.01.2013-07.03.2013 se găsesc operate înregistrări cu tăieturi şi modificări.

Instanţa contată că, raportat la fapta astfel cum a fost descrisă contravenţia a fost corect încadrată , susţinerile petentei în sensul că agentul constatator nu a încadrat corect norma de incriminare nefiind temeinice.

Astfel dispoziţiile art. 41 pct .2 lit. c din Legea 82/1991 nu se referă doar la obligaţia de întocmire şi utilizare a documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate etc(…) , ci şi la obligaţia de a efectua în mod corect aceste operaţiuni prevăzute de textul de lege, astfel încât în actele justificative şi contabile ala societăţii să nu apară tăieturi şi ştersături care să pună sub semnul îndoielii veridicitatea lor.

De altfel reprezentantul societăţii nu a avut de formulat obiecţiuni fapta constatat în acest sens la rubrica „ alte menţiuni”.

De asemenea faptul că , ulterior petenta prin reprezentanţi a depus la dosar situaţia încasărilor zilnice pentru perioada respectivă pentru a face dovada că nu au existat tăieturi şi modificări, nu face dovada că acestea nu au existat , actele putând fi refăcute , cu atât mai mult cu cât cu ocazia controlului , managerul zonal al SC G G SRL nu a contestat existenţa acestor tăieturi şi modificări, ci dimpotrivă a făcut referiri la persoanele vinovate şi anume la casierele de serviciu.

Analizând  procesul  verbal, instanţa  constată că nu există alte  motive  de nulitate absolută.

Se apreciază însă  că,  în raport cu  fapta reţinută şi de faptul că nu a avut urmări grave sancţiunea  aplicată  este prea  aspră.

Astfel,  instanţa apreciază că fapta prezintă  un grad  de  pericol social redus, date fiind împrejurările că  nu a  avut  urmări  grave.

In consecinţă, se  reţine că, sancţiunea juridică,  în general  şi contravenţia, în special,  nu reprezintă un scop în  sine,  ci un mijloc  de reglare a  raporturilor sociale, de  formare a  unui  spirit  de responsabilitate  şi ca  urmare nu  este nevoie în toate  cazurile să se  aplice  numai sancţiunea amenzii, acesta fiind şi scopul disp.art.7  alin.3  din OG 2/2001 aprobată  prin  Legea 180/2002, care  prevăd că avertismentul poate  fi  aplicat şi în  cazul  în care actul  normativ de  stabilire  şi sancţionare a  contravenţiei  nu prevede  această  sancţiune.

Faţă de  aceste considerente,  instanţa  va admite  în parte  plângerea  şi va  anula  în parte  procesul  verbal  cu consecinţa înlocuirii amenzii  cu  avertismentul.

Prin decizia Tribunalului Galaţi nr.16 din 05.02.2014 s-a admis apelul declarat de GF Galaţi în contradictoriu cu intimata GG SRL B . Anulează sentinţa civilă. Respinge plângerea ca nefondată.