Încuviinţare executare silita

Decizie 1159/A din 10.10.2018


Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe apelanta I. PRIN K. ROMANIA SRL, . …. şi pe intimata S. M.., .având ca obiect încuviinţare executare silită.

.

TRIBUNALUL

Deliberând asupra apelului constată următoarele:

Prin încheierea civilă din …, Judecătoria Vaslui a respins, ca neîntemeiată, cererea formulată de petentul Z. V., executor judecătoresc în circumscripţia Curţii de Apel Iaşi… la stăruinţa creditoarei I., cu sediul procesual ales la K. ROMÂNIA SRL, …. având ca obiect „încuviinţarea executării silite” a titlului executoriu reprezentat de contractul de credit pentru nevoi personale din data de 28.02.2016 încheiat între F. România IFN S.A., şi debitorul S. M.,

………………………………………………………………………………………

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma motivelor de apel şi a dispoziţiilor legale aplicabile în cauză, instanţa de control judiciar a constatat că apelul este neîntemeiat pentru următoarele considerente:

În mod corect a reţinut prima instanţă că nu sunt îndeplinite condiţiile încuviinţării executării silite motivat de faptul că nu este opozabilă debitoarei cesiunea de creanţă încheiată la 6 decembrie 2017 între cedentul F. I.F.N SA şi I Malta LTD.

Prima instanţă nu a reţinut că cesiunea de creanţă nu este valabilă, ci că această cesiune nu este opozabilă debitoarei pentru că această nouă creditoare nu a depus dovada comunicării cesiunii către debitoare.

 Susţinerea apelantei că cesiunea reprezintă un contract consensual, iar pentru valabilitatea cesiunii, în general,  nu este necesar  acordul debitoarei este corectă.

 Art. 1573 NCPC prevede că: „Creanţa este cedată prin simpla convenţie a cedentului şi a cesionarului fără notificarea debitorului” din care rezultă caracterul consensual al convenţiei.

Prima instanţă nu a înlăturat caracterul consensual al cesiunii de creanţă, ci  a aplicat art. 1578. civ., care prevede „(1) Debitorul este ţinut să plătească cesionarului din momentul în care:

a) acceptă cesiunea printr-un înscris cu dată certă;

 b) primeşte o comunicare scrisă a cesiunii, pe suport hârtie sau în format electronic, în care se arată identitatea cesionarului, se identifică în mod rezonabil creanţa cedată şi se solicită debitorului să plătească cesionarului. În cazul unei cesiuni parţiale, trebuie indicată şi întinderea cesiunii.

(2) Înainte de acceptare sau de primirea comunicării, debitorul nu se poate libera decât plătind cedentului.”

Din acest articol rezultă că debitorul nu poate face plată cesionarului decât după ce acceptă cesiunea sau primeşte comunicarea scrisă a cesiunii, până la aceste proceduri clare de comunicare, debitorul poate face plăti cedentului.

Astfel, apelanta în calitate de cesionar nu are dreptul de a pretinde plata de la debitoare în lipsa unei comunicări prealabile a cesiunii sau acceptării cesiunii de către debitoare.

Apelanta a depus în prima instanţă numai notificarea către debitoare prin care o înştiinţează de efectuarea cesiunii, dar nu a depus dovada comunicării, pentru a se verifica dacă efectiv debitoarea a primit notificarea.

Deşi creditoarei i s-a pus în vedere de către prima instanţă să depună dovada comunicării notificării către debitoare, aceasta nu o  ataşează, iar în calea de atac apelanta a arătat că depune şi comunicarea notificării, dar aceasta nu există la dosar.

  În lipsa comunicării notificării către debitoare, apelanta nu are dreptul de a pretinde plata şi nici dreptul de a pretinde o plată silită, prin procedura de executare.

 În mod corect a reţinut prima  instanţă că nu a fost făcută proba opozabilităţii cesiunii debitorului, art. 1578 alin. 1 lit. b şi alin. 2 C. pr. civ.  prin faptul că notificarea a fost primită de către debitor, astfel că există un impediment conform art. 666 alin. 5 pct. 7 C. pr. civ.,  pentru încuviinţarea executării silite.

În temeiul art. 480 CPC se va respinge apelul şi se va păstra încheierea.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

Respinge apelul declarat de I LTD împotriva încheierii din 8.08.2018 a Judecătoriei Vaslui pe care o păstrează.

Dată în cameră de consiliu, pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.10.2018.