Litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999).

Sentinţă civilă 152/CA din 27.03.2017


S-a luat în examinare pronunţarea  cauzei civile - Contencios administrativ şi fiscal- privind pe reclamantul ……….. în contradictoriu cu pârâţii Primarul Comunei …., şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării ., având ca obiect litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999).

………………………………………………………………………….

 

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei civile  de faţă, constată următoarele; 

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Vaslui la data de ……… sub nr. …….. reclamantul  ………….  a chemat în judecată în calitate de pârât Primarul Comunei ……..  solicitând :

-obligarea pârâtului la plata drepturilor salariale reprezentând majorarea cuantumului brut al salariului cu suma de 100 lei începând cu data de 1 ianuarie 2015 şi în continuare;

-obligarea pârâtului la plata drepturilor salariale reprezentând majorarea salarială de 25 % faţă de nivelul salariului de bază acordat pentru luna septembrie 2015 începând cu luna decembrie 2015 şi în continuare;

-obligarea pârâtului Primarul Comunei ……. la emiterea unei noi dispoziţii cu privire la aceste drepturi salariale.

……………………….…………………………………………………………..

Analizând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamantul …….. are calitatea de secretar al comunei ………  în perioada de referinţă pentru care se solicită drepturi salariale  din  2015 până în prezent.

Din hotărârea  nr. 2 /22 01 2015 a Consiliului local ……  rezultă că secretarul are în subordine compartimentul  agricultură şi urbanism şi compartimentul asistenţă socială.

Din hotărârea Consiliului local …….. nr.76/26.11.2015 care aprobă regulamentul de organizare si funcţionare a aparatului de specialitate al primarului comunei rezultă că  secretarul coordonează compartimentul şi activităţile de asistenţă socială, urmăreşte, îndrumă, coordonează şi verifică modul de îndeplinire a atribuţiilor ce revin compartimentului din subordine.

Din fişa postului reclamantului rezultă că reclamantul are atribuţia de a exercita controlul de legalitate privind activitatea de autoritate tutelară şi asistenţă socială, prin intermediul proiectelor de dispoziţii ale primarului şi proiectelor de hotărâri.

Majorările  salariale  solicitate de reclamant în temeiul OUG 70/2014( respectiv de 100 lei), respectiv legea 293/2015( respectiv de 25%)  nu pot fi acordate motivat de faptul că funcţionarului public secretar al comunei nu intră în categoria personalului public  de asistenţă  socială vizat de aceste acte normative.

Art. l alin.(l) din  OUG 70/2014 prevede  că începând cu 1 ianuarie 2015 pentru personalul din cadrul sistemului public de asistenţă socială, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază, astfel cum a fost acordat pentru luna decembrie 2014 se majorează cu 100 lei.

 În sensul art. 3 al ordonanţei de urgenţă,” sistemul public de asistenţă socială se înţelege, în conformitate cu prevederile Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială care furnizează servicii sociale, serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul consiliilor judeţene, sectoarelor municipiului Bucureşti, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi persoanele care asigură serviciile de îngrijire personală la domiciliu, cât şi personalul care asigură consiliere educaţională, socială şi psihologică persoanelor private de libertate aflate în custodia sistemului penitenciar”.

Din ART. 113 din legea 292/2011  rezultă:

(1) În aplicarea atribuţiilor prevăzute la art. 112 autorităţile administraţiei publice locale înfiinţează structuri specializate denumite servicii publice de asistenţă socială şi organizează, în aparatul de specialitate al consiliului judeţean/al primarului, compartimentul responsabil de contractarea serviciilor sociale.

(2) Serviciile publice de asistenţă socială se organizează în subordinea consiliilor judeţene, consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la nivel de direcţie generală.

(3) Serviciile publice de asistenţă socială se organizează în subordinea consiliilor locale ale municipiilor şi oraşelor, la nivel de direcţie.

(4) La nivelul comunelor, serviciile publice de asistenţă socială se organizează ca un compartiment funcţional în aparatul de specialitate al primarului. (…)”

Din acest articol rezultă că la nivelul comunei se înfiinţează un compartiment cu atribuţii de asistenţă socială, astfel cum a fost înfiinţat în cadrul comunei ……….

Această majorare de 100 lei nu vizează pe reclamant motivat de faptul că acesta nu face parte din compartimentul de asistenţă socială.

Din expunerea de motive a OUG 70/2014  rezultă că  raţiunea pentru care s-a dispus această majorare este faptul că personalul medical si de asistentă socială beneficiază de venituri salariale care nu-l motivează, înregistrându-se migrări în alte ţări şi pentru a menţine un personal calificat şi cu experienţă în domeniul medical şi de asistenţă socială.

Prin legea 293/2015 publicată în MO din 25.11.2015 se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35 din 2 septembrie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

„4. La articolul I, după punctul 1^2 se introduce un nou punct, punctul 1^3, cu următorul cuprins:

"1^3. După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu următorul cuprins:

«ART. 1^1

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul prevăzut în anexa nr. I - Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Administraţie" (…), se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (2), cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/solda lunară brută/salariul lunar brut/indemnizaţia brută de care beneficiază personalul prevăzut la alin. (1) se majorează cu acelaşi procent de 10%, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

(3) Nu intră sub incidenţa prevederilor alin. (1) şi (2) personalul prevăzut la art. 1 alin. (5^5) - (5^10), alin. (12) şi (13), la art. 2 alin. (6^1) şi (6^2), precum şi personalul prevăzut la art. I pct. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2015 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice şi pentru stabilirea unor măsuri bugetare.»"

ART. II

(1) Începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din cadrul sistemului public de asistenţă socială, astfel cum este definit în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar şi sistemului public de asistenţă socială în anul 2015, cu modificările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 185/2015, se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) nu beneficiază de prevederile art. 1^1 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege.”

Din aceste 2 articole ale legii 293/2004, care modifică legea 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015,  rezultă  din 1 dec. 2015 personalului din Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Administraţie”,  i se aplică majorarea  cu 10%, iar personalului din cadrul sistemului public de asistentă socială i se aplică majorarea de 25%( fără a putea beneficia de majorarea de 10%). Majorarea de 10% se aplică numai dacă nu s-a acordat majorarea de 12% potrivit art. I pct.1 din OUG 27/2015.

Reclamantul în calitatea sa de secretar, cu funcţie de conducere, ( funcţie care apare  in anexa 1  din legea 284/2010 la  lit. b, pct. 4)  beneficiază de  majorarea de 10% întrucât face parte din administraţie.

Numai personalul din cadrul sistemului de asistentă socială, care furnizează efectiv servicii de asistenţă socială i se acordă majorarea de 25%.

Reclamantul nu furnizează servicii de asistenţă socială ( condiţie impusă de art.3 din OUG 70/2014) motivat de faptul că nu face parte dintre furnizorii de servicii de asistenţă, astfel cum sunt enumeraţi în art.37 din legea 272/2011.

Furnizor de servicii de asistentă socială din cadrul Primăriei comunei  este  numai  funcţionarul cu funcţie de execuţie de inspector, care realizează efectiv activitatea de asistentă socială care presupune întocmirea de anchete sociale, întocmeşte documentaţia pentru ajutor social etc.

Reclamantul, în calitate de secretar, îşi exercită numai controlul asupra acestui compartiment: potrivit art. 24 din HG 50/2011 cererea si declaraţia  pentru ajutorul  social sunt prezentate secretarului pentru verificare si control si  potrivit art. 24 din legea 416/2001.

Această atribuţie de control este stabilită în cadrul atribuţiei generale  de a viza spre legalitate dispoziţiile primarului( din art. 117 lit. a din legea 215/2001) si a prevederilor speciale din legea 416/2001.

Reclamantul în funcţia sa de control nu reprezintă un furnizor de servicii sociale, nefiind in cadrul vreunei structuri specializate din cadrul/subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi autorităţile executive din unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună.

Atribuţia de control al legalităţii se realizează în cadrul atribuţiei generale din legea 215/2001 si legii speciale –legea 416/2001.

Întrucât raţiunea legiuitorului a fost de majorare cu un procent mai mare  de 25% numai a salariului  personalului care furnizează servicii sociale si de majorare cu procentul de 10% a salariului  personalului din administraţia publică, rezultă că reclamantul poate beneficia numai de majorare de 10% sau de 12% potrivit art. I din OUG 27/2015, în anumite condiţii.

Din dispoziţia nr. 343/26 09 2016 a Primarului comunei rezultă că reclamantul a beneficiat de majorarea de 12% conf. OUG 27/2015. Astfel,  potrivit art. I pct. 4 alin 3 din legea 293/2015  nu mai poate beneficia de majorarea de 10%.

Reclamantul nu poate beneficia de majorare de 100 lei acordată prin OUG 70/2014, respectiv de cea de 25%, acordată prin OUG 70/2014, motivat de faptul că  nu reprezintă personal din cadrul sistemului de asistenţă socială care să funcţioneze în cadrul  instituţiilor si unităţilor de asistenţă socială care furnizează servicii sociale, cu respectarea art.3 din OUG 70/2014 si a  legii 292/2011.

Prin adresa  Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Vârstnice din 28 ian 2016  se comunică faptul că de majorarea de 25% beneficiază şi personalul  cu atribuţii de asistenţă socială din cadrul primăriilor, asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.

Reclamantul nu furnizează servicii de asistenţă socială pentru a putea beneficia de această majorare.

 Nu se poate reţine vreo discriminare potrivit legii 137/2000, respectiv existenţa unui salariu diferit pentru aceeaşi muncă. Reclamantul şi persoana cu funcţia de inspector din cadrul compartimentului de asistenţă socială, nu realizează aceeaşi muncă: reclamantul  coordonează activitatea de asistenţă socială, iar inspectorul  realizează activitatea de execuţie.

Faptul că în procedura operaţională de asistenţă socială se prevăd atribuţii ale inspectorului din cadrul compartimentului, ale secretarului şi ale primarului în domeniul de asistenţă nu reprezintă un motiv pentru acordarea  sporurilor Secretarului.  Secretarul exercită atributii de avizare care ţine de natura funcţiei publice de secretar, nu de natura funcţiei de furnizare servicii  de asistentă socială.

 Unele acte administrative depuse în dosar sunt emise de primar, avizate de secretar, în atribuţiile prevăzute de legea 215/2001 coroborate cu legea 416/2001, şi nu în cele de furnizare de servicii sociale publice potrivit legii 292/2011.

În consecinţă, întrucât reclamantul nu intră în categoria personalului din cadrul sistemului de asistenţă socială, care furnizează efectiv servicii de asistenţă socială,  nu poate beneficia de majorările de 100 lei, respectiv de 25% şi în consecinţă  se va respinge acţiunea ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea formulată de reclamantul ………….. în contradictoriu cu pârâtul Primarul Comunei ………, . ca neîntemeiată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare, care se depune la prezenta instanţă.