Nulitatea clauzelor din contractele individuale de muncă şi actele adiționale ale acestora prin care se menţionează condiţii normale de lucru. Inițiativa unora dintre angajații spitalului privind încadrarea locurilor de muncă ale acestora în condiții de

Sentinţă civilă 115/MAS din 13.02.2018


Prin sentinţa civilă nr. 115/MAS din 13 februarie 2018 a Tribunalului B a fost cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii PLB, VM, BP în contradictoriu cu pârâtul SPB prin reprezentat legal.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa a reţinut că reclamanții PLB, VM și BP sunt angajații pârâtului, în ordine, pe posturile de asistent medical, asistent medical șef, și respectiv medic primar pneumologie, conform contractelor individuale de muncă încheiate pe perioadă nedeterminată, depuse la dosar (filele 6 - 20).

Până la data de 31.12.2016, activitățile prestată de reclamanții în cadrul pârâtului, au fost încadrate ca și activități desfășurate în condiții deosebite, locurile de muncă din cadrul fiind avizate pentru încadrarea în condiții deosebite, conform art. 29 din Legea nr. 263/2010 și art. 2 din H.G.R. nr. 1014/2015, după cum rezultă din Avizul pentru încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite nr. 70/30.03.2016 eliberat de I.T.M. (fila 78).

După data de 31.12.2016, locurile de muncă din cadrul pârâtului nu au mai fost clasificate ca și locuri de muncă în condiții deosebite, având în vedere, lipsa avizului corespunzător din partea autorității competente (filele 80 şi 81), determinată, pe de o parte, de împrejurarea că pârâtul s-a obligat anterior acestei date, la efectuarea demersurilor necesare pentru normalizarea condițiilor de muncă ori de lipsa de diligență a acestuia, iar pe de altă parte de altă parte, de faptul că până la data de 31.12.2018, toți angajatorii sunt obligați să normalizeze toate locurile de muncă, după această dată nemaifiind posibilă încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite, după cum rezultă din art. 29 alin. 11 din Legea nr. 263/2010 și art. 1 alin. 3 din H.G.R. nr. 1014/2015.

Ca o consecință a acestei situații, pârâtul a întocmit actele adiționale la contractele individuale de muncă ale reclamanților (filele 6 - 20)., prin care s-a prevăzut că, începând cu data de 01.01.2017, activitatea acestora se desfășoară în condiții normale de muncă.

Actele adiționale la contractele individuale de muncă ale reclamanților, prin care s-a prevăzut normalizarea condițiilor de muncă nu au fost semnate de către reclamanți, aceștia nefiind de acord cu clauza de normalizare a condițiilor de muncă, inserată de angajator în respectivele acte adiționale.

Mai mult decât atât reclamanții au contestat actele adiționale la contractele individuale de muncă, această contestare formând obiectul prezentei judecăți.

Pretențiile reclamanților cu privire la desființarea jurisdicțională a amintitelor acte adiționale la contractele individuale de muncă, nu pot fi primite de către instanță.

În primul rând, anularea contestatelor acte adiționale nu ar conduce la obținerea niciunui folos practic de către reclamanții, deoarece schimbarea încadrării locurilor de muncă ocupate de reclamanți, din locuri de muncă în condiții deosebite în locuri de muncă în care activitatea se desfășoară în condiții normale, nu s-a produs ca urmare a actelor adiționale, ci în urma neavizării de către autoritatea competentă, după data de 31.12.2016, a locurilor de muncă din cadrul spitalului , ca fiind locuri de muncă în condiții deosebite.

Prin urmare, desființarea contestatelor acte adiționale nu ar avea ca și efect, încadrarea începând cu data de 01.01.2017 a locurilor de muncă din cadrul spitalului, în condiții deosebite, respectivele locuri de muncă fiind clasificate în continuare tot ca și locuri de muncă desfășurată în condiții normale.

În al doilea rând, pretențiile succesive ale reclamanților cu privire obligarea pârâtului la încadrarea locurilor lor de muncă în condiții deosebite de muncă și plata contribuțiilor corespunzătoare acestei încadrări, etc., sunt de asemenea de neprimit, având în vedere cele ce urmează.

Astfel, art. 29 din Legea nr. 263/2010 stabilește că:

”(1) Sunt încadrate în condiţii deosebite locurile de muncă stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevăzute de legislaţia în vigoare la data încadrării acestora.

(1^1) Locurile de muncă pot fi menţinute în condiţii deosebite, prin reînnoirea avizelor de încadrare pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului*), pentru o perioadă de maximum 3 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2016, termen până la care angajatorii au obligaţia de a normaliza condiţiile de muncă.

(1^2) Perioada cuprinsă între data de 31 decembrie 2015 şi data reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează, după caz, diferenţa dintre cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite de muncă şi cea declarată de către aceştia.”

Locurile de muncă ocupate de reclamanți, au fost clasificate ca și locuri de muncă în condiții deosebite, până la data de 31.12.2016, conform celor mai sus arătate,

După această dată, locurile de muncă din cadrul spitalului, puteau fi clasificate în continuare ca și locuri de muncă în condiții deosebite, exclusiv în urma reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, acordat de autoritatea competentă potrivit procedurii prevăzute de H.G.R. nr 1014 din 30 decembrie 2015 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite - această reînnoire neputând depășii data de 31.12.2018, după cum arată art. 1 alin. 3 din acest act normativ.

Astfel, art. 2 din H.G.R. nr 1014/2015 prevede următoarele:

”(1) Reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite se acordă de către Inspecţia Muncii sau Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, după caz, în baza următoarelor documente:

a) solicitarea de reînnoire a avizului de încadrare în condiţii deosebite, semnată de către reprezentantul legal al angajatorului ori de către altă persoană împuternicită de acesta, potrivit legii, împreună cu reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, definiţi potrivit prevederilor art. 5 lit. d) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, însoţită de copia documentelor de control întocmite de către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea sau au sediul social, şi, după caz, de autorizaţia de utilizare eliberată de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, valabilă pentru perioada solicitată;

b) buletinele de determinări de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, potrivit legii, care să ateste depăşirea valorilor-limită de expunere profesională la locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite, sau buletine de expertizare eliberate de către direcţiile de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti, în care să se ateste prezenţa unor agenţi chimici foarte periculoşi sau agenţi biologici care nu au prevăzută limita admisibilă, dar care au avut efecte nocive asupra stării de sănătate a lucrătorilor expuşi;

c) planul de prevenire şi protecţie corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite, revizuit, care să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor, cuprinzând măsuri şi acţiuni, eşalonate şi distribuite trimestrial, în scopul încadrării locurilor de muncă în condiţii normale;

d) raportul medicului de medicina muncii privind starea de sănătate a lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite, din care să reiasă efectele noxelor identificate la aceste locuri de muncă asupra stării de sănătate a lucrătorilor, însoţit de recomandări privind promovarea sănătăţii în concordanţă cu particularităţile expunerii la factori de risc;

e) dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obţinut reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite şi a listei cuprinzând categoriile profesionale care lucrează în aceste locuri de muncă, până la data de 31 decembrie 2015.

(2) Planul de prevenire şi protecţie prevăzut la alin. (1) lit. c) conţine măsurile aferente anului 2015, asumate pentru normalizarea condiţiilor de muncă şi rămase restante, şi, după caz, măsurile de protecţie colectivă şi cele care rezultă din recomandările prevăzute la alin. (1) lit. d).

(3) Documentele de control prevăzute la alin. (1) lit. a) fac referire la stadiul de realizare a măsurilor propuse şi asumate pentru anul 2015.

(4) Determinările de noxe profesionale se efectuează numai în prezenţa inspectorului de muncă desemnat în acest scop de inspectoratul teritorial de muncă.

(5) Documentele prevăzute la alin. (1) pot fi depuse la Inspecţia Muncii sau Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, după caz, în termen de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(6) Inspecţia Muncii poate acorda reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea întregii documentaţii prevăzute la alin. (1).

(7) Angajatorul va depune, în termen de 10 zile de la data reînnoirii avizului de încadrare în condiţii deosebite, o copie a acestuia însoţită de un exemplar al documentului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. c), vizat de Inspecţia Muncii, la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea.

(8) Neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (5) conduce la neacordarea reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite.”

Deși angajatorul reclamanților, spitalul a solicitat autorității competente, I.T.M. prelungirea avizului obținut pentru încadrarea locurilor de muncă din acest spital, în condiții deosebite, în anul 2016 - și pentru anii 2017 și 2018, cererea acestuia a fost respinsă, după cum rezultă din adresa depusă la dosar de către pârât (fila 81).

Refuzul I.T.M. de reînnoire a avizelor pentru încadrarea locurilor de muncă din spital, în condiții deosebite, și pentru anii 2017 și respectiv 2018, putea fi sancționat de către respectivul angajator, în conformitate cu dispozițiile art. 4 din H.G.R. nr. 1014/2015, care stabilesc următoarele:

”Angajatorii care nu au obținut reînnoirea avizului pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite se pot adresa direct instanţei judecătoreşti competente, potrivit legii.”

Cum pârâtul nu a procedat la contestarea pe cale jurisdicțională a refuzului I.T.M. de reînnoire a avizelor pentru încadrarea în continuare a locurilor de muncă din cadrul acestui spital în condiții deosebite, și constatând lipsa respectivelor avize, instanța de judecată nu poate dispune în cadrul prezentei proceduri - pornite din inițiativa unora dintre angajații  spitalului - încadrarea locurilor de muncă ale acestora în condiții deosebite, chiar dacă, din perspectiva condițiile de risc în care reclamanții își desfășoară activitatea, ar fi fost justificată această încadrare, cel puțin până la termenul limită mai sus menționat.

În acest sens, este și Decizia nr. 2 din 23.05.2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în interesul legii, obligatorie pentru instanțe conform art. 514 alin. 4 C.pr.civ., în dispozitivul căreia se arată:

”I. În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, art. 29 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 2 alin. (2), art. 3, 4, 11, 12, 15, 16 şi 18 din Hotărârea Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 1-4, art. 7-9, art. 13 alin. (4) şi art. 131 din Hotărârea Guvernului nr. 246/2007 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, cu modificările şi completările ulterioare, nu este deschisă calea unei acţiuni în constatare de drept comun a condiţiilor deosebite de muncă în care angajaţii şi-au desfăşurat activitatea după data de 1 aprilie 2001 şi nici a acţiunii în obligare a angajatorilor la încadrarea locurilor de muncă în aceste condiţii, atunci când aceştia din urmă nu au obţinut sau, după caz, nu au reînnoit avizele pentru încadrarea locurilor de muncă în aceste condiţii.”