Competența materială de soluționare a cauzei atunci când urmărirea penală a fost efectuată de procurorul militar.

Sentinţă penală 443 din 03.10.2018


Competența materială de soluționare a cauzei atunci când urmărirea penală a fost efectuată de procurorul militar. Declinarea cauzei către instanța competentă material

La data de 5.06.2018 au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Galaţi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi cu privire la inculpaţii IM şi DSV, ncercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de practicare a pescuitului comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit prevăzută de art. 64 lit. a din OUG 23/2008 modificată. S-a reţinut în sarcina inculpaţilor că la data de 15.04.2014, au fost depistaţi de către organele de poliţie din cadrul Biroului de Poliţie Transporturi Navale Galaţi în timp ce practicau pescuitul comercial pe fluviul Dunărea la mila marină 74, cu o ambarcaţiune cu motor tip lotcă ce aparţinea inculpatului DSV (militar), folosindu-se de o plasă de pescuit tip setcă, fără a deţine autorizaţie de pescuit comercial şi fără ca permisul de pescuit să fie vizat pentru anul 2014.

Din verificarea legii speciale de incriminare (OUG 23/2008) se constată că acest act normativ nu prevede dispoziţii speciale privind competenţa materială, teritorială sau generală de soluţionare a cauzei, în acest caz aplicându-se normele generale de procedură comune privind competenţa; ori dispoziţiile art. 36 C.p.p. nu indică tribunalul, ca instanţă de fond, în a avea competenţa materială de a soluţiona infracţiunile la regimul juridic al pescuitului.