Partaj succesoral

Sentinţă civilă 205/2018 din 12.03.2018


Pe rol fiind pronunţarea cauzei civile privind pe reclamantul V C, şi pe pârâţii V M, ,V A, şi G I și P D, , şi V M(fostă V)-DECEDATĂ, având ca obiect „succesiune „.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică la pronunţare,lipsesc părţile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care arată că, dezbaterile în prezenta cauză au avut loc în şedinţa publică din data de 26 februarie 2018, au fost consemnate în încheierea din acea zi, care face parte integrantă din prezenta hotărâre când instanţa,  din lipsă de timp pentru deliberare, amână pronunţarea pentru termenul de astăzi.

 Instanţa lasă cauza în pronunţare, după deliberare dându-se sentinţa de faţă.

I N S T A N Ţ A

Asupra cauzei civile de faţă;

Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. 681/244/2016, reclamantul V C, , i-a chemat în judecată pe pârâţii V M, V A, G I, PD, şi D E, solicitând instanţei ca, prin sentinţa ce o va pronunţa în cauză să dispună partajarea averii succesorale rămase de pe urma defunctului V V. C, decedat la data de 26.06.2003, cu ultimul domiciliu în mun. Huşi, prin stabilirea componenţei masei succesorale, a cotelor cuvenite, stabilirea loturilor aferente acestora precum şi atribuirea lor.

În motivarea acţiunii, reclamantul a precizat că, în fapt, părţile din prezenta cauză, sunt moştenitorii defunctului lor tată - VV. C, decedat la data de 26 iunie 2003, cu ultimul domiciliu în Huşi,. Fiind cu toţii fiii şi fiicele tatălui lor, cota de moştenire ce le revine fiecăruia dintre ei este de 1/5 din întreaga masă succesorală.

Masa succesorală se compune dintr-un imobil situat în Huşi, compus din casă de locuit construită din vălătuci, în suprafaţă de 68,76 mp desfăşuraţi la sol precum şi suprafaţa de teren de 240 mp aferent acestei construcţii, cu vecinătăţile: N - strada Lt. Octav Hagiu, S - M F, E - C F şi V - C G.

Imobilul a intrat în patrimoniul autorului lor prin cumpărare de la D V. G, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 2122/2.12.1978 întocmit la Notariatul de Stat Vaslui. Prin acest contract autorul părţilor a cumpărat 1/2 cotă indiviză dintr-o casă de locuit, care intrase în patrimoniul vânzătorului prin construire în timpul căsătoriei cu soţia sa - D E. După decesul acesteia 1/2 din imobil a revenit lui D V. G, reprezentând cota de bun comun cuvenită lui ca soţ supravieţuitor.

Pârâţii G I, VM şi P D au dat declaraţii notariale de neacceptare prin care atestă că nu au făcut nici un fel de acte sau fapte de acceptare expresă, tacită sau forţată a succesiunii rămase de pe urma defunctului, faţă de care toţi trei au rămas străini.

Ca modalitate de partajare în natură a imobilului succesoral a solicitat atribuirea în totalitate a acestuia reclamantului, cu obligarea sa la plata sultei cuvenită pârâtului V A.

Interesul promovării prezentei acţiuni rezidă din aceea că reclamantul este singurul dintre toţi fraţii care are puterea financiară de a recondiţiona imobilul iar acest lucru înţelege să-l facă doar în situaţia în care va deveni proprietar al acestuia.

În drept, reclamantul a invocat disp. art. 1143 Cod Civil. În dovedire a solicitat proba cu acte, expertiză tehnică în construcţii.

Pârâţii V M, VA, G I şi P D, deşi legal citaţi, nu s-au prezentat în instanţă şi nu au formulat apărări scrise.

Din analiza şi coroborarea probelor administrate în cauză: înscrisuri, concluziile expertizei tehnice efectuată de Anton Costel, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

V V. C este autorul părţilor, a decedat la data de 26.06.2003, cu ultimul domiciliu în mun. Huşi,. După decesul acestuia au rămas ca moştenitori cu vocaţie succesorală:

- V C, în calitate de fiu;

- V M, în calitate de fiu;

- V A, în calitate de fiu;

- GI, în calitate de fiică;

- P D, în calitate de fiică;

V C a fost căsătorit de 2 ori, cu prima soţie V M, s-a căsătorit în anul 1962, iar cu a doua, D E în anul 1966, fără a divorţa de prima soţie. Prin hotărârea Tribunalului Vaslui dată în dosar nr. 554/1973, pron. la data de 13.06.1973, s-a dispus anularea căsătoriei încheiate de V C cu D E

În ceea ce priveşte imobilul care constituie obiectul prezentei cauze, din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanţa reţine că, pe un teren moştenit de la părinţi, situat în mun. Huşi, , Decuseară Emilia (mama numitei D E) împreună cu soţul, D G, au construit o casă de locuit. Aşadar, fiecare dintre cei doi soţi, D E şi DG avea o cotă de ½ din construcţia de locuit.

D E a decedat la data de 28.03.1966, conform certificatului de moştenitor nr. 96/06.06.1977, iar moştenitoare acceptantă a rămas fiica sa, D E, renunţători fiind soţul supravieţuitor, D G şi o fiică, P N. D E moşteneşte de la mama sa cota de ½ din casa de locuit situată în mun. Huşi, s şi întreaga suprafaţă de teren aferentă casei de locuit, de 224 mp.

Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 2122/02.12.1978 întocmit la Notariatul de Stat Vaslui, D V. G vinde ginerelui său, V V. C cota indiviză de 1/2 din casa de locuit, care intrase în patrimoniul vânzătorului prin construire în timpul căsătoriei cu soţia sa - DE. În contract se menţionează că terenul aferent construcţiei intră în proprietatea statului.

În concluzie, masa succesorală rămasă de pe urma lui V V. C se compune din cota de ½ din casa de locuit situată în mun. Huşi, , între vecinii: la nord - strada Lt. Octav Hagiu, la est - prop. C D, la sud - prop. S F, şi la vest - prop. Munteanu Victor şi prop. Ciofu Gheorghe.

Conform expertizei în construcţii efectuată în cauză de expert Anton Costel, reclamantul ocupă încăperile 2, 3, 3’, iar Decuseară Elena camerele 4 şi 5.

În ceea ce priveşte legea aplicabilă, moştenirea legală este guvernată de legea în vigoare la data deschiderii succesiunii, adică la data decesului celui despre a cărui moştenire este vorba. În acest sens, art. 91 din Legea nr. 71/2011 dispune că moştenirile deschise înainte de intrarea în vigoare a Codului civil din 2011 sunt supuse legii în vigoare la data deschiderii moştenirii. Cum VV. C a decedat la data de 26 iunie 2003, înainte de publicarea noului cod civil, la data de 01.11.2011, în cauză sunt aplicabile dispoziţiile vechiului cod civil.

Pârâţii V M, V A, G I şi P D, au renunţat la succesiunea autorului lor, în condiţiile art. 700 din vechiul Cod Civil, astfel :

- V M, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 1498 din data de 12.06.2015 de SNP M R-T & M Ş-A, din mun. Huşi, jud. Vaslui;

- V A, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 2942 din data de 29.09.2015 de SNP M R-T & M Ş-Al, din mun. Huşi, jud. Vaslui;

- G I, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 1501din data de 12.06.2015 de SNP M RT& M Ş-Al, din mun. Huşi, jud. Vaslui;

 - P D, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 2259 la 22.08.2008 de Biroul Notarial Public M R-T, din mun. Huşi, jud. Vaslui.

Potrivit dispoziţiilor art.728 din Vechiul Cod civil, nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune, oricare dintre coproprietari putând cere sistarea stării de indiviziune, solicitând partajul oricând, acest drept fiind imprescriptibil sub aspect extinctiv. În baza acestor dispoziţii legale, instanţa va admite acţiunea formulată de reclamant şi va constata că singurul moştenitor al defunctului V V. C este reclamantul V C, cu o cotă de 1/1 din masa succesorală. Instanţa va atribui reclamantului V C masa succesorală rămasă de pe urma lui V V. C care se compune din cota de ½ din casa de locuit situată în mun. Huşi, strada Lt. Octav Hagiu, nr. 26, jud. Vaslui (încăperile 2, 3, 3’).

În şedinţa din camera de consiliu din data de 14.04.2016, s-a admis cererea de ajutor public judiciar formulată de reclamant şi s-a dispus reducerea taxei de timbru stabilită în sarcina acestuia, de la 1561 lei, la 780,50 lei.

Potrivit art. 50 indice 2 din OUG nr. 51/2008 ,,În situaţia în care, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, beneficiarul ajutorului public dobândeşte bunuri sau drepturi de creanţă a căror valoare, respectiv cuantum, depăşeşte de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat, acesta este obligat să restituie ajutorul public.”

Ajutorul public acordat reclamantului are valoarea de 780,50 lei. Valoarea cotei de ½ din casa de locuit atribuite reclamantului prin prezenta sentinţă, respectiv camerele 2, 3 şi 3’, este de 8638 lei, conform expertizei în construcţii efectuată de expert Anton Costel, aşadar valoarea bunului dobândit depăşeşte de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat. În consecinţă, reclamantul va fi obligat să achite contravaloarea ajutorului public acordat suma de 780,50 lei cheltuieli de judecată către stat, cheltuieli care devin executorii la data rămânerii definitive şi irevocabile a prezentei sentinţe. Se va emite adresă în acest sens la Administraţia Finanţelor Publice Huşi.

În baza art. 453 din Codul pr. Civilă, va lua act că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată.

La data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti, în temeiul art.111 alin. (3) din Legea nr.227/2015, prezenta hotărâre şi schiţa anexă se vor comunica Primăriei mun. Huşi, jud. Vaslui, în vederea fiscalizării.

 În temeiul art. 54 al. 2 din Legea nr. 7/1996 a Cadastrului şi Publicităţii imobiliare, prezenta hotărâre şi planul de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate se vor comunica Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vaslui, în 3 zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul V C, împotriva pârâţilor:

- V M, - V A, - G I, - PD, - D E, Constată că de pe urma defunctului V V. C, decedat, cu ultimul domiciliu în Huşi, au rămas ca moştenitori cu vocaţie succesorală:

- V C, în calitate de fiu;

- V M, în calitate de fiu;

- V A, în calitate de fiu;

- G I, în calitate de fiică;

- P D, în calitate de fiică;

Constată că pârâtul V M, fiul defunctului V V. C, nu a acceptat moştenirea rămasă după decesul tatălui său, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 1498 din data de 12.06.2015 de SNP M R-T & M Ş-Al, din mun. Huşi, jud. Vaslui.

Constată că pârâtul V A fiul defunctului V V. C, nu a acceptat moştenirea rămasă după decesul tatălui său, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 2942 din data de 29.09.2015 de SNP M R-T & M Ş-A, din mun. Huşi, jud. Vaslui.

Constată că pârâta G I, fiica defunctului V V. , nu a acceptat moştenirea rămasă după decesul tatălui său, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 1501 din data de 12.06.2015 de SNP M R-T & M Ş-Al, din mun. Huşi, jud. Vaslui.

Constată că pârâta P D, fiica defunctului V V. C, nu a acceptat moştenirea rămasă după decesul tatălui său, conform declaraţiei  autentificate sub nr. 2259 din data de 22.08.2008 de Biroul Notarial Public Macovei Radu-Ticu, din mun. Huşi, jud. Vaslui.

Constată că singurul moştenitor al defunctului V V. C este reclamantul V C, cu o cotă de 1/1 din masa succesorală.

Constată că masa succesorală rămasă de pe urma lui V V. C se compune din cota de ½ din casa de locuit situată în mun. Huşi, , jud. Vaslui (încăperile 2, 3, 3’), între vecinii: la nord - strada Lt. Octav Hagiu, la est - prop. C D, la sud - prop. S F, şi la vest - prop. MVi şi prop. C G.

Atribuie reclamantului V C masa succesorală rămasă de pe urma lui V V. C, compusă din cota de ½ din casa de locuit situată în mun. Huşi, jud. Vaslui (respectiv încăperile 2, 3, 3’).

În baza art. 453 din Codul pr. Civilă, ia act că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată.

În baza art. 50 indice 2 din OUG nr. 51/2008 obligă reclamantul să achite 780,50 lei cheltuieli de judecată către stat, cheltuieli care devin executorii la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Se va emite adresă în acest sens la Administraţia Finanţelor Publice Huşi.

La data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti, în temeiul art.111 alin. (3) din Legea nr.227/2015, prezenta hotărâre şi schiţa anexă se vor comunica Primăriei mun. Huşi, jud. Vaslui, în vederea fiscalizării.

 În temeiul art. 54 al. 2 din Legea nr. 7/1996 a Cadastrului şi Publicităţii imobiliare, prezenta hotărâre şi planul de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate se vor comunica Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vaslui, în 3 zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. În cazul declarării apelului, cererea se va depune la Judecătoria Huşi.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.03.2018.