Conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului

Sentinţă penală - din 31.10.2018


Pe rol fiind pronunțarea cauzei penale privind pe inculpatul S.M. CNP:  , ceretat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. și ped. de art. 336 alin. 1 C. pen.

La apelul nominal făcut la pronunțare,lipsă fiind inculpatul.

Procedura legal îndeplinită.

 Dezbaterile în prezenta cauză au avut loc în şedinţa publică din 28.09.2018, fiind consemnate în încheierea din acea zi ce face parte  integrantă din prezenta, când din lipsă de timp pentru deliberare, instanța a amânat pronunţarea pentru termenul de astăzi.

Deliberând, instanța dă prezenta hotărâre;

 I N S T A N Ţ A

Asupra acţiunii penale de faţă: 

Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi la data de 08.03.2018, în dosarul nr. s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului S.M. fără antecedente penale, cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 C. Pen.

Prin actul de sesizare a instanţei s-au reținut următoarele:

La data de 19.04.2016, ora 20,35, numitul S.A. a sesizat organele de poliție prin apelul telefonic de urgență 112, cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe str. Huși - Stănilești la volanul autoturismului cu numărul  , din parcarea aflată în fața restaurantului Ștefănel a ieșit un autoturism marca Peugeot, cu numărul  , care, fără să-i acorde prioritate, a intrat în el, apoi și-a continuat deplasarea și nu a oprit la locul accidentului, iar el a plecat în urmărirea acestuia, reușind să-l ajungă pe str. Huși-Voloseni, unde a și oprit.

Deplasându-se la fața locului, organele de poliție i-au identificat pe ambii conducători auto și au stabilit că cel care a condus autoturismul marca Peugeot, cu numărul este inculpatul S.M., posesor al unui permis de conducere categoriile AM, Bl si B, iar acesta s-a aflat singur în mașină.

Întrucât inculpatul emana miros de alcool, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest. În urma testului efectuat la ora 20,49, a rezultat o alcoolemie de 1,45 mg/1 alcool pur în aerul expirat.

Inculpatul a fost condus la Spitalul mun. Huși, unde, la orele 21,00 și 22,00, i-au fost recoltate probe biologice, stabilindu-se o îmbibație alcoolică în sange de 2,95 - 2,80 gr/mie.

În urma accidentului au rezultat doar pagube materiale. Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut faptul că, înainte de a se urca la volanul autoturismului, a consumat băuturi alcoolice și, totodată, regretă cele întâmplate.

În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: proces-verbal de constatare a infracţiunii, declarațiile inculpatului, declaraţie de martor, buletin de analiză toxicologică-alcoolemie, alte acte.

 Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Huşi la data de 12.03.2018  sub nr. 702/244/2018.

Prin încheierea de şedinţă din camera de consiliu din data de 28.06.2018, rămasă definitivă prin necontestare, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.

La primul termen de judecată cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus începerea judecăţii, instanţa a l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. 10 C. pr. pen., iar în urma răspunsului pozitiv al acestuia, a procedat la audierea sa în conformitate cu dispoziţiile art. 375 C.pr.pen.

La același termen, inculpatul a precizat că este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității și a depus înscrisuri în circumstanțiere.

 Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt: 

La data de 19.04.2016, ora 20,35, numitul S.A.  a sesizat organele de poliție prin apelul telefonic de urgență 112, cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe str. Huși - Stănilești la volanul autoturismului cu numărul  , din parcarea aflată în fața restaurantului Ștefănel a ieșit un autoturism marca Peugeot, cu numărul care, fără să-i acorde prioritate, a intrat în el, apoi și-a continuat deplasarea și nu a oprit la locul accidentului, iar el a plecat în urmărirea acestuia, reușind să-l ajungă pe str. Huși-Voloseni, unde a și oprit.

Deplasându-se la fața locului, organele de poliție i-au identificat pe ambii conducători auto și au stabilit că cel care a condus autoturismul marca Peugeot, cu numărul VS-05-EGS este inculpatul S.M., posesor al unui permis de conducere categoriile AM, Bl si B, iar acesta s-a aflat singur în mașină.

Întrucât inculpatul emana miros de alcool, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest, iar în urma testului efectuat la ora 20,49, a rezultat o alcoolemie de 1,45 mg/1 alcool pur în aerul expirat, fapt atestat și de bonul alcooltest aflat la dosar.

Inculpatul a fost condus la Spitalul mun. Huși, unde, la orele 21,00 și 22,00, i-au fost recoltate probe biologice, stabilindu-se o îmbibație alcoolică în sânge de 2,95 - 2,80 gr/mie, astfel cum rezultă din buletinul de analiză toxicologică – alcoolemie nr. 580/A întocmit la data de 22.04.2016 de către Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui.

Inculpatul a recunoscut integral fapta în fața instanței de judecată.

Fapta descrisă mai sus este confirmată și de procesul – verbal de constatare a infracțiunii flagrante întocmit de organele de poliție și de declarațiile martorilor S.A. și M.N., audiați în cursul urmăririi penale.

În drept, fapta inculpatului S.M., care, la data de 19.04.2016, ora 20,35, a condus pe drumul public autoturismul cu numărul de înmatriculare  , având în sânge o alcoolemie de 2,95 gr/mie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. de art. 336 alin. l C. Pen.

Sub aspectul laturii subiective, instanța constată că inculpatul a acţionat cu vinovăţie în modalitatea intenţiei indirecte, conform dispoziţiilor art. 16 alin. (3) lit. b) C. pen., prevăzând rezultatul faptei sale - crearea unei stări de pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic - urmare pe care, chiar dacă nu a urmărit-o, a acceptat posibilitatea producerii acesteia.

 Sub aspect obiectiv, elementul material al infracţiunii îl reprezintă acţiunea de conducere în condiţii ilicite, prin nerespectarea unor  interdicţii de a conduce  un vehicul  sub influenţa alcoolului, urmarea imediată constând în starea de pericol pentru securitatea circulaţiei rutiere.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret, instanţa reţine că inculpatul este în vârstă de 34 de ani, este necăsătorit, este angajat la S.C. ”Profi” S.A., nu este cunoscut cu antecedente penale, iar pe parcursul cercetărilor a manifestat o atitudine sinceră și cooperantă.

Faţă de împrejurarea că inculpatul a solicitat să fie judecat în procedura simplificată prevăzută de art. 375, art. 377 Cod procedură penală, judecata în cazul recunoaşterii învinuirii, instanţa va avea în vedere şi dispoziţiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală care prevăd că limitele de pedeapsă se reduc cu 1/3 în cazul pedepsei închisorii.

Instanța va avea în vedere la individualizarea pedepsei și faptul că inculpatul avea o alcoolemie foarte mare când s-a deplasat cu autoturismul, de 2,95 gr/mie, fapt care sporește gravitatea faptei și starea de pericol creată pentru ceilalți participanți  la trafic, precum și faptul că starea în care se afla inculpatul a dus la producerea unui accident, chiar dacă nu s-a soldat decât cu pagube materiale.

Pentru toate aceste motive, în baza art. 396 alin. 1 şi 2 C. proc. pen., instanța va condamna pe inculpatul S.M. la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. și ped. de art. 336 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 375 şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani, constatând că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 91 C. pen. și anume:

a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani;

b) inculpatul nu a mai fost condamnat anterior;

c) inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

d) în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunilor (nu are antecedente penale), de atitudinea sinceră a acestuia, care a recunoscut și a regretat fapta în fața instanței, precum şi de posibilităţile lui de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată;

e) inculpatul nu s-au sustras de la urmărire penală ori de la judecată și nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

În baza art. 93 alin. 1 C. penal va obliga inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 93 alin. 3 C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii  pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare la S.C. Goscom S.A. Huși/S.C. Ecosalubrizare Prest Huși, jud. Vaslui, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

În baza art. 94 alin. 1 C. penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c - e se vor comunica Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 94 alin. 2 C. penal supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. 3 C. pen. se va face de Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 404 alin. 2 C. pr. penală, va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. penal, cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

O copie de pe dispozitivul prezentei hotărâri se va comunica, la data rămânerii definitive, către I. P. J. Vaslui – Serviciul Rutier.

În baza art. 274 alin. 1 C. proc. pen. va obliga inculpatul la plata sumei de 700 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 500 de lei în cursul urmăririi penale și 200 de lei în cursul judecății. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 În baza art. 396 alin. 1 şi 2 C. proc. pen. condamnă pe inculpatul S.M., CNP:  , la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. și ped. de art. 336 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 375 şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

În baza art. 91 C. penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. 1 C. penal obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 3 C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii  pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare la  S.C. Goscom S.A. Huși/S.C. Ecosalubrizare Prest S.R.L. Huși, jud. Vaslui, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 94 alin. 1 C. penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c - e se comunică Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 94 alin. 2 C. penal supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. 3 C. pen. se face de Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 404 alin. 2 C. pr. penală, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. penal, cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În baza art. 274 alin. 1 C. proc. pen. obligă inculpatul la plata sumei de 700 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (500 de lei în cursul urmăririi penale și 200 de lei în cursul judecății). 

După rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, o copie de pe dispozitivul acesteia se va comunica către I.P.J. Vaslui - Serviciul Rutier.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi,