Prescripţie executare sancţiune. Tardivitate plângere

Sentinţă civilă 2148 din 10.06.2015


Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 26.03.2015, petentul a solicitat ca în contradictoriu cu intimatul să se dispună anularea procesului-verbal de contravenţie prin care a fost sancţionat cu amendă de 1040 lei şi exonerarea sa de la plata amenzii stabilite.

În motivele plângerii formulate ulterior, s-a reţinut că la data de 29.07.2013 în timp ce se afla pe B-dul Carol I, la intersecţia cu str.Horaţiu,  a intrat în coliziune cu alt autoturism.

Astfel, petentul a invocat prescripţia executării sancţiunii, motivând că actul sancţionator nu i s-a comunicat şi a aflat de aplicarea sancţiunii în data de 25.03.2015 când i-a fost blocat cardul la bancă.

Intimatul a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia tardivităţii introducerii plângerii contravenţionale, urmând ca, pe cale de consecinţă, să se respingă acţiunea ca tardiv introdusă.

Analizând cu prioritate, în temeiul art. 248 alin. 1 c.p.civ., excepţiile invocate, prin raportare la dispoziţiile legale incidente, instanţa constată şi reţine:

Prin procesul-verbal  de contravenţie încheiat de intimat, petentul  a fost sancţionat cu amendă contravenţională  în cuantum total de 1040 lei pentru săvârşirea  contravenţiilor  prevăzute de art. 108, alin. 1, lit.b, pct.3, republicată şi art.102 alin.1 pct.1 din O.U.G. nr. 195/2002, reţinându-se că la data de 29.07.2013, în jurul orei 12.50, a condus autoturismul marca BMW X5 pe b-dul Carol I din Drobeta Turnu Severin, iar la intersecţia cu Horatiu nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers si a intrat în coliziune cu autoturismul marca Citroen. De asemenea, cu ocazia cercetărilor agentul constatator a constatat si faptul că autoturismul condus de petent avea inspecţia tehnică expirată.

Potrivit disp. art. 27  „ Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată de face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor”.

Din dispoziţiile menţionate, rezultă că modalitatea de comunicare a procesului-verbal de contravenţie prin afişare la domiciliul sau sediul contravenientului este subsidiară comunicării prin poştă, cu aviz de primire.

Intimatul nu a făcut comunicarea prin poştă cu aviz de primire, ceea ce echivalează cu necomunicarea procesului-verbal de contravenţie.

Potrivit art.14 din OG 2/2001 necomunicarea procesului-verbal contravențional in termen de 30 de zile de la aplicarea sancțiunii, conduce la prescripția executării amenzii contravenționale.

Termenul de 30 de zile este un termen de procedură, calculul termenului de o luna făcându-se conform prevederilor art.101 alin.3 C.proc.civila, împlinindu-se, aşadar, in ziua corespunzătoare zilei de plecare din luna următoare aplicării sancțiunii contravenționale.

În cauza de faţă, intimatul nu a făcut dovada comunicării  procesului verbal de constatare a contravenţiei Seria CP nr. 4645876 din 29.07.2013, prin modalitatea prevăzută de lege.

Ca atare, devin incidente disp art 14 alin 1 din OG nr 2/2001, respectiv prescripţia executării sancțiunii contravenționale.

Prescripţia executării este o cauză legală de stingere a forţei executorii a unui titlu executoriu ce are ca efecte stingerea obligaţiei organului de executare de a da curs executării, stingerea dreptului creditorului de a obţine executarea silită, stingerea obligaţiei debitorului de a se supune executării silite.

Rezultă că prescripţia se înfăţişează ca o sancţiune procesuală pentru creditor şi ca un beneficiu legal pentru debitor, dar nu are efect asupra titlului executoriu care rămâne în fiinţă, dar nu mai poate fi executat.

Având în vedere motivele de fapt şi de drept expuse mai sus, instanţa urmează  ca în temeiul art.14 din O.G. nr.2/2001, să constate prescrisă executarea sancţiunii aplicată prin procesul-verbal de contravenţie contestat.

În ceea ce priveşte excepţia tardivităţii plângerii contravenţionale invocată de intimată, instanţa reţine următoarele:

Conform art. 31 din OG nr.2/2001, republicată, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

Cum actul sancţionator nu a fost comunicat legal petentului, iar acesta a luat cunoştinţă de emiterea acestuia în data de 25.03.2015, se apreciază că plângerea a fost formulată în termenul legal, astfel că excepţia invocată de intimată va fi respinsă.