Săvârşirea a două infracțiuni concurente de corupere sexuală a minorilor prevăzută de art. 221 alin. 4 Cod penal, cu aplicare art. 38 C.pen., în stare de recidivă postexecutorie cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal rap. la art. 43 alin. 5 Cod penal.

Sentinţă penală 1810 din 23.11.2018


Obiect - Săvârşirea a două infracțiuni concurente de corupere sexuală a minorilor prevăzută de art. 221 alin. 4 Cod penal, cu aplicare art. 38 C.pen., în stare de recidivă postexecutorie cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal rap. la art. 43 alin. 5 Cod penal.

Cuprins pe materii : Drept penal. Corupere sexuală a minorilor. Pedepse. Concurs ideal de infracţiuni. Stare de recidivă postexecutorie. Acțiune civilă.

Index alfabetic :

-Acțiune civilă

-Concurs de infracţiuni

-Corupere sexuală de minori

-Pedepse

-Stare de recidivă postexecutorie

Soluția dispusă:

Instanţa de fond, a dispus prin sentinţa penală nr. 1810/23.11.2018 a Judecătoriei Galaţi următoarele:

Condamnă pe inculpatul AB la o pedeapsă de 1 (un) an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de corupere sexuală a minorilor, faptă prevăzută de art. 221 alin. 4 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal în referire la art. 43 alin. 5 Cod penal și art. 396 alin. 10 Cod procedură penală (faptă din 24.06.2017 – persoană vătămată MM).

În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului AB pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b (dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat) și n (dreptul de a comunica ori de a se apropia de persoana vătămată MM) din Codul penal pe o perioadă de 3 (trei) ani după executarea pedepsei închisorii.

Potrivit art. 65 alin 1 din Codul penal, aplică inculpatului AB pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b și n din Codul penal, a căror exercitare a fost interzisă ca şi pedeapsă complementară.

Condamnă pe inculpatul AB la o pedeapsă de 1 (un) an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de corupere sexuală a minorilor, faptă prevăzută de art. 221 alin. 4 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal în referire la art. 43 alin. 5 Cod penal și art. 396 alin. 10 Cod procedură penală (faptă din 24.06.2017 – persoană vătămată NN).

În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului AB pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) și b (dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat) și n (dreptul de a comunica ori de a se apropia de persoana vătămată N) din Codul penal pe o perioadă de 3 (trei) ani după executarea pedepsei închisorii.

Potrivit art. 65 alin 1 din Codul penal, aplică inculpatului AB pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b și n din Codul penal, a căror exercitare a fost interzisă ca şi pedeapsă complementară.

Constată că faptele din prezenta sun concurente cu fapta pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 3 ani și 3 luni, prin sentința penală nr. 1174/20.07.2018 a Judecătoriei Galați, definitivă prin decizia penală nr. 983/04.10.2018 a Curții de Apel Galați.

În temeiul art. 40 Cod penal raportat la art. 38 alin. 1 Cod penal și art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 3 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse (1/3 din cele două pedepse de câte un an închisoare), respectiv 8 (opt) luni închisoare, inculpatul AB urmând a executa în final pedeapsa de 3 (trei) ani și 11 (unsprezece) luni închisoare.

În temeiul art. 45 alin. 3 Cod penal, aplică inculpatului AB pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b (dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat) și n (dreptul de a comunica ori de a se apropia de persoanele vătămate MM, NN și PP) din Codul penal pe o perioadă de 3 (trei) ani după executarea pedepsei închisorii.

În temeiul art. 45 alin. 5 Cod penal, aplică inculpatului AB pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b și n din Codul penal, a căror exercitare a fost interzisă ca şi pedeapsă complementară.

Deduce din pedeapsa aplicată, durata reținerii din data de 18.08.2017, durata arestului preventiv de la 19.08.2017 la 04.10.2018, precum și perioada executată de la 05.10.2018 la zi.

Dispune anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 1311/2018, emis în baza sentinței penale nr. 1174/20.07.2018 a Judecătoriei Galați și emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale nr. 1174/20.07.2018 a Judecătoriei Galați.

În temeiul art. 7 al. 1 din Legea nr. 76/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul AB în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Constată că persoana vătămată NN, prin reprezentantul legal NX, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Admite, în parte, acțiunea civilă exercitată de procuror, în numele persoanei vătămate MM și îl obligă pe inculpatul AB să-i achite acesteia suma de 2500 de lei, cu titlu de daune morale.

Potrivit art. 272 al. 1 Cod procedură penală, onorariul parțial al avocatului desemnat din oficiu, în cursul procedurii camerei preliminare și al judecății, pentru inculpat, în sumă de 300 lei, avocat SC, onorariul avocatului desemnat din oficiu, în cursul procedurii camerei preliminare și al judecății, pentru persoanele vătămate minore, în sumă de 1380 lei, avocat LA și onorariul  avocatului desemnat din oficiu, în cursul urmăririi penale, pentru persoanele vătămate minore, în sumă de 390 lei, avocat MC, vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Galaţi.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul AB la plata sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 500 lei este aferentă fazei de urmărire penală.

Rezumatul hotărârii

Pentru a pronunţa această sentinţă instanţa de fond a reţinut că din mijloacele de probă administrate în cauză, coroborat cu recunoaşterea faptelor în faţa instanţei, rezultă, dincolo de orice îndoială, că inculpatul AB, în dimineaţa zilei de 24.06.2017, orele 1100, le-a determinat pe persoanele vătămate minore cu vârsta sub 13 ani, respectiv MM, în vârstă de 7 ani și NN, în vârstă de 5 ani, să asiste la comiterea unor acte cu caracter exhibiționist, materializate în desfacerea, în văzul acestora, a curelei de la pantaloni și mângâierea în mod evident a organelor sale sexuale, inculpatul captând, totodată, întreaga atenție a victimelor, prin întrebarea ostentativă dacă doresc să se joace cu el, fapte ce întrunesc elementele constitutive a două infracţiuni concurente de corupere sexuală a minorilor prevăzute de art. 221 alin. 4 Cod penal, cu aplicarea art. 38 C.pen.

Sub aspectul individualizării pedepsei, instanța a considerat că o pedeapsă de 1 (un) an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de corupere sexuală a minorilor, faptă prevăzută de art. 221 alin. 4 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal în referire la art. 43 alin. 5 Cod penal și art. 396 alin. 10 Cod procedură penală pentru fiecare dintre fapte este suficientă având în vedere pericolul social ridicat al infracțiunilor din perspectiva locului în care inculpatul a săvârșit faptele (într-o scară de bloc unde accesul este permis oricărei persoane), a modalității faptice prin care a săvârșit infracțiunile (materializate în desfacerea, în văzul acestora, a curelei de la pantaloni și mângâierea în mod evident a organelor sale sexuale) și a vârstei fragede a celor două persoane vătămate față de care a săvârșit actele ilicite (5 și respectiv 7 ani), care sunt de natură a afecta grav dezvoltarea sexuală a acestora.

S-a reținut că inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, din fișa de cazier judiciar rezultând că a fost condamnat în mai multe rânduri pentru infracțiuni de tâlhărie (fila nr. 7, dosar fond), faptele din prezenta fiind comise în stare de recidivă postexecutorie, fiind o dovadă a perseverării inculpatului pe cale infracțională, ceea ce impune o fermitate mai mare din partea organelor judiciare, pentru ca inculpatul să-și îndrepte conduita socială. În aceste condiții, față de starea de recidivă postexecutorie, limitele de pedeapsă prevăzute de lege au fost majorate cu jumătate, conform art. 43 alin. 5 Cod penal.

Instanța a constatat că faptele din prezenta sunt concurente cu fapta pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 3 ani și 3 luni, prin sentința penală nr. 1174/20.07.2018 a Judecătoriei Galați, definitivă prin decizia penală nr. 983/04.10.2018 a Curții de Apel Galați. În temeiul art. 40 Cod penal raportat la art. 38 alin. 1 Cod penal și art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, a aplicat pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 3 luni închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din celelalte pedepse (1/3 din cele două pedepse de câte un an închisoare), respectiv 8 (opt) luni închisoare, inculpatul AB urmând a executa în final pedeapsa de 3 (trei) ani și 11 (unsprezece) luni închisoare.

În temeiul art. 45 alin. 3 Cod penal, aplicat inculpatului AB pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b (dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat) și n (dreptul de a comunica ori de a se apropia de persoanele vătămate MM, NN, PP) din Codul penal pe o perioadă de 3 (trei) ani după executarea pedepsei închisorii. În temeiul art. 45 alin. 5 Cod penal, a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b și n din Codul penal, a căror exercitare a fost interzisă ca şi pedeapsă complementară.

Cu privire la latura civilă, persoanele vătămate MM și PP nu s-au constituit părți civile în cauză. Procurorul a arătat că înțelege să exercite acțiunea civilă în numele persoanei vătămate MM, iar înainte de începerea cercetării judecătorești, a precizat natura și întinderea pretențiilor civile, respectiv suma de 5000 de lei, cu titlu de daune morale. Cu privire la acțiunea civilă exercitată de procuror în numele persoanei vătămate MM, instanța a reținut că dispozițiile art. 19 al. 5 Cod procedură penală, care prevăd că repararea prejudiciului material și moral se face potrivit dispozițiilor legii civile. Instanța a apreciat că persoana vătămată/partea civilă MM a suferit un prejudiciu moral în urma faptei săvârșite de inculpatul AB, care se impune a fi reparat în mod echitabil, prin primirea unei compensaţii materiale în bani, al cărei cuantum va fi apreciat prin raportare la întreaga succesiune a evenimentelor. S-a reținut că este îndeplinită condiţia răspunderii civile delictuale ca urmare a săvârşirii unei fapte prevăzute de legea penală, existând o legătură de cauzalitate între fapta comisă de inculpat şi prejudiciul suferit de persoana vătămată/partea civilă.

Cu privire la cuantumul pretenţiilor morale, instanţa a avut în vedere că reparaţia trebuie să fie echitabilă şi proporţională cu prejudiciul moral suferit şi nu să fie o sursă de îmbogăţire fără just temei, apreciind că valoarea justă a acestora se ridică la suma de 2 500 de lei, fiind admisă în parte, acțiunea civilă exercitată de procuror, în numele persoanei vătămate MM și obligându-l pe inculpatul să-i achite acesteia suma de 2500 de lei, cu titlu de daune morale.

Căi de atac

Împotriva sentinţei penale a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, apelul fiind respins ca neîntemeiat.

Problema de drept

 Au fost efectuate contopiri între faptele ce au făcut obiectul cauzei și o altă infracțiune pentru care inculpatul a fost condamnat printr-o sentință anterioară, reținându-se totodată că infracțiunile pentru care acesta a fost trimis în judecată în cauză au fost săvârșite în stare de recidivă postexecutorie. Exercitarea acțiunii civile de către Ministerul Public, în temeiul art. 19 alin. (3) C.proc.pen. atunci când persoana vătămată minoră, prin reprezentant legal, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.