Ordonanţă preşedinţială. Nedepunerea unui minim de probe, pentru ca tribunalul în raport de circumstanţele obiective ale cauzei să poată aprecia în sensul îndeplinirii condiţiei urgenţei.

Decizie 992 din 20.12.2018


Pe rol soluţionarea apelului formulat de apelanta … împotriva sentinţei civile … pronunţată de … în contradictoriu cu intimata societatea … şi intimata …. 

La apelul nominal făcut în şedinţa publică s-au prezentat cons. jur. … pentru apelantă,  cons. jur. … pentru … şi av. …. pentru intimata societatea ….

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, de către grefier, după care;

Av. … pentru intimata …, depune la dosar originalul delegației de reprezentare, învederează instanţei că renunţă la invocarea excepţia de netimbraj  şi a excepţiei lipsei calităţii  procesuale  active  a ….

Instanţa ia act de renunţarea intimatei societatea la excepţiile invocate prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei.

La interpelarea instanţei, părţile având pe rând cuvântul învederează instanței că nu mai au cereri prealabile şi excepţii de formulat sau probe de administrat.

Instanţa apreciază cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Cons. jur. … având cuvântul pentru apelantă solicită admiterea apelului aşa cum a fost formulat, arată că  apelanta are interes în această cauză, nu a avut cunoştinţă că …. a  concesionat acest teren care este înscris în amenajamentul silvic, apelanta a promovat acțiunea de verificare imobiliară a terenului pe care … construiește în prezent,a făcut si o acțiune posesorie împotriva acesteia ca atare,solicită admiterea apelului şi suspendarea lucrărilor de construcție până la finalizarea dosarului.

Av. … având cuvântul pentru intimata … solicită respingerea cererii de apel ca neîntemeiată, urmând a se avea în vedere aspectele expuse în întâmpinare şi în concluziile scrise  pe care  le depune la dosar.

Cons. jur. … având cuvântul pentru … solicită respingerea apelului  formulat de apelanta şi menținerea hotărârii pronunţată de instanța de fond. Apreciază că instanţa de fond a reținut în mod temeinic că nu sunt îndeplinite în prezenta cauză prev. art.997 C.pr.civ. în sensul că nu sunt îndeplinite  condițiile  de admisibilitate a ordonanței președințiale. În aceasta situație având în vedere şi considerentele de fapt şi de drept reținute în mod detaliat în întâmpinarea formulată  apreciază că apelul formulat de … este neîntemeiat  pe cale de consecința solicită menținerea hotărârii  judecătorești  pronunţată de instanța de fond.

Tribunalul  reţine cauza în pronunţare.

TRIBUNALUL;

Asupra apelului  civil de faţă;

Soluţionând cauza prin Sentinţa civilă nr…., Judecătoria ….a respins cererea formulată pe calea ordonanţei presedinţiale de către reclamanta  …, cu sediul in … împotriva pârâtei . .. cu sediul social in … şi a intervenientei accesoriu mun. .. ., reprezentat de primar,  pentru pârâtă.

Pentru a se pronunţa astfel instanţa de fond a reţinut că reclamanta a chemat în judecată pe pârîta …,pentru ca prin hotărârea judecătorească ce se va pronunţa să se dispună pe calea ordonanţei preşedenţiale suspendarea executării lucrărilor de construcţie executate de pârâtă pentru suprafaţa de … m.p. teren identifcat în …. Instanţa reţine că pîrîta …  are calitate de concesionar  în contractul nr. … încheiat cu ..… pentru suprafaţa totală de .. m.p. teren şi luciu de apă şi este titulara a autorizaţiilor de construcţie nr… şi … din  … emise de ….

Aşadar, instanţa a reţinut că reclamanta cere suspendarea lucrărilor de construcţii pe suprafaţa de … m.p. teren în condițiile în care suprafața  totală de teren concesionată este de .. m.p. teren şi luciu de apă, însă sarcina reclamantei este să probeze care este mai exact terenul pe care se construieşte şi pentru care solicită sistarea lucrărilor.Mai mult prin probele adminise trebuia să dovedească  urgenţa cererii, prin faptul că, pe terenul  în litigiu se construieşte, ceea nu a făcut.Se mai reţine că terenul ce face obiectul contractului de concesiune a fost intabulat ca proprietatea … încă din anul …  prin încheierea nr. … a ….

Pârâta …, are calitatea de concesionar in Contractul nr…. încheiat cu … pentru suprafața totala de … mp teren si luciu de apa, si este titulara a autorizatiilor de construcție nr… si nr… eliberate de … pentru lucrări pe suprafața menționata in contract. Pârâta … a desfasurat lucrări de construcție care au fost executate in baza unor autorizații, mentionate mai sus, emise de … si a unui contract de concesiune încheiat cu …. Pe terenul care face obiectul contractului de concesiune nu a existat nici o suprafata impadurita sau amenajata de ….Aşadar, terenul in cauza, nu a fost niciodată menţionat in evidentele cadastrale ale OCPI ca avand categoria de teren forestier, nu este o zona impadurita, dimpotrivă, cartea funciara a terenului atribuind acestuia categoria de teren curți construcții …, anexa 1, zona …, suprafața de … mp.

Reclamanta … nu a contestat pana acum regimul terenului concesionat desi a semnat la data …, prin reprezentantul sau abilitat legal (ing. …), anexa grafica cu reprezentarea categoriilor de teren inventariate in baza Legii  165/2013 document din care rezulta ca terenul de … mp este proprietatea … si are categoria "curți construcții". A admite ca aparenta de drept funcționează in favoarea reclamantei nu ar reprezenta nimic altceva decât a admite ca parata … construiește pe terenul proprietatea altcuiva decât a …, mai exact a prejudeca fondul cauzei, acțiunea in revendicare ce face obiectul cauzei înregistrate sub nr. … la …. (In acest sens s-a pronuntat frecvent jurisprudenla, exempli gratia - Dec.civ…., citata in ”Noul cod de procedura civila comentat si adnotat , vol.ll, coord. V.M Ciobanu, M Nicolae, Ed. Universul Juridic, 2016 ,pag. 997.).In situația in care instanța ar admite o cerere de sistare a lucrărilor de construcție, soluția ar echivala cu analiza emiterii autorizațiilor de construcție, a contractului de concesiune si a hotărârilor de consiliu local ce atesta apartenența suprafeței de … la domeniul privat al … ori, asa cum aratat in precedent, judecătorul ordonanței presedintiale nu poate decât sa cerceteze sumar aparenta dreptului pretins de reclamanta si nicidecum sa intre pe fondul chestiunii litigioase, sa il prejudece.In cauza de faţă, terenul se afla in proprietatea … inca din anul … iar reclamanta a cunoscut situația terenului cel mai târziu la …, motiv pentru care nu poate exista o urgenta in a ordona vreo măsură vremelnica. Cu atat mai mult, nu numai ca nu probează, mai mult, nu arata in niciun moment in ce consta urgenta cererii promovate, si nu se poate întrevede din conținutul cererii reclamantei si din analiza situației de făpt care ar putea fi ”dreptul păgubit prin întârziere” sau ”paguba iminenta care nu s-ar putea repara ”-art.997 alin.l  C.pr.civilă.

Pe de altă parte, pentru soluţioarea unei cauze pe cale de ordonanţă preşedinţială, trebuie îndeplinite conform art.997 C.p.c o serie de condiţii, respectiv  să existe o aparenţă de drept , în favoarea reclamantului, să existe urgenţă , să nu se prejudece fondul şi să se prevină  o pagubă iminentă ce s-ar putea produce în favoarea acestuia. În cauza de faţă aceste condiţii sunt îndeplinite.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel în termen legal apelanta … criticând-o pentru  netemeinicie şi nelegalitate.

În motivarea apelului, se arată că până la data prezentei … nu a stat în pasivitate, si a făcut demersuri semnificative în vederea recuperării terenului forestier proprietate public a Statului Român, astfel: urmare tăierilor ilegale de arbori din luna … de către …, reprezentanţii … a apelat organele de poliţie prin sistemul 112 în vederea tragerii la răspundere a făptuitorului, acestea formând in prezent obiectul Dosarului penal nr. … înregistrat pe rolul …conform adresei nr… a ….

Arată apelanta că la data de … a fost înregistrată pe rolul … acţiunea în revendicare imobiliară a terenului forestier proprietate publică a … de la …, care în prezent este concesionarul suprafeţei ce face obiectul contractului de concesiune nr. …, încheiat între aceasta din urmă Si …., contract în baza căruia se realizează lucrările de construcţie a căror suspendare se solicită prin prezenta acţiune. Acţiunea în revendicare imobiliară a fost formulată la data de … deoarece în cursul lunii … s-a aflat de faptul că … a înregistrat ilegal în patrimoniul privat al acesteia (…) suprafaţa de … mp., teren forestier proprietate publica a …, aflat in administrarea … si înregistrat ca atare in …, iar pentru verificarea existenţei suprapunerilor de teren a fost necesară realizarea unor măsurătorii tehnice de specialitate care au necesitat desigur o perioada de timp. Până la data … nu a avut cunoştinţa de concesionarea suprafeţei ce face obiectul prezentei cereri, cat si acţiunii din dosarul … ce are ca obiect revendicarea prezentei suprafeţe.

Mai arată că la data aflării faptului că .. a concesionat suprafaţa … mp., ce face obiectul acţiunii în revendicare imobiliară din dosarul nr. .. al Judecătoriei …, prin adresa nr…., a solicitat …. să le comunice HCL - ul. şi contractul de concesiune, prin care a fost aprobată concesionarea suprafeței de … mp. înregistrata în u.a. (unitate amenajistica) … din … ce este înregistrată ilegal în cartea funciara a …., ca teren privat. Ca urmare a solicitării noastre din adresa nr. …, …, răspunde prin adresa nr…. ca numai instanța de judecata poate dispune administrarea probelor solicitate, motiv pentru care nu-i vor fi puse la dispoziţie documentele solicitate.

Precizează că, … a solicitat anularea absolută a contractului nr…. atât în cadrul Dosarului … al Judecătoriei …. ce are ca obiect acţiune posesorie împotriva … cât şi în Dosarul nr….. al Judecătoriei … ce are ca obiect revendicare imobiliară a suprafeţei ce face obiectul contractului de concesiune. Suprafaţa de … mp., pe care pârâta exercită lucrările de construcţie este înregistrat ilegal in patrimoniul privat in Cartea Funciara nr. …a …. … este administratorul terenurilor forestiere proprietate publică a Statului Roman din perioada anilor 1948 şi până în prezent conform menţiunilor din amenajamentele silvice, posedând terenul forestier în mod continuu, paşnic şi public în calitate de administrator al terenurilor fond forestier ce aparţin Statului Român, până la data de …. când a aflat ca pârâta a tulburat liniştita posesie a fondului forestier proprietate publică a Statului Roman. Faptele comise de pârâtă constau în amplasarea de construcții definitive pe suprafaţa fondului forestier proprietate publică a Statului Roman, pentru realizarea unor activităţi comerciale.

Menţionează că la începutul anului …s-a constatat ca … a înregistrat ilegal în patrimoniul privat în Cartea Funciara nr.  a …, suprafaţa de … mp., teren ce este înregistrat ca teren forestier proprietate publică a Statului Roman, aflat în administrarea … şi înregistrat ca atare în …, iar pentru recuperarea acestuia … a introdus la Judecătoria … o acţiune în revendicarea aces¬tei  ce formează obiectul Dosarului civil nr. … aflat pe rolul Judecătoriei …, ce are termen de judecată la data de …, iar împotriva … a fost depusă la instanța o acţiune posesorie ce se află în procedura prealabila. In baza art. 35 coroborat cu art. 39 din codul silvic ocuparea terenului forestier proprietate publică a Statului Roman este interzisă. Terenul revendicat este proprietate publică a Statului Roman înregistrat în …. Pe suprafaţa revendicată au fost realizate plantații forestiere din specia plop si salcie conform evidentelor amenajistice ediţiile …..

Privitor la dreptul de proprietate al statului asupra terenului forestier, apelanta  precizează că în baza art. 4 din Anexa I a HG 229/2009 „Romsilva are în administrare fondul forestier proprietate publică a statului, înregistrat ca atare în amenajamentele silvice. Suprafeţele de teren revendicate sunt cuprinse in … care constituie titlu de proprietate al statului pentru terenurile din domeniul forestier proprietate publica a statului, conform art. 35 din Legea nr.18/1991 (actualizata) si art.1, 3 si 19 din Legea nr. 46/2008-Cod silvic. Privitor la istoricul suprafeţei de teren revendicate arată că în conformitate cu menţiunile din amenajamentele silvice (evoluţia proprietăţii şi a modului de gospodărire a terenului înainte de 1948) din …... Ediţia 1983 - 2017, se atestă faptul ca "Până în anul 1948 toate pădurile din acest amenajament silvic au aparţinui statului roman".Conform prevederilor art. 35 din Legea nr.18/1991. „Terenurile proprietatea publica a statului sunt acele suprafeţe intrate în patrimoniul sau în conformitate cu prevederile legale existente până la data de 1 ianuarie 1990 şi înregistrate ca atare în amenajamentele silvice".

Arată că din prevederile art. 5. alin. 2 coroborat cu art. 35 din Legea nr. 18/1991 rezultă în mod clar că terenul revendicat face parte din fondul forestier proprietate publică a statului roman, deoarece, terenurile forestiere pot să fie în circuitul civil numai în cazul în care au fost retrocedate conform legilor fondului funciar, sau ca urmare a trecerii acestora în condiţiile legii din domeniul public al statului în cel privat al acestuia sau al unităţii administrativ teritoriale. Apelanta  arată de asemenea că prevederile Deciziei ICCJ nr….. atesta faptul ca terenurile care figurau in amenajamentele silvice pana la data de … sunt proprietate de stat, sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile, aparţin domeniului public si nu pot fi trecute in circuitul civil decât in baza unei legi speciale, precizând totodată că terenul înregistrat în Cartea Funciara nr…. a …, se regăsește înregistrat in …conform …fond forestier proprietate publica a statului administrat de …, deci aceste terenuri nu au fost dezafectate din domeniul public al statului, nefiind terenuri care fac parte din circuitul civil. Învederează  în sensul celor solicitate prevederile Legii 46/2008 - Cod silvic care menționează la art.1,alin.1 - "Totalitatea pădurilor, a terenurilor destinate împăduririi, a celor care servesc nevoilor de cultură, producţie sau administraţie silvică, a iazurilor, a albiilor pâraielor, a altor terenuri cu destinaţie forestieră şi neproductive, cuprinse în amenajamente silvice la data de 1 ianuarie 1990 sau incluse în acestea ulterior. în condiţiile legii, constituie, indiferent de natura dreptului de proprietate, fondul forestier naţional, terenul în litigiu este cuprins in amenajamentele silvice, care reprezintă titlul nostru de proprietate conform art. 35 din Legea nr. 18/1991. republicat. Invocă şi  citează art.7, alin. 4 din Codul silvic, art. 861 din C.civ. si cele ale Legii 213/1998. Aşadar, terenul în cauză nu este in circuitul civil deoarece acesta nu a fost scos niciodată din fondul forestier in baza unei HCM (hotărâre a consiliului de miniştri) sau Decret conform art. 2 din Codul silvic ediţia 1969. În prezent pentru ca bunul prezentului litigiu să poată fi trecut in domeniul privat al municipiului … acesta trebuie sa îndeplinească prevederile art. 10, alin. 2 din Legea nr. 213/1998 si anume  pe care îl citează. Mai mult decât atât, art.38, alin.1 din Codul silvic precizează că numai după ce terenurile au fost scoase definitiv din fondul forestier naţional devin proprietatea beneficiarului în momentul efectuării operaţiunii de predare-primire. În prezenta cauza nu exista nici un document care să ateste trecerea suprafeţei revendicate din domeniul public al statului in domeniul public sau privat al ….,situaţie în care este îndreptăţiră să revendice suprafaţa de … ha înregistrata ilegal in … a ….

Concluzionând, apelanta solicită admiterea apelului aşa cum a fost formulat,  desfiinţarea în totalitate a sentinţei …. pronunţată în prezenta cauză de Judecătoria …, ca fiind data cu încălcarea si aplicarea greşită a normelor de drept material şi în consecinţă suspendarea executării lucrărilor de construire exercitate de pârâtă până la rămânerea definitiva a Dosarului civil nr. … aflat pe rolul Judecătoriei …, ce are ca obiect revendicarea suprafeţei ce face obiectul contractului de concesiune nr. …, încheiat între Municipiul ..şi …, contract în baza căruia se realizează lucrările de construcţie a căror suspendare se solicit prin prezenta acţiune.

In drept, apelanta şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile, art.997 şi următoarele din Codul de procedura civila, art.949 si următoarele din Codul civil art.35 si următoarele din Codul silvic, HG 229/2009.

In dovedirea cererii a propus administrarea dovezii cu înscrisuri şi a anexat în xerocopie adresa nr… a … si alte înscrisuri prealabile prin care facem dovada ca faptele de taiere ilegala de arbori efectuate de reprezentanţii …, fac obiectul dosarului penal nr. … înregistrat pe rolul ….

A solicitat judecarea cauzei în lipsă conform art. 411, alin.1 şi 2 C.pr.civilă.

La data de 13.11.2018 intimata  societatea ... a formulat în cauză întâmpinare  prin care a solicitat respingerea  apelului .

În motivarea întâmpinării intimata arată că reclamanta susţine ca terenul pe care se executa lucrările de construcţie este proprietatea sa şi invocă în acest sens art.5 si 35 din Legea nr. 18/1991 precum şi prevederile art. l din Legea nr.46/2008-Codul Silvic, susţinând că terenul pe care .... construieşte este teren forestier si arata ca acesta este cuprins in evidentele amenajamentelor silvice ediţiile ..... De altfel reclamanta a revendicat dreptul de proprietate a aceleiaşi suprafeţe de teren în dosarul civil nr. ... aflat pe rolul Judecătoriei .... Arată că acţiunea  este neîntemeiată atât timp cât proprietarul de drept al terenului este ...., din anul ..., iar aparenţa de drept funcţionează în favoarea ..., şi implicit a concesionarului pârât ... si nicidecum in favoarea reclamantei ... . Mai mult... are calitatea de concesionar in Contractul nr..... încheiat cu ... pentru suprafaţa totală de ... mp teren şi luciu de apă, titular al autorizaţiilor de construcţie nr.... si nr.... eliberate de ... pentru lucrări pe suprafaţa menţionată în contract, şi nu se află în nici un fel de raport juridic cu reclamanta arătând  că textul art. 35 din Legea nr. 18/1991 este redat inexact in cererea reclamantei.

Menționează intimata că, este evident că terenul în cauză, chiar daca apare în amenajamentele silvice, nu a fost niciodată evidenţiat în evidenţele cadastrale ale OCPI ca având categoria de teren forestier, dimpotrivă, cartea funciara a terenului

Invocă intimata excepţia privind timbrajul arătând cu privire la taxa judiciara de timbru, datorata de reclamanta, pentru primul capăt de cerere că acţiunea ... în contradictoriu cu ... nu are ca obiect venituri publice, textele legale invocate de reclamanta face referire la venituri publice si nu la bunuri publice, astfel ca nu se justifica scutirea de la plata taxei de timbru raportat la obiectul acţiunii. In QUG 80/2013 art. 30 alin 2 este redat in mod explicit care este categoria venituri publice iar in textul legii nu se vorbeşte de acţiunea in revendicare invocând  jurisprudență în materie.

 Invocă de asemenea excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei ....  învederând că având în vedere obiectul acţiunii reclamanta nu se afla în nici un raport contractual, sau juridic, cu ... iar terenul care se revendică, de către reclamanta, nu este în proprietatea .., proprietar fiind .... De altfel reclamanta a revendicat dreptul de proprietate a aceleiaşi suprafeţe de teren în dosarul civil nr.... aflat pe rolul .... Terenul a fost intabulat ca proprietatea .. încă din anul ... prin încheierea ... a OCPI, în considerarea HCL ... nr. .... Ulterior a fost emisă şi HCL .. nr.... prin care a fost aprobat inventarul domeniului public al ..., anexa ...-poziţia ... incluzând acelaşi teren pe care îl revendică .... nu a contestat până acum regimul terenului concesionat deşi a semnat la data ..., prin reprezentantul sau abilitat legal, anexa grafica cu reprezentarea categoriilor de teren inventariate in baza Legii nr. 165/2013, document din care rezulta ca terenul de ... mp este proprietatea .... şi are categoria " curţi construcţii". 

Arată intimata …. că are calitatea de concesionar în Contractul nr…. încheiat cu … pentru suprafaţa totala de …. mp teren si luciu de apa, titular al autorizaţiilor de construcţie nr... si nr... eliberate de .... pentru lucrări pe suprafaţa menţionata in contract, si nu se află în nici un fel de raport juridic cu reclamanta. Invocă şi citează  situaţiile prevăzute la art. 57  alin.1 din OUIG  54/2006 în care poate avea loc încetarea contractul de concesiune. Consideră intimata că până la momentul la care reclamanta nu are un titlu de proprietate valabil, constatat si de instanța  reclamanta nu are calitate procesuala activa in prezenta cauza.

Cu privire la  fondul cauzei,  intimata  apreciază că cererea de apel este neîntemeiată, arătând  că ... are calitatea de concesionar in Contractul nr.... încheiat cu ...pentru suprafaţa totala de ... mp teren si luciu de apa, titular al autorizațiilor de construcţie nr...... eliberate de ... pentru lucrări pe suprafaţa menţionată în contract. ..... nu a contestat pana acum regimul terenului concesionat deşi a semnat la data ..., prin reprezentantul sau abilitat legal, anexa grafică cu reprezentarea categoriilor de teren inventariate in baza Legii nr. 165/2013, document din care rezulta ca terenul de ... mp este proprietatea ... şi are categoria "curţi construcţii". In cauza de fata, terenul se afla in proprietatea ... încă din anul ... iar apelanta a cunoscut situaţia terenului cel mai târziu la ..., motiv pentru care nu poate exista o urgenta in a ordona vreo măsură vremelnica. Apelanta reclamantă susţine că terenul pe care se execută lucrările de construcţie este proprietatea sa şi invocă in acest sens art.5 si 35 din Legea nr.18/1991 precum si prevederile art. l din Legea nr.46/2008-Codul Silvic, susţinând ca terenul pe care .... construieşte este teren forestier si arătând ca acesta este cuprins intr-un evidentele amenajamentelor silvice ediţiile ... redând inexact  textul art. 35 din Legea nr. 18/1991. Este evident că terenul în cauză, chiar dacă apare in amenajamentele silvice, nu a fost niciodată evidenţiat în evidenţele cadastrale ale OCPI ca având categoria de teren forestier, dimpotrivă, cartea funciară a terenului atribuind acestuia categoria de "teren curţi construcţii ..., anexa .., ..., suprafaţa de ....

Menţionează intimata că terenul a fost intabulat ca proprietatea ... încă din anul ... prin încheierea nr.... a OCPI, în considerarea HCL ... nr. ..... Ulterior a fost emisa si HCL .... nr.... prin care a fost aprobat inventarul domeniului public al Municipiului .... anexa ....- poziţia ... incluzând acelaşi teren pe care îl revendică ...... Odată cu adoptarea Legii nr.165/2013 s-a trecut la reinventarierea terenurilor din patrimoniul .... si a fost întocmită documentaţia cadastrala necesara.

Arată că apelanta reclamantă susţine, total neadevărat, că a aflat de intrarea aceluiaşi teren în patrimoniul .... abia în anul ... deşi în Comisia de inventariere constituita la nivelul .... exista si un reprezentant ....care a semnat la data de ... fără rezerve anexa grafica cu reprezentarea categoriilor de teren menţionate,anexa în care terenul revendicat de ... nu apare ca teren forestier aflat în proprietatea publica a statului.

Arată de asemenea intimata că o sumara analiza conduce la concluzia ca ..... are un drept de proprietate bine caracterizat, intabulat în evidentele cadastrale, pe cată vreme ... invocă un amenajament silvic care nu îndeplineşte condiţiile cerute de art.35, alin. l, din Legea nr. 18/1991 anume lipsa oricărei evidenţieri cadastrale. Mai mult, instituţia a recunoscut explicit prin reprezentantul sau delegat legal apartenenţa terenului revendicat la domeniul ..... Aparenta de drept funcţionează in favoarea ..., si implicit a concesionarului parat ... si nicidecum în favoarea reclamantei ..... Pe de alta parte, reclamanta solicita suspendarea lucrărilor de construcţii pe suprafaţa de ... mp teren in condiţiile in care suprafaţa totala de teren concesionata este de ...mp . Este sarcina  apelantei reclamante să probeze - dincolo de raţionamentul din precedent - care este mai exact terenul pe care se construieşte si pentru care solicita sistarea lucrărilor. Oricum, arată intimata, este inexplicabil de ce o .... (terenul de ... mp) a fost fond forestier doar pentru ... mp in condiţiile in care a fost construita artificial si nu prin aluviuni sau sedimentare. Arată totodată că admiterea cererii formulate de reclamanta apelanta ar conduce la suspendarea sau chiar anularea (pe cale de ordonanţa președințiala) a contractului de concesiune. ... are calitatea de concesionar in Contractul nr..... încheiat cu .... pentru suprafaţa totala de ... mp teren si luciu de apa, titular al autorizaţiilor de construcţie nr.... eliberate de ... pentru lucrări pe suprafaţa menţionată în contract, si nu se află in nici un fel de raport juridic cu  apelanta reclamantă.

Subliniază intimata că din interpretarea art. 57 alin. 1 din O.U.G. nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică reiese că încetarea contractul de concesiune poate avea loc doar în situaţiile prevăzute de acest  text de  lege, rezultă că doar părţile acestui contract au posibilitatea de a solicita suspendarea sau rezilierea judiciară a contractului de concesiune.

Cu privire la susţinerile apelantei reclamante referitoare la faptul că până la data prezentei .... nu a stat în pasivitate, si a făcut demersuri semnificative în vederea recuperării terenului forestier proprietate public a Statului Român, astfel: Urmare tăierilor ilegale de arbori din luna februarie ... de către ..., reprezentanţii .... a apelat organele de poliţie prin sistemul 112 în vederea tragerii la respunere a făptuitorului, acestea formând in prezent obiectul Dosarului penal nr. ... înregistrat pe rolul ..., conform adresei nr. ... a .... din cadrul .... intimata arată că apelanta reclamanta nu a făcut dovada ca parata a tăiat vreun arbore din terenul concesionat. Fotografiile depuse de aceasta la dosar arata câteva excavatoare parcate (cu care se efectuează lucrări de desecare si curăţire a lacului) si o fotografie repetitiva cu 2 crengi de copac.  Demersurile clamate de apelanta reclamanta au demarat in anul .... iar terenul care face obiectul contractului de concesiune este in proprietatea .... din anul .... (intabulat in CF).

Referitor la afirmaţia apelantei reclamante ca a formulat o acţiune in la data de .... deoarece în cursul lunii ... s-a aflat de faptul că .... este proprietarul terenului consideră intimata că este oportun sa se finalizeze acţiunea în revendicare formulata de apelanta iar apoi, când va avea un titlu de proprietatea valabil, va avea si calitate procesuala pentru a solicita suspendarea/rezilierea contractului de concesiune. Cu privire la susținerea apelantei reclamante  potrivit  căreia  până la data ..... nu a avut cunoştinţa de concesionarea suprafeţei ce face obiectul prezentei cereri, cat si acţiunii din dosarul .... ce are ca obiect revendicarea prezentei suprafeţe, arată intimata că aceasta este falsă întrucât în Comisia de inventariere constituita la nivelul ... exista şi un reprezentant ... care a semnat la data de ... fără rezerve anexa grafica cu reprezentarea categoriilor de teren menţionate . Anexa în care terenul revendicat de ... nu apare ca teren forestier aflat în proprietatea publică a statului.

Consideră intimata că nu sunt îndeplinite condiţiile cumulative de admisibilitate cerute de art. 997 Cod procedură civilă pentru promovarea unei ordonanţe preşedinţiale - aparenţa dreptului vremelnicia măsurilor, urgenţa şi nerejudecarea fondului.

In cauza de faţă, terenul se afla in proprietatea … încă din anul … iar reclamanta a cunoscut situaţia terenului cel mai târziu la …, motiv pentru care nu poate exista o urgenţă în a ordona vreo măsură vremelnică. Cu atât mai mult, nu numai ca nu probează, mai mult, nu arata in niciun moment în ce constă urgenţa cererii promovate, si nu se poate întrevede din conţinutul cererii reclamantei şi din analiza situaţiei de fapt care ar putea fi „dreptul păgubit prin întârziere" sau „paguba iminenta care nu s-ar putea repara "art.997 alin. l cod procedura civila, argumente care se regăsesc şi în motivarea instanței de fond al cărei  raţionament este corect. Arată intimata că prin promovarea acestei cereri de sistare pentru lucrări de construcţie executate pe o suprafaţa de teren de … m.p., sunt afectate 2 interese şi anume interesul public, în ceea priveşte punerea în aplicare a clauzelor din contract şi interesul privat, având în vedere că este afectat interesul pârâtei …, aceasta nemaiputând să construiască pe acel teren. Pentru lucrările de construcție care se desfășoară pe terenul în suprafaţa de … mp există două autorizaţii de construcţii nr….. şi un contract de concesiune încheiat între …. în calitate de concedent şi concesionarul …, această suprafaţă de teren de … face parte din suprafaţa totală de …. pentru care există o carte funciară, ori apelanta reclamanta nu a intabulat niciodată acest teren în evidenţele cărţii funciare, ca fiind proprietatea sa. Apelanta reclamanta nu justifica nici un drept de proprietate, in prezenta cauza, doar se prevalează de acesta, iar aparenţa dreptului nu este în favoarea reclamantei atâta timp cât terenul pe care se pretinde că se construieşte este intabulat în cartea funciară a mun. …..

Concluzionând, în raport de argumentele expuse intimata solicită respingerea apelului ca neîntemeiat.

Prin întâmpinarea formulată în cauză la data de …, …. a arătat că potrivit contractului nr. …, încheiat cu … aceasta din urma are calitatea de concesionar al suprafeţei totale de .. m.p., este titulara autorizaţiilor de construcţie nr. …., terenul care face obiectul contractului nu a fost menţionat în evidenţele cadastrale ale OCPI, ca având categoria de teren forestier, nefiind o zonă împădurită, dimpotrivă, potrivit cărţii funciare nr. ….terenul în suprafaţă de … m.p, este intabulat în evidenţele OCPI, la categoria de teren curţi - construcţii. Terenul în suprafaţă de … m.p reprezintă peninsula, suprafaţa măsurată fiind de … m.p, este intabulat în cartea funciară nr. … la categoria curţi construcţii, potrivit Anexei nr…. şi planului de amplasament şi delimitare a imobilului, fiind înregistrat la poziţia nr. …din Anexa la HCL nr. .. şi constituie un bun aparţinând domeniului privat al mun. …. Această suprafaţă de teren face parte din suprafaţa totală de …m.p., suprafaţa măsurată fiind de … m.p., care reprezintă …, intabulat în cartea funciară nr…. şi individualizat în inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului …, potrivit Anexei nr… la HG nr…, încă din perioada anului ….

A menţionat de asemenea că terenul concesionat şi suprafaţa de … m.p., nu au fost niciodată înregistrate în evidenţele cadastrului funciar general şi nici în cele ale OCPI …, aceste aspecte nefiind dovedite nici de Statul Român, suprafaţa de teren concesionată nu aparţine domeniului public al statului, ci reprezintă un bun imobil proprietatea mun. …, intabulat în evidenţele OCPI, încă din anul .. prin încheierea nr. .., potrivit HCL nr.n. … în calitate de proprietar al suprafeţei totale de …mp, care include şi suprafaţa de teren concesionată, implicit suprafaţa de … m.p, şi-a exercitat atributele dreptului de proprietate, cu bună-credinţă, încă din anul …, a intabulat acest drept în temeiul HG nr….fără să existe nici un fel de solicitare sau pretenţie privind legitimitatea acestui drept, nefiind tulburat în exercitarea acestui drept, în acest context, entitatea care a tulburat liniştita posesie asupra suprafeţei concesionate, implicit a suprafeţei de … m.p, este ….. Apelanta - reclamantă nu a contestat, până la acest moment, regimul terenului concesionat, deşi a semnat la data de …., prin reprezentantul său abilitat legal, anexa grafică cu reprezentarea categoriilor de teren inventariate în baza Legii nr. 165/2013, document din care rezultă că terenul de …. m.p este proprietatea …. şi are categoria curţi construcţii, nefiind teren forestier.

Pe fondul cauzei, apreciază că cererea de apel este neîntemeiată, având în vedere acelaşi considerente de fapt şi de drept reţinute de intimata - pârâtă …., pe care le susţine ad literam, pentru următoarele aspecte: contractul de concesiune a fost încheiat în urma unei proceduri de licitaţie organizată conform prevederilor legale, procedură care nu a fost contestată sau anulată, astfel că în mod temeinic şi legal autoritatea publică locală a încheiat acest contract, iar încetarea contractului poate avea loc doar în situaţiile reglementate de art. 57, alin. 1, lit. a-d din OUG nr. 54/2006, situaţii care nu se regăsesc în speţa dedusă judecăţii.  Raportat la art. 557 cod civ, dovada modului de dobândire a proprietăţii presupune existenţa unui titlu de proprietate, înţeles ca act juridic, jurisdicţional sau administrativ, cu efect constitutiv, translativ sau declarativ de proprietate.

În privinţa dovezii dreptului de proprietate, codul civil instituie efectul constitutiv sau translativ de drepturi reale al înscrierilor în cartea funciară, iar regula instituită de legiuitor se aplică drepturilor imobiliare care sunt înscrise în cartea funciară, respectiv drepturilor tabulare. Aparenţa de drept funcţionează în favoarea mun. …., care are un drept de proprietate bine determinat, intabulat în evidenţele cadastrale, nicidecum în favoarea apelantei - reclamante, care invocă un angajament silvic ce nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 35, alin. 1 din Legea nr. 18/1991, respectiv lipsa oricărei evidenţieri cadastrale, iar aceasta a recunoscut explicit prin reprezentantul său delegat legal, apartenenţa terenului în suprafaţă de .. m.p la domeniul privat al mun. ….. Amenajamentul silvic nu constituie o dovadă a titlului de proprietate al statului pentru suprafaţa de teren concesionată şi nici nu reprezintă o dovadă a dreptului de administrare al apelantei - reclamante, neavând prevalenţă în raport de temeinicia şi legalitatea unui act normativ, emis de către legiuitor, respectiv HG nr. 1349/2001 şi HCL nr. 72/2011, acte normative în temeiul căruia s-a efectuat intabularea în evidenţele cadastrale.

Arată  de asemenea că instanţa de fond a reţinut în esenţă că apelanta - reclamantă nu a făcut dovada suprafeţei exacte a terenului pe care se construieşte şi pentru care se solicită sistarea lucrărilor, terenul nu a fost niciodată menţionat în evidenţele cadastrale ale OCPI ca având categoria de teren forestier, nu este o zonă împădurită, dimpotrivă suprafaţa de teren de … m.p., are categoria de curţi construcţii, potrivit cărţii funciare nr. ….. judecătorul neputând decât să cerceteze sumar aparenţa dreptului, nicidecum să intre pe fondul cauzei, să îl prejudece, iar reclamanta nu a dovedit în ce constă urgenţa cererii şi nici care ar putea fi dreptul păgubit prin întârziere sau paguba iminentă, raportat la art. 997, alin. 1 cod proc. civ. Până la momentul intabulării în evidenţele OCPI, a suprafeţelor de teren de … m.p, respectiv … m.p şi implicit al formulării acţiunii în revendicare imobiliară, apelanta - reclamantă nu a făcut referire la faptul că are calitatea de administrator al terenului în suprafaţă de …mp, iar Statul Român, este proprietar, ci doar s-a limitat la a susţine prin acţiune,că plopii şi sălciile sunt incluse în amenajamentul silvic. Apelanta - reclamantă nu a realizat nici un fel de operaţiuni de întreţinere a perimetrului reprezentat de suprafaţa de teren concesionată şi nici nu a efectuat investiţii sau alte modalităţi de conservare şi îmbunătăţire a aspectului acestei zone, terenurile fiind întreţinute de …., prin serviciul de specialitate, respectiv Serviciul Public Pavaje Spaţii Verzi.

Menţionează că încă de la momentul dobândirii suprafeţei totale de … m.p, respectiv anul … şi până în prezent, suprafaţa de teren care include suprafaţa concesionată, implicit suprafaţa de …, …, în calitate de proprietar, a efectuat investiţii în privinţa modernizării ….., în ansamblul său, în sensul că s-au montat băncuţe, s-au reabilitat spaţiile de joacă destinate copiilor, aleile din parc, s-au întreţinut spaţiile verzi, inclusiv zonele limitrofe ale …., iar referitor la …., organizarea spaţio-funcţională se raportează la facilităţile datorate vecinătăţilor acestei suprafeţe, respectiv lacului de agrement. Instanţa de fond a reţinut că a admite aparenţa de drept în favoarea apelantei - reclamante nu ar reprezenta nimic altceva decât a admite că … construieşte pe terenul proprietatea altcuiva decât a ….., altfel spus, a prejudicia fondul cauzei, respectiv acţiunea în revendicare, iar admiterea cererii de sistare a lucrărilor de construcţie ar echivala cu analiza emiterii autorizaţiilor de construcţie, a contractului de concesiune şi a hotărârii de consiliu local care atestă apartenenţa suprafeţei de … m.p, la domeniul privat al mun. …. Analizând comparativ motivele de apel menţionate la filele 2-4, cu considerentele susţinute prin acţiunea în revendicare, se constată că printr-o cerere de ordonanţă preşedinţială, se pune în discuţie fondul cauzei din dosarul nr. …., aspect care contravine art. 997, alin. 5 cod proc. civ, potrivit căruia pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.

Arată totodată că din înscrisurile anexate la cererea de ordonanţă preşedinţială nu rezultă o identificare clară a amplasamentului suprafeţei de ….m.p, în sensul că nu se poate stabili cu certitudine dacă această suprafaţă se include în această unitate de referinţă …., identificată sub denumirea generică de pescărie, respectiv în categoria de folosinţă forestieră şi nici dacă pe acest teren au fost realizate plantaţii forestiere din speciile corcoduş, salcâm, frasin şi glădiţă. De asemenea, în toate aceste documente nu a fost menţionată suprafaţa de teren de … m.p, aspect care duce la concluzia potrivit căreia nu se poate stabili faptul că tăierile de arbori au fost efectuate exact pe această suprafaţă de teren.

Concluzionând, având în vedere aceste considerente, solicită respingerea apelului, ca neîntemeiat şi pe cale de consecinţă menţinerea ca legală şi temeinică a sentinţei civile nr. …., pronunţată de Judecătoria …..

În drept a invocat art.205-208C.pr.civilă precum şi prevederile normative menţionate anterior.

Potrivit art. 223, alin. 3 cod proc. civ., a solicitat judecarea cauzei şi în lipsa părţilor.

Analizând apelul formulat prin prisma criticilor formulate în cauză, tribunalul îl apreciază ca nefondat în considerarea următoarelor argumente:

Cu titlu prealabil, tribunalul constată că apelanta – reclamantă formulează doar critici de netemeinicie a sentinţei apelate prin raportarea doar la dreptul de proprietate al statului asupra terenului forestier.

Or, acesta este un aspect care vizează fondul dreptului ce formează obiectul dosarului nr….. ce are ca obiect revendicare imobiliară, neputând fi analizat în procedura sumară a ordonanţei preşedinţiale.

Spre deosebire de acţiunile de drept comun, ordonanţa preşedinţială nu presupune dovedirea de către reclamant a temeiniciei pretenţiei formulate, aparenţa de drept în favoarea unei persoane fiind o chestiune relativă, care nu poate fi stabilită în abstract, ci prin raportare la persoana căreia i se opune dreptul în cadrul unui raport juridic.

În raport cu aspectele invocate este de menţionat că admisibilitatea ordonanţei preşedinţiale se analizează din perspectiva formală a condiţiilor prev. de alin.1 al art.997 C.pr.civ.,  dar şi din perspectiva consecinţelor pe care o astfel de măsură provizorie le poate avea asupra tuturor drepturilor părţilor implicate în proces.

Dispoziţiile art.997 alin.1 C.pr.civ. prevăd că, prin ordonanţa preşedinţială, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, se pot lua măsuri provizorii, grabnice cu privire la păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere sau prevenirea unei pagube iminente, ori pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

 Aşadar, pe lângă condiţiile generale ce trebuie îndeplinite de orice cerere de chemare în judecată, pentru admiterea unei cereri de ordonanţă preşedinţială trebuie îndeplinite, cumulativ, trei condiţii. Două condiţii sunt prevăzute expres de text: urgenţa şi caracterul vremelnic al măsurii, iar a treia rezultă din caracterul provizoriu al măsurii şi anume neprejudecarea  fondului în analiza aparenţei  de drept pe care instanţa o realizează în procedura de urgenţă pentru soluţionarea unor astfel de cereri.

În prezenta cauză, faţă de susţinerile părţilor, tribunalul nu poate face analiza aparenţei de drept fără a prejudeca fondul, astfel că se limitează în a constata că ambele părţi exhibă înscrisuri care fac dovada unei prezumţii de apartenenţă a suprafeţei de …. mp la domeniul public al statului (teren din domeniul forestier), respectiv la domeniul privat al …. (teren intravilan – curţi – construcţii).

Astfel, tribunalul apreciază că prima instanţă nu a procedat corect când a stabilit că aparenţa dreptului este în favoarea intimatei ….. Nu pot fi reţinute susţinerile intimaţilor privitoare la împrejurarea că dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciară faţă de dispoziţiile art.565 C.civ. având în vedere dispoziţiile art.56  din Legea de aplicare nr.71/2011 şi  împrejurării că lucrările de cadastru nu sunt finalizate în …..

În examenul propriu, tribunalul consideră că în prezenta cauză, nu sunt îndeplinite în mod cumulativ condiţiile prevăzute de art.997 alin.1 C.pr.civ..

Vremelnicia măsurii dispuse pe calea ordonanţei preşedinţiale rezultă fie din natura acesteia, fie din cuprinsul hotărârii în care se arată durata ei. În principiu, măsurile luate pe calea ordonanţei preşedinţiale sunt limitate în timp până la rezolvarea în fond a litigiului. Aşadar în cauză, această condiţie este îndeplinită.

Urgenţa este însă prima condiţie care justifică folosirea ordonanţei preşedinţiale. Legea prevede trei situaţii în care instanţa poate aprecia existenţa urgenţei şi anume: păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere;  prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Având în vedere aceste criterii, tribunalul apreciază că urgenţa trebuie să rezulte din fapte concrete specifice fiecărui caz în parte, pe care instanţa este obligată să le arate în concret. Instanţa trebuie să arate împrejurările din care deduce existenţa urgenţei şi ce anume s-ar periclita dacă s-ar refuza dreptul părţii de a recurge la această procedură specială.

Or, apelanta – reclamantă nu a depus un minim de probe, pentru ca tribunalul în raport de circumstanţele obiective ale cauzei, să conchidă în sensul existenţei unor plantaţii de arbori pe terenul în litigiu ce ar justifica urgenţa pentru prevenirea unei pagube iminente.

Astfel, din fotografiile depuse la filele 34-40 (din dosarul de fond) şi înscrisurile depuse la filele 8-9 (plângere penală şi înscris – constituire parte civilă), rezultă că deja au fost tăiaţi nişte arbori pe o suprafaţă de teren, dar nu rezultă că acea suprafaţă de teren este suprafaţa de teren pe care se realizează construcţia autorizată cu autorizaţia de construire nr…. (şi aviz de mediu nr…..) chiar în condiţiile unei sumare caracterizări şi analize a situaţiei de fapt (raportat şi la susţinerile intimaţilor conform cărora suprafaţa pe care se construieşte nu există arbori).

Mai mult, tribunalul  observă că deşi acest aspect a fost reţinut în mod judicios de prima instanţă, apelanta nu a criticat în niciun fel considerentele primei instanţe.

Pentru motivele expuse, tribunalul va respinge apelul  declarat de apelanta – reclamantă …. împotriva Sentinţei civile …. de … în data de … în dosarul nr…., în contradictoriu cu intimata – pârâtă societatea …. şi intimata - intervenienta accesoriu …. prin Primar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

Respinge apelul  declarat de apelanta – reclamantă …. împotriva Sentinţei civile nr…. pronunţată de … în data de …. în dosarul nr…., în contradictoriu cu intimata – pârâtă societatea …. şi intimata - intervenienta accesoriu …..

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, azi ……...

 PREŞEDINTE JUDECĂTOR  JUDECĂTOR

GREFIER