Delegare temporară a autorităţii părinteşti

Sentinţă civilă 436 din 21.05.2019


 Prin cererea înregistrată la data de  20.03.2019 sub număr 587/310/2019 pe rolul Judecătoriei Sinaia, petentul, VE  a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună  delegarea temporară  pe o perioada de un an a autorităţii părinteşti a minorului, VA, născut la 11.02.2017 in favoarea bunicii paterne, respectiv GC, CNP ..., cu acelaşi domiciliu ca si al sau si al copilului, ...

In motivare, reclamantul a arătat că este tatăl minorului VA, născut la 11.02.2017, iar in baza sentinţei civile nr.592 din 11 iulie 2018 pronunţata de Judecătoria Sinaia in dosarul nr. 1929/310/2017 s-a dispus : desfacerea căsătoriei încheiate intre reclamant si mama minorului, SR, exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului sa se facă de ambii părinţi, stabileşte locuinţa minorului la tatăl reclamant reconvenţional, VA in comuna ...., pensie de 425 lei lunar plătită de mama in favoarea minorului, iar urmare a admiterii apelului nostru incident, s-a înlăturat programul de vizitare al minorului stabilit prin aceasta sentinţa.

Întrucât urmează sa plece in străinătate, respectiv in Anglia cu contract de munca pe durata nedeterminata, tocmai pentru a asigura un trai mai bun minorului, este necesara delegarea temporara a autorităţii părinteşti bunicii paterne, care inca de la naşterea copilului l-a ajutat in creşterea si educarea lui, copilul fiind foarte ataşat de ea.

S-a  mai arătat că locuinţa in care locuieşte este proprietatea ei personala, potrivit înscrisurilor anexate, este angajata fiind pictor iconar si prezintă toate garanţiile materiale si morale pentru admiterea unei asemenea cereri si in spiritul disp. art.105 din Legea nr.272/2004.

 S-a precizat  ca a notificat Serviciul de asistenta sociala din cadrul Primăriei Talea cu privire la aceasta situaţie.

Reclamantul a solicitat ca instanţa de judecata sa se pronunţe expres asupra drepturilor si îndatoririlor ce ii revin mamei sale respectiv:de a creste minorul, de a da întreţinere minorului, de a se îngriji de sănătatea si dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala, de educaţia, invatatura si pregătirea profesionala a minorului,potrivit propriilor lor convingeri si insusirilor minorului, de a supraveghea minorul, de a administra bunurile copilului,de a-l reprezenta pe minor in actele juridice civile sau de a-i încuviinţa asemenea acte, de a-1 însoţi si reprezenta in fata unităţilor şcolare pe care le frecventează, de a-1 insoti si reprezenta in fata unităţilor spitaliceşti in caz de nevoi,înscrierea la scoală, dreptul de a cere înapoierea minorului de la orice persoana care il tine fara drept,de a primi alocaţia si pensia de întreţinere stabilita in favoarea minorului prin sentinţa civila nr.853/2017, de a avea posibilitatea sa-l insoteasca pe minor in deplasările in afara tarii.

In drept au fost invocate disp.art.97 indice 1 si art. 104-108 din legea nr.257/2013, art.530 Cod proc. civila.

În susţinerea cererii, petentul a depus un set de înscrisuri ( file 7-27).

 În cauză s-au administrat probe cu înscrisuri  .

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Petentul, VA este tatal minorului, VS, născut la 11.02.2017, iar prin sentinta civila nr. 592 din 11 iulie 2018 pronunţata de Judecătoria Sinaia in dosarul nr. 1929/310/2017 s-a dispus stabilirea locuinţei minorului la tatăl reclamant in comuna Talea, sat Plaiu, nr.32.

Ancheta socială efectuată în cauză a stabilit că  minorul locuieşte împreuna cu  tatăl sau, VA, cu bunica paternă GC si  RC, sotul bunicii, şi beneficiază de condiţii bune de locuit in casa bunicilor paterni, care se ocupa de creşterea si educarea minorului.

Potrivit disp. art.  97^1 din Lg. 257/2013 prin care s-a modificat Lg. 272/2004:

„(1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.

(2) Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.

(3) Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.

(4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi tutorelui, precum şi în cazul în care ambii părinţi urmează să plece la muncă într-un alt stat.

Legiuitorul a stabilit si condiţiile pe care trebuie sa le îndeplinească persoana desemnata.

Astfel, conform disp. art. 97^2  din acelaşi act normativ: „ (1) Persoana desemnată conform art. 97^1 alin. (2) trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil”.

Verificând cererea formulata prin prisma condiţiilor impuse de prevederile expuse anterior, instanţa constata ca parata îndeplineşte condiţiile pentru a fi desemnata sa exercite autoritatea părinteasca cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei tatalui, aceasta exprimându-si acordul in fata instanţei,  aşa cum prevede alin.4 al art. 97^2.

Instanţa va avea in vedere si dispoziţiile alin.3 ale aceluiaşi articol potrivit cărora : „ Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an, către persoana desemnată potrivit art. 97^1 alin. (3).

Totodată, instanţa retine si  incidenta dispoziţiilor alin.8 al art. 97^2 conform cărora : „pentru situaţia prevăzută la alin. (2), după ce instanţa hotărăşte delegarea drepturilor părinteşti, persoana în sarcina căreia cad îngrijirea şi creşterea copilului trebuie să urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul”.

Prin urmare, constatând îndeplinite condiţiile impuse de textele de lege mai sus menţionate, instanţa in baza disp. art. . 97^2 din Lg 257/2013 prin care s-a modificat Lg. 272/2004, va admite cererea.

Va  dispune delegarea temporară  a autorităţii părinteşti pe durata lipsei tatălui, cu privire la minorul, VS, ns la 11.02.2017, dar nu mai mult de un an,  în favoarea bunicii paterne, GC ns. la 17.09.1965, CNP ..., care va avea urm. drepturi şi obligaţii: de creştere şi întreţinere a minorului, de a se îngriji de sănătatea şi dezvoltarea fizică, psihică şi intelectuală a acestuia, de educaţia, invatatura şi pregătirea şcolară a minorului, de supraveghere a minorului şi administrarea  bunurilor, de a-l reprezenta în actele juridice civile sau de a-i încuviinţa astfel de acte,  de a-l însoţi şi reprezenta în faţa unităţilor şcolare sau spitaliceşti, de a-l înscrie la şcoală, de a cere înapoierea minorului de la orice persoană care îl ţine fără drept, de a primi alocaţia şi pensia de întreţinere stabilită în favoarea acestuia şi de a-l însoţi pe minor în deplasările din afara ţării.

Va institui în sarcina bunicii paterne, GC , obligativitatea de a urma  un program de consiliere, pe o perioadă de 6 luni, pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul, program organizat de Serviciul Protecţia Socială a Copilului şi Familiei din localitatea de domiciliu.

O copie a prezentei hotărâri de delegare se va comunica şi:

-  primarului com. Talea ;

- Serviciului Protecţia Socială a Copilului şi Familiei din cadrul Consiliului Local Talea, pentru monitorizarea situaţiei minorului.

Executorie.