Evaziune fiscală

Sentinţă penală 28 din 18.06.2019


Document finalizat

...............................

..................................

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA DOSAR NR.................

SECŢIA PENALĂ

SENTINŢĂ PENALĂ NR.28

 Şedinţa publică din data de 18 iunie 2019

Completul de judecată C11

PREŞEDINTE: ...................... - JUDECĂTOR

GREFIER: ...................

Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror ......................, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna

Pentru astăzi fiind amânată pronunţarea asupra acţiunii penale pornită împotriva inculpatului T.D., trimis în judecată – în libertate -  pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005.

Dezbaterile asupra cauzei de faţă s-au desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile art. 369 alin. 1 Cod procedură penală, în sensul că au fost înregistrate pe suport audio computerizat.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică de astăzi, se constată lipsa părţilor.

S-a făcut referatul cauzei după care:

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din 03 iunie 2019, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă de la acel termen, care face parte integrantă din prezenta, iar instanţa, în vederea deliberării, a amânat pronunţarea pentru 11 iunie 2019 și apoi, pentru astăzi, 18 iunie 2019.

Instanţa, în urma deliberării, a pronunţat sentinţa de mai jos.

T R I B U N A L U L,

1. Asupra procesului penal de faţă, constată că prin rechizitoriul nr. 437/P/2017 din 21.01.2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, înregistrat pe rolul instanței sub dosar nr. ............. la data de 30.01.2019, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul T.D., fiul lui C. şi Ş., născut la data de ........... în comuna ........., județul ........., domiciliat în ......................., posesor al CI seria ...... nr. ............, CNP ........., fără antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de  evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005.

Prin actul de sesizare al instanţei, s-a reţinut, în esenţă că inculpatul T.D.,  în perioada iunie– septembrie 2015, în calitate de administrator, prin împuternicire, al Întreprinderii Individuale T.L.R., a omis în parte, să evidențieze în actele contabile ale acesteia veniturile realizate (chitanțele privind sumele încasate de la proprietari de apartamente nefiind înregistrate în registrul jurnal de încasări şi plăți) şi nu a declarat veniturile realizate în anul 2015, în valoare de 17.819 lei, necompletând şi nedepunând formularul 220 pe care trebuia să îl înregistreze la AJFP Covasna până la data de 25.05.2016, în urma executării de lucrări de izolație termică, sustrăgându-se de la plata obligației fiscale, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu penal total de 3.297 lei, din care impozit pe venit în valoare de 1.717 lei, contribuția de asigurări sociale de sănătate în valoare de 783 lei şi obligații fiscale accesorii în valoare de 797 lei.

Cu privire la datele personale şi atitudinea procesuală manifestată în cursul urmăririi penale, se arată că inculpatul T.D. este născut la data de .......... în comuna ........., județul ........., domiciliat în ...................,  cetățean român, în vârstă de ..... de ani, studii 8 clase, căsătorit, cu 2 copii minori, stagiu militar nesatisfăcut, fără ocupație şi loc de muncă, necunoscut cu antecedente penale.

În cursul cercetărilor penale inculpatul  a avut o atitudine sinceră a recunoscut în totalitate fapta comisă.

2. Prin încheierea de cameră preliminară nr. 4/CP din 18 martie 2019 a Tribunalului Covasna, în baza art. 346 alin. 1 Cod procedură penală,  s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 437/P/2017 din 21.01.2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna privindu-l pe inculpatul T.D., fiul lui C. şi Ş., născut la data de .......... în comuna ........., județul ........., domiciliat în .............., posesor al CI seria ...... nr. ......., CNP ........., fără antecedente penale, trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de  evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, a actelor de urmărire penală, precum şi a administrării probelor; de asemenea, s-a dispus începerea judecăţii în cauza privindu-l pe inculpatul T.D., CNP ..........

3. În ceea ce priveşte latura civilă, persoana vătămată Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrară Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma 3297 lei + accesorii până la data plății efective prin adresa nr.18 din 03.01.2019 (filele 207-209 dosar urmărire penală).

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna din data de 15.10.2018 s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului penal asupra tuturor bunurilor prezente (nu s-au identificat bunuri mobile sau imobile sechestrabile în prezent) şi viitoare aparținând inculpatului, până la concurența sumei de 3.297 lei (filele 46-54 dosar urmărire penală).

4. La termenul din 03.06.2019, după ce s-a pus în vedere inculpatului T.D. asistat de apărătoare că poate solicita ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor ce vor fi prezentate de părţi, dacă recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa, fiindu-i aduse la cunoştinţă şi dispoziţiile art.396 alin.10 Cod procedură penală, acesta a declarat că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa şi a solicitat ca judecata să aibă loc potrivit procedurii în cazul recunoaşterii învinuirii, poziţie procesuală consemnată în procesul-verbal de la fila 18 dosar instanţă.

Întrucât în declaraţia sa, inculpatul a recunoscut în totalitate comiterea faptelor, astfel cum au fost reţinute în cuprinsul rechizitoriului, s-a admis cererea acestuia şi judecarea prezentei cauze, s-a desfăşurat potrivit procedurii în cazul recunoaşterii învinuirii.

5. Pe parcursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă:

- declarația persoanei vătămată + chitanță din 03.06.2015 și contract de prestări servicii izolare termică locuință și părți comune (filele 26-31, 5-6 dosar urmărire penală);

- raport de constatare (filele 34-43 dosar urmărire penală);

- adresa AJFP din care rezultă că nu formulează obiecțiunii față de raportul de constatare întocmit în cauză (filele 44-45 dosar urmărire penală);

- declarații suspect/inculpat (filele 55-63 dosar urmărire penală);

- declarații martori (filele 64-75, 77-87 dosar urmărire penală);

- procură specială (fila 76 dosar urmărire penală);

- documentele depuse de contabilul Î.I. T.  L. R. (filele 88-147 dosar urmărire penală);

- procese verbale (filele 148-150 dosar urmărire penală);

- adrese emise de Primăria comunei ........., AJFP Covasna (filele 152-154, 156-164, 166-167 dosar urmărire penală);

- informații de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Covasna (filele 169- 174 dosar urmărire penală);

- adresă răspuns de la ITM Covasna (filele 176-177 dosar urmărire penală);

- relații solicitate de la contabilul firmei + răspuns (filele 178-182 dosar urmărire penală);

- adresă emisă de către AJFP Covasna privind depunerea unor documente +răspuns (filele 183-186 dosar urmărire penală);

- sentința civilă nr. 156/S din 28.09.2017 pronunțată de Tribunalul Covasna prin care s-a dispus deschiderea procedurii insolvenței debitoarei  Î.I T.L.R. (filele 191-192 dosar urmărire penală);

- relațiile depuse de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Covasna (filele 193-196 dosar urmărire penală).

În circumstanţiere, în cauză, a fost întocmit raportul de evaluare nr. 2644/SPCv/27.05.2019 de către Serviciul de Probaţiune Covasna (filele 14-16 dosar instanţă).

6. Astfel, analizând coroborat şi obiectiv materialul probator administrat în cauză, se reţine în fapt că Întreprinderea Individuală T.  R. L., prin reprezentanta de drept T.L.R., are sediul social declarat în .............................. și ca domeniu de activitate principal – lucrări construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

După înființarea acestei întreprinderi individuale, la 07.07.2014,  titulara acesteia l-a împuternicit pe T.D. (soțul ei) în vederea administrării firmei cu puteri depline, conform procurii speciale întocmite de aceasta la Biroul individual notarial ................. în data de 26.11.2014.

Astfel, în perioada iunie – septembrie 2015, ca împuternicit al Întreprinderii Individuale T.L.R., a executat mai multe de lucrări de izolație termică, încasând diferite sume de bani.

În luna iunie 2015, a încasat de la O. A., proprietara apartamentului situat în municipiul ......................., suma de 3500 lei (lucrare neefectuată);

În luna septembrie 2015, a încasat de la proprietarii apartamentelor situate în municipiul ..............................., suma de 14319 lei.

Așadar, inculpatul T.D. a pretins şi încasat pentru lucrările de termoizolare pe parcursul lunilor iunie-septembrie 2015, suma totală de 17819 lei.

Potrivit Raportul întocmit de inspectorul antifraudă comunicat părților și ale cărui concluzii nu au fost contestate, se arată că acei contribuabili care obțin venituri din activități independente sunt obligați să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidența contabilă, să completeze Registrul jurnal de încasări şi plăți, Registrul inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislația în materie, orice operațiune patrimonială trebuie consemnată în momentul efectuării ei pentru ca înregistrarea în contabilitate să dobândească calitatea de document justificativ.

Pentru veniturile realizate în anul fiscal 2015 Întreprinderea Individuală T. L. avea obligația de a depune la organul fiscal teritorial până la data de 25.05.2016 Declarația privind veniturile realizate în România, însă  s-a sustras de la plata obligației principale, constând în impozit pe venit, în valoare de 1.717 lei, contribuția de asigurări sociale de sănătate în valoarea de 783 lei şi de la plata sumelor reprezentând obligațiile fiscale accesorii datorate, în sumă totală de 797 lei, rezultând astfel un prejudiciu total cauzat de 3.297 lei întrucât  T.D. nu a înregistrat în contabilitate veniturile şi cheltuielile aferente exercițiului fiscal 2015 fiind necesare operarea acestora în documente justificative: Registrul jurnal de încasări şi plăți şi nu a depus la organul fiscal teritorial până la data de 25.05.2016 Declarația privind veniturile realizate în anul anterior.

Prin urmare, în perioada  iunie– septembrie 2015, în calitate de administrator, prin împuternicire, al Întreprinderii Individuale T.L.R., inculpatul T.D. a omis în parte, să evidențieze în actele contabile ale acesteia veniturile realizate (chitanțele privind sumele încasate de la proprietari de apartamente nefiind înregistrate în registrul jurnal de încasări şi plăți) şi nu a declarat veniturile realizate în anul 2015, în valoare de 17.819 lei, necompletând şi nedepunând formularul 220 pe care trebuia să îl înregistreze la AJFP Covasna până la data de 25.05.2016, în urma executării de lucrări de izolație termică, sustrăgându-se de la plata obligației fiscale, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu penal total de 3.297 lei, din care impozit pe venit în valoare de 1.717 lei, contribuția de asigurări sociale de sănătate în valoare de 783 lei şi obligații fiscale accesorii în valoare de 797 lei. 

Starea de fapt rezultată din materialul probator administrat se coroborează pe deplin cu declaraţiile inculpatului atât din cursul urmăririi penale, cât şi din faţa instanţei care a recunoscut săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată, uzând de procedura recunoaşterii învinuirii.

7. În drept, fapta comisă de inculpatul T.D. constând în aceea că, în perioada iunie– septembrie 2015, în calitate de administrator, prin împuternicire, al Întreprinderii Individuale T.L.R., inculpatul T.D. a omis în parte, să evidențieze în actele contabile ale acesteia veniturile realizate (chitanțele privind sumele încasate de la proprietari de apartamente nefiind înregistrate în registrul jurnal de încasări şi plăți) şi nu a declarat veniturile realizate în anul 2015, în valoare de 17.819 lei, necompletând şi nedepunând formularul 220 pe care trebuia să îl înregistreze la AJFP Covasna până la data de 25.05.2016, în urma executării de lucrări de izolație termică, sustrăgându-se de la plata obligației fiscale, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu penal total de 3.297 lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr.241/2005 - omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate

8. La individualizarea judiciară a pedepsei ce îi fi aplicată, instanţa va avea în vedere limitele de pedeapsă stabilite de legea specială (închisoare de la 2 ani la 8 ani) reduse cu 1/3 potrivit art.396 alin.10 Cod procedură penală, precum şi criteriile generale de individualizare prevăzute de art.74 Cod penal, examinate în mod plural, fără preeminenţa vreunuia din acestea - dispoziţiile părţii generale a acestui cod,  limitele de pedeapsă fixate legea specială, gradul de pericol social al faptelor săvârşite, circumstanţele reale de comitere a acestora, precum şi consecinţele acestora constând în prejudiciul într-un cuantum ridicat.

Se vor avea în vedere şi circumstanţele personale ale inculpatului, vârsta sa de ...  de ani,  că provine dintr-o familie legal constituită, însă copilăria sa a fost marcată de certurile și scandalurile părinților, ca urmare a consumului de băuturi alcoolice de către tatăl său, culminând cu decesul mamei, când inculpatul avea doar 3 ani, care a fost dat în plasament alături de fratele mai mare cu care are și în prezent o relație foarte strânsă, bazată pe susținere, afecțiune și întrajutorare, nivelul de educaţie – 8 clase,  împrejurarea că de mic s-a implicat în activități lucrative aducătoare de venituri, lipsa antecedentelor penale, că are ocupaţie şi un loc de muncă, este căsătorit şi are un doi minori în întreţinere, este interesat să lucreze și desfășoară activități de tip ziler sau ocazional, că se află în relaţii bune cu vecinii fiind cunoscut în comunitate ca o persoană cu comportament constant prosocial, că potrivit raportului de evaluare întocmit de către Serviciul de Probaţiune Covasna se bucură de un status social consolidat în rândul comunităţii locale, este apreciat pozitiv, că beneficiază de relaţii bune cu familia, se bucură de sprijin şi ataşament atât din partea acesteia, că dispune de resurse individuale şi familiale optime în vederea schimbării comportamentale, că nu prezintă un stil de viaţă care să îl predispună la comiterea de infracţiuni.

Sub acelaşi aspect se reţine şi că a adoptat o atitudinea procesuală de recunoaştere şi regret pe parcursul procedurii judiciare.

Având în vedere cele reținute în precedente, va fi reţinută în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă prevăzută de art.75 alin. 2 lit.b Cod penal, cu consecinţa reducerii cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită, în condiţiile art.76 alin.1 Cod penal,  constând în împrejurările în care s-a comis infracţiunea, care diminuează gravitatea infracţiunii şi periculozitatea infractorului.

Astfel în contextul prezentei cauze, în stabilirea pedepsei, instanţa având în vedere cele arătate, se va orienta înspre limita minimă a celei prevăzute de lege, redusă la 1/3 și apoi,  cu o treime, potrivit art.396 alin.10 Cod procedură penală, cu respectarea principiului proporţionalităţii între gravitatea faptei comise şi persoana inculpatului, apreciind că astfel stabilită, oferă garanţii în ceea ce priveşte realizarea scopului preventiv – educativ al pedepsei.

Prin urmare, în contextul celor ce preced, în baza art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 396 alin.10 Cod procedură penală, art.75 alin.2 lit. b Cod penal și art.76 alin. 1 Cod penal, va condamna inculpatul T.D., fiul lui C. şi Ş., născut la data de ...................  în comuna ........., județul ........., domiciliat în comuna ......., sat ........ nr. ......, județul .......,  cetățean român,  studii 8 clase, posesor al CI seria .............. nr. ........., CNP ........., fără antecedente penale, stagiul militar nesatisfăcut, fără ocupație sau loc de muncă, căsătorit cu doi copii minori în întreținere la pedeapsa de 10 (zece) luni  și 20 (douăzeci) zile închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o durată de 1 (un) an, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală - ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile.

Conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, executarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal,  va începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

În baza art.65 alin. 1 şi 3 Cod penal, va aplica inculpatului, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Apreciind că, în raport cu lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, ţinând seama de persoana acestuia, de comportamentul său anterior şi ulterior comiterii faptei, de posibilităţile sale de îndreptare, că şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată, sens în care, va dispune, în baza art. 91 Cod penal suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 2(doi) ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

În baza art. 93 alin.1 Cod penal, va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.93 alin.2 Cod penal, va impune inculpatului T.D. obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3  Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul T.D. va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria comunei Hăghig  sau Primăria comunei Vâlcele, judeţul Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Conform art. 93 alin. 5 Cod penal, inculpatul va trebui să îndeplinească integral obligaţiile civile stabilite prin prezenta hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.

Conform art. 404 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 91 alin. 4 Cod penal, va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, reținând că în speță sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale, potrivit celor arătate, în conformitate cu art.19, art.20 şi art.25 alin.1 Cod procedură penală şi 397 alin.1, 2 Cod procedură penală, va admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrară Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, cu sediul în municipiul Braşov, str. Mihail Kogălniceanu, nr.7, judeţul Braşov prin mandatar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna cu sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, str. Jozsef Bem, nr.9, judeţul Covasna şi va obliga inculpatul T.D., CNP ........., la plata  către această parte civilă a sumei de 3297 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, cu accesoriile ce curg de drept, până la data plăţii efective.

Conform art.404 alin.4 lit. c Cod procedură penală raportat la art.249 alin.1, 2, 5 şi 6 Cod procedură penală şi art.11 din Legea nr.241/2005, va menţine sechestrul penal asupra tuturor bunurilor prezente  şi viitoare aparținând inculpatului, până la concurența sumei de 3.297 lei, instituit prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna din data de 15.10.2018.

În baza art.495 alin.5 Cod procedură penală şi art.13 alin.1 din Legea nr.241/2005, la data rămânerii definitive a hotărârii, aceasta se va comunica Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

În baza art.4 alin.2 și art.6 alin.1 lit.a și alin.11 din OG nr.75/2001, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, aceasta se va comunica Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, pentru efectuarea menţiunilor în cazierul fiscal al inculpatului.

În temeiul art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, onorariul apărătoarei desemnată din oficiu pentru inculpat, av. S. B., în cuantum de 260 de lei, se va avansa din fondul special al Ministerului Justiţiei şi se va include în cheltuielile judiciare care vor rămâne în sarcina statului.

În conformitate cu art.398 Cod procedură penală raportat  la  art.274 alin.1 Cod procedură penală, va obliga inculpatul la plata către stat a sumei de 280 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 180  lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 396 alin.10 Cod procedură penală, art.75 alin.2 lit. b Cod penal și art.76 alin. 1 Cod penal, condamnă inculpatul T.D., fiul lui C. şi Ş., născut la data de .......... în comuna ........., județul ........., domiciliat în comuna ........................,  cetățean român,  studii 8 clase, posesor al CI seria .... nr. ..........., CNP ........., fără antecedente penale, stagiul militar nesatisfăcut, fără ocupație sau loc de muncă, căsătorit cu doi copii minori în întreținere la pedeapsa de 10 (zece) luni  și 20 (douăzeci) zile închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o durată de 1 (un) an, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală - ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile.

Conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, executarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

În baza art.65 alin. 1 şi 3 Cod penal, aplică inculpatului, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art. 91 Cod penal suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabilește un termen de supraveghere de 2(doi) ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

În baza art. 93 alin.1 Cod penal, obligă inculpatul  ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.93 alin.2 Cod penal, impune inculpatului T.D. obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3  Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul T.D. prestează o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria comunei Hăghig  sau Primăria comunei Vâlcele, judeţul Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Conform art. 93 alin. 5 Cod penal, inculpatul trebuie să îndeplinească integral obligaţiile civile stabilite prin prezenta hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.

Conform art. 404 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

În conformitate cu art.19, art.20 şi art.25 alin.1 Cod procedură penală şi 397 alin.1, 2 Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrară Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, cu sediul în municipiul Braşov, str. Mihail Kogălniceanu, nr.7, judeţul Braşov prin mandatar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna cu sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, str. Jozsef Bem, nr.9, judeţul Covasna şi obligă inculpatul T.D., CNP ........., la plata  către această parte civilă a sumei de 3297 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, cu accesoriile ce curg de drept, până la data plăţii efective.

Conform art.404 alin.4 lit. c Cod procedură penală raportat la art.249 alin.1, 2, 5 şi 6 Cod procedură penală şi art.11 din Legea nr.241/2005, menţine sechestrul penal asupra tuturor bunurilor prezente  şi viitoare aparținând inculpatului, până la concurența sumei de 3.297 lei, instituit prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna din data de 15.10.2018.

În baza art.495 alin.5 Cod procedură penală şi art.13 alin.1 din Legea nr.241/2005, la data rămânerii definitive a hotărârii, aceasta se comunică Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

În baza art.4 alin.2 și art.6 alin.1 lit.a și alin.11 din OG nr.75/2001, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, aceasta se comunică Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, pentru efectuarea menţiunilor în cazierul fiscal al inculpatului.

În temeiul art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, onorariul apărătoarei desemnată din oficiu pentru inculpat, av. S. B., în cuantum de 260 de lei, se avansează din fondul special al Ministerului Justiţiei şi se include în cheltuielile judiciare care rămân în sarcina statului.

În conformitate cu art.398 Cod procedură penală raportat  la  art.274 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 280 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 180  lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei.

Pronunţată în şedinţă publică azi,  18 iunie 2019.

PREŞEDINTE GREFIER