Deţinere de droguri de risc, fără drept

Sentinţă penală 34 din 23.09.2019


Document finalizat

………………..

………………..

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 34

Şedinţa publică din 23 septembrie 2019

PREŞEDINTE: ……….

GREFIER: …………….

Pe rol pronunţarea asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Harghita cu inculpatul E.E.A., cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 19/D/P/2019.

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din 09 septembrie 2019, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă, iar instanţa, în vederea deliberării, a stabilit termen pentru pronunţare la data de 16 septembrie 2019, iar ulterior a amânat pentru data de 23 septembrie 2019.

T R I B U N A L U L

Deliberând, constată următoarele:

La data de 06.06.2019, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Covasna sub nr. 977/119/2019, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Harghita cu inculpatul E.E.A., cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, că în urma percheziţiei domiciliare efectuate în data de 24.08.2018, în baza mandatului nr. 171, de la inculpatul E.E.A. s-au ridicat: 1,5 comprimate suspecte a fi ecstasy, 3 buc timbre suspecte a fi LSD şi circa 3-4 grame suspecte a fi haşiş, o cutie cu seminţe, de cannabis, un blister de medicamente Romparkin 2 mg.

Cu privire la substanţele ridicate cu acea ocazie, s-a precizat că din concluziile raportului de constatare tehnico ştiinţifică cu nr. 1820021/2018 rezultă că probele ridicate de la E.E.A. reprezintă:

- proba nr. l - 4,6 grame rezină de cannabis,

- proba nr. 2a - un comprimat care conţine ca substanţă activă 3,4 -methylenedioxymetamfetamine,

- proba nr. 2 b - 0,2 grame grame de comprimat care conţin ca substanţă activă 3,4 methylenedioxymetamfetamine,

- proba nr. 3a - o doză care conţine lysergide,

- proba nr. 3b, o doză care conţine lysergide,

- proba nr. 3c, o doză care conţine lysergide,

- proba nr.4 - două filtre de ţigaretă pe care s-a pus în evidenţă tetrahidrocannabinol şi nicotină,

- proba nr. 5a, nr. 5b, şi proba nr. 5c, nr. 5d - reprezintă 4,1 grame seminţe de cannabis în care nu s-au pus în evidenţă substanţe stupefiante sau psihotrope,

- proba nr. 6a şi nr. 6b - 11 comprimate care conţin ca substanţă activă trihexifenidil,

S-a precizat că tetrahidrocannabinol substanţă psihotropă biosintetizată de planta cannabis, iar 3,4 - methylenedioxymetamfetamine şi lysergide fac parte din Tabelul - anexă nr. 1 din Legea nr. 143/2000, rezina de cannabis face parte din Tabelul - anexă nr. III din Legea

De asemenea, s-a arătat că din buletinul de analiză medicală cu nr. 95801/2018 rezultă că inculpatul a consumat cannabis, rezultatul fiind pozitiv.

S-a invocat declaraţia inculpatului E.E.A. care a arătat că drogurile ridicate îi aparţin, că drogurile de mare risc le are de la o persoană din Miercurea Ciuc cu numele de K., iar drogurile de risc le deţine de mai mult timp, că a consumat din ele, ultimul consum fiind de haşiş în 23.08.2018. S-a precizat că a fost identificată persoana cu numele de K., ca fiind K. K., cercetat pentru infracţiuni vizând traficul şi consumul de droguri.

S-a mai învederat că inculpatul a solicitat şi încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la săvârşirea infracţiunii de „deţinerea de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu fără drept" fapta prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 şi alin. 2 din Legea 143/2000, actualizată, motiv pentru care prin ordonanţa din 20.05.2019 s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii de „deţinerea de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu fără drept" faptă prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea 143/2000, actualizată, în vederea încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Totodată a fost înaintat instanţei dosarul de urmărire penală nr. 19/D/P/2019.

Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei înaintat de către D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Harghita, instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 C.proc.pen.

Astfel, analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În data de 24.08.2018, inculpatul E.E.A. a deținut droguri de risc și de mare risc la domiciliu său situat în ………………… Aceste substanțe au fost identificate și ridicate de organul de urmărire penală cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la data menţionată la locuinţa inculpatului, în baza mandatului nr. 171 din data de 23.08.2018 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Harghita în dosarul de urmărire penală nr. 39/D/P/2018 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Harghita.

Ulterior, aceste substanţe au fost predate laboratorului de specialitate unde au fost analizate şi conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 1820021 din data de 08.10.2018, erau constituite din 4,6 grame rezină de cannabis, un comprimat şi 0,2 grame de comprimat care conţineau ca substanţă activă 3,4 –methylenedioxymetamfetamine (MDMA), trei doze care conţineau lysergide (LSD) şi două filtre de ţigaretă pe care s-a pus în evidenţă tetrahidrocannabinol şi nicotină şi 11 comprimate care conţineau trihexifenidil.

În data de 20.05.2019, prin ordonanţa nr. 39/D/P/2018 a D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Harghita, s-a dispus disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infracţiunii prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, în vederea încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind format astfel dosarul nr. 19/D/P/2019.

Starea de fapt expusă rezultă din ansamblul probatoriu existent în cauză.

Sub acest aspect se au în vedere declaraţiile inculpatului (filele 74 – 91 dosar u.p.) care încă din prima fază a urmăririi penale a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa şi a dat depoziţii detaliate prin care a expus nu numai modalitatea de dobândire a drogurilor de risc şi de mare risc, dar a indicat şi persoanele de la care a achiziţionat substanţele interzise, precum şi suma achitată în schimbul acestora.

Declaraţia inculpatului se coroborează şi cu celelalte probe administrate în cauză, cum ar fi procesul-verbal întocmit în data de 24.08.2019, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului (filele 47 – 52 dosar u.p.) în cuprinsul căruia au fost descrise detaliat substanţele găsite în imobil de către echipa operativă din cadrul S.C.C.O. Harghita şi Covasna.

Probele menţionate se completează şi cu raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 1820021 din data de 08.10.2018 întocmit de către specialiştii din cadrul I.G.P.R. – B.C.C.O. Cluj Napoca – Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor prin care s-a concluzionat că probele ridicate din locuinţa inculpatului în data de 24.08.2018 conţin canabis, MDMA, LSD şi rezină de canabis, astfel cum s-a descris mai sus (filele 56 – 60, dosar u.p.).

MDMA şi LSD sunt considerate droguri de mare risc, potrivit art. 1 lit. c din Legea nr. 143/2000, fiind înscrise în Tabelul nr. I, iar canabis-ul şi rezina de canabis, fiind enumerate în cuprinsul Tabelului III, sunt droguri de risc, conform definiţiei date de art. 1 lit. d din actul normativ menţionat.

În drept, fapta inculpatului E.E.A. care în data de 24.08.2018, a deținut, fără drept, pentru consum propriu, droguri de risc şi de mare risc, respectiv cantitatea de 4,6 grame de rezină de canabis, 2 filtre de ţigaretă care conţin THC (substanţa biosintetizată de planta de canabis), 1 comprimat şi 0,2 grame de comprimat MDMA şi 3 doze LSD, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc, fără drept, pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

În consecinţă se constată faptul că din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptelor pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului, iar încadrarea juridică este corectă.

În speţă sunt întrunite şi celelalte condiţii prevăzute de dispoziţiile art. 480 – 482 C.proc.pen.

Maximul special al pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este până în 15 ani închisoare (infracţiunea prev. de 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, fiind sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani), acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în formă scrisă şi conţine menţiunile prev. de art. 482 C.proc.pen., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de avocat desemnat din oficiu. De asemenea, acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost avizat în prealabil, în scris, sub aspectul limitelor de către procurorul ierarhic superior, conform art. 478 alin. 4 C.proc.pen.

De asemenea, în mod justificat s-au reţinut dispoziţiile art. 480 alin. 4 C.proc.pen., cu consecinţa reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, având în vedere că inculpatul a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, precum şi probele administrate în cursul urmăririi penale.

Faţă de aceste considerente, şi apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei, în baza art. 485 alin. 1 lit. a C.proc.pen. raportat la art. 396 alin. 2  C.proc.pen., se va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Harghita cu inculpatul E.E.A., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc, fără drept, pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 19/D/P/2019.

Văzând datele personale ale inculpatului, lipsa antecedentelor penale, vârsta acestuia, situaţia sa familială – căsătorit, cu un copil minor în întreţinere, precum şi atitudinea sa de colaborare cu organele judiciare, instanţa apreciază ca justificată pedeapsa de 12 luni închisoare.

Astfel, în baza art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 alin. 4 C.proc.pen., inculpatul va fi condamnat la pedeapsa de 12 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc, fără drept, pentru consum propriu.

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei, considerând că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privarea de libertate a inculpatului, se va face aplicarea art. 91 C.pen. şi se va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi, în baza art. 92 alin. 1 C.pen., se va stabili termen de supraveghere de 3 ani, care potrivit art. 92 alin. 2 C.pen., se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art. 93 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna, la datele fixate de acesta;

-să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

-să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

-să comunice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2  lit. b C.pen., se va impune inculpatului E.E.A. să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Covasna sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 C.pen., inculpatul va fi obligat ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă nerenumerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe sau al Primăriei Arcuş, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă, care se va executa în condiţiile prev. de art. 57 din Legea nr. 253/2013. Nu vor fi avute în vedere instituţiile menţionate în cuprinsul acordului întrucât, pe de o parte, indicarea celor două instituţii este atribuţia instanţei şi nu poate face obiectul unui acord, iar, pe de altă parte, potrivit listei comunicate de Serviciul de Probaţiune Covasna, pe raza teritoriului judeţului Covasna, doar în cadrul primăriilor se poate efectua muncă neremunerată în folosul comunităţii.

În baza art. 404 alin. 2 C.proc.pen. cu aplicarea art. 91 alin. 4 C.pen., se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., potrivit cărora, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, ori săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei aplicate.

În baza art. 404 alin. 4 lit. b C.proc.pen., se va constata că inculpatul a fost reţinut timp de 24 de ore, respectiv de la 24.08.2018, orele 14,00 până la 25.08.2018, orele 14,00.

În baza art. 404 alin. 4 lit. d C.proc.pen. raportat la art. 112 lit. f C.pen. raportat la art. 16 din Legea nr. 143/2000, se va dispune confiscarea specială de la inculpat a cantităţii de 4,3 grame de rezină de canabis depuse la camera de corpuri delicte a I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. cu dovada seria DCJSEO nr. 1047606 din 14.05.2019 (fila 121 dosar u.p.). Sub acest aspect se mai reţine că nu se poate dispune confiscarea comprimatelor de Romparkin (trihexifenidil) întrucât acestea nu pot fi considerate obiect material al infracţiunii sub aspectul căreia s-a încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, nefiind regăsite în cuprinsul tabelelor-anexă la Legea nr. 143/2000, ci, eventual, avându-se în vedere declaraţia inculpatului conform căreia acestea aparţin cunoştinţei sale, V. O., ar putea face obiectul procedurii prev. de art. 255 C.proc.pen. de restituire a lucrurilor.

În baza art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, se va dispune distrugerea drogurilor confiscate, cu păstrarea de contraprobe.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul E.E.A. în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul va fi obligat la plata sumei de 3.800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (3.700 lei în cursul urmăririi penale şi 100 lei în cursul judecăţii).

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 275 alin. 6 C.proc.pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 lit. h din Protocolul semnat în data de 14.02.2019 între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Uniunea Naţională a barourilor din România, onorariul apărătorului din oficiu al inculpatului, av. …………….., în cuantum de 554 lei, va fi avansat din fondul Ministerului Justiţiei şi va rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 485 alin. 1 lit. a C.proc.pen., admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Harghita cu inculpatul E.E.A., fiul lui A. și E., născut la data de ….. în mun. ……, jud. …….., domiciliat în ………………., cetăţean român, stagiul militar nesatisfăcut, căsătorit, cu un copil minor în întreținere, studii superioare, șpănuitor la …………….., posesor al CI seria ….. nr. …. eliberată la data de ….. de către S.P.C.L.E.P. Sfântu Gheorghe, CNP ……….., cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 19/D/P/2019.

În baza art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 480 alin. 4 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul E.E.A. la pedeapsa de 12 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc, fără drept, pentru consum propriu.

În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi, în baza art. 92 alin. 1 C.pen., stabileşte termen de supraveghere de 3 ani, care potrivit art. 92 alin. 2 C.pen., se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art. 93 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul E.E.A. trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna, la datele fixate de acesta;

-să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

-să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

-să comunice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2  lit. b C.pen., impune inculpatului E.E.A. să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Covasna sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 C.pen., obligă inculpatul ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă nerenumerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe sau al Primăriei Arcuş, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă, care se va executa în condiţiile prev. de art. 57 din Legea nr. 253/2013.

În baza art. 404 alin. 2 C.proc.pen. cu aplicarea art. 91 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., potrivit cărora, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, ori săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei aplicate.

În baza art. 404 alin. 4 lit. b C.proc.pen., constată că inculpatul a fost reţinut timp de 24 de ore, respectiv de la 24.08.2018, orele 14,00 până la 25.08.2018, orele 14,00.

În baza art. 404 alin. 4 lit. d C.proc.pen. raportat la art. 112 lit. f C.pen. raportat la art. 16 din Legea nr. 143/2000, dispune confiscarea specială de la inculpat a cantităţii de 4,3 grame de rezină de canabis depuse la camera de corpuri delicte a I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. cu dovada seria DCJSEO nr. 1047606 din 14.05.2019.

În baza art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, dispune distrugerea drogurilor confiscate, cu păstrarea de contraprobe.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul E.E.A. în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă pe inculpat la plata sumei de 3.800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., raportat la art. 275 alin. 6 C.proc.pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 lit. h din Protocolul semnat în data de 14.02.2019 între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Uniunea Naţională a barourilor din România, onorariul apărătorului din oficiu al inculpatului, av. ………., în cuantum de 554 lei, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.09.2019.

 PREŞEDINTE GREFIER