Anulare proces verbal nu loc public

Sentinţă civilă 180 din 14.10.2019


În fapt, instanța reține că între părți există relație de căsătorie, petentul locuind în aceeași casă cu numita ...., care a sesizat evenimentul.

Art. 2 pct. 1 din Legea 61/1991 reglementează contravenția de proferare de injurii și expresii jicnitoare în public. Având în vedere că Legea 61/1991 nu definește noțiunea de „public”, instanța urmează să analizeze dacă fapta petentului a fost săvârșită în public potrivit definiției oferite de art. 184 Cod penal.

Raportat la locul producerii evenimentul sancționat (la domiciliul petentului în interior casei acestuia situată pe str. X) și la faptul că în acel context erau prezenți doar petentul și soția acestuia numita X, instanța reține că în speță nu poate fi reținut caracterul public al faptei supuse analizei. Nu se poate susține că fapta a fost comisă cu intenția să fie auzită sau văzută de alte persoane din moment ce conflictul a fost unul în familie și nu există vreo dovadă că acest conflict a fost auzit de două sau mai multe persoane în afară de cele care au participat la scandal.

Acest mod de desfășurare rezultă atât din susținerile petentul care s-a prezentat la termen, dar și din raportul agentului constatator în care se precizează faptul că acest conflict dintre soți a avut loc la domiciliul lor, fără ca de față să fie prezente și alte persoane (f. 14 ds).

Este de respins orice atitudine jignitoare, ofensatoare la adresa oricărui cetățean, indiferent de maniera în care este proferată, în spațiul public sau privat, sau de sentimentele care stau la originea lor, revolta interioară a celui care le proliferează, însă legiuitorul a înțeles să protejeze imaginea publică a persoanelor denigrate, prin sancționarea oricăror ofense aduse în spațiului public și nu privat.

Având în vedere situația de fapt, așa cum aceasta reiese din probele administrate, instanța constată că nu se confirmă săvârșirea contravenției de către petent, în condițiile în care expresiile jignitoare nu au fost proferate în spațiul public, nu reiese nicio tulburare a liniștii și ordinii publice, prin raportare și la ora la care s-a petrecut incidentul (ora 12-13).

Astfel apreciind că nu sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției astfel cum este prevăzută de către dispozițiile art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, instanța va admite plângerea contravențională formulată și va anula procesul verbal de contravenție.