Temei de drept: art. 479 C.proc.civ.
Potrivit dispoziţiilor art. 479 din Codul de procedură civilă, instanţa de apel va verifica – în limitele cererii de apel – stabilirea situaţiei de fapt şi aplicarea legii de către prima instanţă.
Or, plecând de la aceste limite ale efectului devolutiv al apelului, în cauză, prin cererea de apel reclamantul-apelant invocă doar aspecte ce nu au legătură cu hotărârea judecătorului ce a soluționat în primă instanță cauza, context în care Curtea nu poate proceda la examinarea cererii de chemare în judecată, care nu a fost realizată la fond.
Mai mult, prin cererea de apel se introduc noi temeiuri pentru antrenarea răspunderii intimatului-pârât, respectiv dispozițiile art. 73 alin. (1) lit. c), art. 144 ind. 2 și art. 237 ind. 1 alin. (1) și (3) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.
Introducerea unor temeiuri noi pentru antrenarea răspunderii intimatului-pârât, direct în calea de atac a apelului, este prohibită de alin. (3) al art. 478 din Codul de procedură civilă, care prevede, expres, că, în apel nu se poate schimba calitatea părţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată şi nici nu se pot formula pretenţii noi.
Curtea de Apel Timișoara
Cerere pentru recunoaştere şi executare hotărâre arbitrală străină. Condiţii de regularitate – Convenţia de la News York (1958). Condiţii de admisibilitate prevăzute de legea naţională. Opozabilitatea clauzei compromisorii şi autoritatea de lucru ...
Curtea de Apel Târgu Mureș
Aspecte legate de completarea dispoziţiilor Legii nr. 544/2001 cu cele ale cadrului general în materia contenciosului administrativ conferit de reglementările Legii 554/2004
Curtea de Apel Iași
Contestaţie în anulare. Soluţionarea recursului după ce s-a dispus suspendarea judecăţii de instanţa de judecată învestită cu rezolvarea unei cereri de strămutare
Tribunalul Olt
Inadmisibilitate plângerii formulată împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale ale procurorului în cazul infracţiunii de luare de mită.
Curtea de Apel Brașov
Arestare preventivă. Respingerea propunerii de arestare preventivă a inculpatului pentru că temeiul de fapt al arestării preventive, propuse a se lua de către instanţă, este diferit de cel arătat de parchet.