Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii-lovirea sau alte violenţe ( art. 193 Cod penal).

Sentinţă penală 1113 din 11.04.2019


INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul cu numărul ../P/2018 din 11.10.2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, inculpatul M P D a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin.2 C.p.

În fapt s-a reţinut că,la data de 01.03.2018, în jurul orelor 19,00, în timp ce se afla pe strada I Jianu din satul Ţărţăl,com.Teslui, jud. Dolj, partea vătămată C C s-a întâlnit cu inculpatul M P D, căruia i-a reproşat faptul că îi înţepase calul în ochi,ocazie cu care inculpatul l-a lovit cu pumnul în zona feţei pe C C,care a căzut pe sol, iar inculpatul M P D a continuat să îl lovească cu pumnii în zona feţei,moment în care a intervenit martorul C D, şi i-a despărţit pe cei doi. 

În urma loviturilor primite,persoana vătămată C C a suferit leziuni traumatice care au necesitat  pentru vindecare un număr de 25 zile de îngrijiri medicale, aşa după cum rezultă din certificatul medico-legal nr. 3.../A2/02.03.2018, emis de IML Craiova.

Inculpatul M P D a recunoscut că a lovit-o pe partea vătămată C C,însă a susţinut că s-au lovit reciproc şi că ar fi fost provocat de aceasta din urmă,apărare care urmează să fie înlăturată,întrucât fiind audiat în calitate de martor,numitul C D a arătat că nu l-a văzut pe C C ă-l fi lovit pe inculpatul M P D, iar cu privire la reţinerea circumstanţei atenuante a provocării, nu se poate reţine în contextul dat, întrucât un simplu reproş legat de o faptă a inculpatului nu a fost de natură să-i provoace o tulburare care să îi justifice acţiunile violente ale acestuia.

Starea de fapt reţinută în rechizitoriu s-a probat cu:plângerea şi declaraţia  persoanei vătămate C C;certificatul medico-legal nr..../A2/02.03. 2018,emis de IML Craiova,declaraţia martorului C D,alte înscrisuri, declaraţiile inculpatului.

Potrivit art. 344 alin. 2 C.p.p.,la data de 17.10.2018, s-a constatat comunicarea către inculpatul M P D şi către persoana vătămată C C a copiei certificate a rechizitoriului,aducându-li-se la cunoştinţă obiectul procedurii de cameră preliminară şi stabilindu-se un termen de 20 zile, până la expirarea căruia părţile au posibilitatea de a formula în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

Inculpatul M P D şi persoana vătămată C C nu au formulat cereri şi excepţii în termenul acordat;prin încheierea din 14.11.2018, judecătorul de cameră preliminară  a constatat  legalitatea sesizării instanţei, potrivit art. 346 alin. 1 C.p.p., dispunând începerea judecării cauzei.

La termenul de judecată din 17.01.2019, inculpatului M P D i s-au adus la cunoştinţă dispoziţiile art. art. 374 alin. 4,art. 375 şi art. 396 alin.10 C.p.p. conform cărora până la începerea cercetării judecătoreşti, poate declara, personal sau prin înscris autentic,că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în actul de sesizare a instanţei, că solicită ca judecata să se facă numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte şi că nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată, situaţie în care va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii.

Inculpatul M P D a recunoscut în totalitate fapta astfel cum a fost reţinută în actul de sesizare a instanţei, a solicitat ca judecata să se facă numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte.

 La acelaşi termen de judecată persoana vătămată C C s-a constituit parte civilă cu suma de 24.000 lei daune materiale(reprezentând contravaloarea lucrărilor stomatologice) şi cu suma de 10.000 lei daune morale.

 Instanţa a încuviinţat părţii civile proba cu înscrisuri şi cu martorii I I şi C C, pentru dovedirea pretenţiilor civile formulate.

La termenul de judecată din data de 21.03.2019 a fost audiată martora I I, aceasta declarând că are cunoştinţă de faptul că partea civilă a cheltuit în jur de 20.000 lei cu tratamentul stomatologic ca urmare a spargerii plăcii dentare; a ajutat-o pe partea civilă cu efectuarea tratamentului,precum şi cu menajul,dar şi cu treburile gospodăreşti (îngrijirea animalelor),pe timp de o lună de la producerea agresiunii. A văzut că partea civilă a avut dificultăţi de respiraţie pe parcursul recuperării şi a acuzat dureri fizice şi stare de disconfort.

Fiind audiată martora C C a declarat că a ajutat-o pe partea civilă pe perioada recuperării cu treburile gospodăreşti(îngrijirea animalelor)dar şi cu administrarea tratamentului. A văzut că partea civilă acuza dureri fizice şi dificultăţi de respiraţie.

La termenul de judecată din 11.04.2019, apărătorul părţii civile a depus la dosarul cauzei două înscrisuri reprezentând facturi proforma privind plata unor servicii stomatologice.

Analizând actele şi lucrările dosarului,instanţa reţine următoarea stare de fapt:

La data de 01.03.2018, în jurul orelor 19,00, în timp ce se afla pe strada I Jianu din satul Ţărţăl,com.Teslui, jud. Dolj, partea vătămată C C s-a întâlnit cu inculpatul M P D,între părţi intervenind o stare conflictuală, inculpatul reproşându-i părţii civile faptul că îi înţepase calul în ochi:

În această situaţie,inculpatul a lovit-o cu pumnul în zona feţei pe partea vătămată C C,care a căzut pe sol, iar inculpatul a continuat să o lovească cu pumnii în zona feţei,; pentru aplanarea conflictului dintre părţi a intervenit martorul C D, şi i-a despărţit pe cei doi. 

În urma loviturilor primite,persoana vătămată C C a suferit leziuni traumatice care au necesitat  pentru vindecare un număr de 25 zile de îngrijiri medicale, aşa după cum rezultă din certificatul medico-legal nr. 317/A2/02.03.2018, emis de IML Craiova.

Starea de fapt reţinută de instanţă se probează cu declaraţia de recunoaştere a inculpatului care se coroborează cu celelalte probe administrate în faza de urmărire penală şi anume:plângerea şi declaraţia persoanei vătămate C C; certificatul medico-legal nr.317/A2/02.03. 2018,emis de IML Craiova,declaraţia martorului C D,alte înscrisuri

Faţă de cele expuse mai sus, în drept, fapta inculpatului M P D,care, în ziua de 01.03.2018, în jurul orelor 19,30,pe fondul unui conflict spontan, a lovit-o cu obiecte pumnii  pe persoana vătămată C C, producându-i acesteia leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 25 zile îngrijiri medicale,întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin.2 C.p

Cum săvârşirea infracţiunii şi vinovăţia inculpatului au fost dovedite,instanţa urmează să dispună angajarea răspunderii penale a inculpatului proporţional gradului de pericol social al faptei comise şi periculozităţii acestuia.

Astfel, instanţa va dispune condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii,orientată spre minimul pedepsei, pentru infracţiunea prev. de art. 193 alin.2  C.p.; la stabilirea pedepsei pentru inculpat,precum şi la individualizarea cuantumului acesteia,instanţa, conform art. 74 C.p.,va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei şi anume: dispoziţiile părţii generale a Codului penal,limitele de pedeapsă fixate în C.p. pentru această infracţiune, gradul de pericol social concret al faptei comise,obiectul juridic lezat, împrejurările şi modul de comitere,mobilul activităţii infracţionale precum şi rezultatul socialmente periculos,atitudinea procesuală nesinceră a inculpatului, precum şi dispoziţiile art. 396 alin.10 C.p.p.

Având în vedere aceste aspecte,instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse de 8 luni închisoare pentru infracţiunea săvârşită este de natură să asigure reeducarea acestuia şi prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni.

În ceea ce priveşte modalitatea concretă de executare a pedepsei aplicate, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 91 C.p., în sensul că pedeapsa aplicată este închisoarea sub 3 ani, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an iar,în contextul celor deja menţionate urmează a fi suspendată condiţionat executarea pedepsei,pe durata termenului de supraveghere de 2 ani,termen stabilit potrivit art. 92 alin. 1 C.p.

În baza art. 93 alin. 1 C.p., instanţa îi va impune inculpatului ca,pe perioada termenului de supraveghere,să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta;să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.p., i se va impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Dolj.

În baza art. 93 alin. 3 C.p., va obliga inculpatul ca, în perioada de supraveghere să presteze o muncă neremunerată pe o durată de 60 zile,în folosul  Primăriei comunei Teslui, iar în baza art.91 alin. 4 C.p.,i se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin. 1 C.p. referitoare la nerespectarea cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse.

În ceea ce priveşte latura civilă,instanţa constată că persoana vătămată C C s-a constituit parte civilă cu suma de 24.000 lei reprezentând materiale şi cu suma de 10.000 lei reprezentând daune morale, solicitând dovedirea acestor sume cu martorele I I şi C C, precum şi cu înscrisuri.

În dovedirea daunelor materiale, instanţa constată că partea civilă a depus la dosarul cauzei două înscrisuri prin care aceasta a dovedit că pentru refacerea lucrării dentare îi este necesară suma totală de 24.000 lei , aşa după cum rezultă din cele două facturi proforma.

Pentru acest considerent, în baza art. 25 raportat la art. 397  C.p.p., va admite acţiunea civilă formulată de partea civilă C C şi va obliga pe inculpat la plata sumei 24.000 lei,cu titlu de daune materiale, instanţa constatând faptul că partea civilă a făcut dovada integrală a daunelor materiale.

Potrivit art. 1357 C.civ., cei care având discernământ încalcă îndatorirea de a respecta regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impun, răspund pentru prejudiciile cauzate,fiind  obligaţi să le repare integral.

În ceea ce priveşte daunele morale,acestea pot fi prezumate,nefiind necesară dovedirea lor prin probe nemijlocite; având în vedere leziunile suferite de către partea vătămată cu ocazia agresiunii,numărul mare de zile de îngrijiri medicale acordate, instanţa apreciază că obligarea inculpatului la plata sumei de 5.000 lei către partea vătămată cu titlu de daune morale - este în măsură a oferi o compensare justă acesteia pentru suferinţa fizică şi psihică,avându-se în vedere şi atitudinea total culpabilă a inculpatului.

Potrivit art. 1349 C.civ., cei care având discernământ încalcă îndatorirea de a respecta regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impun, răspund pentru prejudiciile cauzate,fiind  obligaţi să le repare integral.

În baza art. 274 alin.1 C.p.p., instanţa îl va obliga pe inculpat la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar în baza art. 276 C.p.p., îl va obliga pe inculpatul M P D la plata către partea civilă C C a sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 193 alin.2 C.p., art.374, art.375 şi art. 396 alin. 10 C.p.p.

Condamnă pe inculpatul M P D, fiul ..., la pedeapsa de 8 luni închisoare.

În baza art. 91 C.p.

Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 8 luni închisoare aplicată inculpatului prin prezenta sentinţă,pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, termen stabilit potrivit art. 92 alin. 1 C.p.

În baza art. 93 alin. 1 C.p.

Impune inculpatului ca,pe perioada termenului de supraveghere,să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la serviciul de probaţiune Dolj la datele fixate de acesta;

-să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;-să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;-să comunice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.p.

Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Dolj.

În baza art. 93 alin. 3 C.p.

Impune inculpatului ca, în perioada de supraveghere să presteze o muncă neremunerată pe o durată de 60 zile, în folosul  Primăriei comunei Teslui.

În baza art. 91 alin. 4 C.p.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin. 1 C.p. referitoare la nerespectarea cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse.

În baza art. 25 raportat la art. 397 C.p.p.şi art. 1357 C.civ.

Admite în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată C C, ..., obligă pe inculpatul M  P D la plata sumei de 24.000 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata sumei de 5000 lei cu titlu de daune morale.

În baza art.274 alin.1 C.p.p.

Obligă pe inculpat la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În baza art. 276 C.p.p.

Obligă pe inculpat la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către partea civilă C C.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi  11.04.2019.

Preşedinte,  Grefier,