Succesiune

Sentinţă civilă 2512 din 29.10.2019


Document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2019:001.002512

Dosar nr. X

R O M Â N I A

JUDECATORIA X

JUDB

Sentinta civila Nr. 2512/2019

Sedinta publica de la 29 Octombrie 2019

?

INSTANTA

Dupa ce a deliberat in secret in Camera de Consiliu, conform art. 395 C.pr.civ., a adoptat urmatoarea hotarâre:

I. Procedura de judecata

A. Cererea de chemare in judecata

Prin actiunea inregistrata pe rolul JudecatorieiX la data de 02.05.2018 sub numar de dosar X repartizat in mod aleatoriu prezentului complet civil (), reclamantul X a chemat in judecata pepârâtul X, solicitând ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate ca este unicul acceptant a mostenirii numitei X decedata la data de 26.01.2017, urmand a deschide succesiunea defunctei si a constata ca masa succesorala consta doar in suprafata totala de 4 ha si 7800 m.p. din care 3000 m.p. teren intravilan (imobile descrise si parcelate conform titlului de proprietate nr. X / X din data de 18.01.1995 si a imobilului casa in suprafata de 132 m.p. edificata in anul 1940 si anexa in suprafata de 50 m.p. situata in sat X, comuna X, judetul X, imobile a caror valoare in prezent este de 20.000 lei, cu cheltuieli de judecata.

In fapt, reclamantul a aratat ca,la data de 26.01.2017 conform certificatului de deces seria D.11 nr. X a decedat mama sa, defuncta X, de pe urma careia a ramas ca mostenire suprafetele de teren descrise in titlul de proprietate nr. X/X din data de 18.01.1995 in suprafata totala de 4 ha si 7800 m.p., din care suprafata de 3000 m.p. teren situat in intravilanul satului X. La data decesului X, acesta nu mai avea alti mostenitori in afara de el si de fratele sau (tatal sau fiind decedata anterior, iar cel de-al treilea frate X, nascut la data de 17.07.1967 a decedat la data de 27. 12.2005, acesta nefiind casatorit si nu a avut nici copii ca urmare a problemelor de sanatate pe care le-a avut in timpul vietii sale). A aratat ca, la data decesului defunctei X, el a fost cel care s-a ocupat de cele crestinesti, inmormantare si praznicele ulterioare, el fiind cel care a intrat in posesia bunurilor defunctei si pe care le-a stapanit si le stapaneste si in prezent nefiind tulburat in niciun fel de nici o alta persoana. A mai precizat ca si anterior acestui moment, el a fost cel care s-a ocupat de ingrijirea mamei sale, iar ulterior decesului ca urmare a intrarii in posesia tuturor bunurilor ce au apartinut defunctei s-a comportat ca un proprietar si a achitat impozitul aferent imobilelor.

Privitor la transmiterea mostenirii mamei sale catre el, a aratat ca sunt aplicabile dispozitiile art. 1100 si urm C.civ., termenul de optiune succesorala fiind reglementat de dispozitiile art. 1103 C.civ. si este de un an de la data decesului, mostenirea acesteia fiind acceptata de catre el prin actele si faptele de acceptare efectuate ulterior.

Pârâtul X care este fratele sau si fiul defunctei X nu a acceptat mostenirea ramasa de pe urma mamei lor, in termenul legal, in nici una dintre modalitatile prevazute de lege, doar el fiind cel care a acceptat aceasta mostenire prin efectuarea de acte materiale de acceptare si de acte de administrare definitive, intrand posesia bunurilor ce formeaza masa succesoarala, achitand datoriile, etc, astfel incat a solicitat sa se constate ca este singurul mostenitor al defunctei X.

Masa succesorala ramasa de pe urma defunctei este formata din suprafata de 4 ha si 7800 m.p., situate in comuna X alte bunuri aceasta nemaidetinand la data decesului.

In drept, a invocat disp.art. 1100-1103 si urm. C. civ., art. 1110 si urm C.civ. si N.C.pr. civ.

B. Apararile formulate

Pârâtul X nu a depus intâmpinare si nici nu s-a prezentat in fata instantei pentru a arata probele si mijloacele de aparare.

C. Aspecte procesuale

Pârâtul X a fost citat, prin publicitate, conform art. 167 C.proc. civ., fiind numit curator special pentru reprezentarea intereselor pârâtului in fata instantei, avocat X.

D. Probe

Reclamantul a depus la dosar inscrisuri.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu martorul X,proba cu expertiza tehnica in specialitatea constructii si proba cu expertiza tehnica in specialitatea topometrie.

II.In fapt:

Dupa analizarea materialului probator din dosar, instanta a retinut urmatoarele:

ReclamantulX sipârâtul X sunt copii lui X.

Ladata de 26.01.2017 a decedat X, potrivit certificatului de deces seria D.11 nr.X, cu ultimul domiciliu in localitatea X, jud. X.

Conform Sesizarii pentru deschiderea procedurii succesoralenr.3 din data de 15 martie 2018, de pe urma defunctei X au ramas ca succesori X, fara domiciliu cunoscut, X si X, decedat, la data de 27.12.2005, conform certificatului de deces seria D10 nr.3216551.

Conform Adeverintanr. 1139 din data de 24.04.2018 a Primariei Comunei X, X figureaza inscrisa in Registrul Agricolal comunei X, satul X, in vol. 1, tip1, pozitia 76 cu o constructie de tip locuintacu suprafata construita de 132 m.p., edificata in anul 1840 din paianta si chirpici, invelita cu tabla si anexe in suprafata de 50 m.p.

Conform Titlului de proprietateX/X din data de 18.01.1995 pe numeletitularului X s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de teren de 4 ha 7800 m.p.din satul X, com. X, jud. Xformata din suprafata de teren de 3000 m.p. teren situat in intravilan si suprafata de teren de 4 ha 1800 m.p. situata in extravilan.

III. In drept:

Intrucâtmostenirea se deschide prin moarte, constatând ca,X a decedatdupa data de 01.10.2011 cu privire ladeschiderea succesiunii ramase de pe urma acestora sunt aplicabile urmatoarele dispozitii dinCod civil:

Art. 963 C. civ stabileste ca mostenirea se cuvine, in ordinea si dupa regulile stabilite in Titlul II, sotului supravietuitor si rudelor defunctului si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz.

Art. 953 C. civ. prevede ca mostenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe peroane in fiinta.

In conformitate cu art. 954 C. civ. mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acestuia.

Conform art. 962 C. civ. pentru a putea mosteni o persoana trebuie sa aiba calitatea ceruta de lege sau sa fi fost desemnata de catre defunct prin testament.

Art. 1108 C. civ. acceptarea poate fi expresa sau tacita 8alin.1). Acceptarea este expresa când succesibilul isi insuseste explicit titlul sau calitate de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata. Acceptarea tacita este când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea sa il faca decât in calitate de mostenitor.

Art. 1110 C. civ. stabileste ca actele de dispozitie juridica privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra mostenirii atrag acceptarea tacita a acesteia ( alin.1). De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacita a mostenirii actele de dispozitie, actele de administrarea definitiva ori de folosinta a unor bunuri din mostenire. Actele de conservare, supraveghere si administrarea provizorie nu valoreaza acceptare, daca din imprejurarile in care acestea au fost efectuate nu rezulta ca succesibilul si-a insusit prin ele calitatea de mostenitor ( alin. 3).

IV. Solutia instantiei:

Raportând dispozitiile legale la situatia de fapt retinuta, instanta apreciaza intemeiata cererea de chemare in judecata cu care a fost investita pentru urmatoarele considerente:

In ceea ce priveste deschiderea succesiunii, constatând ca potrivit Incheierii privind verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor publici X si ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România nr.14 din 05.04.2018 asupra mostenirii ramasa de pe urma defunctei X nu s-a deschis procedura succesorala pâna in prezent, instanta urmeaza a constata deschisa succesiunea defunctei, la data de 26.01.2017, cu ultimul domiciliu incomuna X, jud. X.

In ceea ce priveste calitatea de mostenitor reclamantul a contestat calitatea de mostenitor legal a pârâtului X.

Astfel cum rezulta din actele de stare civila, X si X sunt copiireclamanteiX si având in vedere aceste elemente de fapt, respectiv legatura de descendenta, instanta retine ca acestia au vocatie succesorala generala la mostenirea lasata de defunct.

Asa cum s-a aratatlasectiunea ,,In fapt" a hotarârii, defuncta X a mai avut un copil, X care a decedat la data de 27.12.2005 si care nu a avutdescendenti. Intrucât la datadecesului lui X- 26.01.2017X nu mai era in viata, acestanu arecapacitate succesorala.

Pentru a veni efectiv la mostenirea lui de cuius, cel cu vocatie succesorala trebuie sa accepte succesiunea inauntrul termenului de prescriptie de 1 an. Expirarea termenului de prescriptie, fara ca succesibilul sa fi facut acte de acceptare expresa sau tacita a mostenirii are drept consecinta pierderea dreptului de a accepta mostenirea, iar odata cu acesta si a vocatiei succesorale, fiind considerat strain de mostenire.

Pentru a ne afla in prezenta unei acceptari tacite trebuie indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii: actul savârsit de succesibil sa fie facut in calitate de mostenitor, sa fie neechivoc. Un fapt echivoc nu poate fi considerat ca o acceptare tacita. In masura in care actul succesibilului poate primi si o alta interpretare, el nu poate avea valoarea unei acceptari, deoarece actele echivoce nu pot constitui o manifestare tacita a vointei de a accepta.

Cu toate ca transmiterea patrimoniului succesoral se produce de drept din momentul deschiderii succesiunii, ea nu are caracter definitiv si obligatoriu, succesibilul având drept de a alege-numit drept de optiune succesorala, intre consolidarea titlului de mostenitor, prin acceptarea mostenirii, si desfiintarea acelui titlu, prin renuntarea la mostenire.

Prin probele administrate in cauza nurezulta ca pârâtulX afacut acte de acceptare a mostenirii ramasa de pe urma defunctei X, in termen de 1an de la data deschiderii mostenirii. Astfel, din declaratia martorului X rezulta capârâtul nu a fost in localitate de mai multi ani. Pârâtul nu a venit nici la inmormântarea defunctei X, iar de bunurile definctei s-a ocupat reclamantul. Acesta a organizat inmormântarea si pomenirile ulterioare, a achitat impozitele aferente. Martorul a precizat ca, desi este vecin, nu l-a vazut pe pârât la imobil, nu cunoaste unde este pârâtul.

In consecinta, vazând ca in cauza pârâtul nu si-a manifestat dreptul de optiune succesorala prin acte de acceptare expresa, canu se poate retine acceptarea fortata a mostenirii de catre acesta si ca,nu a efectuat acte de acceptare tacita a mostenirii, in termenul de optiune succesorala de1 an de la data deschiderii mostenirii, instanta va constata ca de pe urma defunctei X a ramas unic mostenitorreclamantul X, in calitate de descendent, pârâtul X, fiind strain de mostenire prin neacceptarea succesiunii.

In acest sens, instanta retine ca reclamantul a administrat dovezi pertinente si concludente in sensul acceptarii tacite a succesiunii defunctei, a platit taxele si impozitele aferenteimobilelor, s-a preocupat de administrarea imobilelor, acte pe care instanta le califica ca având semnificatia juridica a unor acte de acceptare tacita a mostenirii.

In ceea ce priveste masa succesorala ramasa de pe urma defunctei X, se constata ca reclamantul solicita includerea in masa de impartit a casei de locuit si a terenurilormentionate in Titlului de proprietateX/X din data de 18.01.1995 emis pe numeletitularului X.

Retinând Titlului de proprietateX/X din data de 18.01.1995 emis pe numeletitularuluiX ca reprezentând dovada certa a proprietatii pentru suprafata de teren de4 ha 7800 m.p. din sat.X, com. X, jud. X, instantaapreciaza pertinente sustinerile reclamantului.

Cu privire la imobilul casa de locuit si anexe gospodaresti, prin raportul de expertiza in specialitatea constructii a fost identificat imobilul casa de locuitsi anexe: C1- casa de locuitcu paravan anexatformat din trei camere, un hol si o bucatarie construita in anul 1965 cu pereti din paianta, precum si Corp C2- casa si anexe gosposdarestiexecutate in anul 1965 cu pereti din valatuci si acoperita cu tigla, toate amplasate pe suprafata de teren de 3000 m.p. din intravilan.

Desi partile nu auprezentat un act de proprietate asupra casei se constata ca, potrivit Certificatului fiscal privind impozitele si taxele localein cazul persoanei fizice nr. X/24.04.2018 si a Adeverintei nr. 1133 din data de 24.04.2018 emisa de Primaria comuneiX rezulta caX figureaza inscrisa in registrul agricolalcomunei X, in vol. 1, tip1, pozitia 76 cu o constructie de tip locuintacu suprafata construita de 132 m.p., edificata in anul 1840 din paianta si chirpici, invelita cu tabla si anexe in suprafata de 50 m.p.

Instanta retine ca Registrul agricol are valoarea unui inscris autentic, care face dovadacelor consemnate pâna la proba contrara,proba care nua facutain cauza.

Imobileleterenuri au fost identificate potrivit raportului de expertizain specialitatea topometrie ca fiind inscrise in Titlul de proprietate X/X de la data de 18.01.1995si formate din suprafata de teren de 4 ha 1800 m.p. situate in extravilan ( din care suprafetele de teren de 6000 m.p. din tarlaua 12, parcela X, suprafata de 25300 m.p. din tarlaua 10, parcela X si suprafata de 9000 m.p. din tarlaua 13, parcela X sunt inscrise in cartea funciara, iar suprafeta de 1100 m.p., suprafata de 1400 m.p. si suprafata de 2000 m.p. sunt identificate in raportul de expertiza in specialitatea topometrie ) si suprafata de teren de 3.000 m.p. situate in intravilan (si identificate potrivit raportului de expertiza in specilitatea topometrie X.

Reluând, instanta urmeaza sa constate ca masa succesorala de pe urma defunctei X se compunedin:

- terenurile cu suprafata de 4 ha 7800 m.p. situate in sat. X, com. X, jud. X inscrise in Titlul de proprietate X/X de la data de 18.01.1995 formate din suprafata de teren de 4 ha 1800 m.p. situate in extravilan ( din care suprafetele de teren de 6000 m.p. din tarlaua 12, parcela X, suprafata de 25300 m.p. din tarlaua 10, parcela X si suprafata de 9000 m.p. din tarlaua 13, parcela X sunt inscrise in cartea funciara, iar suprafeta de 1100 m.p., suprafata de 1400 m.p. si suprafata de 2000 m.p. sunt identificate in raportul de expertiza in specialitatea topometrie ) si suprafata de teren de 3.000 m.p. situate in intravilan ( si identificate potrivit raportului de expertiza in specilitatea topometrie X

-imobile constructii: C1- casa de locuitcu paravan anexatformat din trei camere, un hol si o bucatarie construita in anul 1965 cu pereti din paianta, precum si Corp C2- casa si anexe gosposdarestiexecutate in anul 1965 cu pereti din valatuci si acoperita cu tigla, toate amplasate pe suprafata de teren de 3000 m.p. din intravilan, astfel cum au fost identificate si evaluate prin raportul de expertiza in specialitatea constructii X.

In aceste conditii, fata de toate motivele de fapt si de drept mentionate, instanta urmeaza sa admita cererea privind dezbaterea succesiuni cu care a fost investita.

Având in vedere ca pârâtul Xeste strain de succesiunea defunctei X ca efect al neacceptarii mostenirii in termen, rezulta ca in patrimoniulpârâtului nu s-a transmis prin efectul mostenirii dreptul de proprietate asupra bunurilor succesorale.

Partile nu sunt in indiviziune, intrucât numai reclamantul culege intreaga masa succesorala.

In ceea ce priveste cheltuielile de judecata, instanta constata ca reclamantul nu solicita cheltuieli de judecata.

1

Domenii speta