Minori-stabilire domiciliu

Sentinţă civilă 4721 din 11.11.2019


Data publicare portal: 13.02.2020

Prin sentinţa civilă nr. …. din data de … pronuntata de Judecatoria …. s-a admis cererea formulată de reclamantul L.T.L., CNP-....., domiciliat în ...... în contradictoriu cu pârâta I.E.D., CNP-...., domiciliată în ....., ca întemeiată.

S-a stabilit locuinţa minorelor L.A.B., născută la data de .... şi L.L.E., născută la data de ...., la tatăl reclamant.

A fost obligată mama pârâtă la plata lunară a unei pensii de întreţinere în favoarea minorelor L.I.O., născută la data de ...., L.A.B., născută la data de .... şi L.L.E., născută la data de ...., în procent de 45% din venitul minim net pe economie, cu începere de la data formulării cererii (....) şi până la majoratul minorelor. 

A fost obligată pârâta către reclamant la cheltuieli de judecată în cuantum de ....lei, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu de avocat.

Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei .... sub nr. ...., la data de ...., reclamantul L:T.L. a chemat în judecată pe pârâta I.E.D., solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce se va da să fie stabilit domiciliul minorelor L.A.B., născută la data de .... şi L.L.E., născută la data de ...., la tatăl reclamant.

A mai solicitat obligarea pârâtei la o pensie de întreţinere în favoarea minorelor şi cheltuieli de judecată.

În motivare, a arătat că prin certificatul de divorţ nr. ..... s-a dispus desfacerea căsătoriei dintre părţi, a fost stabilit domiciliul minorelor L.A.B., născută la data de .... şi L.L.E., născută la data de ...., la mamă, iar al minorei L.I.O., născută la data de ...., la tată şi exercitarea autorităţii părinteşti în comun, cu obligarea părţilor la plata unei pensii de întreţinere, însă, în urmă cu doi ani, respectiv două luni, minorele au venit să locuiască cu el, nemaidorind să stea cu pârâta.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoz. art. 400 şi următ. Cod civil.

În scop probatoriu, a solicitat proba cu înscrisuri, interogatoriu şi martori.

A depus în xerocopie un set de înscrisuri. 

Cererea a fost legal timbrată.

Legal citată, pârâta nu a formulat întâmpinare şi nu a solicitat probe în apărare. 

În scop probatoriu s-a dispus efectuarea anchetei sociale la domiciliul părţilor, fiind depus la dosar referatul de anchetă socială nr. ... din .... efectuat de Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei .... şi referatul de anchetă socială nr. ... din ... efectuat de Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei .....

Analizând întregul material probator aflat la dosarul cauzei, instanţa  va reţine următoarele:

Art. 400 alin. 1 din Codul civil, modificând dispoziţiile referitoare la încredinţarea copilului minor, prevede că instanţa stabileşte locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic, prin certificatul de divorţ nr. .... fiind stabilit domiciliul minorelor L.A.B., născută la data de .... şi L.L.E., născută la data de ...., la mamă, iar al minorei L.I.O., născută la data de ...., la tată.

Iar art. 403 Cod civil prevede că, în cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica masurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi.

Condiţia determinantă în funcţie de care se va dispune stabilirea locuinţei este aceea de a fi asigurate interesele minorului, ce urmează a fi stabilite cu luarea în considerare a tuturor criteriilor de apreciere. Corelativ, potrivit art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale: „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie …”, iar exercitarea drepturilor părinteşti reprezintă un element al vieţi de familie (cauza Nielsen c. Danemarcei).

În concordanţă cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, dar şi cu prevederile noului Cod civil, principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, inclusiv în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti.

În speţă, instanţa reţine că împrejurările ce au fost avute în vedere de părţi la stabilirea domiciliului minorelor L.A.B., născută la data de .... şi L.L.E., născută la data de .... la mamă s-au schimbat.

În vederea asigurării unei continuităţi în mediul familial şi a unui climat familial stabil, instanţa apreciază că se impune ca minorele să locuiască în prezent cu tatăl, acesta ocupându-se foarte bine de creşterea şi educarea lor şi manifestă deschidere pentru a permite relaţia cu celalalt părinte (metoda californiană), măsura venind în întâmpinarea principiilor stabilite în legislaţia privind protecţia minorilor.

Din concluziile anchetei sociale realizate la domiciliul reclamantului reiese că acesta dispune de condiţii pentru creşterea şi îngrijirea corespunzătoare a minorelor. Totodată, instanţa reţine că pârâta este plecată în străinătate, părinţii acesteia neputând preciza unde anume se află, aşa cum reiese din ancheta socială efectuată la domiciliul pârâtei.

Ori, din atitudinea pârâtei rezultă clar dezinteresul în creşterea şi educarea minorelor pe care le-a lăsat în grija bunicilor materni, acestea alegând să se mute la tatăl lor. Instanţa nu neagă că, pentru asigurarea unor venituri un număr mare de persoane au fost nevoite să migreze în străinătate, însă a pleca fără a mai menţine măcar legătura cu familia, care nu are cunoştinţă despre locul unde se află, este cu siguranţă un act de lipsă de interes pentru copii săi.

 Aşadar, instanţa va admite acest capăt al cererii şi va stabili şi locuinţa minorelor L.A.B., născută la data de .... şi L.L.E., născută la data de ...., la tatăl reclamant.

Pe cale de consecinţă, potrivit. disp. art. 499 alin. 1 din Cod civil, tatăl şi mama sunt obligaţi, in solidar, să dea întreţinere copiilor lor minori, asigurându-le cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională. 

În ceea ce priveşte cuantumul obligaţiei de întreţinere, instanţa are în vedere prevederile art. 529 alin. 2 din Codul civil, potrivit cărora, când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o jumătate din venitul realizat pentru trei sau mai mulţi copii.

Pentru aceste considerente, instanţa va admite acţiunea, pe cale de consecinţă, va stabili domiciliul minorelor la tată şi va obliga pe pârâtă la plata lunară a unei pensii de întreţinere în favoarea minorelor în procent de 45%, procent ce va fi calculat din venitul minim net pe economie, cu începere de la data formulării cererii (....) şi până la majoratul minorelor, instanţa acordând pensia în procent şi nu în sumă fixă pentru a putea fi calculată şi indexată periodic fără a fi nevoie de a solicita majorarea pensiei în instanţă.

În baza art. 453 alin. 1 Cod proc. civ., va obliga pârâta către reclamantă la cheltuieli de judecată în cuantum de .... lei, reprezentând taxa judiciară de timbru şi onorariu de avocat.