Anulare act administrativ

Sentinţă civilă **** din 12.12.2018


Dosar nr. …../…./……

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. …………..

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE …………….

Tribunalul constituit din:

PREŞEDINTE: …………………….

GREFIER: ………………

Pe rol se află soluţionarea acţiunii in contencios administrativ formulată de reclamantul ……………… în contradictoriu cu pârâtele …………………….. şi ……………………………., având ca obiect principal anulare act administrativ şi ca obiecte secundare: obligaţia de a face.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns pârâta ………………………..reprezentată de dna consilier juridic ……………………….., care depune delegaţie, lipsind celelalte părţi.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei că reclamantul a depus la data de …………….. note scrise,  după care:

Tribunalul pune în discuţie excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a ………………………..invocată în întâmpinare.

Pârâta, prin consilier juridic, solicită admiterea excepţiei având în vedere că nu poate sta în instanţa în nume propriu ci doar în calitate de reprezentant al …………………………...

Nemaifiind alte cereri de formulat, excepţii de invocat sau probe de administrat, Tribunalul constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul si pe fondul cererii.

Pârâta, prin consilier juridic, solicită respingerea acţiunii având în vedere prevederile ordinului în baza căruia se fac încadrările în grad de handicap. La interpelarea instanţei arată că orice certificat de încadrare în grad de handicap are ataşată şi o Anexă în care este menţionat codul şi doar neîncadrarea în grad de handicap se motivează .

Tribunalul reţine acţiunea spre soluţionare asupra excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive şi pe fond.

TRIBUNALUL,

Deliberand, constata;

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresati- Sectia a II a, sub nr. …../…/…., reclamantul ………… în contradictoriu cu pârâtele ………….. şi ……………….,  a solicitat instantei sa dispuna  anularea in totalitate a certificatului de incadrare in grad de handicap nr. ……../…………… emis de  comisia parata  si sa dispuna reincadrarea reclamantului  in Gradul I- grav cu asistent personal, conform inscrisurilor medicale.

In motivarea actiunii reclamantul a sustinut ca parata nu a avut in vedere  toate  aspectele reiesite din actele medicale si documentele depuse de acesta in dosar si nu a analizat  situatia sa  prin raportare la toate afectiunile de care sufera pentru a putea stabili o incadrarea adecvata in grad de handicap, considerand ca  incadrarea facut prin certificatul contestat nu este corecta.

 Parata …………………………., a formulat intampinare  prin care invocat  exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a ……………………, iar pe fond  a solicitat respingerea ca nefondata a  actiunii  aratand ca afectiunile de care sufera reclamantul, reiesite din actele medicale  depuse in dosar nu se incadreaza in criteriile de acordare a altui grad de handicap decat  cel stabilit si prin certificatul contestat in cauza.

S-au depus la dosar, în copie, certificatul contestat şi acte  medicale.

Reclamantul a formulat  concluzii scrise prin care a solicitat respingerea exceptiei invocate si admiterea actiunii formulate.

Analizand actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine următoarele:

 Cat priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a …………………………. tribunalul constata ca aceasta este neintemeiata avand in vedere  ca, asa cum recunoaste  chiar aceasta parata  aceasta autoritate  este abilitata legal sa reprezinte ……………… aflata in subordinrea ……………………. , conform dispozitiilor art. 2 lit. f din anexa nr. …. la HG nr. ……./….. , iar in speta, chemarea sa in judecata s-a facut tocmai in virtutea acestui rol.

Cat priveste  fondul cauzei, tribunalul retine ca prin certificatul de încadrare în grad de handicap nr. ……../……………… eliberat de ………………. – fila ……….., s-a dispus încadrarea reclamantului în gradul de handicap grav,  fără ca certificatul ori anexa acestuia – fila ………………, să conţină vreo motivare în fapt sau în drept a deciziei comisiei.

Cercetand certificatul de încadrare în grad de handicap şi celelalte înscrisuri depuse la dosar, tribunalul consideră că soluţia de încadrare în gradul  de handicap, nu este susţinută de nici un fel de considerente raportate la situaţia concretă a reclamantului.

Potrivit art.3 alin.3 din Metodologia privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din …………, în cazul în care rezultatul evaluării complexe a unei persoane nu susţine încadrarea în grad de handicap, comisia de evaluare motivează respingerea cererii acesteia. Aceeaşi obligaţie de motivare subzistă şi în cazul în care se procedează la încadrarea în alt grad de handicap decat cel vizat de solicitant.

Motivarea actului administrativ constituie o condiţie de legalitate internă a actului, ea trebuie să figureze chiar în cuprinsul actului şi să permită reconstituirea raţionamentului efectuat de autorul actului pentru a ajunge la adoptarea acestuia.

Din actul contestat în prezenta cauză nu rezultă că încadrarea în gradul de handicap ar fi avut la bază vreun criteriu obiectiv, dat fiind ca a fost emis  fără a fi făcută vreo referire concretă la situaţia medicală ori socială a reclamantului, care prin raportare la actele medicale si la evaluarile de specialitate  prezentate comisiei considera ca  era indreptatit la acordarea unui  alt grad de handicap si anume grav cu asistent personal.

 Prin urmare, era necesară prezentarea împrejurărilor de fapt raportate la argumentele de specialitate, de natură să susţină soluţia adoptată de comisie.

În mod evident, o altfel de abordare dă naştere arbitrariului şi face imposibilă exercitarea controlului jurisdicţional asupra dreptului de apreciere al autorităţii.

În lipsa unei minime motivări punctuale, concrete, tribunalul consideră că, în fapt, reclamantul nu a beneficiat de o analiză legală a întrunirii criteriilor medico-psihosociale aprobate prin Ordinul nr………/……/……..

Prin urmare, tribunalul consideră că actul administrativ contestat a fost emis în mod nelegal şi în conformitate cu disp. art.1, 8 şi 18 din legea nr.554/2004, acţiunea va fi admisă în parte şi se va dispune anularea certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ………./………….. eliberat de ……………………… şi obligarea acestei parate să emită un nou certificat în care să motiveze în fapt şi în drept încadrarea reclamantului într-un grad de handicap.

Tribunalul nu poate primi şi solicitarea de a se dispune direct de instanţa de contencios administrativ încadrarea într-un grad de handicap superior, cu consecinţa plăţii indemnizaţiei aferente, avand în vedere că abia după ce se va emite un act administrativ care să fie întemeiat pe probele existente şi care să conţină considerentele soluţiei instituţiei publice, se va putea exercita controlul judecătoresc asupra încadrării efective, în cazul în care  reclamantul se va considera în continuare nemulţumit.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H  O  T  Ă  R  Ă  Ş  T  E:

Admite în parte acţiunea formulată de formulată de reclamantul ……………….., CNP ……………………., cu domiciliul ...... în contradictoriu cu pârâtele ……………., .......

Anulează certificatul de încadrare in grad de handicap nr. ………/……………. eliberat de ………………………….. si obliga această ………….. sa emită un alt certificat de încadrare in grad de handicap prin care sa motiveze soluţia pronunţată cu privire la solicitarea reclamantului de încadrare in grad de handicap.

Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.

Recursul se depune la Tribunalul Bucureşti.

Pronunţată in şedinţă publica, astăzi, …………...

PREŞEDINTE,  GREFIER,

………………………… ……………………

Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins ca nefondat recursul formulat împotriva sentinţei civile mai sus menţionate.