Radiere Ipotecă - Cartea Funciară

Sentinţă civilă .. din 01.01.2020


Radiere Ipotecă - Cartea Funciară

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA C............

SECTIA CIVILĂ

OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL NR. 3047

SENTINȚA CIVILĂ nr.

Ședința publica din data de 25.03.2019

Instanța de judecată constituită din:

Președinte:

Grefier:

Pe rol solutionarea cauzei civile avand ca obiect rectificare funciara, formulata de reclamanta x, in contradictoriu cu parata x

Dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc la data de 18.03.2019, fiind consemnate în încheierea de ședința de la aceea dată, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanța, având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunțarea la data de 25.03.2019, cand a hotărât următoarele:

I N S T A N Ț A

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei C............ la data de 17.12.2018 sub număr x, reclamanta x, în contradictoriu cu pârâta x,  a solicitat instanței rectificarea cărții funciare nr.x în sensul radierii ipotecii legale instituită in baza Sentinței civile nr.x a Judecătoriei C............ pronunțată in dosarul nr. x definitivă privind imobilul situat in C............, x compus din teren în suprafață de 196 mp având număr cadastral x; cu cheltuieli de  judecată.

În motivarea cererii, reclamanta a învederat că prin sentința civilă pronunțată în dosarul nr.x de Judecătoria C............ s-a dispus ieșirea din indiviziune  a părților  cu privire la imobilul situat in C............, x, compus din teren în suprafață de 196 mp având număr cadastral x.Imobilul a fost atribuit in exclusivitate reclamantei din prezenta cauză cu obligarea acesteia la plata sultei către pârâta x în cuantum de 42.885 lei într-un termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Potrivit aceleiași hotărâri si pârâta avea obligația de a plăti reclamantei suma de 3136,55 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Reclamanta a consemnat diferența dintre cele două sume respectiv suma de 39.748,45 lei  pe seama si la dispoziția pârâtei, prin oferta reală urmată de consemnațiune, fiind format dosarul de executare nr.x al BEJ x.

La data de 31.07.2017 a fost întocmit procesul verbal de constatare a acceptării  ofertei reale de plată de către executor, pârâta ridicând  suma de bani consemnată, acceptând  implicit si compensarea obligațiilor de plată reciproce.

Ulterior reclamanta s-a adresat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară în vederea radierii ipotecii legale  înscrise in Cartea funciară asupra imobilului sus menționat, cerere respinsă cu motivarea că  nu s-a depus acordul de radiere al ipotecii de către pârâtă, in formă autentică.

Deși a efectuat demersuri in vederea obținerii acestui acord pe cale amiabilă, pârâta nu a dat curs notificărilor executorului judecătoresc

În drept, au fost invocate disp.art. 194 Cod.proc.civ, art.907-911 Noul Cod civil.

În probațiune, s-a solicitat proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâtei.

În cauză a fost încuviințată  proba cu înscrisuri și proba cu interogatoriul pârâtei care însă nu a putut fi administrată față de lipsa pârâtei.

A fost atașat dosarul de executare nr. x al BEJ x si documentația OCPI.

Analizând actele și lucrările dosarului, reține următoarele:

Prin Sentința civilă nr. x pronunțată de Judecătoria C............ in dosarul nr. x instanta a dispus următoarele:” Admite acțiunea formulată de reclamanta x în contradictoriu cu pârâta x Dispune ieșirea părților din indiviziune asupra imobilului – teren în suprafață de 196 mp situat în C............, str. x, prin atribuirea lui către reclamantă. Obligă reclamanta la plata către pârâtă a sumei de 42.885 lei, cu titlu de sultă, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Obligă pârâta la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în sumă de 3.136,55 lei.”.Sentința a rămas definitivă prin neapelare.

La data de 26.06.2017 reclamanta s-a adresat cu o cerere executorului judecătoresc  pentru efectuarea  procedurii ofertei reale urmată de consemnațiune, fiind format dosarul de executare nr. x al BEJ x

Deși somată prin Somația din data de 12.07.2017 pentru a se prezenta la sediul executorului judecătoresc, pârâta nu a dat curs solicitării, fiind întocmit in acest sens procesul verbal de constatare a refuzului  ofertei reale din data de x( pârâta nu s-a prezentat la executor).

Ulterior a fost emisă Somatia din data de 20.07.2017 prin care pârâta era înștiințată că se va consemna la dispoziția ei suma de 39.748,45 lei.

La data de  31.07.2017 a fost întocmit procesul verbal de acceptare a ofertei reale de plată prin care s-a constatat că  la aceeasi data pârâta s-a prezentat la biroul executorului judecătoresc  si a solicitat  ridicarea recipisei  in valoare de 39.748,45 lei. Pârâta x a declarat că  prin încasarea sumei de bani nu mai are nicio pretenție față de reclamantă în baza sentinței civile, aceasta din urmă fiind liberată de partea ei de obligație.

Se constată că prin oferta reală de plată reclamanta a efectuat si compensația obligațiilor reciproce  dintre părți, fiind scăzută suma de 3.136,55 lei reprezentând cheltuieli de judecată la care a fost obligată x către reclamantă in baza titlului executoriu, compensație acceptată de pârâtă, astfel cum reiese din procesul verbal din data de x

Astfel cum reiese din Extrasul de Carte funciară nr.x( f 12) în baza Sentinței civile  nr. x a fost intabulat dreptul de proprietate al reclamantei asupra imobilului teren în suprafață de 196 mp situat în C............, x fiind totodată înscrisă si ipoteca legală in favoarea pârâtei cu privire la suma de 42.885 lei reprezentând sulta în baza aceluiași titlu executoriu.

Din înscrisurile aflate la filele 28-32 din dosar instanța reține că reclamanta s-a adresat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară in vederea radierii ipotecii legale urmare a plății sultei, cerere respinsă cu motivarea că este necesar  consimțământul titularului ipotecii legale , dat prin înscris autentic.

In drept ,instanta reține următoarele dispoziții legale.

Art.906 Cod Civil

 (1) Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situația juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.

 (2) Prin rectificare se înțelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.

 (3) Situația juridică reală trebuie să rezulte dintr-o recunoaștere făcută de titularul înscrierii a cărei rectificare se solicită, prin declarație dată în formă autentică notarială, ori dintr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată împotriva acestuia, prin care s-a admis acțiunea de fond. Acțiunea de fond poate fi, după caz, o acțiune în anulare, rezoluțiune, reducțiune sau orice altă acțiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic.

Art.885 Cod Civil

 (1) Sub rezerva unor dispoziții legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părți, cât și față de terți, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea.

 (2) Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciară, cu consimțământul titularului, dat prin înscris autentic notarial. Acest consimțământ nu este necesar dacă dreptul se stinge prin împlinirea termenului arătat în înscriere ori prin decesul sau, după caz, prin încetarea existenței juridice a titularului, dacă acesta era o persoană juridică.

 (3) Dacă dreptul ce urmează să fie radiat este grevat în folosul unei terțe persoane, radierea se va face cu păstrarea dreptului acestei persoane, cu excepția cazurilor anume prevăzute de lege.

 (4) Hotărârea judecătorească definitivă sau, în cazurile prevăzute de lege, actul autorității administrative va înlocui acordul de voință sau, după caz, consimțământul titularului.

Cererea în rectificarea înscrierilor de carte funciară reprezintă mijlocul prin care se urmărește restabilirea concordanței dintre situația juridica reală si înscrierea efectuată în cartea funciară, astfel încât înscrierea să reflecte în mod constant situația juridică actuală a imobilului, prin intermediul acțiunii în rectificare putându-se îndrepta orice înscriere din cartea funciară care nu mai corespunde realității, prin radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.

Aplicând dispozițiile legale enunțate mai sus la situația de fapt, așa cum s-a prezentat în precedent, reținută în conformitate cu probele administrate în cauză, judecătoria constată că acțiunea reclamantei  este întemeiată cât timp  aceasta  a achitat suma de bani  datorată cu titlu de sultă astfel cum reiese din dosarul de executare iar  pârâta nu a solicitat radierea ipotecii și a refuzat să dea reclamantei acord autentic pentru radiere.

 Văzând și faptul că ipoteca instituită asupra imobilului nu a fost radiată iar cartea funciară trebuie să oglindească situația juridică reală a imobilelor, în prezent, obligația de plata a sultei nu mai există, fiind stinsă prin plata acceptată de pârâtă, instanța apreciază ca cererea este întemeiata, împrejurare fata de care  va admite acțiunea reclamantei și va dispune rectificarea înscrierii efectuate în cartea funciară nr.x , jud. C............, în sensul radierii ipotecii legale constituite prin sentința Civilă nr. x pronunțată de Judecătoria C............ in dosarul nr. x reprezentând sultă în cuantum de 42.885 lei, in favoarea pârâtei, asupra imobilului situat în C............, x, compus din teren în suprafață de 196 mp.

În ceea ce privește cheltuielile de judecată, făcând aplicarea dispozițiilor art. 452 și ale art. 453 alin. 1 Cod procedură civilă, observând că reclamanta a efectuat cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru în cuantum de 50 de lei instanta va obliga pârâta la plata către reclamantă a sumei de 50 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE:

Admite cererea de chemare în judecată având ca obiect rectificare carte funciară formulată de reclamanta x, cu sediul procesual ales în x în contradictoriu cu pârâta x, domiciliată în x

Dispune rectificarea înscrierii efectuate în cartea funciară nr.x , jud. C............, în sensul radierii ipotecii legale constituite prin Sentința Civilă nr. x pronunțată de Judecătoria C............ in dosarul nr. x reprezentând sultă în cuantum de 42.885 lei, în favoarea pârâtei, asupra imobilului situat în C............, x, compus din teren în suprafață de 196 mp având număr cadastral x.

Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 50 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Cererea de apel se depune la Judecătoria C............, sub sancțiunea nulității.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25.03.2019

Președinte, Grefier,