Tâlhărie

Sentinţă penală .. din 11.03.2020


DOSAR NR. ........../2019

JUDECĂTORIA C_____

OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL 3047

SENTINȚA PENALĂ NR. ____

ȘEDINȚA PUBLICĂ  DIN  11.03.2020

PREȘEDINTE : B. M.D/

GREFIER:  E.-. T.

MINISTERUL PUBLIC REPREZENTAT PRIN

PROCUROR: V. T ,  din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria C_____

Pe rol pronunțarea sentinței în cauza penală  privind pe  inculpatul M. G. M., cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată prev. și ped. de art. 233- 234 alin. 1 lit. d) și f) din C.Pen. cu aplic. art. 113 și următoarele din C.Pen.

Prezența părților și dezbaterile au fost consemnate în încheierea de ședință din data de 03.03.2020 care face parte integrantă din prezenta hotărâre, dată la care  - având nevoie de timp pentru  a delibera – în baza art. 391 alin. 1 C.proc.pen., a fost amânată pronunțarea sentinței pentru astăzi, 11.03.2020  când

INSTANȚA

Deliberând asupra cauzei penale de față, reține următoarele:

I.Situația de fapt și încadrarea juridică reținută prin rechizitoriu

Prin rechizitoriul nr. ..../P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria C_____, înregistrat pe rolul Judecătoriei C_____ sub nr. de mai sus, s-a dispus trimiterea în judecată, a inculpatului M. G. M. pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată prev. și ped. de art. 233- 234 alin. 1 lit. d) și f) din C.Pen. cu aplic. art. 113 și următoarele din C.Pen

S-a reținut în esență prin actul de sesizare a instanței că inculpatul M. G. M.  în noaptea de 18/19.11.2019, orele 03:45, în timp ce persoana vătămată P. P. se afla în dormitorul locuinței sale, amplasată la adresa din mun. C_____, Str. ....., jud. C_____, a pătruns, fără drept, în aceeași încăpere, după care i-a sustras portofelul ce conținea suma de 500 de lei și documente de identitate, iar fiind surprins de victimă, cu scopul de a-și asigura scăparea și pentru păstrarea bunului însușit pe nedrept, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona feței, provocând victimei leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare un nr. de 2-3 zile de îngrijiri medicale și cauzând un prejudiciu în valoare de 200 de lei.

Mijloace de probă:plângerea și declarația persoanei vătămate,procesul verbal de cercetare la fața locului și planșa fotografică;proces-verbal de cercetare la fața locului  și planșă foto,proces-verbal concluzii preliminare medic legist,raport de expertiză medico-legală nr. 6343/382.A1 agresiuni/2019 din 26.11.2019, declarație martor E. I. D., proces-verbal predare bunuri către persoana vătămată,declarație suspect/ inculpat;alte înscrisuri.

II. Procedura cemerei preliminare și desfășurarea cercetării judecătorești:

Prin încheierea de ședință din camera de consiliu din data de 13.01.2020, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății.

A fost atașată fișa de cazier judiciar a inculpatului și referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune C_____.

În ședința de judecată din data de 03.03.2020, instanța a admis cererea inculpatului de a fi judecat potrivit disp. art. 374 alin. 4 și art. 375 C.p.p., acesta recunoscând în totalitate faptele reținute în sarcina sa prin rechizitoriu, solicitând ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a eventualelor înscrisuri prezentate de părți.( cu acordul reprezentanților legali)

III.Situația de fapt reținută de către instanță:

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanța reține aceeași  situație de fapt ca și cea din cuprinsul actului de sesizare al instanței având în vedere declarația de recunoaștere a inculpatului:

La data de 19.11.2019, la Poliția Mun. C_____, Biroul de Investigații Criminale, a fost înregistrată plângerea persoanei vătămate P. P. din cuprinsul căreia rezultă comiterea, în dauna sa, a infracțiuni de tâlhărie calificată prev. și ped. de art. 233- 234 alin. 1 lit. d) și f) din C.Pen.

Prin ordonanța organelor de cercetare penală, din data de 19.11.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată prev. și ped. de art. 233- 234 alin. 1 lit. d) și f) din C.Pen.

Din cuprinsul actului de sesizare reiese faptul că, în noaptea de 18/19.11.2019, orele 03:45, în timp ce persoana vătămată P. P. se afla în dormitorul locuinței sale, amplasată la adresa din mun. C_____, Str. ....., jud. C_____, în aceeași încăpere a pătruns, fără drept, o persoană de sex bărbătesc care i-a sustras portofelul ce conținea suma de 500 de lei și documente de identitate, iar fiind surprinsă de victimă, cu scopul de a-și asigura scăparea și pentru păstrarea bunului însușit pe nedrept, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona feței.

Fiind audiată, persoana vătămată declară că, din luna aprilie 2019 a închiriat o cameră numitului M. S. care s-a mutat în respectiva încăpere împreună cu familia sa, din care face parte și minorul M. G. M., în vârstă de 16 ani. Victima menționează că respectiva încăpere are punct de acces separat față de restul locuinței, familia M., neavând acces în restul clădirii. Numitul P. P. susține că în seara zilei de 18.11.2019 s-a deplasat în dormitorul locuinței pentru a dormi, însă nu a încuiat ușa de acces în încăpere.

Victima evidențiază faptul că, în noaptea de 19.11.2019, orele 03:45, a auzit zgomot în încăpere, motiv pentru care s-a trezit și s-a ridicat din pat. Persoana vătămată relatează că l-a observat pe minorul M. G. M. care scotocea prin încăpere. Persoana vătămată precizează că nu a mai apucat să-i spună nimic tânărului întrucât acesta i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona feței, după care a părăsit încăperea. Numitul P. P. declară că s-a deplasat la Secția ..... Poliție C_____ unde a semnalat cele întâmplate, lucrătorii de poliție efectuând verificări pentru depistarea minorului.

În dimineața zilei de 19.11.2019, orele 05:00, la sediul Secției Poliție C_____ s-a prezentat minorul M. G. M., împreună cu martorul E. I. D., minorul punând la dispoziția organelor de poliție, portofelul ce conținea suma de 300 de lei, documente de identitate și înscrisuri personale. Bunurile în cauză au fost remise persoanei vătămate, aceasta menționând că lipsește suma de 200 de lei din bunul de care a fost deposedată.

Lucrătorii Secției ..... Poliție au întocmit proces-verbal de depistare, semnat atât de martor cât și de făptuitor. În cuprinsul acestuia minorul susține că a intrat accidental în încăperea victimei, dorind inițial să meargă către camera familiei sale, iar când a pătruns în interior, a observat portofelul căzut în dormitorul persoanei vătămate, pe care l-a luat, fără a exercita acte de violență asupra numitului P. P..

Cu ocazia audierii martorul E. I. D. a relatează că, de aproximativ o săptămână, locuiește împreună cu M. S., M. G. M. și ceilalți membrii ai familiei M. într-o încăpere închiriată de la numitul P. P., situată la adresa din mun. C_____, Str. ....., jud. C_____. Martorul evidențiază că, în noaptea de 19.11.2019, de la orele 02:00 până aproape de orele 04:00 ale dimineții, a stat în fața porții de acces în curtea imobilului, împreună cu minorul M. G. M..

Martorul E. I. D. declară că, la un moment dat, minorul M. G. M. a intrat în curte, motivând că se duce să ia un telefon mobil. Numitul E. I. D. susține că, după câteva minute, l-a observat pe minor ieșind din curte și fugind, context în care a decis să îl urmărească. Martorul declară că, după ce l-a ajuns din urmă, l-a întrebat pe minor ce s-a întâmplat, moment în care acesta i-a arătat un portofel ce conținea o sumă de bani despre care nu a vrut să îi dea informații legate de proveniență. Numitul E. I. D. mai arată că a mers împreună cu M. G. M. la adresa din mun. C_____, str. ....., jud. C_____, unde locuiesc părinții săi, iar în momentul în care a auzit de la mătușa sa, Mustafa Marioara, că ambii sunt căutați de organele de poliție, a venit împreună cu minorul la Secția ..... Poliție C_____.

Fiind audiat, suspectul a recunoscut partial comiterea faptei, menționând că a sustras portofelul, însă nu a exercitat acte de agresiune asupra victimei. Elementele evidențiate de numitul M. G. M. referitoare la inexistența actelor de agresiune sunt demonatate de raportul de expertiză medico-legală care conchide că victimei i-au fost provocate leziuni traumatice, în zona feței, ce necesită pentru vindecare un nr. de 2-3 zile de îngrijiri medicale.

În fața instanței de judecată, inculpatul s-a prevalat de procedura simplificată.

În baza art. 396 alin. 2 C. proc. pen., instanța constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpat.

IV.Încadrarea juridică a faptelor reținută de către instanță:

Sub aspect obiectiv, faptul inculpatului M. G. M. care, în noaptea de 18/19.11.2019, orele 03:45, în timp ce persoana vătămată P. P. se afla în dormitorul locuinței sale, amplasată la adresa din mun. C_____, Str. ....., jud. C_____, a pătruns, fără drept, în aceeași încăpere, după care i-a sustras portofelul ce conținea suma de 500 de lei și documente de identitate, iar fiind surprins de victimă, cu scopul de a-și asigura scăparea și pentru păstrarea bunului însușit pe nedrept, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona feței, provocând victimei leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare un nr. de 2-3 zile de îngrijiri medicale și cauzând un prejudiciu în valoare de 200 de lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233- 234 alin. 1 lit. d) și f) din C.Pen. cu aplic. art. 113 și următoarele din C.Pen.

Sub aspect subiectiv, inculpatul a acționat cu intenție directă conform art. 16 alin. 3 lit. a C. pen.,

V.Individualizarea judiciară a măsurii educative:

La individualizarea măsurii educative ce urmează a fi aplicată inculpatului minor, instanța va avea în vedere, potrivit art. 115 alin. (2) C. pen., criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv:

Împrejurările și modul de comitere a infracțiunii precum și mijloacele folosite.

Inculpatul a acționat  pe timpul nopții, asupra unei persoane vătămate în etate, prin violare de domiciliu, prin exercitarea de violențe pentur sustragerea de bunuri

Starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită.

Au fost lezate relațiile sociale care ocrotesc patrimoniul persoanei și integritatea fizică a acesteia.

Motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit.

Însușirea bunurilor aparținând altor persoane în vederea obținerii unor surse ilicite de venit.

Natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale inculpatului.

Inculpatul a mai fost condamnat anterior la o măsură educativă neprivativă de libertate ce se pare că nu a avut efectul scontat.

Conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

Inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, în vârstă de 16 ani, conform referatului de evaluare, riscul de recidivă este mare.

Având în vedere criteriile generale de individualizare mai sus analizate, instanța, în baza art. 114 alin. 2 lit. b C. pen. cu aplic. art. 396 alin. 10 C. proc. pen., va aplica  inculpatului M. G. M., măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ, pe o perioadă de 2 ani, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată prev. de art. 233 - 234 alin. 1 lit. d ȘI F Cod penal cu aplic. art. 113 și urm. Cod penal.

În baza art. 399 alin. 1 C. proc. pen., va menține măsura arestării preventive a inculpatului M. G. M. pe o durată de cel mult 60 de zile, urmând ca aceasta să fie verificată cel mai târziu la data de 04.05.2020

În baza art. 127 rap. la art. 72 alin. 1 C. pen., va deduce din durata măsurii educative durata reținerii și a arestului preventiv de la data de 19.11.2019 la zi.

VI.Latura civilă

În baza art. 22 C.proc.pen va lua act că partea civilă a renunțat la pretențiile civile.

VII. Cheltuielile judiciare:

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, va obliga inculpatul M. G. M. la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

În baza art. 272 C.pr.pen., onorariul avocatului din oficiu S. M., în cuantum de 1495 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiției către Baroul C_____.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE:

În baza art. 114 alin. 2 lit. b C. pen. cu aplic. art. 396 alin. 10 C. proc. pen., aplică  inculpatului M. G. M., măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ, pe o perioadă de 2 ani, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată prev. de art. 233 - 234 alin. 1 lit. d ȘI F Cod penal cu aplic. art. 113 și urm. Cod penal.

În baza art. 399 alin. 1 C. proc. pen., menține măsura arestării preventive a inculpatului M. G. M. pe o durată de cel mult 60 de zile, urmând ca aceasta să fie verificată cel mai târziu la data de 04.05.2020

În baza art. 127 rap. la art. 72 alin. 1 C. pen., deduce din durata măsurii educative durata reținerii și a arestului preventiv de la data de 19.11.2019 la zi.

În baza art. 22 C.proc.pen ia act că partea civilă a renunțat la pretențiile civile.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul M. G. M. la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

În baza art. 272 C.pr.pen., onorariul avocatului din oficiu S. M., în cuantum de 1495 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiției către Baroul C_____.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică, azi, 11.03.2020.

 Președinte, Grefier,