7473 obligatie de a face asociatii de proprietari spatii comune

Sentinţă civilă .. din 01.01.2020


Obiect: obligație de a face – asociații de proprietari - refacerea calculului cotelor părți indivize – atribuțiile Președintelui Asociației de Proprietari – schimbarea destinațiilor spațiilor comune din imobil - actualizarea actului de dezmembrare si a cărții imobilului – Legea nr. 196/2018

Dosar nr. ...

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA CONSTANȚA – SECȚIA CIVILĂ

Operator de date cu caracter personal nr. 3047

SENTINȚA CIVILĂ nr. ...

Ședința publică din data de ...

Instanța constituită din:

PREȘEDINTE: ...

GREFIER: ...

Pe rol judecarea cauzei Civile privind pe reclamant ... și pe pârât ... având ca obiect obligație de a face.

Dezbaterile asupra fondului au avut loc în data ..., fiind consemnate în încheierea de ședință de la acea dată care face corp comun cu prezenta, când în temeiul disp. art. 396 alin. 1 C.pr.civ., instanța a amânat pronunțarea la data de ...

INSTANȚA,

Deliberând asupra cauzei civile de față, instanța constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța la data de ..., sub nr. ..., reclamanta ... a solicitat instanței, în contradictoriu cu pârâta ..., să oblige Președintele Asociației de Proprietari ... la refacerea calculului cotelor părți indivize ce revin fiecărui proprietar prin raportare la suprafața utilă a proprietății individuale ce revine fiecărui proprietar și suma suprafețelor utile a tuturor suprafețelor individuale din condominiul ..., cu consecința obligării Președintelui Asociației de Proprietari la semnarea și reafișarea listelor cheltuielilor pentru cotele comune la întreținere, în corelare cu noile cote indivize stabilite legal de la data înregistrării fiscale a Asociației de Proprietari, respectiv din luna iunie 2018 până în prezent, cu atașarea facturilor fiscale aferente emise de furnizorii de utilități și servicii pe numele Asociației de Proprietari .... A solicitat obligarea Președintelui Asociației .... la actualizarea Actului de dezmembrare si a cărții imobilului, cu refacerea măsurătorilor cadastrale pentru atribuirea cotei-părți spațiului "Sala de festivități" în conformitate cu răspunsul primit de la Primăria Constanța nr. ... Totodată, a solicitat obligarea Președintelui Asociației de Proprietari ... la convocarea de urgență a Adunării Generale a Asociației, care să stabilească condițiile de schimbare a destinației proprietății bunurilor comune "terasa"; "Camera Administrativă" și "Sala de festivități", imobile utilizate în prezent de către o singură persoană, numita ..., ca organizare de șantier pentru noile condominii aflate in construcție în imediata apropiere a condominiului ..., bunuri - corpuri de clădire destinate serviciilor comune, folosite abuziv în exclusivitate de fostul dezvoltator, soții ..., măsură menită a leza drepturile celorlalți coproprietari, fără acordul scris al celorlalți coproprietari, având în vedere refuzul Președintelui Asociației ... de a răspunde la sesizarea reclamantei.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta a arătat, în esență, că este proprietara apartamentului nr. ... din condominiul ..., în suprafață utilă de 79,43 mp, având o cotă parte indiviză de 6,59 mp asupra părților comune, reprezentând 3,55% din dreptul de coproprietate forțată, conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ... de SPN ... și Actului de lotizare înregistrat în Cartea Funciară a imobilului.

A precizat că la data de 25.04.2018 a fost înființată Asociația de Proprietari ..., înregistrată fiscal începând cu luna iunie 2018, respectiv că președintele asociației de proprietari, numitul ..., apropiat al dezvoltatorilor, semnează spre afișare liste de întreținere pentru cotele-indivize întocmite de administrator, iar în acestea lipsește de la calculul de întreținere și nu îi este atribuită suprafața indiviză Lotul nr. 2 reprezentând "Sala de festivități" în suprafață exclusivă de 190,13 mp, unitate locativă aflată în proprietatea exclusivă a fostului dezvoltator, căruia nu îi este atribuită nicio cotă parte indiviză raportat la cota parte exclusivă din totalul suprafețelor exclusive, soții ... neatribuind nici în actul de lotizare acestei unități locative o cotă parte indiviză din condominiu, fapt ce face ca la calculul cotelor de întreținere, întreținerea aferentă acestui spațiu să fie atribuită celorlalți coproprietari, aceștia fiind astfel păgubiți prin plata unor sume mai mari la întreținere.

Reclamanta a învederat că la data de 11.07.2018 și la data de 06.08.2018 a sesizat Președintele Asociației de Proprietari despre această neregulă, dar nu a primit niciun răspuns în sensul celor prevăzute de lege, astfel că s-a adresat Primăriei Municipiului Constanța, care a confirmat în scris cele sesizate de reclamantă, însă nici până în prezent Președintele Asociației de Proprietari ... nu s-a îngrijit de recalcularea cotelor aferente părților comune, fiind evident că toți furnizorii de utilități încarcă la plată facturile celorlalți proprietari.

Cu privire la nelegalitatea utilizării de către dezvoltator, soții ..., a părților comune "terasă" fără aprobarea Asociației și fără plata vreunei chirii către Asociație, cu lezarea drepturilor tuturor celorlalți colocatari, reclamanta a arătat că soții ... au obstrucționat accesul la terasă prin închiderea accesului, terasa fiind utilizată fără drept de aceștia ca bun exclusiv, deși nu au un drept de proprietate exclusivă, acesta fiind un spațiu comun conform legii, același lucru fiind arătat și cu privire la Camera Administrație și Sala de festivități.

În drept, reclamanta a invocat dispozițiile Legii nr. 196/2018.

În probațiune, reclamanta a solicitat încuviințarea probei cu înscrisurile atașate cererii de chemare în judecată (f. 15-61).

Cererea de chemare în judecată a fost legal timbrată cu suma de 80 lei, (f. 67), conform dispozițiilor art. 27 din O.U.G nr. 80/2013.

Legal citată, pârâta a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca neîntemeiată, cu obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea în fapt, pârâta a arătat, în esență, că în contractul de vânzare-cumpărare încheiat de reclamantă se menționează faptul că este inclus și dreptul de proprietate asupra terenului aferent blocului ... în suprafață indiviză de 39,51 m.p., respectiv cota indiviză de 3,02%, precum și suprafața indiviză de 6,59 m.p. și cota parte indiviză de 3,25% din dreptul de proprietate forțată asupra părților comune din imobil.

A precizat că în Adunarea Generală a Proprietarilor din 06.04.2019 s-a adus la cunoștința locatarilor că reclamanta solicită mărirea cotei părți indivize a fiecărei proprietăți prin refacerea actelor de proprietate, cadastru și a statutului și acordului de asociere ale asociației. A arătat că în nota de constatare din 31.08.2018 întocmită de Primăria Municipiului Constanța – Serviciul de Sprijinire a Asociațiilor de Proprietari se menționează expres că spațiul de festivități 2 nu are repartizată nicio cheltuială pe cota parte indiviză deoarece în cartea funciară nu îi este atribuită nicio valoare pentru cota parte indiviză, ci doar cota parte din teren.

A mai precizat că reclamanta a achitat din 16.08.2018 întreținerea aferentă spațiilor comune și nu a contestat listele de plată.

Cu privire la terasă, a arătat că din extrasul de carte funciară rezultă că este proprietatea familiei ..., care achită atât întreținerea, cât și cheltuielile pentru spațiile comune, iar cu privire la camera administrației a precizat că este tot proprietatea familiei ..., astfel că nu există coproprietate forțată în privința terasei și a camerei administrației.

A mai arătat că nu se poate dispune o rectificare a cărții funciare sau orice actualizare a cărții imobilului, deoarece actele juridice în temeiul cărora s-a făcut înscrierea drepturilor de proprietate al părților în cartea funciară, respectiv contractele de vânzare încheiate cu familia ... sunt valabile.

Întâmpinarea a fost întemeiată în drept pe dispozițiile Legii nr. 114/1996, Legii nr. 7/1996 și Legii nr. 196/2018.

În probațiune, pârâta a solicitat încuviințarea probei cu înscrisurile anexate întâmpinării (f. 78-120).

Reclamanta a formulat răspuns la întâmpinare, prin care a reiterat susținerile formulate prin cererea de chemare în judecată.

În cauză, instanța a încuviințat pentru părți proba cu înscrisuri, apreciind că proba este admisibilă și de natură să conducă la soluționarea cauzei.

Reclamanta a formulat concluzii scrise, prin care a solicitat admiterea cererii de chemare în judecată pentru considerentele invocate anterior.

Pârâta a formulat concluzii scrise, prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca neîntemeiată.

Analizând actele și lucrările dosarului, prin prisma materialului probator administrat în cauză și a dispozițiilor legale incidente, instanța expune următoarele considerente:

În fapt, între numiții ..., în calitate de vânzători și reclamanta ..., în calitate de cumpărător s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ... de către B.N.P.A. ..., prin care reclamanta a dobândit dreptul de proprietate asupra apartamentului ... situat la etajul ... al construcției din ..., conform Încheierii nr. ... emisă de Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Apartamentul ce face obiectul contractului de vânzare-cumpărare are o suprafață totală de 100,75 m.p. și suprafața utilă de 79,43 m.p., fiindu-i transmis reclamantei odată cu dreptul de proprietate asupra apartamentului și dreptul de proprietate asupra terenului aferent în suprafață indiviză de 6,59 m.p., respectiv cota parte indiviză de 3,25% din dreptul de coproprietate forțată și perpetuă asupra părților comune din imobil care prin natura sau destinația lor sunt de folosință comună (f. 16-19).

Conform Extrasului de Carte Funciară pentru informare (f. 35-42, 104-113) și Actului de Lotizare al imobilului compus din teren intravilan în suprafață de 1.310 m.p. și construcție C1 – Vilă turistică în suprafață construită la sol de 521 m.p. și suprafață desfășurată de 4.379 m.p., situat în ... proprietarii imobilului – numiții ...  au stabilit următoarele:

-Lotului 2: ...., respectiv cota parte indiviză de 7,22% din teren.

-Lotului 3: ...., respectiv cota parte indiviză de 0,66% din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care  prin natura sau destinația lor, sunt de folosință comună.

-Lotului 39: ...îi revine în proprietate terenul aferent în suprafață indiviză de 12,35 m.p., respectiv cota parte indiviză de 0,94% din teren, precum și suprafața indiviză de 2,06 m.p., respectiv cota parte indiviză de 1,02% din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care  prin natura sau destinația lor, sunt de folosință comună.

-Lotului 40: ...îi revine în proprietate terenul aferent în suprafață indiviză de 15,02 m.p., respectiv cota parte indiviză de 1,15% din teren, precum și suprafața indiviză de 2,50 m.p., respectiv cota parte indiviză de 1,24% din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care  prin natura sau destinația lor, sunt de folosință comună.

-Lotului 41: ... îi revine în proprietate terenul aferent în suprafață indiviză de 91,78 m.p., respectiv cota parte indiviză de 7,01% din teren, precum și suprafața indiviză de 15,30 m.p., respectiv cota parte indiviză de 7,55% din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care prin natura sau destinația lor, sunt de folosință comună.

Prin Adresa nr. ... emisă de Primăria Municipiului Constanța – Serviciul de Sprijinire a Asociațiilor de Proprietari s-a pus în vedere Asociației de Proprietari ... să ia măsuri pentru refacerea măsurătorilor cadastrale, modificarea cărții funciare și a acordului de asociere și recalcularea valorilor cotelor părți indivize, deoarece în cartea funciară a imobilului din ... spațiul de festivități nu are stabilită cotă parte indiviză din proprietatea comună (f. 15).

În drept, potrivit art. 57 din Legea nr. 196/2018, ”Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:

a)în baza mandatului acordat de adunarea generală reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță;

b)semnează documentele asociației de proprietari;

c)supraveghează și urmărește corecta punere în aplicarea hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului și acordului de asociere, precum și aplicarea deciziilor comitetului executiv;

d)aduce la cunoștință proprietarilor prevederile statutului și regulamentului condominiului;

e)răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;

f)gestionează modul de îndeplinire a obligațiilor ce revin asociației de proprietari în raport cu autoritățile publice;

g)prezintă, spre verificare la solicitarea organelor abilitate, toate documentele asociației, oferind toate informațiile solicitate;

h)poate propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, hotărârile și deciziile asociației de proprietari, conform prevederilor legale și statutare;

i)întocmește și actualizează cartea de imobil, în conformitate cu legislația în vigoare;

j)păstrează și asigură completarea la zi a cărții tehnice a construcției, precum și a celorlalte documente privitoare la activitatea asociației de proprietari;

k)întocmește tabelul convocator și afișul pentru avizier pentru adunările generale și asigură semnarea acestuia de către proprietari;

l)asigură informarea proprietarilor cu privire la ordinea de zi a adunărilor generale, cu 10 zile înainte de data stabilită pentru aceasta;

m)afișează programul de încasări și datele de contact ale administratorului, ale membrilor comitetului executiv și ale membrilor comisiei de cenzori ori, după caz, ale cenzorului;

n)afișează la avizier hotărârile adunării generale și ale ședințelor comitetului executiv în termen de maximum 7 zile de la data la care au avut loc acestea;

o)în cazul modificării cadrului legislativ privind asociațiile de proprietari, președintele convoacă adunarea generală a asociației de proprietari pentru modificarea conformă a statutului asociației;

p)informează proprietarii din condominiu cu privire la toate restricțiile referitoare la culoare, aspect, materiale și altele asemenea, stabilite prin regulamentul local de urbanism, conform informațiilor furnizate de autoritățile administrației publice locale;

q)conduce ședințele adunărilor generale și ale comitetului executiv;

r)afișează la avizier lista contractelor asociației de proprietari cu furnizorii de utilități publice, cu administratorul și cu personalul angajat sau contractual al asociației;

s)afișează la avizier lista și datele de contact ale instituțiilor cu atribuții de inspecție și control la care pot fi sesizate eventualele nereguli legate de activitatea organelor de conducere ale asociației de proprietari, ale administratorului, respectiv ale membrilor asociației.”

Cu privire la capătul de cerere privind refacerea calculului cotelor părți indivize și pe cale de consecință refacerea listelor de întreținere, instanța reține următoarele.

Potrivit dispozițiilor art. 2 lit. l) din Legea nr. 196/2018, cota-parte indiviză reprezintă cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile.

Potrivit dispozițiilor art. 86 din Legea nr. 196/2018: ”(1) Suprafața utilă a proprietăților individuale și cota-parte indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate.

(2) În cazul în care suma cotelor-părți indivize din actele de proprietate, care sunt fracțiuni abstracte pentru fiecare proprietate individuală din clădirea care constituie condominiul, nu este egală cu 100%, președintele asociației de proprietari este obligat să solicite întocmirea unei documentații cadastrale, prin punerea la dispoziție a cărții tehnice a imobilului și cu respectarea prevederilor în vigoare.”

Instanța reține că este necesar într-o primă etapă a stabili natura juridică a spațiilor denumite ”cameră administrație”, ”terasă” și ”sală de festivități”, pentru a putea analiza ulterior dacă este necesară refacerea calculului cotelor părți indivize și pe cale de consecință refacerea listelor de întreținere.

În continuare, potrivit art. 35 alin. (1) din Legea nr. 196/2018, ”în cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:

a)terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;

b)fundația, curțile, grădinile, căile de acces;

c)clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;

d)corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;

e)locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

f)alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinței părților, sunt în folosință comună.”

Având în vedere că din Actul de lotizare și din extrasul de carte funciară depuse la dosar rezultă că spațiul denumit ”terasă” nu reprezintă o parte comună din condominiu, ca urmare a faptului că prin actele de proprietate se prevede că numiții ... au un drept de proprietate exclusivă asupra imobilelor apartamente nr. 39, 40 și 41, inclusiv asupra teraselor componente ale imobilelor, instanța reține că în mod corect spațiul denumit ”terasă” nu a fost considerat parte comună și nu a fost avut în vedere la stabilirea cotelor părți indivize.

Cu privire la spațiul denumit ”cameră administrație”, prin Actul de lotizare acestuia nu i-a fost afectată o folosință comună, numiții ... deținând un drept de proprietate exclusivă cu privire la spațiul denumit ”cameră administrație”, motiv pentru care instanța reține că acest spațiu nu reprezintă parte comună din condominiu și prin urmare, în mod corect nu a fost avut în vedere la stabilirea cotelor părți indivize.

De altfel, în urma verificărilor efectuate la blocul ... situat în ..., reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța – Serviciul de Sprijinire a Asociațiilor de Proprietari nu au constatat nereguli cu privire la cotele părți indivize stabilite în referire la spațiile denumite ”terasă” și ”cameră administrație”. Doar cu privire la spațiul denumit ”spațiu de festivități” s-a pus în vedere Asociației de Proprietari ... să ia măsuri pentru refacerea măsurătorilor cadastrale, modificarea cărții funciare și a acordului de asociere și recalcularea valorilor cotelor părți indivize, deoarece în cartea funciară a imobilului din ..., spațiul de festivități nu are stabilită cotă parte indiviză din proprietatea comună.

În referire la spațiul denumit ”spațiu de festivități”, conform art. 35 alin. (1) lit. d) și f) din Legea nr. 196/2018, instanța reține că acesta are destinația de spațiu pentru activități comune și depozit, acesta fiind motivul pentru care nu s-a stabilit în cartea funciară a imobilului și în actul de lotizare cota parte indiviză ce îi revine din părțile comune, reamintind că prin cota-parte indiviză se înțelege cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile.

Instanța reține că nu se poate proceda la refacerea calculului cotelor părți indivize fără a modifica Actul de dezmembrare al imobilului și a proceda la rectificarea Cărții Funciare a imobilului, acestea fiind astfel valabile și mențiunile cuprinse în acestea stau la baza calculului efectuat de către Președintele Asociației de Proprietari ... în privința cotelor părți indivize și a cheltuielilor de întreținere, nefiind de altfel dovedit de către reclamantă că s-au efectuat demersurile necesare în vederea modificării/rectificării sau anulării actelor juridice necesare.

Analizând și listele de întreținere depuse la dosar de reclamantă (f. 56), reține în continuare că pentru spațiile denumite ”cameră administrație” și ”terasă” - componentă a imobilelor apartamente cu nr. 39, 40, 41 - se achită cheltuieli de întreținere conform cotelor părți indivize cuprinse în actele de proprietate și cartea funciară a imobilului, iar cotele părți indivize însumează 100%.

Pentru aceste motive, în absența modificării Actului de Lotizare al condominiului și a rectificării Cărții Funciare a imobilului, instanța apreciază că nu se poate dispune obligarea Președintelui Asociației de Proprietari ... la refacerea calculului cotelor părți indivize ce în prezent corespunde mențiunilor cuprinse în Actul de lotizare și în actele de proprietate ale imobilelor din condominiu și pe cale de consecință, la refacerea listelor de întreținere, destinația spațiilor în litigiu fiind cea analizată anterior, iar cotele părți indivize cele prevăzute în actele de proprietate.

În continuare, cu privire la capătul de cerere privind obligarea Președintelui Asociației de Proprietari ... de a actualiza Actul de dezmembrare și cartea imobilului, analizând dispozițiile art. 57 din Legea nr. 196/2018, instanța reține că acestuia îi revine cel mult obligația de a întocmi și actualiza cartea de imobil, în conformitate cu legislația în vigoare, în privința Actului de dezmembrare neexistând obligația legală a Președintelui Asociației de Proprietari ... de a o actualiza, în lipsa unui drept legal al acestuia asupra imobilului.

Cu toate acestea, având în vedere considerentele de mai-sus cu privire la natura spațiilor în litigiu, în lipsa necesității refacerii calculului cotelor părți indivize, instanța apreciază că este neîntemeiată cererea de obligare a Președintelui Asociației de Proprietari ... la actualizarea cărții imobilului, atât timp cât aceasta concordă cu mențiunile din cartea funciară a imobilului.

În ce privește capătul de cerere privind reglementarea situației juridice a modului de folosință a spațiilor denumite ”terasă”, ”cameră administrație” și ”sală de festivități”, pentru considerentele reținute mai-sus, instanța va respinge, ca neîntemeiată cererea reclamantei, în acord cu dispozițiile art. 35 din Legea nr. 196/2018.

În ceea ce privește cererea de obligare a Președintelui Asociației de Proprietari ... de a convoca Adunarea Generală a Asociației de Proprietari pentru a pune în discuție schimbarea destinației spațiilor analizate ca spații comune, instanța reține dispozițiile art. 36 din Legea nr. 196/2018, potrivit cărora ”Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a)numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;

b)numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;

c)în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;

d)după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.”

Având în vedere că în cauză nu sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de art. 36 din Legea nr. 196/2018 pentru schimbarea destinației proprietății comune, din ansamblul materialului probator administrat în cauză nerezultând aspecte de fapt care să conducă la o altă situație de fapt ce s-ar putea încadra în dispozițiile legale evocate, iar reclamanta nu a dovedit nici măcar că ar exista un acord în scris al tuturor proprietarilor din condominiu în acest sens, instanța va respinge capătul de cerere, ca neîntemeiat.

Pentru toate aceste motive, instanța va respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ..., în contradictoriu cu pârâta..., ca neîntemeiată.

Cu privire la cererile de acordare a cheltuielilor de judecată formulate în cauză, instanța reține că, potrivit art. 452, dovada cheltuielilor de judecată trebuie făcută de partea care le pretinde până la închiderea dezbaterilor asupra fondului. De asemenea, conform art. 453 din același act normativ, obligarea părții care a pierdut procesul la plata cheltuielilor de judecată se poate realiza numai la cererea părții care a câștigat procesul.

În cauză, față de soluția prefigurată și reținând culpa procesuală a reclamantei, ca parte căzută în pretenții, va respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de reclamantă, urmând a admite însă cererea formulată de pârâtă de acordare a cheltuielilor de judecată, sens în care, instanța apreciază că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de dispozițiile legale evocate, în privința onorariului de avocat în cuantum de ... achitat de pârâtă, conform înscrisurilor justificative depuse la dosarul cauzei, motiv pentru care cererea formulată de pârâtă, partea care a câștigat procesul, urmează a fi admisă în sensul obligării reclamantei, ca parte căzută în pretenții, la plata către pârâtă a cheltuielilor de judecată în cuantum de ..., reprezentând onorariu de avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂȘTE

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ...  în contradictoriu cu pârâta..., ca neîntemeiată.

Obligă reclamanta la plata către pârâtă a cheltuielilor de judecată în cuantum de ..., reprezentând onorariu de avocat.

Cu drept de a formula apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea se va depune la Judecătoria Constanța.

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi  ....

PREȘEDINTE, GREFIER,