Contestatie la executare

Sentinţă civilă .. din 04.04.2018


Judecătoria C...........

Sentința civilă nr. ............./04.04.2018

Contestație la executare – executare silită fiscală, inadmisibilitatea invocării modului greșit de stabilire a creanței fiscale

INSTANȚA

Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei C........... sub nr. ....., contestatorul .... a formulat în contradictoriu cu intimatul ... contestație la executare  împotriva executării silite  efectuate în dosarul de executare nr. ..... și a titlului executoriu nr. ......

În motivare, contestatoarea a apreciat că creanța urmărită nu este certă și lichidă întrucât creanța principală o constituie impozitul pe clădirea aflată în proprietatea sa, impozit calculat cu neobservarea și nerespectarea legislației în vigoare și a Hotărârilor de Consiliu Local privind taxele și impozitele locale, ignorându-se aspecte esențiale cum ar fi vechimea imobilului, poziționarea acestuia precum și caracterul istoric al clădirii.

În drept, art. 711-719 C.p.c. și art. 172-174 C.pr.fiscală.

În susținerea contestație la executare, contestatorul a atașat înscrisuri.

La data de 21.12.2017, intimatul a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea ca neîntemeiată a acțiunii.

La termenul de judecată din data de 22.03.2018, instanța a invocat din oficiu excepția inadmisibilității contestației la executare.

Analizând excepția invocată, instanța reține următoarele:

Prin cererea formulată, contestatorul a formulat contestație la executare împotriva executării silite efectuate de intimată în dosarul de executare nr. ......

În motivarea contestației a invocat motive ce privesc fondul titlului de creanță, respectiv faptul că creanța fiscală nu a fost stabilită de organul fiscal conform normelor legale în vigoare.

Potrivit art.  268 C.pr.fiscală, împotriva titlului de creanță, precum și împotriva altor acte administrative fiscale se poate formula contestație potrivit prezentului titlu. Contestația este o cale administrativă de atac și nu înlătură dreptul la acțiune al celui care se consideră lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal.

Competența instanței de executare este stabilită de disp. art.260 C.pr.fisc. și vizează contestațiile formulate împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare silită, precum și în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condițiile legii; contestația poate fi făcută și împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanță judecătorească sau de alt organ jurisdicțional și dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.

În cauză, contestatoarea critică însuși modul de calculare a obligației fiscale de către organul fiscal, ori aceste aspecte nu pot fi analizate decât în cadrul contestației prevăzute de art. 268 C.pr.fiscală și eventual, ulterior, în fața instanței de contencios administrativ.

Instanța mai reține că prin titlul de creanță s-a stabilit o creanță fiscală de 31.246 lei, iar prin somația emisă, se urmărește doar o parte, respectiv suma de 22.215 lei, cu titlu de impozit pe clădiri.

Față de toate aceste considerente, instanța va admite excepția inadmisibilității și va respinge contestația la executare, ca inadmisibilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE

Admite excepția inadmisibilității contestației la executare, invocată din oficiu.

Respinge contestația la executare formulată de contestatorul ..... în contradictoriu cu intimatul ....,  ca inadmisibilă.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria C............

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, azi, 04.04.2018.

PREȘEDINTE, GREFIER,