Contestație la executare formulată împotriva procesului-verbal întocmit în procedura specială a asigurării de probe de către executorul judecătoresc

Hotărâre 2155 din 27.02.2020


În fapt, ca urmare a cererii adresate executorului judecătoresc de către intimata I.I. CM, prin reprezentant legal, prin care a solicitat să se constate de urgenţă starea de fapt a culturii de floarea soarelui şi porumb, de pe suprafaţa de 52 ha teren, ca urmare a pătrunderii pe aceasta a porcilor mistreţi ce îşi au habitatul în pădurile aflate în administrarea DSI – OSD, la data de 12.09.2019, orele 15:30, în temeiul dispoziţiilor art. 364 şi art. 656 C. proc. civ., executorul judecătoresc a încheiat procesul verbal de constatare a cărei anulare se solicită în prezenta cauză, în cadrul dosarului nr. ....

În cuprinsul procesului verbal, executorul judecătoresc a constat faptul că atât cultura de floarea soarelui de pe tarlaua „...”, în suprafaţă de 27 ha teren, şi tarlaua „...”, în suprafaţa de 3 ha teren, cât şi cultura de porumb de pe tarlaua „...” ce are o suprafaţă de 22 ha teren, sunt vandalizate şi distruse pe diferite porţiuni, pe care plantaţia este culcată la pământ, fiind vizibile urme de animale.

Prin acelaşi proces verbal, s-a mai reţinut faptul că nu este necesară încuviinţarea de către instanţă a efectuării constatării întrucât nu se necesită concursul părţii adverse, în speţă DSI, constatarea fiind efectuată în data de 12.09.2019, ora 13:00, ca urmare a deplasării în comuna ..., în prezenţa domnului CD.

În drept, conform art. 712 alin.1 Cod procedură civilă „Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.”

Nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare atrage sancţiunea anulării actului nelegal.

Astfel, contestația la executare apare ca fiind mijlocul procesual specific fazei executării silite prin care se realizează controlul judecătoresc asupra legalității actelor de executare sau asupra executării silite înseși, precum și asupra încheierilor întocmite de executorul judecătoresc, o „plângere” specifică acestei etape a procesului civil, prin care se poate obține anularea ori îndepărtarea unor acte de executare sau, uneori, chiar anihilarea efectului executoriu al titlului.

În prezenta cauză, instanţa reţine faptul că cererea formulată de intimata, în baza căreia a fost deschis dosarul nr. ..., a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 364 C. proc. civ., fără ca aceasta să urmărească executarea silită a contestatoarei, ci constatarea de urgenţă a unei stări de fapt, executorul judecătoresc fiind sesizat în baza procedurii speciale privind asigurarea de probe, de unde rezultă în mod cert faptul că nu ne aflăm în prezenţa unei executări silite reglementată de Cartea V din Codul de procedură civilă.

Faptul că executorul judecătoresc a întocmit un dosar de executare silită, ce poartă numărul ..., nu poate conduce la o altă concluzie, câtă vreme printre atribuţiile sale se numără şi constatarea unor stări de fapt în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă, potrivit art. 7 lit. f şi art. 9 alin 2 din Legea nr. 188/2000.

Potrivit dispoziţiilor art. 364 C.proc.civ., având ca denumire marginală ”constatarea de urgenţă a unei stări de fapt”, la cererea oricărei persoane care are interesul să constate de urgenţă o anumită stare de fapt care ar putea să înceteze ori să se schimbe până la administrarea probelor, executorul judecătoresc în circumscripţia căruia urmează să se facă constatarea va putea constata la faţa locului această stare de fapt.

Plecând de la aceste dispoziţii legale, arată instanţa faptul că procesul verbal de constatare din data de 12.09.2019 are puterea doveditoare a unui înscris autentic, comunicarea acestuia către părţi fiind necesară doar pentru opozabilitate, iar nu pentru formularea unei căi de atac împotriva acestuia. Având natura juridică a unui înscris autentic, răsturnarea situaţiei de fapt reţinută prin acest proces-verbal se va face după regulile din materia probaţiunii, iar nu prin formularea unei contestaţii la executare împotriva acestuia.

Întrucât procesul-verbal are puterea doveditoare a înscrisului autentic, potrivit art. 365 alin. 4 C. proc. civ., devin aplicabile dispoziţiile art. 270 C. proc. civilă.

Prin urmare, puterea doveditoare a procesului-verbal întocmit de executorul judecătoresc ... la data de 12.09.2019, precum şi motivele de nelegalitate privitoarea la întocmirea acestuia în lipsa contestatoarei şi cu nerespectarea dispoziţiilor art. 3 din HG nr. 1679/2008, nu se analizează pe calea contestaţiei la executare, ci urmează să fie analizate de instanţa de judecată, în ipoteza unui eventual litigiu pe fond între părţi.

Această concluzie se desprinde şi din considerentele Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 702/9.11.2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 337 din 17.04.2018, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 364 și art. 712 alin. (1) din Codul de procedură civilă, precum şi din considerentele Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 278/26.04.2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 709 din 14.08.2018, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 364 din Codul de procedură civilă, prin care Curtea a subliniat faptul că dispozițiile art. 364 din Codul de procedură civilă vizează constatarea unei stări de fapt într-o situație de urgență, iar dispozițiile art. 712 alin.(1) din același act normativ se referă la contestația la executare ce poate fi formulată într-o executare silită, iar între cele două texte de lege nu există nicio legătură, întrucât nu este pus în executare un titlu executoriu.

Totodată, potrivit considerentelor Curţii, prin nereglementarea unei căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a unei stări de fapt nu se încalcă accesul liber la justiție și dreptul la apărare, întrucât înlăturarea procesului-verbal se face după regulile din materia probațiunii, partea interesată putând contesta respectiva probă în cauza în care va fi folosită. De asemenea, având puterea doveditoare a înscrisului autentic, poate fi invocată nulitatea absolută a procesului-verbal potrivit art. 271 alin. (1) din Codul de procedură civilă.

Având în vedere aceste considerente, întrucât contestatoarea solicită pe calea contestaţiei la executare silită anularea procesului-verbal întocmit în procedura specială a asigurării de probe de către executorul judecătoresc, instanţa apreciază că această cerere este inadmisibilă faţă de obiectul contestaţiei astfel cum este prevăzut de art. 712 C.proc.civ., motiv pentru care urmează să admită excepţia inadmisibilităţii şi să respinge contestaţia la executare formulată de contestatoare, ca inadmisibilă.

Faţă de soluţia ce urmează a fi pronunţată în raport de capătul principal de cerere, instanţa urmează să respingă ca neîntemeiată cererea contestatoarei de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecată.

Domenii speta