Dividende declarate si neachitate/achitate cu intarziere

Sentinţă civilă 168 din 12.03.2019


Prin cererea înregistrată sub nr. X/104/2017, pe rolul Tribunalului Olt – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, reclamantul  Municipiul S, în conformitate cu prevederile art. 21, alin. 1 şi împuternicit potrivit art. 62 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, in temeiul dispoziţiilor art. 1 alin. 1, art. 1 alin. 3, art. 1 alin. 41, art. 3 din O.G. nr. 64/2001, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, art. 67 din Legea nr. 31/1990R, privind societăţile comerciale, cu modificările si completările ulterioare, coroborate cu cele ale OUG 198/2005 privind constituirea, alimentarea si utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire si dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene, precum si Normelor prevăzute in anexa, ale OUG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti si ale codului de procedura fiscala, ale contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare, încheiat la data de 03.12.2007, raportate la cele ale art. 194 din c.p.c, în contradictoriu cu pârâta Compania de Apă O SA, a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună, în principal,  obligarea pârâtei la plata sumei de 6.952.840,60 lei, reprezentând dividende neachitate, obligarea pârâtei la plata accesoriilor aferente dividendelor neachitate/achitate cu întârziere, in sumă de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017, precum si la plata acestora în continuare (dobânda legala), până la achitarea integrală a debitului, iar în subsidiar, obligarea paratei sa verse direct in fondul de IID suma de 6.952.840,60 lei, reprezentând dividende repartizate acţionarului majoritar UAT S, obligarea la plata accesoriilor in cuantum de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017 lei, precum şi plata acestora în continuare (dobânda legala), până la virarea integrala a debitului in fondul special constituit.

În motivare, s-a arătat că, urmare efectuării misiunii de audit financiar cu tema „Audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetara pe anul 2016" la UAT S de către Camera de Conturi a judeţului O, potrivit procesului-verbal de constatare înregistrat sub nr. X/28.07.2017 si a raportului de audit financiar nr. X/28.07.2017, s-a constatat ca la data de 31.12.2016, parata figurează cu dividende declarate si neachitate in suma de 6.714.097,60 lei, pentru perioada 2011-2015, dispunând luarea masurilor in vederea încasării.

Potrivit actelor de control mai sus arătate, parata a declarat si înregistrat in evidenta contabila dividende cuvenite UATM S, in calitate de acţionar majoritar, fără însa a achita in totalitate dividendele cuvenite, astfel încât parata Compania de Apa O SA figurează la data de 31.12.2016 cu dividende declarate si neachitate in suma de 6.714.097,6 lei.

Pentru nerespectarea termenului de virare a dividendelor cuvenite acţionarului majoritar, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr. 64/2001, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, parata datorează si accesorii care, in versiunea legii in vigoare pana la data de 06.09.2012, urmează regimul juridic al creanţelor bugetare, iar după aceasta data accesoriile se datorează conform art. 67 alin. 2 din Legea nr. 31/1990R, al căror cuantum este in suma totala de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017, astfel cum a reţinut si Camera de Conturi O.

Potrivit art. 1 alin. 1 lit. f din OG 64/2001, „ la societăţile naţionale companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează pe următoarele destinaţii, daca prin legi speciale nu se prevede altfel: ... minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, in cazul regiilor autonome, ori dividende, in cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale si societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat".

De asemenea, potrivit art. 1 alin. 3 din actul normativ precitat, „prin derogare de Ia prevederile art. 67 alin. 2 din Legea nr. 31/1990R privind societăţile comerciale, cu modificările si completările ulterioare (care statuează ca dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel si se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat, in caz contrar, societatea datorând, după acest termen accesorii potrivit legii), societăţile comerciale, companiile naţionale si societăţile la care statul ori o unitate administrative teritoriala este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul au obligaţia sa vireze dividendele cuvenite acţionarilor in termen de 60 de zile de la termenul prevăzut de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale."

În plus, potrivit art. 1 alin. 4 ind. 1, „in termen de 3 zile de la data aprobării repartiţiei profitului, conducerea operatorilor economici are obligaţia înştiinţării acţionarilor, respectiv a autorităţilor publice centrale si locale sub autoritatea cărora funcţionează asupra cuantumului dividendelor de virat la bugetul de stat sau local, in vederea înregistrării acestor creanţe in contabilitatea autorităţilor respective"

De asemenea, parata a adus la cunoştinţa începând cu anul 2013 valoarea dividendelor repartizate in raport de cota de participare, precum si sumele virate in conturile instituţiei noastre, solicitând virarea in contul special IID, iar la data de 20.06.2017, parata aduce la cunoştinţa, potrivit adresei înregistrata la instituţia noastră sub nr. 50215, valoarea dividendelor aferente anului 2016 repartizate proporţional cu cota de participare a municipiului S, in cuantum de 263.061 lei.

Astfel, faţă si de obligaţia de virare a dividendelor aferente anului 2016, respectiv la data de 31.07.2017 si având in vedere si plata efectuata in cursul anului 2017 in cuantum de 24.318 lei. totalul obligaţiei constând in dividende datorate de parata este de 6.952.840,60 lei, in raport de cota de participare la capitalul social, la care se adăuga accesorii calculate pana la data de 16.06.2017, de

1.760.612 lei, sume ce au fost evidenţiate in evidenta contabila a instituţiei noastre, respectiv contul 464.00.00.A.300208 - dividende Creanţe ale bugetului local.

Dispoziţiile OUG nr. 198/2005 privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenta financiara nerambursabila din partea UE, precum si Normele privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare, stabilesc procedura de constituire, alimentare si utilizare a fondului de întreţinere, înlocuire si dezvoltare, denumit IID, in sensul ca Operatorul şi unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistenţa financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene au obligaţia ca de la semnarea acordului de împrumut să constituie potrivit art. 3, Fondul IID pe întreaga perioadă de viaţă a investiţiei. Unitatea administrativ-teritorială contribuie la Fondul IID cu sume încasate în bugetele locale sau judeţene, după caz, cel puţin egale cu dividendele de la societatea comercială cu capital integral sau majoritar de stat care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar in cazul operatorilor regionali, toate unităţile administrativ - teritoriale care sunt acţionari ai respectivilor operatori, trebuie să vireze în Fondul IID sumele aferente acestora .

Astfel, parata avea obligaţia virării dividendelor către bugetul local pentru ca Municipiul S sa procedeze la alimentarea fondului IID, potrivit art. 6 alin. 1 lit. a din Norme, in termen de 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor datorate de către operator, in caz contrar, art. 7 statuând perceperea de majorări de întârziere, considerente pentru care solicită obligarea paratei la plata acestora in vederea virării, astfel cum au solicitat, precum şi la plata accesoriilor.

In subsidiar, reclamantul solicită  ca, în măsura in care se va trece peste solicitarea pe care a formulat-o in principal şi se va  da eficienta prevederilor contractului de delegare prin concesiune a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare, încheiat cu parata sub nr. X/19.04.2007, pentru a scurta mecanismul de circulaţie a fondurilor si pentru a sigura eficientizarea procesului de rambursare a împrumuturilor si realizarea de investiţii din surse proprii, să se dispună  obligarea paratei sa verse direct in contul de IID, sumele cu titlu de dividende, respectiv 6.952.840,60 lei si obligarea paratei la plata accesoriilor in cuantum de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017 lei, precum şi plata acestora în continuare, până la virarea integrală a debitului.

In acest sens, reclamantul arată că  potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 2 lit. b din Normele privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare, operatorul şi unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistenţa financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene au obligaţia ca de la semnarea acordului de împrumut să constituie potrivit art. 3, Fondul IID pe întreaga perioadă de viaţă a investiţiei. Unitatea administrativ-teritorială contribuie la Fondul IID cu sume încasate în bugetele locale sau judeţene, după caz, cel puţin egale cu dividendele de la societatea comercială cu capital integral sau majoritar de stat care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar in cazul operatorilor regionali, toate unităţile administrativ - teritoriale care sunt acţionari ai respectivilor operatori, trebuie să vireze în Fondul IID sumele aferente acestora.

De asemenea, potrivit art. 4 din contractual de delegare de gestiune, pentru a scurta mecanismul de circulaţie a fondurilor si pentru a asigura eficientizarea procesului de rambursare a împrumuturilor si realizarea de investiţii din surse proprii, dividendele sa fie vărsate direct către fondul IID. In plus, actul normativ mai sus menţionat stabileşte faptul ca in cazul in care sumele nu sunt plătite integral si la termenele stabilite, in fondul special constituit, majorările de întârziere calculate pentru sumele neachitate in termen, in conformitate cu normele in materie de colectare a creanţelor bugetare, vor constitui creanţe ale bugetului local.

Cum parata nu a respectat nici măcar procedeul mecanismului scurtat, reclamantul solicită  obligarea acesteia să vireze sumele solicitate, respectiv 6.952.840,60 lei, in fondul special constituit si sa plătească accesorii pentru neîndeplinirea obligaţiei, in cuantum de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017 lei, precum şi plata acestora în continuare (dobânda legala), până la achitarea virarea integrala a debitului in fondul special constituit.

In drept, au fost invocate dispoziţiile coroborate ale art. 1 alin. 1, art. 1 alin. 3, art. 1 alin. 41, art. 3 din O.G. nr. 64/2001, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, art. 67 din Legea nr. 31/1990R, privind societăţile comerciale, cu modificările si completările ulterioare, ale OUG 198/2005 privind constituirea, alimentarea si utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire si dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene, precum si Normelor prevăzute in anexa, ale OUG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, ale codului de procedura fiscala, ale contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare, încheiat cu parata la data de 03.12.2007, raportate la cele ale art. 194 din c.p.c.

În dovedirea cererii, reclamantul a solicitat  încuviinţarea probei cu înscrisurile anexate  prezentei, cu expertiza tehnica de specialitate, precum si a oricăror alte probe a căror necesitate privind administrarea ar reieşi din dezbateri.

S-a solicitat judecarea cauzei si în conformitate cu art. 411 alin. l pct. 2 C. proc. civ.

Reclamanta a depus la dosar înscrisuri constând în: proces-verbal de constatare încheiat la  28.07.2017, adresele  nr. X/300/17.06.2013, nr. X/120/26.06.2013, nr. X/300/27.08.2014, nr. X/310/25.06.2014, nr. X/310/20.08.2014, nr. X/310/03.09.2014, nr. X/310/29.09.2014, nr. X/310/20.10.2014, nr. X/310/29.06.2015, nr. X/16.06.2016, nr. X/13.06.2017, nr. X/15.06.2017, emise de pârâtă.

Pârâta SC Compania de Apa O SA a formulat întâmpinare în cauză prin care a solicitat respingerea cererii de obligare a pârâtei la plata de dividende si accesoriile aferente pentru anii 2011-2013 ca fiind prescris dreptul la acţiune in sens material, şi pe fond respingerea cererii ca nefondată.

În subsidiar, în cazul admiterii in tot sau in parte a capătului principal de cerere (dividendele), pârâtul a solicitat admiterea doar în parte a capătului de cerere privitor la accesorii, respectiv sa fie obligată pârâta  doar la plata dobânzii legale pentru perioada de 5 zile lucrătoare prevăzuta in art. 6 din Nomele de aplicare a OUG 198/2005.

 Cu privire la dispoziţiile legale aplicabile/natura creanţei invocate, pârâta arată că o corecta calificare a naturii dividendelor datorate acţionarilor de către societăţile cu capital de stat conduce la concluzia ca acestea au caracterul unor obligaţii de natura contractuala deoarece dreptul rezulta din calitatea de acţionar, calitate dobândita prin încheierea (in cazul fondatorilor) sau aderarea (in cazul acţionarilor ulteriori) la un contract de societate. Pârâta  este societate pe acţiuni constituita conform Legii nr. 31/1990 pe principii de eficienta economica. Dividendele, ca in cazul oricărei societăţi pe acţiuni, sunt obligaţii ale persoanei juridice către acţionarii săi si, prin urmare, au caracterul unor creanţe comerciale contractuale si nu au caracter de taxe sau impozite. Prin urmare executarea cu întârziere a obligaţiei de plata poate conduce la obligarea pârâtei la plata de penalităţi de întârziere (daca acestea sunt prevăzute in contract, adică in actul constitutiv) sau dobânda legala, daca in contract nu sunt prevăzute valori ale penalităţilor (daca sunt îndeplinite si celelalte condiţii ale angajării răspunderii civile contractuale, respectiv culpa si existenta prejudiciului), si la nu la plata de majorări de întârziere, sancţiune specifica nerespectării termenelor de plata a obligaţiilor bugetare.

In acest sens sunt si dispoziţiile Legii nr. 31/1990, articolul 67 alin. (2), citate, si cererea de chemare in judecata, textul având următorul conţinut: "Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comerciala va plăti daune-interese pentru perioada de întârziere, la nivelul dobânzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare."

În situaţia societăţilor cu capital de stat (integral sau majoritar) Ordonanţa nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome deroga doar in ceea ce priveşte termenul de plata al dividendelor (redus de la 6 luni la 60 de zile) fără a schimba altceva din regimul juridic al acestora: Art. 1 alin. 3: „Prin derogare de la prevederile art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul au obligaţia să vireze dividendele cuvenite acţionarilor în termen de 60 de zile de la termenul prevăzut de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale."

Art. 3 alin. 2: „În caz de nerespectare a termenului prevăzut la art. 1 alin. (3), societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul şi regiile autonome datorează dobândă penalizatoare conform art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

Din analiza textului, rezultă faptul ca obligaţia de plata a dividendelor are un caracter contractual comercial si sancţiunea aplicabila, in cazul întârzierii, este plata dobânzii, in primul rând convenţionala, si doar în lipsa  acesteia cea legala. O a doua concluzie este aceea ca, fata de caracterul civil al obligaţiei de plata părţile, asociaţii pot stabili prin actul constitutiv alte reguli cu privire la plata dividendelor, inclusiv, dar fără a se limita la dobânzile penalizatoare. Daca, ad absurdum, s-ar considera ca dobânda penalizatoare aferenta neplăţii la termen a dividendelor ar avea un caracter fiscal/bugetar ar însemna ca structurile statale care au calitatea de acţionar ar avea competenta sa stabilească valoarea unor accesorii cu caracter de creanţa fiscala/bugetara, de vreme ce potrivit Legii 31/1990 acţionarii sunt liberi sa stabilească dobânzi chiar mai mari decât cele legale. Ori, o astfel de interpretare nu ar putea fi primita deoarece doar legiuitorul poate stabili taxele, impozitele si contribuţiile sociale precum si cuantumul acestora iar autorităţile locale deliberative le pot majora sau micşora doar in limitele stabilite prin lege.

Dar cel mai puternic argument in sensul in care dobânzile aferente dividendelor nu au caracter fiscal/bugetar rezulta din interpretarea teleologica a legii si anume a Ordonanţei de Guvern nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome. Articolul 3 aliniat 2 din Ordonanţa are, începând cu 06.09.2012 următorul conţinut: „în caz de nerespectare a termenului prevăzut la art. 1 alin. (3), societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul şi regiile autonome datorează dobândă penalizatoare conform art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare". Anterior modificării prin Ordonanţa de Urgenta Guvernului nr. 47/2012 textul avea următorul conţinut: „Penalităţile si majorările de întârziere calculate pentru plata cu întârziere a obligaţiilor de plata urmează regimul juridic al creanţelor bugetare". Rezulta ca, ulterior modificării legislative, aceste accesorii urmează regimul general, civil, si nu cel derogatoriu de drept fiscal.

În plus, pârâta invocă şi  considerentele Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie nr. 66/2017 din 12.07.2017, publicata in Monitorul Oficial, privind examinarea sesizării formulată de Tribunalul Bacău - Secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept: modul de interpretare şi aplicare a prevederilor art. 623 din Codul de procedură civilă raportat la art. 220 alin. (3) şi (5) şi art. 226 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, art. 3 alin. (1) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 3 pct. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată. Aceasta decizie tranşează natura dividendelor si legea aplicabila, atât pentru stabilirea existentei si întinderii dreptului dar si modalitatea sa de executare silita.

In considerentele deciziei - punctele 68 si 69 - se retine: „68. Pentru creanţele rezultate din raporturi juridice contractuale [spre exemplu: chirii, redevenţe, altele decât cele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 207/2015; dividendele cuvenite statului/unităţilor administrativ-teritoriale ca urmare a deţinerii de acţiuni la diverse societăţi comerciale] sunt aplicabile prevederile dreptului comun în ceea ce priveşte regimul juridic, mai puţin recuperarea pe calea executării silite.

69. Această din urmă activitate a fost dată în competenţa executorilor fiscali (din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau ai unităţilor administrativ-teritoriale), care efectuează executarea silită în baza titlului executoriu obţinut în condiţiile dreptului comun, însă după regulile corespunzătoare din Legea nr. 207/2015."

În concluzie, s-a stabilit ca in ceea ce priveşte dreptul Autorităţii Publice Locale de a obţine dividende si eventuale accesorii ale acestora sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, respectiv Legea nr. 31/1990, Codul Civil si Codul de Procedura Civila.

Referitor la excepţia prescripţiei dreptului la acţiune in sens material pentru pretenţiile aferente perioadei 2011-2013, pârâtul arată că, stabilind caracterul de pretenţii contractuale civile ale dividendelor datorate acţionarilor, indiferent de structura capitalului social, si aplicabilitatea dreptului comun - Legea 31/1990 si Codul Civil - rezulta ca acţiunea in pretenţii având acest obiect este supusa termenului general de prescripţie prevăzut de Codul Civil, respectiv  termenul de 3 ani stabilit prin art. 2517.

Aşa cum arata si reclamanta in cererea de chemare in judecata si cum a arătat şi pârâta în  cele de mai sus, termenul de plata in cazul dividendelor datorate Statului, in calitatea sa de acţionar, este de 60 de zile de la termenul prevăzut de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale. Termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale este data de 30 mai a anului următor.

În consecinţă,  pentru dividendele aferente anilor 2011, 2012 si 2013 termenul de plata s-a împlinit  la datele de 30.07.2012, 30.07.2013 si 30.07.2014, date de la care a început sa curgă si termenul de prescripţie de 3 ani. In consecinţa, termenul de prescripţie s-a împlinit la datele de 30.07.2015, 30.07.2016 si 30.07.2017, anterior formulării cererii de chemare in judecata.

In concluzie pentru aceste pretenţii a intervenit prescripţia extinctiva si se solicită  sa se respingă  cererea in consecinţa.

Cu privire la netemeinicia cererii de chemare in judecată, pârâta, în calitate de operator regional care beneficiază de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene, cat si acţionarii pârâtei în  calitate de unităţi administrativ teritoriala care deţine calitatea de acţionar in cadrul pârâtei, sunt supuşi prevederilor Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 198/2005, privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare (IID) pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

Prevederile art. 4 alin. 1 lit. b si alin. 3 din Normele privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare aprobate prin sus menţionata Ordonanţa de Urgenta a Guvernului au următorul conţinut: „Operatorul şi unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene au obligaţia ca de la semnarea acordului de împrumut şi cel puţin până la rambursarea integrală a împrumuturilor, să constituie, potrivit art. 3, Fondul IID. (2) Unitatea administrativ-teritorială contribuie la Fondul IID cu sume încasate în bugetele locale sau judeţene, după caz, cel puţin egale cu: b) dividendele de la societatea comerciala cu capital integral sau majoritar de stat care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene; (3) în cazul operatorilor regionali, toate unităţile administrativ - teritoriale care sunt acţionari ai respectivilor operatori, trebuie să vireze în Fondul IID sumele aferente acestora conform defalcării  prevăzute la alin. (2).".

În aplicarea acestor dispoziţii legale, acţionarii pârâtei  (majoritar fiind chiar autoritatea locala emitenta a actelor administrative fiscale) au hotărât prin actul constitutiv al pârâtei ca profitul net sa fie alocat pentru fondul IID, iar pe perioada executării Contractului de Delegare de Gestiune Societatea nu va distribui dividende - articolul 21.5. din actul constitutiv.

Având in vedere si aspectele mai sus prezentate referitor la caracterul civil al obligaţiei de plata a dividendelor, precum si posibilitatea prevăzuta de lege ca acţionarii sa deroge de la cadrul stabilit prin actul normative, rezultă că pârâta nu avea obligaţia de plata a dividendelor pentru perioada in care se află în derulare contractul de delegare de gestiune.

Este de reţinut faptul ca reclamanta, in calitate de acţionar majoritar al pârâtei, este cea care practic a dispus in acest sens, procentul deţinut din capitalul social fiind suficient pentru aprobarea oricărei hotărâri, inclusiv modificarea Actului Constitutiv.

În consecinţă, în raport de prevederile actului constitutive, pârâta solicită  respingerea cererii ca neîntemeiata.

În  subsidiar, pârâta solicită ca, in cazul admiterii cererii privitoare la plata dividendelor, admiterea  doar in parte a cererii de plată  a dobânzii legale.

Pentru angajarea răspunderii civile contractuale a pârâtei constând in plata de dobânzi penalizatoare este necesara îndeplinirea tuturor condiţiilor, inclusiv existenta unui prejudiciu, condiţie care nu este îndeplinită sau este îndeplinita doar pentru perioada de 5 zile lucrătoare, perioada prevăzuta de art. 6 din Normele de aplicare ale OUG 198/2005.

Prin articolul 39.2.4 fraza finala din Contractul de Delegare de Gestiune, semnat de către toate Unităţile administrativ teritoriale in calitate de Autorităţi Delegante, s-a stabilit ca, pentru a scurta mecanismul de circulaţie al fondurilor si pentru a asigura eficientizarea procesului de rambursare a împrumuturilor si realizarea de investiţii din surse proprii, Autoritatea Deleganta este de acord ca întregul profit de distribuit după deducerea sumelor alocate la rezerve conform prevederilor legale sa fie vărsat direct in fondul UD.

Prin urmare, in aplicarea dispoziţiilor legale care impun vărsarea dividendelor in contul deschis, conform Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 198/2005, acţionarii au stabilit, prin doua acte juridice cu forţa obligatorie pentru ambele entităţi, ca sumele sa fie vărsate direct in acest cont.

In consecinţa, neplata dividendelor nu putea sa prejudicieze acţionarii deoarece plata oricum trebuia efectuata in fondul IID, al cărei titular este chiar pârâta, si nu in conturile acţionarilor.

Cu privire la acest aspect, pârâta înţelege să invoce şi  puterea de lucru judecat a sentinţei civile nr. X/18.02.2014 pronunţata de către Judecătoria Slatina in dosar nr. X/311/2013; prin aceasta hotărâre judecătoreasca a fost respinsa cererea formulata de către unul din acţionarii pârâtei  (U.A.T. Oraşul P O) prin care se solicita obligarea la plata dividendelor aferente anilor 2009-2012 cu motivarea ca prin actul constitutiv si Contractul de Delegare a Gestiunii părţile au decis ca dividendele sa fie vărsate direct in Fondul IID.

În cazul in care ar fi ignorate dispoziţiile Actului Constitutiv si ale Contractului de delegare de gestiune, chiar in raport de dispoziţiile legale - OUG nr. 198/2005 si Normele de Aplicare - rezulta ca reclamanta ar fi avut o obligaţie corelativa de vărsare in contul IDD (al carei titular este parata) a unei sume egale cu cea plătită cu titlu de dividende, in termen de 5 zile lucrătoare de la vărsământ. Ori, din aceste dispoziţii rezulta ca reclamanta a fost privată de dreptul de a se folosi de aceasta suma de bani doar pentru o perioada de 5 zile, dobânda penalizatoare fiind chiar "costul" lipsei de folosinţă a sumei de bani.

Prin urmare, pârâta ar putea fi obligata la plata de dobânzi doar pentru perioada de 5 zile, si nu de la scadenţa obligaţiei si pana la plata sa integrala.

În temeiul art.415 alin. l punctul 2 teza finala, pârâta solicită  judecata cauzei si in lipsa.

Au fost depuse înscrisuri, constând în: actul constitutiv al SC Compania de Apă O SA, contractul de comodat încheiat cu Consiliul Local B, adresa nr. X/27.03.2013, emisă de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, actele adiţionale nr. 2, nr. 3, nr. 4, nr. 6, nr. 7 la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, sentinţa nr.  X/18.02.2014 pronunţată de Judecătoria Slatina în dosar nr. X/311/2013.

 Reclamantul Municipiul S, prin reprezentant legal Primarul municipiului S, în  temeiul dispoziţiilor art. 201 si art. 204 c.p.c. raportat la cele ale art. 194 din c.p.c, a formulat la data de 22.01.2019 cerere adiţionala si răspuns la întâmpinare, arătând  că prin  cererea de chemare in judecata a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să dispună, in principal,obligarea pârâtei la plata sumei de 6.952.840,60 lei, reprezentând dividende neachitate, obligarea pârâtei la plata accesoriilor aferente dividendelor neachitate/achitate cu întârziere, in sumă de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017, precum si la plata acestora în continuare (dobânda legala), până la achitarea integrală a debitului, iar în subsidiar, obligarea paratei sa verse direct in fondul de IID suma de 6.952.840,60 lei, reprezentând dividende repartizate acţionarului majoritar UAT S, obligarea la plata accesoriilor in cuantum de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017 lei, precum şi plata acestora în continuare (dobânda legala), până la virarea integrala a debitului in fondul special constituit.

Urmare achitării de către parata a sumei de 3.566.713 lei, reclamantul a înţeles să precizeze  câtimea obiectului pretenţiilor după cum urmează: modificarea de  la  6.952.840,60  lei,  la suma de  3.386.128  lei,  reprezentând dividende neachitate; modificarea de la 1.760.612 lei, la suma de 1.977.439 lei reprezentând accesoriile aferente dividendelor neachitate/achitate cu întârziere, calculate pana la data de 15.01.2018, precum si plata acestora in continuare pana până la achitarea integrală a debitului (in cazul primei ipoteze), ori in cazul in care instanţa dă eficienţă  mecanismului scurtat, aşa cum a solicitat in subsidiar, până la virarea integrala a debitului in fondul special constituit (in cazul celei de-a doua ipoteze arătate in cererea de chemare in judecata).

In fapt, reclamantul arată că,  urmare formulării cerii de chemare in judecata, parata a virat către bugetul local al municipiului S suma de 3.566.713 lei, la data de 20.12.2017, reprezentând dividende neachitate, solicitând totodată, virarea acestei sume in fondul IID, instituţia noastră conformându-se potrivit OP X/27.12.2017 si extrasului de cont eliberat de Trezoreria S.

In atare condiţii, valoarea dividendelor nevirate in considerarea cărora reclamantul a formulat cererea se diminuează de la 6.952.840,60 lei la 3.386.128 lei, la care se adaugă accesorii (dobânzi penalizatoare) calculate la data de 15.01.2018 in cuantum de 1.977.439 lei, sens in care reclamantul reiterează cererea  sub aspectul admiterii acesteia astfel cum a fost formulata si precizata prin prezenta.

Aşa cum s-a arătat in cererea de chemare in judecata, urmare efectuării misiunii de audit financiar cu tema „ Audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetara pe anul 2016”  la UAT S de către Camera de Conturi a judeţului O, potrivit procesului-verbal de constatare înregistrat sub nr. X/28.07.2017 si a raportului de audit financiar nr. X/28.07.2017, s-a constatat ca la data de 31.12.2016, parata figurează cu dividende declarate si neachitate in suma de 6.714.097,60 lei, pentru perioada 2011-2015, pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 3 din OUG nr. 64/2003, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome. Pentru nerespectarea termenului de virare a dividendelor cuvenite acţionarului majoritar, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr. 64/2001, parata datora si accesorii in cuantum total de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017, organul de control dispunând luarea masurilor in vederea încasării.

In acest sens, a fost efectuat la sediul paratei un control general cu dubla componentă, fiscal-bugetară, respectiv in ceea ce priveşte obligaţiile fiscale, cat si in ceea ce priveşte modul de constituire si virare a dividendelor, concretizat in raportul de control nr. X/23.06.2017.

Reclamantul a arătat  cuantumul detaliat al obligaţiilor de plata la data de 15.01.2018, astfel cum au fost declarate de parata potrivit înscrisurilor ataşate la dosar, precum si prin raportare la controlul efectuat de instituţia pârâtă si la plăţile efectuate:rest dividende 2013: 753.003 lei;dividende 2014: 1.182.436 lei;dividende 2015: 1.187.628 lei;dividende 2016: 263.061 lei, total: 3.386.128 lei.

Pentru neachitarea la termenul de plată/cu întârziere au fost calculate dobânzi penalizatoare in cuantum total la data de 15.01.2018, de 1.977.439 lei, in conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin 2 din OUG nr. 64/2001, calculul acestora fiind detaliat in anexa.

Faţă  de excepţia invocata de parata prin întâmpinare, a prescripţiei dreptului la acţiune in sens material pentru perioada 2011-2013, reclamantul solicită  respingerea acesteia pentru următoarele considerente:

Aşa cum arata si parata, termenele de plata pentru perioada fata de care se invoca prescripţia, au fost 30.07.2012, 30.07.2013 si 30.07.2014, termene ce au fost întrerupte ca efect al plaţilor efectuate de-a lungul timpului, aşa cum se poate observa atât din raportul de control nr. X/23.06.2017, precum si din informările periodice efectuate de parata si înregistrate in cadrul instituţiei reclamante.

Mai mult, in timpul controlului si ulterior, respectiv prin adresele nr. X/20.06.2017 si nr. X/22.12.2017, parata aduce la cunoştinţa virarea parţiala cu OP nr. X/12.06.2017, respectiv OP nr. X/20.12.2017 a dividendelor restante renunţând, astfel, la beneficiul prescripţiei ca efect al dispoziţiilor art. 1839 v.c.civ. si ale art. 2507 n.c.civ.

Astfel, in cazul renunţării la prescripţia împlinită, dreptul subiectiv civil şi obligaţia corelativă subzistă, bucurându-se de protecţia acţiunii judiciare, pentru exercitarea căreia începe să curgă un nou termen de prescripţie, in cazul termenelor începute sub imperiul noului cod civil, iar in cazul prescripţiilor guvernate de vechea reglementare, renunţarea are ca efect pierderea pentru totdeauna de către renunţător a dreptului sau a facultăţii de a opune prescripţia în contra reclamaţiei judiciare sau extrajudiciare a titularului dreptului la acţiune.

Recunoaşterea dreptului, făcută printr-un act scris, precum şi constituirea de garanţii în folosul titularului dreptului a cărui acţiune este prescriptibilă sunt valabile, chiar dacă cel care le-a făcut nu ştia că termenul de prescripţie era împlinit, în aceste cazuri fiind aplicabile regulile de la renunţarea la prescripţie.

Aşa cum s-a arătat pe larg in cererea de chemare in judecata in susţinerea capătului principal de cerere, potrivit dispoziţiilor art. 1 alin. 1 lit. f, art. 1 alin. 3, art. 1 alin. 41 din OG 64/2001, parata avea obligaţia virării dividendelor către bugetul local pentru ca Municipiul S sa procedeze la alimentarea fondului IID, parata neconformându-se dispoziţiilor legale, considerente pentru care reclamantul reiterează  cererea în sensul obligării paratei la plata acestora, astfel cum s-a  solicitat.

În subsidiar, in măsura în care se va  da eficienţă  mecanismului scurtat, reclamantul arată că  parata nu a respectat nici măcar procedeul mecanismului scurtat, in sensul îndeplinirii obligaţiei virării dividendelor în fondul IID, astfel că solicită obligarea acesteia să vireze sumele solicitate, pentru considerentele expuse pe larg in cererea de chemare in judecata.

Au fost anexate: raportul de control nr. X/23.06.2017, adresele nr. X/20.06.2017 si nr. X/22.12.2017, extrasele de cont, OP nr. X/27.12.2017, precum si calculul dobânzii penalizatoare pentru dividendele cuvenite bugetului local.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri şi proba cu expertiză tehnică judiciară .

Analizând  actele şi lucrările dosarului, în raport de susţinerile părţilor şi de dispoziţiile legale incidente, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta a solicitat prin cererea de chemare în judecată obligarea pârâtei la plata sumei de 6.952.840,60 lei, reprezentând dividende neachitate, obligarea pârâtei la plata accesoriilor aferente dividendelor neachitate/achitate cu întârziere, in sumă de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017, precum si la plata acestora în continuare (dobânda legala), până la achitarea integrală a debitului, iar în subsidiar, obligarea paratei sa verse direct in fondul de IID suma de 6.952.840,60 lei, reprezentând dividende repartizate acţionarului majoritar UAT S, obligarea la plata accesoriilor in cuantum de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017 lei, precum şi plata acestora în continuare (dobânda legala), până la virarea integrala a debitului in fondul special constituit.

Prin cererea adiţională din data de 22.01.2019, reclamanta şi-a precizat câtimea obiectului cererii, arătând că, urmare achitării de către parata a sumei de 3.566.713 lei, a mai rămas de plată suma de  3.386.128  lei,  reprezentând dividende neachitate, şi suma de 1.977.439 lei reprezentând accesoriile aferente dividendelor neachitate/achitate cu întârziere, calculate pana la data de 15.01.2018, precum si plata acestora in continuare pana până la achitarea integrală a debitului (in cazul primei ipoteze).

Instanţa constată că la Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul S  s-a efectuat de către Camera de Conturi a judeţului O  misiunea  de audit financiar cu tema „Audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetara pe anul 2016"  şi s-au întocmit  procesul-verbal de constatare, înregistrat sub nr. X/28.07.2017, si raportul  de audit financiar nr. X/28.07.2017, prin care s-a reţinut că  la data de 31.12.2016, pârâta  figurează cu dividende declarate si neachitate in suma de 6.714.097,60 lei, pentru perioada 2011-2015, astfel că s-a dispus  luarea masurilor in vederea încasării.

Pârâta deţine  calitatea  de operator regional care beneficiază de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene, aceasta având acţionari alte  unităţi administrativ teritoriale , fiind  supuşi prevederilor Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 198/2005, privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare (IID) pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

Prevederile art. 4 alin. 1 lit. b si alin. 3 din Normele privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare aprobate prin sus menţionata Ordonanţa de Urgenta a Guvernului au următorul conţinut: „Operatorul şi unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene au obligaţia ca de la semnarea acordului de împrumut şi cel puţin până la rambursarea integrală a împrumuturilor, să constituie, potrivit art. 3, Fondul IID. (2) Unitatea administrativ-teritorială contribuie la Fondul IID cu sume încasate în bugetele locale sau judeţene, după caz, cel puţin egale cu: b) dividendele de la societatea comerciala cu capital integral sau majoritar de stat care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene; (3) În cazul operatorilor regionali, toate unităţile administrativ - teritoriale care sunt acţionari ai respectivilor operatori, trebuie să vireze în Fondul IID sumele aferente acestora conform defalcării  prevăzute la alin. (2).".

Potrivit art. 1 alin. 1 lit. f din OG 64/2001, „ la societăţile naţionale companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează pe următoarele destinaţii, daca prin legi speciale nu se prevede altfel: (...) minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, in cazul regiilor autonome, ori dividende, in cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale si societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat".

De asemenea, potrivit art. 1 alin. 3 din acelaşi  act normativ : „prin derogare de la prevederile art. 67 alin. 2 din Legea nr. 31/1990R privind societăţile comerciale, cu modificările si completările ulterioare (care statuează ca dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel si se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat, in caz contrar, societatea datorând, după acest termen accesorii potrivit legii), societăţile comerciale, companiile naţionale si societăţile la care statul ori o unitate administrative teritoriala este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul au obligaţia sa vireze dividendele cuvenite acţionarilor in termen de 60 de zile de la termenul prevăzut de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale."

Mai mult,  potrivit art. 1 alin. 4 ind. 1, „in termen de 3 zile de la data aprobării repartiţiei profitului, conducerea operatorilor economici are obligaţia înştiinţării acţionarilor, respectiv a autorităţilor publice centrale si locale sub autoritatea cărora funcţionează asupra cuantumului dividendelor de virat la bugetul de stat sau local, in vederea înregistrării acestor creanţe in contabilitatea autorităţilor respective".

Dispoziţiile OUG nr. 198/2005 privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenta financiara nerambursabila din partea UE, precum si Normele privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare, stabilesc procedura de constituire, alimentare si utilizare a fondului de întreţinere, înlocuire si dezvoltare, denumit IID, in sensul ca Operatorul şi unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistenţa financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene au obligaţia ca de la semnarea acordului de împrumut să constituie potrivit art. 3, Fondul IID pe întreaga perioadă de viaţă a investiţiei. Unitatea administrativ-teritorială contribuie la Fondul IID cu sume încasate în bugetele locale sau judeţene, după caz, cel puţin egale cu dividendele de la societatea comercială cu capital integral sau majoritar de stat care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar in cazul operatorilor regionali, toate unităţile administrativ - teritoriale care sunt acţionari ai respectivilor operatori, trebuie să vireze în Fondul IID sumele aferente acestora .

Raportat la aceste dispoziţii legale, instanţa constată că pârâta Compania de Apă O  avea obligaţia virării dividendelor către bugetul local pentru ca Municipiul S sa procedeze la alimentarea fondului IID, potrivit art. 6 alin. 1 lit. a din Norme, in termen de 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor datorate de către operator, in caz contrar, art. 7 statuând perceperea de majorări de întârziere.

De asemenea, parata a adus la cunoştinţă reclamantului,  începând cu anul 2013 valoarea dividendelor repartizate in raport de cota de participare, precum si sumele virate in conturile instituţiei pârâte, solicitând virarea in contul special IID, iar la data de 20.06.2017, parata aduce la cunoştinţa, potrivit adresei înregistrata la instituţia pârâtă sub nr. X, valoarea dividendelor aferente anului 2016 repartizate proporţional cu cota de participare a municipiului S, in cuantum de 263.061 lei.

Potrivit actelor de control mai sus arătate, parata a declarat si înregistrat in evidenta contabila dividende cuvenite UATM Slatina, in calitate de acţionar majoritar, fără însa a achita in totalitate dividendele cuvenite, astfel încât parata Compania de Apa O SA figurează la data de 31.12.2016 cu dividende declarate si neachitate in suma de 6.714.097,60 lei.

Apărarea pârâtei în sensul că  nu avea obligaţia de plata a dividendelor pentru perioada in care se află în derulare contractul de delegare de gestiune apare ca fiind neîntemeiată  şi din perspectiva îndeplinirii parţiale a obligaţiei pe care pârâta nu o recunoaşte şi anume  faptul că în cursul anului 2017, aceasta a efectuat o plată a dividendelor în cuantum de 24.318 lei, iar după formularea cererii de chemare în judecată, a mai virat către bugetul local al Municipiului S suma de 3.566.713 lei, la data de 20.12.2017, reprezentând dividende neachitate, totodată  solicitând virarea acestei sume în fondul IID, iar instituţia reclamantă conformându-se, potrivit OP nr. X din 27.12.2017 şi extrasului de cont eliberat de Trezoreria S ( filele 170 – 173 vol. I dosar).

Pentru nerespectarea termenului de virare a dividendelor cuvenite acţionarului majoritar, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr. 64/2001, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, parata datorează si accesorii care, in versiunea legii in vigoare pana la data de 06.09.2012, urmează regimul juridic al creanţelor bugetare, iar după aceasta data accesoriile se datorează conform art. 67 alin. 2 din Legea nr. 31/1990R, al căror cuantum este in suma totala de 1.760.612 lei, calculate pana la data de 16.06.2017, astfel cum a reţinut si Camera de Conturi O.

În concluzie, instanţa reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 1 alin. 1 lit. f, art. 1 alin. 3, art. 1 alin. 4 ind. 1 din OG 64/2001, parata avea obligaţia virării dividendelor către bugetul local pentru ca Municipiul S sa procedeze la alimentarea fondului IID, parata neconformându-se acestor dispoziţii legale, suma rămasă de plată fiind în cuantum de 3.386.128 lei, astfel cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară. 

Pârâta a invocat faptul că, în aplicarea acestor dispoziţii legale, acţionarii pârâtei  (majoritar fiind chiar autoritatea locala emitenta a actelor administrative fiscale) au hotărât prin actul constitutiv al pârâtei ca profitul net sa fie alocat pentru fondul IID, iar pe perioada executării Contractului de Delegare de Gestiune Societatea nu va distribui dividende - articolul 21.5. din actul constitutiv.

Instanţa constată că susţinerea pârâtei este neîntemeiată atât referitor la caracterul civil al obligaţiei de plata a dividendelor, precum si la posibilitatea prevăzuta de lege ca acţionarii sa deroge de la cadrul stabilit prin actul normativ, câtă vreme normele legale evocate stabilesc  că societăţile comerciale la care statutul ori o unitate administrativ teritorială este acţionar unic , majoritar sau la care deţine controlul, au obligaţia de a vira dividendele cuvenite acţionarilor în termen de 60 de zile de la termenul prevăzut de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale.

În ceea ce priveşte  termenul de virare a acestor obligaţii, se constată că acesta nu este cel de 5 zile lucrătoare , perioadă prevăzută de art. 6 din Normele de  aplicare ale OUG 198/2005, aşa cum neîntemeiat susţine pârâta, acesta fiind un termen prevăzut de lege în sarcina autorităţii delegante în vederea alimentării fondului IID urmare distribuirii şi virării dividendelor de către pârâtă, astfel că interpretarea dată de aceasta textului invocat este eronată.

În cazul nerespectării  termenului de virare a dividendelor cuvenite acţionarului majoritar, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr. 64/2001, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale si societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, acestea  datorează si accesorii care, in versiunea legii in vigoare pana la data de 06.09.2012, urmează regimul juridic al creanţelor bugetare, iar după aceasta data, accesoriile se datorează conform art. 67 alin. 2 din Legea nr. 31/1990R,.

Aşa cum s-a arătat, potrivit art. 1 alin. 3 din actul normativ precitat, „prin derogare de Ia prevederile art. 67 alin. 2 din Legea nr. 31/1990R privind societăţile comerciale, cu modificările si completările ulterioare (care statuează ca dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel si se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat, in caz contrar, societatea datorând, după acest termen accesorii potrivit legii), societăţile comerciale, companiile naţionale si societăţile la care statul ori o unitate administrative teritoriala este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul au obligaţia sa vireze dividendele cuvenite acţionarilor in termen de 60 de zile de la termenul prevăzut de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale.", alin. 4 ind. 1 al aceluiaşi text prevăzându-se  că, „in termen de 3 zile de la data aprobării repartiţiei profitului, conducerea operatorilor economici are obligaţia înştiinţării acţionarilor, respectiv a autorităţilor publice centrale si locale sub autoritatea cărora funcţionează asupra cuantumului dividendelor de virat la bugetul de stat sau local, in vederea înregistrării acestor creanţe in contabilitatea autorităţilor respective".

Luând în considerare textul derogatoriu de la dispoziţiile generale ale Legii nr. 31/1990, instanţa va înlătura ca neîntemeiată apărarea pârâtei potrivit căreia obligaţia de plată a dividendelor are un caracter contractual comercial şi că sancţiunea aplicabilă, în cazul întârzierii este plata dobânzii, în primul rând convenţională, şi doar în lipsa acesteia cea legală, urmând să reţină valoarea dobânzii legale pentru neachitarea sau achitarea cu întârziere a dividendelor, astfel cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară fiscală, completat ca urmare a admiterii obiecţiunilor formulate de reclamantă.

Astfel,  în răspunsul la obiecţiunile formulate la completarea raportului de expertiză fiscală ( filele 19 -21 vol. II ), s-a precizat cuantumul dobânzii legale penalizatoare pentru perioada 2010-2016, calculate până la data de 20.12.2017, ca fiind în sumă de 1.971.980 lei, raportul evidenţiind atât perioada luată în calcul, cât şi suma încasată cu titlu de dividende, dar şi dividendele distribuite,  dobânda legală penalizatoare fiind calculată pe numărul de zile de întârziere la plată.

De menţionat este faptul că împotriva raportului de expertiză,  astfel cum a fost completat la data de 28.01.2019, părţile nu au mai formulat obiecţiuni.

În ceea ce priveşte  excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, instanţa constată că în speţă, prescripţia extinctivă a început să curgă de la expirarea termenului de 60 de zile de la termenul prevăzut de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale, termen care  pentru societăţile comerciale, este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar ( art. 36 alin. 1 lit. a din Legea contabilităţii nr. 82/1991), astfel că pentru anul 2013 termenul de depunere a situaţiilor financiare a fost 30 mai 2014, iar termenul de plată 29 iulie 2014, pentru anul 2014 termenul de depunere a situaţiilor financiare a fost 30 mai 2015, iar termenul de plată 29 iulie 2015, pentru anul 2015 termenul de depunere a situaţiilor financiare a fost 29 mai 2016, iar termenul de plată 28 iulie 2016, pentru anul 2016 termenul de depunere a situaţiilor financiare a fost 30 mai 2017, iar termenul de plată 29 iulie 2017, astfel cum rezultă din raportul de expertiză fiscală (fila 198 vol. I dosar).

 Prin efectuarea plăţii unei sume cu titlu de dividende restante atât în timpul controlului efectuat  de către Camera de Conturi O, cât şi ulterior  cu OP nr. X din 12.06.2017, respectiv nr. X/20.12.2017, pârâta a renunţat la beneficiul prescripţiei ca efect al dispoziţiilor art. 1839 din Vechiul Cod civil şi, respectiv 2507 din Noul Cod civil, ori în această situaţie începe să curgă un nou termen de prescripţie în cazul celor începute  sub imperiul Noului Cod civil, iar în ceea ce priveşte prescripţiile reglementate de Codul civil anterior, renunţarea are ca efect pierderea pentru totdeauna de către renunţător a dreptului de a opune prescripţia în contra reclamaţiei judiciare sau extrajudiciare a titularului dreptului la acţiune.

Prin urmare, instanţa va respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune, ca neîntemeiată.

Pentru considerente expuse , instanţa  va admite în parte cererea de chemare în judecată, formulată de reclamantul MUNICIPIUL S, astfel cum a fost precizată, şi va obliga pârâta la plata COMPANIA DE APĂ O către reclamant a sumei de 3386128 lei, reprezentând dividende neachitate, şi la plata sumei de 1971980 lei, reprezentând accesorii, calculate până la data de 20.12.2017, precum şi la plata dobânzii penalizatoare, în continuare, până la achitarea debitului.

Admiterea în parte este determinată de faptul că prin cererea precizatoare, reclamantul a solicitat plata accesoriilor în cuantum de 1.977.439 lei, calculate până la data de 15.01.2018,  iar prin raportul de expertiză , suma stabilită cu titlu de dobândă legală penalizatoare a fost de 1.971.980 lei, calculată până la data de 20.12.2017, raport împotriva căruia nu au mai fost formulate obiecţiuni.

Proporţional cu admiterea cererii şi luând în considerare prevederile art. 451 alin. 1 şi  art. 453  alin. 2 c.p.civilă, va fi obligată pârâta şi la plata cheltuielilor de judecată către reclamant  în cuantum de 1400 lei, constând în onorariu expert.

Data publicarii pe portal: 14.01.2020

Domenii speta