Divizarea societăţilor comerciale.

Hotărâre 28 din 14.08.2019


Deşi divizarea parţială presupune, de principiu, simetria părţilor sociale deţinute în societatea mamă cu cele deţinute în societatea nou înfiinţată, o divizare asimetrică este posibilă dacă există consimţământul expres a tuturor asociaţilor.

Încheierea civilă nr. 28 din camera de consiliu din 14.08.2019

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data de 10.06.2019 cu nr. 2496/121/2019, petenta SC NK SRL a solicitat instanţei pronunţarea unei hotărâri prin care să se constate legalitatea divizării parţiale, a hotărârilor AGA a SC NK SRL cu nr.1/08.03.2019, nr.2/20.03.2019, nr. 3/27.03.2019, nr. 4/06.05.2019, precum şi a actului constitutiv actualizat al SC NK SRL şi a actului constitutiv al DM SRL, societate nou constituită şi să se dispună înregistrarea modificărilor în registrul comerţului, precum şi modificarea structurii asociaţilor şi capitalului social al societăţii NK SRL şi înmatricularea societăţii DM SRL.

Prin încheiere civilă nr. 28 din camera de consiliu din 14.08.2019 instanţa a admis cererea, având ca obiect constatarea legalităţii divizării parţiale, formulată de petentele NK SRL, şi DM SRL, a dispus înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor privind divizarea parţială a NK SRL Galaţi, prin transferarea parţială a patrimoniului către societatea beneficiară  DM SRL Galaţi, a autorizat constituirea şi a dispus înmatricularea în registrul comerţului a DM SRL Galaţi, ce a luat naştere în urma divizării, potrivit actului constitutiv al DM SRL Galaţi din data de 09.05.2019, a autorizat şi a dispus înmatricularea în registrului comerţului a modificării structurii asociaţilor şi capitalului social al societăţii divizate NK SRL Galaţi, a dispus publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotărârii adunării generale a asociaţilor NK SRL Galaţi nr. 4/06.05.2019 şi a dispus publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a dispozitivului prezentei încheieri.

Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa a reţinut următoarele:

Potrivit hotărârile adunării generale a asociaţilor petentei SC NK SRL nr. 1/08.03.2019 şi nr. 4/06.05.2019 (CN şi CJ) s-a decis divizarea parţială a societăţii menţionate în sensul desprinderii unor părţi din patrimoniu, elemente de activ şi pasiv, printre care şi următoarele bunuri mobile: autoturisme Dacia Logan cu nr. de înmatriculare GL-77-…, GL-84-… şi GL-14-… şi transmiterea acestora în deplină proprietate şi posesie către societatea nou constituită, DM SRL Galaţi, conform art. 2501 din Legea nr. 31/1990 rep.

Ca urmare a divizării SC NK SRL, capitalul social al acesteia urma a se diminua de la 400 le la 200 lei şi se reduceau părţile sociale de la 40 la 20. Restul capitalului social, de 200 lei, împărţit în 20 de părţi sociale, în valoare de 10 lei fiecare, rezultat din diminuarea capitalului social al SC NK SRL, urma a fi atribuit asociatului CJ, care se retrăgea din această societate şi devenea unic asociat al societăţii nou înfiinţate, DM SRL Galaţi. Societatea divizată, SC NK SRL, urma să îşi continue activitatea, păstrând restul patrimoniului şi capitalului social (f.35, 39).

S-au întocmit actul constitutiv actualizat din 06.05.2019 al societăţii divizate SC NK SRL, în care s-a prevăzut capitalul social subscris şi vărsat al societăţii ca fiind de 200 lei, împărţit în 20 de părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială, aparţinând asociatului unic CN, cât şi actul constitutiv al societăţii beneficiare, DM SRL Galaţi, în care s-a prevăzut capitalul social subscris şi vărsat al societăţii ca fiind de 200 lei, împărţit în 20 de părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială, aparţinând asociatului unic Ciobotaru Jenică (f.40-44; 109-116).

De asemenea, s-au publicat în Monitoarele Oficiale ale României- partea a IV-a, din datele de 23.04.2019 şi 31.05.2019, hotărârea AGA nr. 4/06.05.2019 a SC NK SRL şi proiectul de divizare parţială nr. 1/20.03.2019 a SC NK SRL (f.33-34).

Din raportul de expertiză contabilă extrajudiciară nr. 1/21.03.2019  întocmit de expertul NG a rezultat faptul că rata de schimb la care se transferă părţile sociale către societatea beneficiară prezentată în planul de divizare a fost determinată în mod echitabil; că toate datele referitoare la situaţiile financiare de divizare au fost corect calculate şi determinate; că structura capitalului social din cuprinsul planului de divizare a fost corect determinată, fiind îndeplinite prevederile legale şi că metoda utilizată a fost cea a activului net contabil (f.61-63).

În drept, potrivit art. 238 alin. 2 din Legea nr. 31/1990 rep.: …Divizarea este operaţiunea prin care:

a) o societate, după ce este dizolvată fără a intra în lichidare, transferă mai multor societăţi totalitatea patrimoniului său, în schimbul repartizării către acţionarii societăţii divizate de acţiuni la societăţile beneficiare şi, eventual, al unei plăţi în numerar de maximum 10% din valoarea nominală a acţiunilor astfel repartizate;

b) o societate, după ce este dizolvată fără a intra în lichidare, transferă totalitatea patrimoniului său mai multor societăţi nou-constituite, în schimbul repartizării către acţionarii societăţii divizate de acţiuni la societăţile nou-constituite şi, eventual, al unei plăţi în numerar de maximum 10% din valoarea nominală a acţiunilor astfel repartizate.

Conform art. 250 alin.1 lit. b din Legea nr.31/1990 rep., … Fuziunea sau divizarea are următoarele consecinţe:…

b) acţionarii sau asociaţii societăţii absorbite sau divizate devin acţionari, respectiv asociaţi ai societăţii absorbante, respectiv ai societăţilor beneficiare, în conformitate cu regulile de repartizare stabilite în proiectul de fuziune/ divizare.

Conform art. 2501 lit. a din Legea nr. 31/1990 rep.: Prevederile prezentului capitol referitoare la divizare, cu excepţia art. 250 alin. (1) lit. c), se aplică şi atunci când o parte din patrimoniul unei societăţi se desprinde şi este transferată ca întreg uneia sau mai multor societăţi existente ori unor societăţi care sunt astfel constituite, în schimbul alocării de acţiuni sau părţi sociale ale societăţilor beneficiare către:

a) acţionarii sau asociaţii societăţii care transferă activele (desprindere în interesul acţionarilor ori asociaţilor).

Tribunalul reţine că dispoziţiile art. 2501 din Legea nr. 31/1990 prevăd o divizare parţială atipică, respectiv atunci când atunci când o parte din patrimoniul unei societăţi se desprinde şi este transferată ca întreg uneia sau mai multor societăţi existente ori unor societăţi care sunt astfel constituite, în schimbul alocării de acţiuni sau părţi sociale ale societăţilor beneficiare către acţionarii sau asociaţii societăţii care transferă activele (desprindere în interesul acţionarilor ori asociaţilor).

Principiul urmărit de lege este cel al proporţionalităţii divizării parţiale, care este expres reglementat în două variante ce implică simetrie în privinţa structurii părţilor sociale ale unei societăţi cu răspundere limitată, ceea ce presupune ca în noua societate înfiinţată:

- părţile sociale să fie deţinute de asociaţi, în aceeaşi proporţie cu acţiunile deţinute la societatea mamă;

- părţile sociale să fie deţinute de societatea mamă, ceea ce face ca asociaţii din cadrul acesteia să beneficieze, în mod indirect, de aceeaşi influenţă şi de aceleaşi beneficii şi în privinţa societăţii nou înfiinţate prin divizarea parţială.

Tribunalul reţine că  în speţă este în discuţie o divizare asimetrică, pe care legea nu o interzice în mod expres şi care presupune o abatere de la variantele de simetrie reglementate expres de legiuitor, însă este necesar ca pentru legalitatea unor astfel de divizări:

- fie să fie respectat principiul proporţionalităţii, ceea ce presupune ca, în cazul în care un asociat nu mai devine membru în noua societate, îi creşte corespunzător cota de participare şi de reprezentativitate la societatea mamă;

- fie să existe consimţământul tuturor asociaţilor, deoarece, fiind un domeniu al dreptului privat, ceea ce s-a convenit la momentul constituirii societăţii prin acordul tuturor asociaţilor, poate suferi modifică prin acordul lor, în ce priveşte numărul de părţi sociale, cota de reprezentativitate şi cota de participare la profit şi pierdere.

 Plecând de la aceste considerente, tribunalul constată că prin divizarea parţială asimetrică propusă:

- în societatea divizată, SC NK SRL, s-a modificat capitalul social subscris şi vărsat al societăţii ca fiind de 200 lei (în loc de 400 lei), împărţit în 20 de părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială şi care vor aparţine asociatului unic CN, celălalt asociat- CJ (titularul celorlalte 20 de părţi sociale în valoare de 200 lei, câte 10 lei/parte socială), retrăgându-se din societate;

- în societatea beneficiară, DM SRL Galaţi, s-a prevăzut capitalul social subscris şi vărsat al societăţii ca fiind de 200 lei, împărţit în 20 de părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială, aparţinând asociatului unic CJ.

Prin urmare, este respectat principiul proporţionalităţii, în sensul că asociatul CN, deşi nu a devenit membru în noua societate (DM SRL Galaţi),  prin diminuarea capitalului social la societatea divizată i-a crescut cota de reprezentativitate la aceasta (SC NK SRL Galaţi), iar operaţiunea de divizare a fost efectuată cu acordul tuturor asociaţilor, aceştia hotărând asupra modificării numărului de părţi sociale, cotele de reprezentativitate şi cotele de participare la profit şi pierdere, conform principiilor enunţate mai sus.

În concluzie, tribunalul va admite cererea; va dispune înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor privind divizarea parţială a NK SRL Galaţi, prin transferarea parţială a patrimoniului către societatea beneficiară DM SRL Galaţi; va autoriza constituirea şi va dispune înmatricularea în registrul comerţului a DM SRL Galaţi, ce ia naştere în urma divizării, potrivit actului constitutiv al DM SRL Galaţi din data de 09.05.2019; va autoriza şi va dispune înmatricularea în registrului comerţului a modificării structurii asociaţilor şi capitalului social al societăţii divizate NK SRL Galaţi; va dispune publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotărârii adunării generale a asociaţilor NK SRL Galaţi nr. 4/06.05.2019 şi va dispune publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a dispozitivului prezentei încheieri.

Sentința a rămas definitivă prin neapelare.