Dreptul muncii

Decizie 822 din 10.12.2019


Sporurile prevăzute de Legea nr.153/2017 pot fi calculate la salariul de bază doar în momentul în care persoanei vizate i se aplică modul de calcul al salariului prevăzut de această lege, respectiv când salariul de bază atinge nivelul salariului de bază prevăzut de anexele la lege, iar nu în perioadele tranzitorii prev. de art.38, când legea prevede  dispoziţii speciale.

Art.38 alin.3 lit. c) prevede o excepţie de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, pentru persoanele prevăzute  în anexa II, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se  determină conform Regulamentului-cadru de acordare  a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi aprobat prin hotărâre de guvern  până la 1 martie 2018, fără a depăşi limita prev. de art.25.

Decizia civilă nr. 822/10.12.2019 a Curţii de Apel Galaţi

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data 09.10.2018 reclamanții … - prin reprezentant legal …, în contradictoriu cu pârâtul ..., au solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispune obligarea pârâtului:

- la acordarea sporului de 50 % din salariu de bază începând cu luna aprilie 2018, conform prevederilor art. 14 alin. 1 lit. a capitolul II din anexa II coroborat cu dispoziţiile anexei 9 lit.a din HG din Legea nr. 153/2007;

- la plata diferențelor salariale de care trebuia să beneficieze începând cu luna mai 2018 sume actualizate cu dobânda legala pana la data plăţii efective.

În motivare, în fapt, reclamanții au arătat că sunt angajaţii pârâtei având funcția de asistent medical, infirmier, îngrijitor si spălătoreasă, desfăşurându-şi activitatea în centrele de îngrijire şi de zi, lucrând zilnic cu persoane (adulţi şi copii) cu handicap psihic si mintal, acordându-le servicii de specialitate.

 Au arătat ca potrivit art. 14 al. 1 lit. a din Capitol II (Reglementări specifice personalului din sănătate, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din unităţile de asistenţă socială/servicii sociale) din Anexa II la Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără cazare, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:

a)pentru condiţii deosebit de periculoase, personalul care îşi desfăşoară activitatea în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică/alte centre rezidenţiale pentru persoane cu afecţiuni neuropsihiatrice, în module de reabilitare comportamentală, precum şi personalul din unităţile de asistenţă socială în care sunt îngrijiţi bolnavii cu TBC, SIDA sau cu nevoi de recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologic, un spor de până la 75% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

 Au mai arătat că potrivit dispoziţiilor art. 23 din Legea nr. 153/2017 a fost elaborat un Regulament-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II Ia Legea-cadru nr. 153/2017 care a fost aprobat prin HG nr. 153/2018, iar ulterior a fost modificat şi completat de HG nr. 589/2018.

Prin Anexa 9 a Regulamentului-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018 cu modificările şi completările HG nr. 589/2018, se stabilesc locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase, conform prevederilor art. 14 a Capitol II din Anexa II din Legea nr. 153/2017.

Conform articolului unic din Anexa 9 a Regulamentului-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, personalul care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără personalitate juridică, cu sau fără cazare, beneficiază de sporul prevăzut la art 14 din cap. II din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

A. Spor de la 50% până la 75% din salariul de bază acordat personalului din:

I. unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără personalitate juridică/servicii sociale, cu cazare/fără cazare, care acordă servicii persoanelor (adulţi şi copii) cu handicap psihic sau mintal.

Au considerat că având în vedere dispoziţiile art. 14 al. 2 Capitol II din Anexa II la Legea nr. 153/2017 angajatorul, în calitate de ordonator de credite, pe baza buletinelor de determinări emise de autorităţile abilitate trebuia să stabilească locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a acestui spor de condiţii deosebit de periculoase.

Au arătat că din informaţiile furnizate de pârâtă rezultă că a fost emis un Buletin de Determinări nr. 159/24.04.2018 al DSP ..., prin care s-a stabilit că toate categoriile de personal, inclusiv  reclamanții, se încadrează în prevederile Anexei 9 punct. I .1 lit. A subpunct 1 din Regulamentul-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018 (aşa cum a fost modificat de Punctul 4. articolul unic din Hotărârea nr. 589 din 2 august 2018. publicată în Monitorul Oficial nr. 693 din 08 august 2018).

Arată că rezultă fără nici un dubiu că îşi desfășoară activitatea în condițiile deosebit de periculoase prevăzute de dispozițiile art. 14 din Cap II al Anexei II la Legea nr. 153/2017 și enunțate de Anexa 9 punct. I . 1 lit. A subpunct 1 din Regulamentul-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018.

Au precizat că şi în condiţiile stabilite iniţial de Anexa 9 punct. 1.1 lit. A din Regulamentul-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, locurile noastre de muncă se încadrau în condiţii deosebit de periculoase, în acest sens pârâta făcând demersuri pentru efectuarea determinărilor, de stabilire a condiţiilor de muncă, de către DSP.

În dovedirea cererii au solicitat proba cu înscrisuri.

În drept s-au invocat prevederile Legii nr. 153/2017, HG nr. 153/2018, HG nr. 589/2018, Codului Muncii.

Pârâta a formulat întâmpinare şi cerere de chemare în garanţie a ...

In fapt, a arătat că  … este o instituţie de asistenţă medico-socială, cu personalitate juridică, aflata în subordinea Consiliului Local, cu statut de ordonator terţiar de credite, care acordă servicii medico-sociale, în conformitate cu Licenţa de funcţionare (conform Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii in domeniul serviciilor sociale si a prevederilor H.G. nr. 118/2014) pentru beneficiari - persoane vârstnice, persoane adulte cu handicap, bolnavi cronici, somatici, neuropsihici, si boala Alzheimer, copii cu dizabilitati neuropsihice, din spectrul Autism, Sindrom Down, proveniţi din familii nefavorizate, etc;

In vederea funcţionării acestui centru, a fost aprobată de către ..., Organigrama si Statul de funcţii, conform H.C.L. nr. 583/26.10.2017, care cuprinde următoarele categorii de personal:

1.Director, contabil sef, sef centru;

2.Personal de specialitate (medic, asistent medical generalist cu studii superioare şi studii postliceale, infirmier/a, îngrijitoare, asistent social, psiholog, logoped, kinetoterapeut, maseur, terapeut ocupational, psihopedagog, educator, pedagog de recuperare, etc);

3.Personal administrativ (inspector de specialitate, referent de specialitate, economist, consilier juridic, casier, administrator, magaziner, şofer, paznic, muncitor calificat, bucătar, fochist;

Pe fondul cauzei a arătat că salariaţii … au chemat în judecată instituţia angajatoare, pentru obţinerea unui spor de 50% la salariul de bază, conform H.G. nr. 153/2018 - Anexa 9.

A arătat că încă de la intrarea în vigoare a H.G. nr. 153/2018, instituţia angajatoare a efectuat toate demersurile pentru a obţine fondurile necesare (la Capitolul Cheltuieli de personal), cu speranţa ca acestea vor dispuse la prima rectificare de buget.

Însă la notele de fundamentare transmise, nu a fost alocată nici o sumă cu această destinaţie, şi nici nu s-a primit un răspuns lămuritor.

A considerat că dacă prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi prin alte acte normative, au fost stabilite, fie majorări salariale, fie alte drepturi (cum ar fi sporurile), ordonatorul principal de credite este obligat să aloce fondurile către instituțiile din subordine, iar Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale, în calitate de ordonator terţiar de credite să le acorde salariaţilor.

A învederat că pârâta ca a solicitat, admiterea cererii de chemare în garanţie a  ... pentru  următoarele;

In conformitate art.1 din H.G. nr. 412/2003 pentru aprobarea Normelor privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea unităţilor de asistenta medico-sociale, se precizează că: (1) Unităţile de asistenţă medico-sociale sunt instituţii publice specializate, cu personalitate juridică, în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, care acordă servicii de îngrijire, servicii medicale, precum şi servicii sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale.

Conform dispoziţiilor art. 7 din acelaşi act normativ, ,,(1) Bugetul de venituri şi cheltuieli al unităţilor de asistenţă medico-sociale se aprobă de către consiliul local sau [...] în condiţiile legii.

După cum rezultă din actele normative menţionate mai sus, …, având calitatea de pârât se afla în raporturi de dependenţă si subordonare cu chemata în garanţie, Municipiul ... (UAT).

… nu realizează venituri, fiind unitate de asistenţă medico-socială, iar bugetul anual de venituri si cheltuieli se aproba de către ...

Însăşi în Preambulul Regulamentului de Organizare si Funcţionare a serviciului social, aprobat prin H.C.L. nr. 59/23.02.2017, se menţionează:

„Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale ... înființat prin H.C.L. nr. 251/2010 funcţionează ca instituţie publică de asistenţă socială de interes local, cu personalitate juridică, sub autoritatea ...,  municipiul ... şi acordă servicii prin:

-Centrul de îngrijire şi asistenţă medico-socială ...;

-Centrul Alzheimer;

-Agenţia de Servicii Sociale Comunitare „Alternativa”;

-Centrul Multifuncţional de Recuperare Kids;

-Centrul de Zi pentru Copii cu Autism:

- Centrul Multifuncţional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice;

După cum se observă, Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale funcţionează pe baza de credite bugetare (sursa de finanţare A), adică cu toate fondurile aprobate şi alocate de Ordonatorul principal de credite. 

 La data de 08.11.2018 s-a formulat cerere de intervenție principală de către 52 de intervenienți prin care au solicitat  acordarea sporului de 50% din salariu de bază începând cu luna aprilie 2018, conform prevederilor art. 14 alin. 1 lit. a capitolul II din anexa II coroborat cu dispoziţiile anexei 9 lit.a din HG din Legea nr. 153/2007; şi plata  diferențelor salariale de care trebuia să beneficieze începând cu luna mai 2018 sume actualizate cu dobânda legală până la data plăţii efective.

Referitor la excepţia lipsei capacităţii procesuale pasive de folosinţă a ..., instanța a reţinut că Primăria este o structură funcţională, lipsită de buget şi patrimoniu propriu.

Aşa fiind, a apreciat că aceasta nu  poate sta în judecată, întrucât nu are capacitate  procesuală de folosinţă, motiv pentru care va  admite excepţia  lipsei capacităţii procesuale pasive de  folosinţă a ...

 Prin sentinţa civilă nr.650/2019 a Tribunalului Galaţi  s-a admis excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a chematului în garanţie ...

S-a respins cererea de chemare în garanție ca fiind introdusă împotriva unei părți fără capacitate de folosință.

S-a admis în parte acțiunea principala şi cererile de intervenție formulate de reclamanţi şi intervenienţi şi a fost obligată  pârâta la plata către aceştia a sporului pentru condiții deosebit de periculoase de 50% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat, începând cu luna mai 2018 până la pronunțarea prezentei hotărâri, sume la care se adaugă dobânda legală cuvenită din data de 01.05.2018 până la data plăţii efective.

În motivare, instanța a reținut următoarele:

În fapt, reclamanții si intervenientii  sunt angajaţii pârâtei având funcţia de asistent medical, infirmier, îngrijitor şi spălătoreasă, desfăşurându-şi activitatea în centrele de îngrijire şi de zi, lucrând zilnic cu persoane (adulţi şi copii) cu handicap psihic şi mintal, acordându-le servicii de specialitate.

Deşi la nivelul unităţii a fost emis un Buletin de Determinări nr. 159/24.04.2018 al DSP ..., prin care s-a stabilit că toate categoriile de personal, inclusiv reclamanții, se încadrează în prevederile Anexei 9 punct. I .1 lit. A subpunct 1 din Regulamentul-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018 (aşa cum a fost modificat de Punctul 4. Articolul unic din Hotărârea nr. 589 din 2 august 2018. publicată în Monitorul Oficial nr. 693 din 08 august 2018), pârâta refuză să acorde reclamanţilor şi intervenienţilor sporul de  50% din salariu de bază începând cu luna aprilie 2018.

Instanţa a reţinut că potrivit art. 14 al. 1 lit. a din Capitol II (Reglementări specifice personalului din sănătate, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din unităţile de asistenţă socială/servicii sociale) din Anexa II la Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără cazare, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:

a)pentru condiţii deosebit de periculoase, personalul care îşi desfăşoară activitatea în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică/alte centre rezidenţiale pentru persoane cu afecţiuni neuropsihiatrice, în module de reabilitare comportamentală, precum şi personalul din unităţile de asistenţă socială în care sunt îngrijiţi bolnavii cu TBC, SIDA sau cu nevoi de recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologic, un spor de până la 75% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

 Potrivit dispozițiilor art. 23 din Legea nr. 153/2017 a fost elaborat un Regulament-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II Ia Legea-cadru nr. 153/2017 care a fost aprobat prin HG nr. 153/2018, iar ulterior a fost modificat şi completat de HG nr. 589/2018.

Prin Anexa 9 a Regulament-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018 cu modificările şi completările HG nr. 589/2018, se stabilesc locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase, conform prevederilor art. 14 a Capitol II din Anexa II din Legea nr. 153/2017.

Conform articolului unic din Anexa 9 a Regulamentului-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, personalul care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială/centre cu sau fără personalitate juridică, cu sau fără cazare, beneficiază de sporul prevăzut la art. 14 din cap. II din anexa nr, II la Legea-cadru nr. 153/2017 cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:

A. Spor de la 50% până la 75% din salariul de bază acordat personalului din:

I. unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără personalitate juridică/servicii sociale, cu cazare/fără cazare, care acordă servicii persoanelor (adulţi şi copii) cu handicap psihic sau mintal:

 Astfel, având în vedere dispoziţiile art. 14 al. 2 Capitol II din Anexa II la Legea nr. 153/2017, angajatorul, în calitate de ordonator de credite, pe baza buletinelor de determinări emise de autorităţile abilitate trebuia să stabilească locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a acestui spor de condiţii deosebit de periculoase.

Instanţa a reţinut că reclamanţii şi intervenienţii, din analiza actelor şi având în vedere şi buletinul de determinare existent, îşi desfășoară activitatea în condițiile deosebit de periculoase prevăzute de dispozițiile art. 14 din Cap II al Anexei II la Legea nr. 153/2017 și enunțate de Anexa 9 punct. I 1 lit. A subpunct 1 din Regulamentul-Cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, motiv pentru care a admis acţiunea principală şi cererile de intervenţie.

 Împotriva acestei sentinţe a formulat apel pârâtul …, iar reclamanţii şi intervenienţii au formulat apel incident.

În motivarea apelului său, … a reiterat situația de fapt prezentată în fața instanței de fond, în sensul că a făcut toate demersurile pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, în sensul că a obținut buletinul de determinare și expertizare a locurilor de muncă nr. 159/24.04.2018 și a solicitat de la ordonatorul principal de credite suplimentarea cheltuielilor de personal, dar nu a primit niciun răspuns de la acesta.

Cu alte cuvinte, instituția recunoaște dreptul salariaților la sporul de 50 % din salariul de bază, dar nu a dispus de fondurile ce ar fi trebuit alocate de Ordonatorul Principal de Credite – Municipiul ... 

În drept, cererea s-a întemeiat pe dispozițiile art. 466 și urm. Cod de procedură civilă. 

Prin apelul incident, reclamanţii şi intervenienţii au solicitat ca sporul pentru condiții deosebit de periculoase să fie acordat și în continuare, ulterior pronunțării hotărârii instanței de fond.

În motivare au arătat că există o contradicție între considerente și dispozitiv, întrucât, deși instanța constată că există obligația pârâtei de a plăti acest spor, limitează în mod nejustificat plata lui la momentul pronunțării hotărârii.

Intimata ... a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat, întrucât apelul nu vizează soluția referitoare la excepția lipsei capacității procesuale de folosință.

Examinând apelul declarat prin prisma motivelor invocate de apelanți, Curtea reține următoarele:

Ca o chestiune prealabilă se constată, ca normă generală, că sporurile prevăzute de Legea nr. 153/2017 pot fi calculate la salariul de bază, doar din momentul în care persoanei vizate i se aplică modul de calcul al salariului prevăzut de această lege,  respectiv când salariul de bază atinge nivelul salariului de bază prevăzut de anexele la lege, iar nu în perioadele tranzitorii prevăzute de art. 38, când legea prevede dispoziții speciale.

Însă, în situația de față legea prevede o excepție. Potrivit art. 38 alin. 3 lit.  c) prin excepţie de la lit. a), începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul prevăzut în anexa nr. II, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se determină conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi aprobat prin hotărâre a Guvernului până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25.

Art. 25 din Legea 153/2017 prevede că (1) Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru instituţiile din sistemul sanitar şi de asistenţă socială şi cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă şi a indemnizaţiilor lunare, după caz.

Prin HG nr. 153/2018 a fost aprobat Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din traduceri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”.

Întrucât reclamanții și intervenienții fac parte din familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate şi asistență socială” (anexa II), le sunt aplicabile prevederile mai sus menționate.

Rezumând dispozițiile acestora se reține că personalul din anexa 2 va beneficia de sporul pentru condiții de muncă, stabilit potrivit HG 153/2017, cu condiția ca prin aplicarea acestui spor să nu fie depășită limita de 30%  din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă şi a indemnizaţiilor lunare de la nivelul ordonatorului de credite.

Ca urmare, dreptul de a primi sporul de condiții de muncă nu este unul necondiționat, aplicabil tuturor persoanelor salarizate potrivit Anexei II, ci trebuie stabilit în concret, în funcție de condițiile de muncă ale fiecărei categorii de persoane și se acordă doar dacă bugetul ordonatorului de credite este suficient pentru a se încadra în limita impusă de lege, de 30% total sporuri.

În speța de față, din precizările depuse de angajator, se constată că tot personalul din cadrul Centrului beneficiază deja de spor de condiții de muncă de 15 % din salariul de bază, temeiul invocat de angajator fiind art. 7 lit,  h) din Anexa 2 la Legea nr. 153/2017, respectiv pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc.

Potrivit art. 7 alin. 4 din Anexa II la Lege (4) Sporurile prevăzute la alin. (1) lit. a) - f) şi h) nu pot fi acordate cumulat aceleiași persoane.

Ca urmare, o persoană nu poate primi în același timp și spor pentru condiții deosebit de periculoase și spor pentru condiții periculoase și spor pentru condiții vătămătoare și periculoase, etc.

Filozofia legii este în sensul de a se analiza în concret fiecare loc de muncă și a se stabili care sunt condițiile de muncă și unde pot fi încadrate. De altfel ar fi fost imposibilă încadrarea în cuantumul de 30% sporuri pe ordonator, dacă toată lumea ar fi îndreptățită la spor de 50%.

Ca urmare, la nivelul fiecărui angajator trebuie analizat cui i se cuvine spor de 75 %, cui spor de 50%, de 15 %, etc. sau nu i se cuvine nici un spor, întrucât lucrează în condiții normale de muncă, în așa fel încât, per total ordonator să nu fie depășită limita legală de 30% sporuri.

Potrivit art. 2 din HG 153/2017- În înţelesul prezentului regulament-cadru, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) spor pentru condiţii de muncă - compensaţie financiară a riscurilor, acordată personalului care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă vătămătoare, periculoase, deosebit de periculoase, condiţii grele de muncă, periculoase sau vătămătoare, în unităţi cu specific deosebit, în condiţii deosebite cum ar fi stres sau risc sau condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare, altitudine sau căi de acces dificile;

b) condiţii normale de muncă - totalitatea situaţiilor în care personalul îşi desfăşoară activitatea, fără ca mediul de muncă şi igienă să poată determina consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a acestuia;

c) condiţii de muncă deosebit de periculoase - totalitatea condiţiilor de muncă care pot produce îmbolnăviri ale lucrătorilor prin expunere la agenţi biologici, substanţe chimice periculoase, suprasolicitare neuropsihică deosebită şi unde riscul este prezent, indiferent de utilizarea mijloacelor de protecţie individuală sau colectivă, cum sunt:

(i) transmitere aerogenă, expunere biologică: TBC, HIV SIDA sau virusuri hepatită B, C, D;

(ii) agresare din partea unor bolnavi psihici;

(iii) risc de contagiune ridicat sau a unei eventuale infecţii accidentale determinate de participarea în campanii de prevenire şi combatere de epidemii deosebit de grave;

(iv) servicii sociale pentru copii care săvârşesc fapte penale şi nu răspund penal;

Deși prin Buletinul de determinare prin expertizare a locurilor de muncă nr. 372/22.11.2018 se reține că tot personalul centrului este expus condițiilor deosebit de periculoase, nu se face nicio analiză concretă referitoare la fiecare loc de muncă.

Or, este evident că riscurile și condițiile de muncă sunt deosebite în funcție de meseria exercitată de fiecare persoană, dar și de persoanele pe care le are aceasta în îngrijire. Se reține că pârâtul are în componența sa 6 centre, respectiv Centrul de îngrijire şi asistenţa medico-socială ..., Centrul Alzheimer, Agenţia de Servicii Sociale Comunitare „Alternativa”, Centrul Multifuncţional de Recuperare Kids,  Centrul de Zi pentru Copii cu Autism, Centrul Multifuncţional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice.

Or în buletinul de determinare nu s-a făcut o analiză concretă la fiecare centru, pentru a constata care sunt factorii de risc concreți în fiecare situație.

Potrivit art. 7 din HG 153/2017 - Încadrarea locului de muncă în una dintre categoriile prevăzute în anexe, respectiv periculoase, vătămătoare, deosebit de periculoase, condiţii grele de muncă, periculoase şi vătămătoare, condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, unităţi sanitare cu specific deosebit, sau condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare, altitudine sau căi de acces dificile, se face având în vedere următorii factori:

a) natura factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici - şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;

b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;

d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică un efort fizic mare, în condiţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibraţii;

e) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, determinată de un risc de accidentare sau de îmbolnăvire;

f) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;

g) alte condiţii de muncă vătămătoare, grele sau periculoase care pot duce la uzura prematură a organismului.

De asemenea, conform art. 8 - (1) Sporurile pentru condiţii de muncă se acordă corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă prevăzute în regulamentul-cadru.

În consecință nu se poate reține că infirmier lucrează în aceleași condiții de muncă ca un îngrijitor, un bucătar, un fochist, un informatician, un instalator, sau un economist. Chiar în cadrul aceleiași profesii, un asistent medical care lucrează cu persoane bolnave de SIDA are condiții de muncă diferite și un risc diferit față de un asistent medical, care lucrează, de exemplu, cu copii cu autism.

Potrivit art. 14 din Anexa 2 la Legea nr. 263/2017- (1) În unităţile de asistenţă socială/centre cu sau fără cazare, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:

a) pentru condiţii deosebit de periculoase, personalul care îşi desfăşoară activitatea în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică/alte centre rezidenţiale pentru persoane cu afecţiuni neuropsihiatrice, în module de reabilitare comportamentală, precum şi personalul din unităţile de asistenţă socială în care sunt îngrijiţi bolnavii cu TBC, SIDA sau cu nevoi de recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologic, un spor de până la 75% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

Ca urmare, pe de o parte nu s-a făcut dovada care dintre reclamanți și intervenienți lucrează în condițiile prevăzute de art. 14 lit. a din Anexa II, fiind exclus ca toți reclamanții să lucreze în aceleași condiții de muncă, iar pe de altă parte în lipsa majorării bugetare aprobate de ordonatorul principal de credite, sporurile nu pot fi acordate decât în cuantumul deja aprobat.

În consecinţă, în baza art. 480 N. Cod de procedură civilă, instanţa va admite apelul declarat de …, va schimba în parte sentinţa apelată, iar în rejudecare va respinge acţiunea şi cererile de intervenţie ca nefondate, cu menținerea celorlalte dispoziții care sentinței apelate, care nu sunt contrare prezentei hotărâri.

Întrucât Curtea a considerat că acțiunea și cererile de intervenție sunt nefondate,  la fel de nefondat este și apelul incident al reclamanților și intervenienților, care solicită acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase și pentru viitor.