Anulare act

Sentinţă civilă 27/2020 din 16.01.2020


Cod ECLI ECLI:RO:TBGRJ:2020:010.000027

Cod operator 2442/2443

Dosar nr.

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

SENTINŢA Nr. 27/2020

Şedinţa publică de la 16.01.2020

Completul compus din:

PREŞEDINTE

Asistent  judiciar

Asistent  judiciar

Grefier

Pe rol judecarea cauzei Litigii de muncă privind pe reclamanta B.A.Ş., în contradictoriu cu pârâta A.J.P.O.F.D.M.G., având ca obiect anulare act.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică  au lipsit părţile, reclamanta fiind reprezentată de avocat Croitoru Marilena.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care:

Fiind primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, instanţa procedează la  verificarea competenţei, potrivit dispoziţiilor art. 131 alin.(1) C.pr.civ., şi apreciază că este competentă general, material şi teritorial să judece prezenta cauză, în temeiul dispoziţiilor art. 269 alin.1 şi 2  din Codul muncii şi  art. 208-210 din Legea nr. 62/2011.

În baza art.238 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa apreciază că termenul optim pentru cercetarea prezentei cauze este de două luni.

Nemaifiind alte cereri prealabile de formulat sau excepţii de invocat, instanţa  acordă cuvântul pe probe.

Apărătorul reclamantei, în dovedirea acţiunii, solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri şi nu se opune probei cu înscrisuri solicitată de pârâtă prin întâmpinare.

Apreciind că proba cu înscrisuri, solicitată de părţi este admisibilă potrivit legii şi duce la soluţionarea procesului, în temeiul art. 258 coroborat cu art. 255 C. pr. civ., instanţa o încuviinţează.

Constatând că nu mai sunt cereri de formulat şi nici alte incidente de soluţionat, instanţa declară deschise dezbaterile asupra fondului, acordând cuvântul.

Apărătorul reclamantei solicită admiterea acţiunii; anularea dispoziţiei nr. ..../24.10.2019 emisă de pârâtă şi obligarea acesteia la emiterea unei noi dispoziţii prin care să fie acordată reclamantei prima de instalare prevăzută de art. 75 din Legea nr. 76/2002;  obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată. Susţine că reclamanta îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea primei de instalare. Astfel, reclamanta era beneficiara indemnizaţia de şomaj şi în această perioadă a intervenit încadrarea sa în muncă într-o altă localitate, respectiv Petroşani, jud Hunedoara la o distanţă mai mare de 50 de kilometrii, faţă de localitatea de domiciliu, respectiv Tg - Jiu. jud. Gorj. Contractul individual de muncă a fost încheiat cu angajatorul şi semnat la data de 27.09.2019 şi înregistrat în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor REVISAL în aceeaşi zi, respectiv în data de 27.09.2019, într-o zi de vineri, ultima zi lucrătoare din acea săptămână, iar prima zi lucrătoare ce a urmat acestei date a fost ziua de luni, în data de 30.09.2019. În plus, angajatorul nu decontează transportul salariaţilor. Depune la dosarul cauzei chitanţa privind achitarea onorariului de avocat.

Instanța constată că au fost lămurite toate împrejurările de fapt și temeiurile de drept ale cauzei, închide dezbaterile şi reține cauza pentru deliberare și pronunțare.

TRIBUNALUL

Asupra cauzei de faţă :

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj - Secția Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale sub nr. ......... reclamanta B.A.Ş., în contradictoriu cu pârâta AJOFM Gorj a  solicitat instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună anularea dispoziţiei nr. ..../24.10.2019 emisă de pârâtă şi obligarea acesteia la emiterea unei noi dispoziţii prin care să fie acordată reclamantei prima de instalare prevăzută de art. 75 din Legea nr. 76/2002;  obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că  în data de 24.10.2019 i-a fost comunicată sub semnătură de către pârâtă la sediul acesteia dispoziţia nr. ..../24.10.2019 prin care s-a dispus refuzul acordării dreptului la prima de instalare prevăzută de art. 75 alin 2 lit. a) din legea nr. 76/2002. Considerându-se în mod neîntemeiat că reclamanta nu îndeplineşte condiţiile prevăzute ia art. 75 alin. 1 din Legea nr. 76/2002.

A susţinut că dispoziţia contestată este nelegală şi neîntemeiată, deoarece reclamanta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legea specială, aceasta fiind  beneficiara indemnizaţiei de şomaj şi în această perioadă a intervenit încadrarea sa în muncă într-o altă localitate, respectiv Petroşani, jud Hunedoara la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, faţă de localitatea de domiciliu, respectiv Tg - Jiu. jud. Gorj.

Contractul individual de muncă s-a încheiat cu angajatorul pentru o perioadă nedeterminată, locul de muncă, fiind în Municipiul Petroşani, .........., jud. Hunedoara. iar în vederea desfăşurării activităţii stabilite potrivit contractului individual de muncă şi ca urmare a acestui fapt, reclamanta şi-a schimbai în data de 30.09.2019 reşedinţa, respectiv în localitatea Petroşani, .........., jud. Hunedoara.

Contractul individual de muncă a fost încheiat cu angajatorul şi semnat la data de 27.09.2019 şi înregistrat în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor REVISAL în aceeaşi zi, respectiv în data de 27.09.2019, într-o zi de vineri, ultima zi lucrătoare din acea săptămână, iar prima zi lucrătoare ce a urmat acestei date a fost ziua de luni, în data de 30.09.2019.

A apreciat că nu este relevant că acest contract a fost întocmit cu o singură zi lucrătoare anterior datei de 30.09.2019, având în vedere că schimbarea reşedinţei este evident că s-a realizat în vederea desfăşurării activităţii stabilite potrivit contractului individual de muncă şi ca urmare a acestui fapt.Aşadar, în aceste condiţii legale reclamanta a solicitat acordarea primei de instalare prevăzută de art. 75 din Legea nr. 76/2002, susţinând că îndeplineşte condiţiile prevăzute de legiuitor.În drept, cererea a fost întemeiată pe baza dispoziţiilor art. 75 din legea nr. 76/2002. În dovedirea acțiunii, a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Pârâta a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acțiunii, susținând că  stabilirea, plata şi respingerea drepturilor reprezentând prima prevăzută de art. 75 din Lg. 76/2002 referitoare la stimularea mobilităţii forţei de muncă se face de către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi ocuparea forţei de muncă, H.G. nr. 174/2002, normele de aplicare a legii asigurărilor pentru şomaj, precum şi H.G. 377/2002.

Potrivit art. 75 alin. (1) din Legea 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, " persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz";

Pârâta a susţinut că din analiza acestor prevederi legale reiese că, pentru a beneficia de prima de instalare prevăzută de art. 75 din Lg. 76/2002, solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii :  să aibă calitatea de şomer înregistrat; încadrarea în muncă într-o altă localitate să intervină în perioada în care are calitatea de şomer înregistrat; ca urmare a încadrării în muncă, persoana respectivă să îşi schimbe domiciliul în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

Că,  în perioada în care era şomer înregistrat, s-a încadrat cu contract individual de muncă  pe  perioadă nedeterminată la BPP SRL. După data încadrării în muncă pe perioadă nedeterminată la BPP SRL, contestatara, la data de 10.10.2019 s-a prezentat la A.J.O.F.M. Gorj şi a solicitat acordarea primei de instalare prevăzută de art. 75 din Legea 76/2002, pe considerentul încadrării în muncă la unitatea mai sus menţionată.

Motivul pentru care pârâta a respins acordarea primei de instalare prevăzută de art. 75 din Legea 76/2002 a constat în faptul că reclamanta şi-a stabilit reşedinţa în Mun. Petroşani, ........, jud. Hunedoara la data de 30.09.2019, anterior încadrării în muncă la BPP SRL. În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile C.p.c, Legea nr. 76/2002, H.G. nr. 174/2002, H.G. 377/2002 şi HG 903/2016.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisurile depuse de părţi.

Analizând actele şi lucrările dosarului şi având în vedere motivele de fapt şi de drept invocate, instanţa constată şi reţine următoarele:

Prin dispoziția nr. .... din 24.10.2019 emisă de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj  a fost refuzată acordarea dreptului la prima de instalare prevăzută de art.75 alineat 2 litera a din Legea nr.76/2002 pentru reclamanta B.A.Ş., motivul refuzului acordării dreptului fiind neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art.75 alineat 1 din Legea nr.76/2002 coroborate cu prevederile art.45 indice 5 alineat 1 din HG nr.174/2002, respectiv solicitantul dreptului și-a schimbat reședința anterior datei încadrării în muncă, nu ulterior încadrării în muncă.

Prin cererea dedusă judecății, reclamanta a contestat această dispoziție, susținând în esență că: în perioada în care se afla în șomaj a intervenit încadrarea într-o altă localitate, la o distanță de 50 km de localitatea de domiciliu; contractul individual de muncă s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată; și-a schimbat în data de 30.09.2019 reședința; contractul individual de muncă a fost încheiat cu angajatorul și semnat la data de 27.09.2019 și înregistrat în registrul electronic în aceeași zi, ultima zi lucrătoare din acea zi iar prima zi lucrătoare a fost în data de 30.09.2019.

Instanța reține că potrivit art.75 alineat 1 din Legea nr.76/2002 „Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz”.

Din economia acestor dispoziții legale rezultă că pentru a beneficia de prima de instalare, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă calitatea de șomer înregistrat; încadrarea în muncă într-o altă localitate să intervină în perioada în care are calitatea de șomer înregistrat; ca urmare a încadrării în muncă, persoana respectivă să își schimbe domiciliul în localitatea în care își desfășoară activitatea.

Pârâta Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj a susținut că solicitanta nu a îndeplinit condiția cerută de art.75 din Legea nr.76/2002, respectiv că stabilirea reședinței în Municipiul Petroșani a intervenit anterior încadrării în muncă la SC BPP SRL.

În speță, așa cum rezultă din mențiunile efectuate pe cartea de identitate, reclamanta și-a stabilit reședința în municipiul Petroșani la data de 30.09.2019, domiciliul acesteia fiind în municipiul Tg-Jiu(fila 26 din dosar).

Contractul individual de muncă a fost încheiat la data de 27.09.2019 fiind înregistrat în Registrul General de Evidență a Salariaților sub nr............ din aceeași dată. Durata contractului a fost stabilită pe perioadă nedeterminată, reclamanta urmând să înceapă activitatea la data de 01.10.2019.

În aceste condiții, susținerea pârâtei în sensul că reclamanta și-a stabilit reședința în Municipiul Petroșani anterior încadrării în muncă la SC BPP SRL este nejudicioasă.

Dispozițiile art.75 din Legea nr.76/2002 condiționează, printre altele,  acordarea primei de instalare de schimbarea domiciliului sau reședinței solicitantului ca urmare a încadrării în muncă în altă localitate aflată la o distanță de cel puțin 50 km de localitatea de domiciliu.

Încadrarea în muncă se realizează în baza contractului individual de muncă, încheiat în baza consimțământului părților, în formă scrisă, contract care se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților și care se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității, astfel cum prevăd dispozițiile art.16 din Codul Muncii.

În cazul de față, încadrarea în muncă a reclamantei a intervenit începând cu data de 27.09.2019 în baza contractului individual de muncă înregistrat în registrul general de evidență al salariaților sub nr. 407130028 și tocmai datorită acestui fapt aceasta și-a stabilit ulterior reședința în Municipiul Petroșani, respectiv în data de 30.09.2019.

Constatând astfel că reclamanta B.A.Ş. îndeplinea în mod cumulativ condițiile prevăzute de art.75 din Legea nr.76/2002 pentru a beneficia de prima de instalare, instanța va admite cererea de chemare în judecată, va anula dispoziţia nr..... din 24.10.2019 emisă de AJOFM Gorj și va obliga pârâta la emiterea unei noi dispoziţii prin care să fie acordată reclamantei prima de instalare prevăzută de art.75 din Legea nr.76/2002.

În baza art.453 cod procedură civilă va fi obligată pârâta să plătească reclamantei suma de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în onorariu avocat.

Opinia asistenților judiciari este conformă cu prezenta hotărâre.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea formulată de reclamanta B.A.Ş., având CNP ......., cu domiciliul în ..........., în contradictoriu cu pârâta Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, cu sediul în ........

Anulează dispoziţia nr..... din 24.10.2019 emisă de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă  Gorj.

Obligă pârâta la emiterea unei noi dispoziţii prin care să fie acordată reclamantei prima de instalare prevăzută de art.75 din Legea nr.76/2002.

Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj.

Pronunţată azi, 16.01.2020,  prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de grefa instanţei.