Litigiu de muncă. Spor de conducere de 15% pentru asistente șefe și spor de gestiune. Legea nr. 153/2017, Anexa ii cap. i pct. 1 subpct. 1.4, Condiții de acordare.

Decizie 803 din 15.07.2020


Litigiu de muncă. Spor de conducere de 15% pentru asistente șefe și spor de gestiune. Legea nr. 153/2017, Anexa II cap. I pct. 1 subpct. 1.4, Condiții de acordare.

Toate persoanele care ocupă funcţia de asistent şef sau coordonator  beneficiază de un supliment salarial de 15%, calculat la salariul de bază maxim, indiferent de salariul de bază pe care îl are la momentul adoptării OUG nr. 41/2018.

Secția I civilă, Decizia civilă nr.803 din 15 iulie 2020

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Alba sub dosar nr. 1032/107/2019, reclamantele A.,B.,C.,D.,E.,F.,G.,H.,I.,J.,K.,L.,M.,N. și O. au solicitat, în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Municipal AI:

l. obligarea pârâtului la plata sumelor reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale încasate si drepturile salariate cuvenite si calculate la salariul de baza aferent funcţiei de asistent medical principal cu studii superioare care cuprinde sporul de vechime la nivel maxim (respectiv gradaţia 5), la care se aplica majorarea procentuala de 15%, începând cu luna mai 2018, pentru fiecare reclamant în parte pe toata perioada cat reclamanţii îşi desfăşoară activitatea ca asistenţi şefi/coordonatori, sumele urmând a fi actualizate cu dobânda legala de la data scadenţei până la data plăţii efective;

2. obligarea pârâtului la plata sumelor reprezentând sporul de gestiune de 5% începând cu luna iulie 2017, pentru fiecare reclamant în parte pe toata perioada cat reclamanţii îşi desfăşoară activitatea ca asistenţi şefi/coordonatori, sumele urmând a fi actualizate cu dobânda legala de la data scadenţei până la data plăţii efective, cu cheltuieli de judecată.

Prin sentinţa civilă nr. 1198/2019, Tribunalul Alba a admis acţiunea reclamantelor şi, în consecinţă:

L-a obligat pe pârâtul Spitalul Municipal AI să le plătească acestora diferenţa dintre drepturile salariale încasate şi drepturile salariale cuvenite şi neachitate, raportat la salariul de bază aferent funcţiei de asistent medical principal cu studii superioare, gradaţia 5, majorat cu 15% începând cu data de 22.05.2018 (data intrării în vigoare a OUG nr. 41/2018) şi în continuare pe toată perioada cât îşi desfăşoară activitatea ca asistenţi şefi/coordonatori, sumele urmând a fi actualizate cu dobânda legală de la data scadenţei şi până la data plăţii efective.

L-a obligat pe pârât să le plătească reclamantelor sumele reprezentând sporul de gestiune de 5% începând cu luna iulie 2017 şi în continuare pe toată perioada cât îşi desfăşoară activitatea ca asistenţi şefi/coordonatori, sumele urmând a fi actualizate cu dobânda legală de la data scadenţei şi până la data plăţii efective.

Pârâtul a fost obligat şi la plata în favoarea reclamantelor a sumei de câte 200 lei pentru fiecare, cu titlu cheltuieli de  judecată.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut următoarele:

Reclamantele îndeplinesc în cadrul Spitalului Municipal Aiud funcţia de  asistenţi medicali şefi sau coordonatori. Conform legislaţiei în vigoare, respectiv prevederilor Legii nr. 153/2017, aşa cum a fost modificată şi completată prin OUG nr. 41/2018, drepturilor salariale legale cuvenite asistenţilor şefi /asistenţilor coordonatori se majorează cu 15%, procentul aplicându-se asupra salariului de bază aferent funcţiei de asistent medical principal cu studii superioare care cuprinde sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

Potrivit prevederilor Anexei II Capitolul I subpunctul 1.4 din Legea nr.153/2017, aşa cum a fost modificată şi completată, persoanele care exercită funcţia de asistent șef sau asistent coordonator, pe perioada cât exercită această funcţie, beneficiază de majorarea salariului de bază cu un procent de 15% pentru funcţia de conducere (nr. 10 din tabel) şi 5% pentru gestiune (nr. 8 din tabel înainte de luna mai 2018 şi nr.11 după modificarea din luna mai 2018).

Din fluturaşii de salarizare depuşi la dosar, s-a reţinut că reclamantelor nu le-au fost calculate drepturile de natură salarială în concordanţă cu dispoziţiile OUG nr.41/2018, respectiv raportat la poziţia de asistent medical principal cu studii superioare gradaţia 5, ci conform Anexei II, Capitolul I, pct.1 din Legea nr. 153/2017 modificată prin OUG nr. 41/2018 - Decizia nr…/04.06.2018 – Tabel funcţie de nivelul de studii şi tranşa de vechime avută.

Prin răspunsul comunicat Federaţiei S. din România sub nr…/07.06.2018, Ministerul Sănătăţii a comunicau că, începând cu data intrării în vigoare a OUG nr. 41/2018, persoanele care exercită funcţia de asistent sef/asistent coordonator, indiferent de nivelul de studii şi tranşa de vechime avute, pe perioada cât exercită această funcţie, beneficiază de salariul de bază aferent funcţiei de asistent medical principal cu studii superioare gradaţia 5, majorat cu 15%, stabilit în funcţie de tipul unităţii sau al locului de muncă.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâtul, solicitând schimbarea în parte hotărârii în sensul de a se respinge acţiunea reclamantelor, cu excepţia cererii reclamantelor M., N., şi O., care sunt îndreptăţite la sporul de gestiune de 5%.

În expunerea motivelor, apelantul arată că reclamantele M., N., şi O. nu sunt asistente medicale coordonatoare sau şefe, ci sunt asistente medicale care se ocupă de gestiune, astfel că doar acestea sunt îndreptăţite la sporul pentru gestiune de 5%.

Celelalte reclamante, având funcția de asistente medicale coordonatoare sau asistente medicale şefe, au beneficiat de un spor de 155, conform poziţiei 10 din tabelul din Anexa II Capitolul I subpunctul 1.4 din Legea nr. 153/2017.

Apelantul susţine că prima instanţă a aplicat greşit aceste prevederi legale, întrucât, în opinia acestuia, procentul de 15% se calculează la salariul pentru funcţia de asistent medical principal cu studii superioare gradaţia 5, iar nu salariul de bază se raportează la salariul pentru funcţia menţionată, care rămâne cel aferent studiilor.

În drept se invocă art. 466 şi urm. NCPC.

Curtea de Apel Alba Iulia prin decizia nr.803/2020 a admis apelul declarat de pârâtul Spitalul Municipal AI  împotriva sentinţei civile nr. 1198/2019 a Tribunalului Alba pe care a schimbat-o şi, rejudecând:

A respins acţiunea formulată de reclamantele A.,B.,C.,D.,E.,F.,G.,H.,I.,J.,K. și L., în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Municipal AI.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamantele M., N., şi O.,  în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Municipal AI  şi, în consecinţă:

Obligă pârâtul să plătească în favoarea reclamantelor M.,N., şi O., sumele reprezentând sporul de gestiune de 5% începând cu luna iulie 2017 şi în continuare pe toată perioada cât îşi desfăşoară activitatea ca asistenţi şefi/coordonatori, sumele urmând a fi actualizate cu dobânda legală de la data scadenţei şi până la data plăţii efective.

Obligă pârâtul să plătească în favoarea reclamantelor M., N., şi O.,  câte 200 lei pentru fiecare, cu titlu cheltuieli de  judecată în fond.

Respinge în rest acţiunea formulată de reclamantele M., N., şi O.,  pentru următoarele:

Criticile referitoare la sporul de 15%, acordat asistentelor medicale şefe sau coordonatoare sunt întemeiate.

În primul rând, Curtea constată că nu toate reclamantele îndeplinesc funcţia de asistentă şefă sau coordonatoare, aşa cum eronat au susţinut în acţiune, solicitând acest spor. În tabelul depus la instanţa de fond, în care figurează reclamantele care îndeplinesc aceste funcţii, nu se regăsesc reclamantele M., N., şi O., aspect învederat de apelant şi necontestat de reclamantele intimate.

Ca atare, reclamantele M., N., şi O.,  nu sunt îndreptăţite la sporul pentru funcţie de conducere sau coordonare, acţiunea lor cu privire la aceste pretenţii urmând a fi respinsă.

În ce le priveşte pe celelalte reclamante, Curtea constată următoarele referitor la sporul de 15%, acordat asistentelor medicale şefe sau coordonatoare :

Acestea îndeplinesc funcţia de asistent medical şef sau asistent medical coordonator în cadrul Spitalului mun. AI. Pentru această categorie de personal, Legea nr.153/2017, în Anexa II cap. I pct. 1 subpct. 1.4,  prevede o majorare a salariului de bază cu 15%. Potrivit acestor prevederi legale, persoanele care exercită funcţiile de asistent medical şef sau asistent medical coordonator (nominalizate la nr. crt. 10 din tabel), pe perioada cât exercită aceste funcţii, beneficiază de majorarea salariului de bază avut de 15%. 

Din interpretarea acestor prevederi rezultă că, la momentul ocupării funcţiei de conducere, personalul în cauză îşi păstrează salariul de bază, stabilit în funcţie de studii şi de gradaţie (textul făcând referire expresă la „salariul de bază avut”), iar la salariul astfel determinat se aplică o majorare de 15%, aşa încât, pe perioada cât o persoană ocupă funcţia de asistent şef sau coordonator, aceasta încasează un salariu majorat cu 15%.

Până la modificarea adusă Legii nr.153/2017 prin OUG nr.41/2018, această majorare s-a aplicat la salariul de bază avut de fiecare asistent şef sau coordonator la momentul ca care a ocupat această funcţie de conducere.

După această modificare, procentul de 15% nu s-a mai raportat la salariul de bază avut, ci s-a aplicat asupra salariului de bază aferent funcţiei de asistent medical principal cu studii superioare care cuprinde sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

Ca urmare, toate persoanele care ocupă funcţia de asistent şef sau coordonator  beneficiază de un supliment salarial de 15%, calculat la salariul de bază maxim, indiferent de salariul de bază pe care îl are la momentul adoptării OUG nr. 41/2018.

Curtea nu poate primi argumentul primei instanţe în sensul că, prin OUG nr. 41/2018 s-a modificat salariul de bază şi că toate persoanele care ocupă funcţia de asistent şef sau coordonator, indiferent de studii şi de vechime în muncă, beneficiază de salariul de bază aferent funcţiei de asistent medical principal cu studii superioare care cuprinde sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

Din interpretarea dispoziţiilor cuprinse în Anexa II cap. I din Legea nr.153/2017 rezultă că, atunci când legiuitorul a intenţionat să modifice salariul de bază pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere, a prevăzut expres acest lucru. Aşa este cazul personalului menţionat în Anexa II cap. I pct. 1 la subpct. 1.1 – 1.3., unde legiuitorul a prevăzut pentru fiecare categorie de personal care ocupă o funcţie de conducere, nivelul studiilor precum şi salariul de bază şi coeficientul, distinct pentru gradul I şi II. Aşadar, în cazul acestor persoane, la momentul ocupării funcţiilor de conducere, a operat o modificare a salariului de bază, expres prevăzută de lege.

În cazul persoanelor de la subpct. 1.4, unde se încadrează reclamantele, legiuitorul face trimitere expresă la „salariul de bază avut” (evident la momentul ocupării funcţiei de conducere) reglementând pentru aceste persoane doar o majorare a acestui salariu. De la această regulă sunt reglementate trei excepţii, între care şi situaţia asistentului medical şef sau coordonator, pentru care se stabileşte o modalitate diferită de calcul a majorării, iar nu a salariului de bază, urmând ca majorarea de 15%, astfel calculată, să se adauge salariului de bază avut.

Sub un alt aspect, potrivit art. 6 lit. b şi c din Legea nr.153/2017, sistemul de salarizare a personalului plătit din fonduri publice are la bază principiul nediscriminării, care impune un tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie, şi principiul egalităţii, care se realizează prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală.

Din perspectiva acestor reguli cu caracter general, nu există nicio raţiune ca, pentru activitatea medicală desfăşurată de asistentul medical şef/coordonator, acesta să aibă un salariu de bază mai mare decât al altui asistent medical care desfăşoară aceeași activitate medicală şi îndeplineşte aceleaşi condiţii de vechime.

Majorarea prevăzută în Anexa II cap. I subpct. 1.4 a fost acordată ca un supliment la salariul de bază avut pentru activitatea specifică funcţiei de conducere pe care asistentul şef/coordonator o desfăşoară pe lângă activitatea medicală, astfel că raţionamentul introdus prin OUG nr. 41/2018, de a se calcula această majorare în mod unitar, prin raportare la acelaşi salariu de bază, pentru toate persoanele care ocupă această funcţie este circumscris principiului egalităţii de tratament al salariaţilor care se află în această situaţie.

Poziţia Ministerului Sănătăţii, exprimată prin adresa nr…/07.06.2018 poate avea, cel mult, valoare de recomandare, dar în nici un caz nu poate reprezenta un argument pertinent pentru pretenţiile solicitate de reclamant şi acordate de prima instanţă. Cel care interpretează legea este judecătorul, iar nu organul executiv.

Pentru cele ce preced, Curtea a constatat că criticile aduse de apelant sunt fondate, neexistând nici un temei legal pentru modificarea salariului de bază al asistenţilor medicali şefi sau coordonatori.

Referitor la sporul de gestiune, Curtea a  reţinut că doar trei dintre reclamante se ocupă de gestiune, aspect susţinut de pârât atât în întâmpinarea depusă la fond cât şi în cererea de apel, şi necontestat de reclamante.

Ca urmare, cu excepţia reclamantelor M., N., şi O., niciuna dintre celelalte reclamante nu desfăşoară activitatea prevăzută de Anexa II cap. I pct. 1 subpct. 1.4 poziţia 11 din tabel, astfel că nu sunt îndreptăţite la acest spor.