Asigurări sociale

Decizie 200 din 18.03.2022


Nu se poate valorifica același stagiu de cotizare în ambele sisteme de asigurare, sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, întrucât legiuitorul nu a permis această posibilitate, făcând referire doar la recunoaşterea reciprocă a stagiilor de cotizare în vederea deschiderii drepturilor la pensie.

Se recunosc doar anii de stagiu, nefiind permis a se stabili însă două pensii în referire la aceleaşi perioade.

Decizia civilă nr. 200 din 18 martie 2022 a Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa civilă nr. ..., Tribunalul ... a respins acțiunea formulată de reclamantul ... în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii ..., ca nefondată.

Pentru pronunțarea acestei hotărâri, Tribunalul a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 27.08.2020, sub nr. ..., pe rolul Tribunalului ..., reclamantul ... a formulat în contradictoriu cu CJP ..., contestaţie împotriva deciziei nr. .../22.07.2020, solicitând anularea deciziei contestate, precum şi obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii cu recalcularea şi luarea în calcul a întregii perioade de contributivitate.

În motivare, a arătat că a fost pensionat în anul 1994 în sistemul de pensii militar  (plutonier trecut în rezervă ), deciziile de recalculare fiind făcute pe parcursul timpului de către Casa de Pensii Sectorială a MAPN.

A mai arătat că s-a adresat foştilor angajatori în vederea obţinerii adeverinţelor cu veniturile realizate în perioada în care a activat în unităţi ale MAPN şi nu numai, astfel încât ulterior obţinerii acestora, constatând că acestea aveau menţiunea „au fost eliberate în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 263/2010”, l-au determinat a se adresa CJP cu o cerere de recalculare întrucât principiul contributivităţii este valorificat în baza Legii nr. 263/2010.

În dovedire a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

Legal citată, pârâta a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea ca nefondată a cererii de chemare în judecată.

În motivare s-au arătat următoarele:

Reclamantul cu cererea nr. .../11.03.2020 a solicitat înscrierea la pensie de limită de vârstă în temeiul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. La această cerere a reclamantului, instituția a emis decizia de respingere cu nr. .../25.05.2020, în care se precizează că toată activitatea s-a desfășurat în sistem militar, practic sistem neintegrat sistemului public, iar această activitate este deja valorificată la pensie din acest sistem.

S-a mai arătat că la data de 22.02.2017, C.N.P.P. ... a transmis instituției adresa cu nr. 1/P297, prin care a impus aplicarea dispozițiilor art. 192 alin.1 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în concordanţă cu prevederile art. 26 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, pentru persoanele ce cer deschiderea drepturilor de pensie începând cu data de 01.01.2016. În acest context au înţeles să arate prevederile art.26 din Legea 223/2015, act normativ care a intrat in vigoare la data de 01.01.2016:

“între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie.”

Având în vedere prevederile legale sus amintite, în cazul persoanelor care solicită înscrierea la pensie cu data de 01.01.2016  şi au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sistem neintegrat, activitatea realizată în sistem neintegrat se valorifică numai pentru deschiderea dreptului la pensie în sistemul public potrivit art.192 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, calculul mediu anual se efectuează numai pentru stagiul de cotizare realizat în sistem public.

Ori reclamantul nu are realizate stagii de cotizare în sistem public şi mai mult beneficiază de drepturi din sistemul de pensii militar.

La 29.05.2020 cu cererea nr. 23061 a solicitat recalculare atașând acestei cereri două adeverințe referitoare la perioadele: 20.08.1973-01.01.1995, respectiv septembrie 1973 - decembrie 1986, activitate desfășurată la diverse unități militare ca sergent major şi plutonier. Urmare şi acestei cereri s-a emis decizia de respingere cu nr. .../22.07.2020, decizie contestată în prezenta cauză.

În dovedire a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

În drept, şi-a întemeiat întâmpinarea pe dispozițiile art. 205 - 208 Cod procedură civilă şi Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Analizând şi coroborând înscrisurile, susţinerile părţilor, precum şi dispoziţiile legale, instanţa a reţinut următoarele:

Reclamantul ... a formulat în contradictoriu cu CJP ..., contestaţie împotriva deciziei nr. .../22.07.2020, solicitând anularea deciziei contestate, precum şi obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii cu recalcularea şi luarea în calcul a întregii perioade de contributivitate.

Instanţa a reţinut aspectul, necontestat de nici una dintre părţi, conform căruia contestatorul a fost pensionat în anul 1994 în sistemul de pensii militar  (plutonier trecut în rezervă), deciziile de recalculare fiind făcute pe parcursul timpului de către Casa de Pensii Sectorială a MAPN.

Prin cererea nr. .../11.03.2020, contestatorul a solicitat înscrierea la pensie de limită de vârsta în temeiul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cerere ce a fost soluţionată prin decizia de respingere cu nr. .../25.05.2020, în care se precizează că toată activitatea prestată s-a desfășurat în sistem militar, practic sistem neintegrat sistemului public, iar această activitate a fost deja valorificată la pensie, în acest sistem.

Potrivit dispoziţiilor art. 26 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 223/2015 între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condițiile alin. (1). În situația prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabilește doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potențial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.

Prevederile art. 27 din aceeaşi lege stabilesc că perioadele de vechime în serviciu prevăzute la art. 3 lit. e) pct. 3-5, (a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituții militare de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru formarea cadrelor militare/polițiștilor/ funcționarilor publici cu statut special, cu excepția învățământului liceal; 4. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist; 5. a fost în captivitate) care sunt recunoscute ca perioade asimilate în sistemul public de pensii sau care constituie vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau în calcul, opțional, în unul dintre sisteme.

S-a mai reţinut că într-adevăr principiul contributivităţii, prevăzut de Legea nr. 263/2010, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite,  este unul din principiile fundamentale care stau la baza deschiderii drepturilor de pensie în sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, faţă de textele de lege anterior menţionate, prin coroborare, se va reţine în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii cât şi în sistem neintegrat, activitatea realizată în sistem neintegrat se valorifica numai pentru deschiderea dreptului la pensie în sistemul public, or, în condiţiile în care contestatorul are drepturile de pensie deschise în sistemul neintegrat încă din anul 1994, valorificarea vechimii în muncă ulterior dobândită, ar fi  trebuit a fi solicitată în sistemul în care s-au deschis drepturile iniţiale.

Mai mult, prin cererea nr. 23061 contestatorul a solicitat pârâtei recalcularea drepturilor de pensie în baza a două adeverințe referitoare la perioadele 20.08.1973 -01.01.1995, respectiv septembrie 1973 - decembrie 1986, activitate desfășurată la diverse unități militare ca sergent major şi plutonier. În atare condiţii, pârâta, pe bună dreptate a emis decizia nr .../22.07.2020.

Faţă de toate cele anterior reţinute şi analizate, instanţa a respins ca nefondată contestaţia împotriva deciziei nr .../22.07.2020.

Împotriva acestei sentinţe, a declarat apel contestatorul ..., solicitând acordarea pensiei potrivit Legii nr. 263/2010, întrucât nu i-au fost luate în calcul toate veniturile obţinute.

Cererea de apel nu a fost motivată în drept.

Intimata C.J.P. ... a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat.

Intimata a arătat că reclamantul a solicitat înscrierea la pensie pentru limită de vârstă în temeiul Legii nr.263/2010, cerere respinsă prin decizia nr. .../25.05.2020, în care s-a precizat că toată activitatea s-a desfăşurat în sistem militar, practic neintegrat sistemului public, iar această activitate este deja valorificată la pensie în acest sistem.

A menţionat că, potrivit Legii nr. 223/2015, în cazul persoanelor care solicită înscrierea la pensie începând cu data de 01.01.2016 şi au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sistem neintegrat, activitatea realizată în sistem neintegrat se valorifică numai pentru deschiderea dreptului la pensie în sistemul public potrivit art. 192 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, calculul mediu anual efectuându-se numai pentru stagiul de cotizare realizat în sistem public.

Or, reclamantul nu are realizate stagii de cotizare în sistem public şi beneficiază de drepturi din sistemul de pensii militar.

În drept, s-a întemeiat pe dispozițiile Legii nr. 263/2010.

Potrivit art.476 alin.1 și 2 Cod proc.civ., apelul exercitat în termen provoacă o nouă judecată asupra fondului, instanţa de apel statuând atât în fapt, cât şi în drept, iar în cazul în care apelul nu se motivează ori motivarea apelului sau întâmpinarea nu cuprinde motive, mijloace de apărare sau dovezi noi, instanţa de apel se va pronunţa, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanţă.

De asemenea, potrivit art.477 alin.1 Cod proc.civ., instanţa de apel va proceda la rejudecarea fondului în limitele stabilite, expres sau implicit, de către apelant, precum şi cu privire la soluţiile care sunt dependente de partea din hotărâre care a fost atacată, iar potrivit art.479 alin.1 Cod proc.civ., va verifica, în limitele cererii de apel, stabilirea situaţiei de fapt şi aplicarea legii de către prima instanţă.

Analizând legalitatea şi temeinicia sentinţei apelate prin prisma motivelor de apel invocate și a dispozițiilor art.476 Cod proc.civ., Curtea constată că apelul este nefondat, motiv pentru care urmează a fi respins.

Prin decizia nr. .../22.07.2020 emisă de CJP ..., s-a respins cererea formulată de către apelant pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă din sistemul public, pe motivul că toată perioada de activitate a fost valorificată la stabilirea pensiei din sistemul militar.

În prezenta cauză, s-a contestat decizia mai-sus menţionată pe motiv că nu au fost luate în calcul perioadele de stagiu de cotizare precizate în adeverinţele şi carnetul de muncă depus la dosar.

Curtea reține că, în fapt, contestatorul beneficiază și de pensie militară de stat, în baza Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, la dosar fiind depusă decizia de actualizare a acesteia, cu nr. .../3 din 14.02.2018.

Din cuprinsul acestei decizii, rezultă că s-a procedat la recalcularea pensiei militare anterioare prin aplicarea Legii nr.223/2015 şi a algoritmului de calcul prevăzut de acest act normativ, fiind avute în vedere toate perioadele cuprinse în adeverinţe sau în carnetul de muncă. Astfel, din anexa 1 la decizia de actualizare rezultă că a fost valorificată perioada 14.09.1967 – 05.02.1968 rezultată din adeverinţa nr. .../24.10.2000 emisă de SC ..., perioada 20.08.1973 – 20.11.1994, rezultată din adeverinţele nr. .../23.04.2019 şi nr. .../03.06.2019 emise de Ministerul Apărării Naţionale, ... şi .... De asemenea, a fost luată în calcul şi perioada stagiului militar, respectiv 15.07.1969 – 20.08.1973, astfel cum rezultă din livretul militar depus la dosar.

În ceea ce priveşte luna decembrie 1994, Curtea constată că, din adeverinţă, rezultă că sumele primite în această lună au fost cu titlu de premiu anual pentru anul 1994, astfel că nu reprezintă o perioadă suplimentară de stagiu propriu-zis, ci sume aferente unei perioade anterioare, mai ales că au fost primite după momentul trecerii în rezervă.

Prin urmare, faţă de înscrisurile depuse la dosar, Curtea reţine că toate perioadele de stagiu de cotizare au fost luate în calcul în momentul stabilirii pensiei militare. 

Potrivit art.109 alin.1 din Legea nr.223/2015, pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările ulterioare, precum şi pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Având în vedere că stagiul aferent perioadelor menţionate în adeverinţe a fost deja valorificat la stabilirea drepturilor de pensie în sistem militar, Curtea apreciază că, în mod legal, acest stagiu de cotizare a fost exclus de la stabilirea pensiei în sistem public potrivit Legii nr.263/2010.

Potrivit art. 192 din Legea nr.263/2010:

(1) Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş.

 (2) Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b) şi c), care constituie şi vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii se iau în calcul în unul dintre sisteme, în urma exprimării opţiunii de către asigurat.

Conform art.26 alin. 2 din Legea nr. 223/2015: Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).

Față de mențiunile acestor texte de lege, contestatorul nu poate valorifica același stagiu de cotizare în ambele sisteme de asigurare, întrucât legiuitorul nu a permis această posibilitate, făcând referire doar la recunoașterea reciprocă a stagiilor de cotizare în vederea deschiderii drepturilor la pensie (așadar se recunosc doar anii de stagiu, nefiind permis a se stabili însă 2 pensii în referire la aceleași perioade).

Având în vedere toate aceste considerente, Curtea va respinge apelul ca nefondat.