Litigiu de muncă

Decizie 737 din 01.10.2021


Consimţământul salariatului privind încetarea contractului individual de muncă este valabil chiar dacă cererea semnată a acestuia constă în completarea unui formular prestabilit de angajator.

Susţinerea salariatului, conform căreia după 3 zile de concediu medical nu a mai fost primit la muncă decât după semnarea unei cereri-tip pentru încetarea contractului de muncă, nu a fost dovedită în cauză.

Decizia civilă nr. 737/01 octombrie 2021 a Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa civilă nr. ... pronunţată de Tribunalul ..., s-a respins ca nefondată contestaţia formulată de contestatorul ..., în contradictoriu cu intimata ....

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a avut în vedere următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr...., în data de 23.12.2020, contestatorul ... în contradictoriu cu intimata ... a formulat contestaţie împotriva deciziei nr.63/12.10.2020.

În motivarea contestaţiei, a arătat contestatorul că nu este adevărat că a căzut de acord aşa cum prevede art. 55 lit. b din Codul muncii. A arătat că a avut adeverinţă medicală şi a stat 2-3 zile acasă, iar la revenire a constatat că i s-a desfăcut contractul individual de muncă prin acordul părţilor, fiind obligat să facă cerere de încetare a activităţii.

Prin întâmpinare, intimata ... a solicitat respingerea contestaţiei ca neîntemeiată şi menţinerea deciziei nr. .... A arătat că între contestator şi pârâtă a fost încheiat contractul individual de muncă înregistrat sub nr. ..., acesta având funcţia de lucrător pentru salubrizare căi publice. Pe parcursul derulării contractului individual de muncă, a avut nenumărate abateri, acestea fiind întârzieri frecvente şi faptul că pleca în timpul orelor de program fără a termina activitatea zilnică conform fişei postului şi graficului zilnic. Aşa cum reiese din foaia colectivă de prezenţă lunară, în luna octombrie 2020, în zilele de 5 şi 6 octombrie a lucrat doar 5 ore, plecând în timpul programului care este de 8 ore, fără a anunţa şeful de secţie, iar pentru zilele de 7, 8, 9 octombrie este absent motivat conform adeverinţei eliberate de C.M.I ... În data de 12.10.2020 a încetat contractul individual de muncă nr. ... al contestatorului, conform prevederilor art. 55 lit. b din Codul muncii prin acordul părţilor, luându-se în considerare cererea înregistrată sub nr. 2045/12.10.2020. Afirmaţiile contestatorului potrivit cărora a fost obligat să facă cerere de încetare a activităţii nu sunt reale. Încetarea unui contract individual de muncă ca urmare a acordului părţilor, în temeiul art. 55 lit. b din Codul muncii, presupune realizarea acordului  de voinţă prin consimţământul liber. Pe cale de consecinţă, având în vedere cele prezentate, s-a solicitat respingerea contestaţiei ca neîntemeiată şi menţinerea deciziei nr. ... de încetare a raporturilor de muncă întrucât aceasta a fost emisă în urma cererii formulate de contestator, fiind îndeplinite condiţiile art.55 lit. b Codul muncii. În drept, s-au invocat dispoziţiile art. 150, art. 205 alin 2 C.pr.civilă şi  art. 55 lit. b din Codul muncii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a constatat următoarele:

Contestatorul ... a fost angajat în cadrul ..., începând cu data de 31.03.2020, pe durată nedeterminată, în funcţia de lucrător salubrizare căi publice, conform contractului individual de muncă nr. ....

Prin decizia nr. ... emisă de ..., având în vedere cererea înregistrată sub nr.... formulată de contestator ... prin care solicită încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor, s-a decis că începând cu data de 12.10.2020 încetează contractul individual de muncă al contestatorului ..., conform prevederilor art.55 lit. b Codul muncii. 

În drept, potrivit art. 55 lit. b Codul  muncii ,,Contractul individual de muncă poate înceta astfel:  b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea”.

Pentru a se proceda la încetarea contractului de muncă în baza art. 55 lit. b) din Codul muncii trebuie să existe o cerere sau altă manifestare neîndoielnică din care să rezulte intenţia clară a salariatului de a părăsi instituţia la care lucrează. Încetarea prin acordul părţilor presupune ca părţile contractului să îşi exprime consimţământul cu privire la încetarea raporturilor de muncă, în mod sincer şi neechivoc, în formă scrisă sau verbală.

Tribunalul a  reţinut că la baza emiterii deciziei nr. ... a stat cererea formulată de contestator ..., înregistrată la ... sub nr...., cerere prin care solicită să se aprobe încetarea activităţii începând cu data de 12.10.2020.

Se constată astfel că iniţiativa de a înceta contractul individual de muncă a avut-o contestatorul, acordul de voinţă al contestatorului pentru încetarea raporturilor de muncă reieşind în mod clar din cererea adresată societăţii intimate.

Referitor la aspectele invocate de contestator că ar fi fost constrâns să semneze cererea de încetare a raporturilor de muncă, Tribunalul constată că în ceea ce priveşte presiunea exercitată, cele susţinute sunt vag exprimate şi nu pot constitui o cauză care să vicieze consimţământul unei persoane, astfel încât să justifice o nulitate a actului. Astfel, contestatorul s-a limitat doar la a afirma că a fost obligat să se semneze cererea pentru că oricum nu va mai fi primit la muncă, fără a furniza însă indicii sau alte argumente concrete care să susţină acuzele aduse.

Prin urmare, Tribunalul a considerat că acordul la încetarea contractului de muncă al salariatului a fost dat expres și neechivoc, nefiind dovedită existența unor presiuni de natură să îi vicieze consimțământul.

Se constată că angajatorul a ţinut seama de manifestarea de voinţă expresă a contestatorului, în sensul încetării raporturilor de muncă, a fost de acord cu cererea de încetare, fiind emisă astfel decizia de încetare a contractului de muncă la data solicitată de contestator.

 Faţă de cele reţinute, Tribunalul a apreciat ca legală şi temeinică decizia nr. ..., în cauză fiind întrunite cerinţele impuse de art.55 lit. b Codul muncii, respectiv acordul de voinţă al părţilor de încetare a contractului individual de muncă.

Pentru considerentele reţinute, Tribunalul a constatat că este nefondată contestaţia dedusă judecăţii de către contestator ..., astfel că a fost  respinsă.

Asistenţii judiciari, cu vot consultativ, au fost de acord cu soluţia instanţei.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel contestatorul ..., susţinând în esenţă că, după cele 3 zile de scutire medicală, s-a întors la serviciu, dar nu a mai fost primit. A adăugat că şeful de sector i-a condiţionat primirea salariului de formularea unei cereri de încetare a raporturilor de muncă, însă reclamantul nu a cunoscut care sunt consecinţele formulării unei astfel de cereri.

Cererea de apel nu a fost motivată în drept şi nu s-a cerut administrarea de probe noi. 

Intimata ... a depus întâmpinare, prin care a invocat excepţia nulităţii apelului, iar pe fond a solicitat respingerea apelului ca nefondat.

A menţionat că, în cauză, au fost întrunite cerinţele impuse de art. 55 lit. b din Codul muncii, respectiv s-a constatat acordul de voinţă al părţilor privind încetarea contractului de muncă. A precizat că susţinerile contestatorului, potrivit cărora a fost obligat să formuleze cererea de încetare a activităţii, nu sunt reale şi nici nu au fost dovedite.

Mai mult decât atât, nu sunt întemeiate nici susţinerile potrivit cărora domnul ...– şef de salubrizare stradă i-a comunicat că, fără cerere de încetare a activităţii, nu îşi va primi banii pentru munca prestată.

Astfel cum rezultă din foaia colectivă de prezenţă lunară, în luna octombrie 2020, în zilele de 05-06.10.2020, contestatorul a lucrat doar 5 ore, plecând din timpul programului, care este de 8 ore pe zi, fără a anunţa şeful de secţie.

În drept, au fost invocate prevederile art. 205 C.proc.civ. şi art. 55 lit. b din Codul muncii.

Nu s-au solicitat probe noi.

Pe parcursul judecății în apel, nu s-au administrat probe noi.

Conform art.476 alin.1 și 2 Cod proc.civ., apelul exercitat în termen provoacă o nouă judecată asupra fondului, instanţa de apel statuând atât în fapt, cât şi în drept; în cazul în care apelul nu se motivează ori motivarea apelului sau întâmpinarea nu cuprinde motive, mijloace de apărare sau dovezi noi, instanţa de apel se va pronunţa, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanţă.

Analizând legalitatea şi temeinicia sentinţei apelate prin prisma motivelor de apel invocate și a dispozițiilor art.476 alin.1-2 C.proc.civ., Curtea constată că apelul este nefondat, motiv pentru care urmează a fi respins.

Astfel cum în mod corect a reţinut instanţa de fond, din cererea înregistrată sub nr...., a rezultat că apelantul ... a avut iniţiativa de încetare a contractului individual de muncă încheiat cu intimata, începând cu data de 12.10.2020, prin acordul părţilor.

Cu toate că cererea semnată de apelant a fost completată pe un formular cu conţinut prestabilit de intimată, Curtea apreciază că înţelegerea acestuia era accesibilă oricărei persoane majore, încadrate în muncă, indiferent de pregătirea acesteia. 

 Curtea reţine că întrunirea acordului părţilor în ceea ce priveşte încetarea raporturilor de muncă a rezultat din emiterea deciziei nr. ..., în baza art. 55 lit. b din Codul muncii, fiind expres şi neechivoc.

Curtea constată că apelantul a invocat exercitarea de presiuni din partea intimatei la momentul formulării cererii de încetare a contractului individual de muncă, însă nu a făcut proba existenţei acestora, şi nici a intervenţiei vreunuia dintre viciile de consimţământ.

Mai mult decât atât, procedând la vizionarea înregistrării video depusă la dosarul de fond, Curtea apreciază că această probă a fost întocmită pro causa, după momentul formulării cererii de încetare a contractului individual de muncă şi, în orice caz, nu dovedeşte exercitarea vreunei presiuni de orice natură din partea angajaţilor intimatei care să-l determine pe apelant să solicite încetarea raporturilor de muncă.

Față de toate aceste considerente, Curtea va respinge apelul ca nefondat.