Condamnare. Netemeinicie amânare aplicare pedeapsă. Lovirea și alte violențe. Majorare despăgubiri morale

Decizie 679 din 21.08.2020


Din coroborarea probelor administrate în cauză, respectiv declarațiile persoanei vătămate, ale martorilor ..., ... și ..., certificatul medico-legal privind persoana vătămată, parțial declarațiile inculpatului, rezultă că în noaptea de 30/31.12.2017, după miezul nopții, în Clubul  ... din mun. ..., inculpatul ... a încercat fără succes să le abordeze pe persoana vătămată ... și martorele ... și ..., i-a adresat  cuvinte jignitoare persoanei vătămate, care, deranjată fiind, l-a  împins şi l-a zgâriat în zona feţei, ulterior cei doi s-au împins reciproc  fiind despărţiţi de martorul ... La scurt timp, persoana vătămată a intenţionat să plece acasă, îndreptându-se către un taxi parcat în faţa clubului. Imediat după persoana vătămată a plecat şi inculpatul ..., iar în momentul în care a ajuns-o din urmă, acesta a tras de rochia cu care persoana vătămată era îmbrăcată, a trântit-o la pământ și a lovit-o în mod repetat cu picioarele în zona feţei, activitatea infracţională a inculpatului fiind întreruptă de intervenţia martorilor ...  și ...  În perioada 31.12.2017-5.01.2018, persoana vătămată a fost internată în Secţia Oftalmologie cu diagnosticul: „plăgi palpebrale multiple, plagă conjunctivală, hematom palpebral”. În urma loviturilor primite de la inculpat, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul a acționat cu intenție directă, acesta dându-și seama că prin lovirea persoanei vătămate se poate produce vătămarea acesteia și chiar i-a produs leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale, rezultat pe care l-a urmărit și pe care l-a acceptat.

În cauză nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei întrucât nu este îndeplinită condiția prev. de art.83 alin.1 lit.d Cod penal,  Curtea apreciind necesară aplicarea pedepsei pentru îndreptarea inculpatului, având în vedere împrejurările comiterii faptei și persoana acestuia.

În acest sens, se observă că fapta comisă de inculpat este destul de gravă, producându-i persoanei vătămate în zona ochiului drept multiple plăgi palpebrale, plagă conjunctivală bulbară supralimbică, hematom palpebral gigant, plagă excoriată în stea, leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 8-9 zile de îngrijiri medicale, fiind necesară sutura plăgii conjunctivale limbice și a plăgii palpebrale, persoana vătămată fiind internată în spital 6 zile în perioada 31.12.2017 – 05.01.2018.

Cu privire la atitudinea inculpatului se constată că acesta a încercat să-și minimalizeze contribuția, în faza de urmărire penală arătând că de fapt a tras de păr persoana vătămată pentru a o ajuta să urce în taxi, întrucât era în stare de ebrietate, dar aceasta a alunecat și a căzut, iar el a lovit-o din greșeală cu vârful piciorului în zona feței, contrar probelor administrate în cauză din care rezultă că acesta a tras-o de rochie, motiv pentru care persoana vătămată a căzut, după care i-a aplicat mai multe lovituri cu picioarele în față, fiind întrerupt de intervenția martorilor.

Împrejurările legate de persoana inculpatului, respectiv: lipsa antecedentelor penale, prezentarea sa în faţa organelor judiciare, conduita bună anterior faptei, se impuneau a fi valorificate la momentul alegerii modalității de executare, în sensul dispunerii suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

Prin urmare se impunea condamnarea inculpatului pentru comiterea infracțiunii deduse judecății și nu amânarea aplicări pedepsei.

În ceea ce privește latura civilă, Curtea apreciază că suma de 5000 lei, acordată părții civile ... cu titlu de daune morale, este netemeinică, fiind  prea redusă față de criteriile reţinute în doctrină şi jurisprudenţă.

Astfel, la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie să se ţină cont de intensitatea suferinţelor fizice şi psihice, de eventualele sechele sau invalidități rezultate în urma faptei ilicite, de sexul, vârsta şi ocupaţia persoanei vătămate, de condiţiile generale economico-sociale din ţara noastră, ca acestea să fie într-un cuantum rezonabil, să nu reprezinte o sursa de îmbogățire fără justă cauză pentru partea civilă și nici amenzi excesive pentru inculpat, ci o reparaţie echitabilă a prejudiciului moral suferit de aceasta.

În acest sens, se observă că persona  vătămată a suferit în zona ochiului drept multiple plăgi palpebrale, plagă conjunctivală bulbară supralimbică, hematom palpebral gigant, plagă excoriată în stea, fiind necesară sutura plăgii conjunctivale limbice și a plăgii palpebrale, leziuni care au necesitat un număr de 8-9 de zilele de îngrijiri medicale pentru vindecare, a fost internată în spital 6 zile în perioada 31.12.2017 – 05.01.2018, nu a rămas cu sechelele morfo-funcţionale, nu şi-a pierdut capacitatea de muncă şi nici nu se încadrează într-un grad de invaliditate, astfel că restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială, pentru care art.1391 din noul C.civ. prevede acordarea de despăgubiri, nu este totală.

Persoana vătămată este o femeie tânără, în vârstă de 25 de ani (la data faptei), infracțiunea a fost comisă într-o zonă cu acces al publicului (în fața Clubului  ... din mun. ...), fiind observată de persoanele din apropiere, împrejurări care au adus atingere într-o anumită măsură și demnității persoanei, a suferit și un prejudiciu estetic temporar în zona feței, până la vindecarea plăgilor din zona ochiului drept.

Prejudiciu estetic din zona feței, chiar dacă a fost limitat în timp, a avut o influență negativă cu privire la  aspectul fizic al persoanei vătămate, care este foarte important pentru o femeie tânără ca aceasta.

De asemenea, la cuantificarea sumei acordate cu titlu de daune morale trebuie să se ţină seama şi de condiţiile generale economico-sociale din ţara noastră, care nu sunt aşa de ridicate ca în ţările dezvoltate din Europa de Vest, precum şi  ca acestea să fie într-un cuantum rezonabil, să nu reprezinte o sursa de îmbogățire fără justă cauză pentru partea civilă, ci o reparaţie echitabilă a prejudiciului moral suferit de aceasta.

În consecinţă, ţinând cont de cele arătate mai sus, Curtea apreciază că suma de 10.000 lei  este necesară și, în același timp, suficientă pentru a acoperi prejudiciile morale încercate de persoana vătămată/parte civilă ...

Decizia penală nr. 679/A/21.08.2020 a Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa penală nr. nr. 288/25.02.2020 pronunţată de Judecătoria Galaţi în dosarul nr. 8731/233/2019 s-au dispus următoarele:

În baza art. 396 alin. 1, alin. 4 Cod procedură penală, raportat la art. 83 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, s-a stabilit pedeapsa de 1 (un) an închisoare în sarcina inculpatului ... sub aspectul săvârşirii infracţiunii lovire sau alte violenţe, prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. 2 din Codul Penal.

În baza art. 83 alin. 1 și 3 Cod penal, s-a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, cu măsurile de supraveghere prev. de art. 85 alin. 1 Cod penal.

În temeiul art. 19, art. 25 şi 397 Cod de procedură penală, în referire la art. 1349, 1357-1358 din Cod Civil, s-a admis în parte acţiunea civilă şi a fost obligat inculpatul ... plata sumei de 5000 lei reprezentând daune morale, către partea civilă ...

În baza art. 19, art. 25 şi art. 397 Cod procedură penală, în referire la art. 1349, art. 1357-1358, art. 1391 Cod Civil, s-a admis acţiunea civilă exercitată de Spitalul Clinic Județean de Urgenţă ”...” ... și a fost obligat inculpatul ... la plata sumei de 2230,88 lei, reprezentând cheltuielile de spitalizare ale părții civile ...

 Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut următoarele:

Prin rechizitoriul nr. 1134/P/2018 emis la data de 07.05.2019 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul ..., pentru săvârşirea infracţiunii de ”lovire sau alte violenţe”, prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. 2 Cod penal.

Prin actul de sesizare, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, la data de 31.12.2017, i-a aplicat persoanei vătămate ... lovituri cu picioarele în zona feţei cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.

În cursul urmăririi penale s-au efectuat acte de urmărire penală specifice, concretizate în următoarele mijloace materiale de probă: proces-verbal de sesizare din oficiu, declaraţia persoanei vătămate, certificat medico-legal, declaraţii martori, proces-verbal de recunoaştere din planşe fotografice şi planşe fotografice.

În procedura de cameră preliminară, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea rechizitoriului, legalitatea administrării probelor, legalitatea actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii în cauză privind pe inculpatul ..., pentru săvârşirea infracţiunii de ”lovire sau alte violenţe”, faptă prevăzută şi pedepsită de dispoziţiile art. 193 alin. 2 Cod penal.

În faza de judecată, persoana vătămată a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 20.000 lei, reprezentând daune morale.

La primul termen cu procedura legal îndeplinită și cauza în stare de judecată, instanța a dat citire actului prin care s-a dispus trimiterea în judecată și i-a adus la cunoștință inculpatului ... în ce constă învinuirea ce i se aduce și încadrarea juridică a acesteia, precum și dispozițiile art. 374 alin. 4 Cod procedură penală, privind procedura abreviată a recunoașterii vinovăției.

La același termen de judecată, înainte de începerea cercetării judecătorești, inculpatul ... a declarat că înțelege să se prevaleze de dispoziţiile art. 374 alin. 4 Cod procedură penală, arătând că recunoaște în totalitate fapta reţinută în actul de sesizare şi solicitând ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaște şi le însuşește, și a înscrisurilor prezentate de părți. Instanţa a procedat la ascultarea inculpatului în acest sens, potrivit art. 375 Cod procedură penală şi, luând concluziile procurorului și ale părţilor, a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile pentru aplicarea procedurii în cazul recunoașterii vinovăției.

Analizând şi coroborând materialul probator existent la dosarul cauzei, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 30.12.2017, în jurul orei 24.00, persoana vătămată ... împreună cu martorele ... şi ... s-au deplasat la clubul ... din mun. ... 

Pe parcursul nopţii, inculpatul ... (aflat şi el în club) a încercat în mod repetat să le abordeze pe cele trei, însă acestea l-au ignorat.

La un moment dat, persoana vătămată ... şi martora ... au ieşit afară, în faţa clubului pentru a fuma. În urma lor, inculpatul a ieşit şi el din club şi a început să-i adreseze cuvinte jignitoare persoanei vătămate. Deranjată de comportamentul inculpatului, persoana vătămată l-a împins şi l-a zgâriat în zona feţei. În continuare, cei doi s-au împins reciproc fiind despărţiţi de martorul ..., agent de securitate la clubul mai sus-menţionat. 

La scurt timp după acest incident, persoana vătămată a intenţionat să plece acasă, scop în care s-a îndreptat către un taxi parcat în faţa clubului. Imediat după persoana vătămată a plecat şi inculpatul ... În momentul în care a ajuns-o din urmă, acesta a tras de rochia cu care persoana vătămată era îmbrăcată şi a trântit-o la pământ. În această stare fiind, persoana vătămată a fost lovită de către inculpat în mod repetat cu picioarele în zona feţei.

Activitatea infracţională a inculpatului a fost întreruptă de intervenţia martorilor ...  şi ... Aceasta din urmă a apelat Serviciul de Urgenţă 112 solicitând prezenţa la faţa locului a unui echipaj de poliţie şi a ambulanţei.

În dimineaţa de 31.12.2017, persoana vătămată ... a fost transportată la Spitalul Judeţean ... unde a fost internată cu diagnosticul: „TCC minor prin agresiune, traumatism ocular, plagă palpebrală; TCF prin agresiune, traumatism ochi drept, contuzie minoră genunchi stâng, picior drept”.

În perioada 31.12.2017-5.01.2018, persoana vătămată a fost internată în Secţia Oftalmologie cu diagnosticul: „plăgi palpebrale multiple, plagă conjunctivală, hematom palpebral”.

La data de 3.01.2018 s-a intervenit chirurgical practicându-se sutura plăgii conjunctivale limbice, sutura plăgii palpebrale.

 La data de 05.01.2018, persoana vătămată a fost examinată de specialiştii din cadrul Serviciului Clinic de Medicină Legală ..., ocazie cu care s-a constatat că prezintă leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu mijloace contondente, frecare-abraziune de suprafeţe neregulate sau sol; leziunile pot data din 31.12.2017; necesită 8-9 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare de la data producerii, dacă nu survin complicaţii.

Situaţia de fapt, astfel cum a fost reţinută mai sus, rezultă din analiza următoarelor mijloace de probă administrate în cauză: proces-verbal de sesizare din oficiu, declaraţia persoanei vătămate,  certificat medico-legal, declaraţii martori, proces-verbal de recunoaştere din planşe fotografice şi planşe fotografice.

Instanţa a reţinut astfel că, din ansamblul probator administrat în cursul urmăririi penale, coroborat cu recunoaşterea faptei în faţa instanţei, rezultă, fără putinţă de tăgadă că inculpatul ..., la data de 31.12.2017, i-a aplicat persoanei vătămate ... lovituri cu picioarele în zona feţei cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.

S-a reținut că, în drept, fapta inculpatului ..., constând în aceea că la data de 31.12.2017, i-a aplicat persoanei vătămate ... lovituri cu picioarele în zona feţei cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe în forma agravată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. 2 din Codul Penal.

La individualizarea pedepsei aplicate, instanţa, având în vedere şi dispoziţiile art. 74 Cod penal, a ţinut seama de împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, de starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială a inculpatului.

Raportat la aceste aspecte, instanţa a apreciat că aplicarea unei pedepse cu închisoarea va fi în măsură să conducă la reeducarea şi sancţionarea inculpatului. 

În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa a constatat că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 83 Cod penal și a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal, cu măsurile de supraveghere prev. de art. 85 alin. 1 Cod penal.

Pe latură civilă, s-a arătat că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „...” ... s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.230,88 lei reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale ocazionate de internarea persoanei vătămate ... în perioada 31.12.2017-5.01.2018, iar persoana vătămată a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 20.000 lei, daune morale.

Având în vedere situaţia de fapt arătată, instanţa a apreciat că sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale în ceea ce priveşte daunele morale suferite prin lezarea integrităţii fizice. Sub aspectul  daunelor morale, instanţa a apreciat că suferinţa provocată de către inculpat părţii civile, justifică obligarea inculpatului la plata de daune morale. Totuşi, instanţa a redus aceste pretenţii la o sumă de 5000 lei pe care o apreciază ca fiind rezonabilă în raport cu situaţia de fapt reţinută şi cu urmările faptei, apreciind totodată că, acest cuantum reprezintă o reparaţie echitabilă, fără a constitui o sursă de îmbogăţire fără justă cauză pentru partea civilă.

S-a apreciat ca fiind dovedită  acţiunea civilă exercitată de Spitalul Clinic Județean de Urgentă ”...” ... și a fost obligat inculpatul ... la plata sumei de 2230,88 lei, reprezentând cheltuielile de spitalizare ale părții civile ...

Împotriva acestei hotărâri au declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, partea civilă ... şi inculpatul ...

Parchetul a arătat că,  în raport de gradul de pericol social ridicat al faptei comise, nu se impunea amânarea aplicării pedepsei inculpatului, ci condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii, cu suspendarea sub supraveghere a executării.

Partea civilă a arătat, față de gravitatea faptei, că se impunea ca modalitate de executare suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. A mai precizat că daunele morale acordate sunt prea reduse și insuficiente pentru acoperirea prejudiciului, solicitând majorarea acestora până la suma de 20.000 lei. A  solicitat admiterea apelului parchetului.

Procurorul a solicitat admiterea apelului părții civile.

Inculpatul și-a retras apelul, urmând să se ia act de voința acestuia. A solicitat respingerea apelurilor parchetului și persoanei vătămate.

Apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi şi de partea civilă ...  sunt fondate.

Examinând  cauza prin prisma motivelor de apel cât şi din oficiu sub toate aspectele de fapt şi de  drept, conform art.  417 al .2 C.proc.pen., Curtea  constată că situaţia de fapt şi vinovăţia inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunii deduse judecăţii, au fost corect stabilite de prima instanţă, prin probele administrate în cauză, dând încadrarea juridică corespunzătoare faptei penale comise de acesta.

Astfel, din coroborarea probelor administrate în cauză, respectiv: declarațiile persoanei vătămate, ale martorilor ..., ... și ..., certificatul medico-legal privind persoana vătămată, parțial declarațiile inculpatului, rezultă că în noaptea de 30/31.12.2017, după miezul nopții, în Clubul  ... din mun. ..., inculpatul ... a încercat fără succes să le abordeze pe persoana vătămată ... și martorele ... și ..., i-a adresat cuvinte jignitoare persoanei vătămate, care, deranjată fiind, l-a  împins şi l-a zgâriat în zona feţei, ulterior cei doi s-au împins reciproc fiind despărţiţi de martorul ... La scurt timp, persoana vătămată a intenţionat să plece acasă, îndreptându-se către un taxi parcat în faţa clubului. Imediat după, persoana vătămată a plecat şi inculpatul ..., iar în momentul în care a ajuns-o din urmă, acesta a tras de rochia cu care persoana vătămată era îmbrăcată, a trântit-o la pământ și a lovit-o în mod repetat cu picioarele în zona feţei, activitatea infracţională a inculpatului fiind întreruptă de intervenţia martorilor ... și ...  În perioada 31.12.2017-5.01.2018, persoana vătămată a fost internată în Secţia Oftalmologie cu diagnosticul: „plăgi palpebrale multiple, plagă conjunctivală, hematom palpebral”. În urma loviturilor primite de la inculpat, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul a acționat cu intenție directă, acesta dându-și seama că prin lovirea persoanei vătămate se poate produce vătămarea acesteia și chiar i-a produs leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale, rezultat pe care l-a urmărit și pe care l-a acceptat.

În consecință, sunt îndeplinite toate elementele constitutive, atât cele care țin de latura obiectivă (elementul material, urmarea imediată și legătura de cauzalitate dintre acestea) cât și cele care țin de latura subiectivă (vinovăția sub forma intenției directe), ale infracțiunii de lovire sau alte violente, prev. de art. 193 al. 2 C.pen., infracțiune nejustificată și imputabilă inculpatului ... 

În cauză nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei întrucât nu este îndeplinită condiția prev. de art.83 alin.1 lit.d Cod penal,  Curtea apreciind necesară aplicarea pedepsei pentru îndreptarea inculpatului, având în vedere împrejurările comiterii faptei și persoana acestuia.

În acest sens, se observă că fapta comisă de inculpat este destul de gravă, producându-i persoanei vătămate în zona ochiului drept multiple plăgi palpebrale, plagă conjunctivală bulbară supralimbică, hematom palpebral gigant, plagă excoriată în stea, leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 8-9 zile de îngrijiri medicale, fiind necesară sutura plăgii conjunctivale limbice și a plăgii palpebrale, persoana vătămată fiind internată în spital 6 zile în perioada 31.12.2017 – 05.01.2018.

Cu privire la atitudinea inculpatului se constată că acesta a încercat să-și minimalizeze contribuția, în faza de urmărire penală arătând că de fapt a tras de păr persoana vătămată pentru a o ajuta să urce în taxi, întrucât era în stare de ebrietate, dar aceasta a alunecat și a căzut, iar el a lovit-o din greșeală cu vârful piciorului în zona feței, contrar probelor administrate în cauză din care rezultă că acesta a tras-o de rochie, motiv pentru care persoana vătămată a căzut, după care i-a aplicat mai multe lovituri cu picioarele în față, fiind întrerupt de intervenția martorilor.

Împrejurările legate de persoana inculpatului, respectiv: lipsa antecedentelor penale, prezentarea sa în faţa organelor judiciare, conduita bună anterior faptei, se impuneau a fi valorificate la momentul alegerii modalității de executare, în sensul dispunerii suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

Prin urmare, se impunea condamnarea inculpatului pentru comiterea infracțiunii deduse judecății și nu amânarea aplicării pedepsei.

Cu privire la cuantumul pedepsei aplicate inculpatului, de 1 an închisoare, Curtea apreciază că prima instanță a făcut o justă individualizare, raportat la criteriile prev. de art.74 Cod penal.

În ceea ce privește latura civilă, Curtea apreciază că suma de 5000 lei, acordată părții civile ... cu titlu de daune morale, este netemeinică, fiind prea redusă față de criteriile reţinute în doctrină şi jurisprudenţă.

Astfel, la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie să se ţină cont de intensitatea suferinţelor fizice şi psihice, de eventualele sechele sau invalidități rezultate în urma faptei ilicite, de sexul, vârsta şi ocupaţia persoanei vătămate, de condiţiile generale economico-sociale din ţara noastră, ca acestea să fie într-un cuantum rezonabil, să nu reprezinte o sursa de îmbogățire fără justă cauză pentru partea civilă și nici amenzi excesive pentru inculpat, ci o reparaţie echitabilă a prejudiciului moral suferit de aceasta.

În acest sens, se observă că persona  vătămată a suferit în zona ochiului drept multiple plăgi palpebrale, plagă conjunctivală bulbară supralimbică, hematom palpebral gigant, plagă excoriată în stea, fiind necesară sutura plăgii conjunctivale limbice și a plăgii palpebrale, leziuni care au necesitat un număr de 8-9 de zilele de îngrijiri medicale pentru vindecare, a fost internată în spital 6 zile în perioada 31.12.2017 – 05.01.2018, nu a rămas cu sechelele morfo-funcţionale, nu şi-a pierdut capacitatea de muncă şi nici nu se încadrează într-un grad de invaliditate, astfel că restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială, pentru care art.1391 din noul C.civ. prevede acordarea de despăgubiri, nu este totală.

Persoana vătămată este o femeie tânără, în vârstă de 25de ani (la data faptei), infracțiunea a fost comisă într-o zonă cu acces al publicului (în fața Clubului ... din mun. ...), fiind observată de persoanele din apropiere, împrejurări care au adus atingere într-o anumită măsură și demnității persoanei, a suferit și un prejudiciu estetic temporar în zona feței, până la vindecarea plăgilor din zona ochiului drept.

Prejudiciu estetic din zona feței, chiar dacă a fost limitat în timp, a avut o influență negativă cu privire la  aspectul fizic al persoanei vătămate, care este foarte important pentru o femeie tânără ca aceasta.

De asemenea, la cuantificarea sumei acordate cu titlu de daune morale trebuie să se ţină seama şi de condiţiile generale economico-sociale din ţara noastră, care nu sunt aşa de ridicate ca în ţările dezvoltate din Europa de Vest, precum şi  ca acestea să fie într-un cuantum rezonabil, să nu reprezinte o sursa de îmbogățire fără justă cauză pentru partea civilă, ci o reparaţie echitabilă a prejudiciului moral suferit de aceasta.

În consecinţă, ţinând cont de cele arătate mai sus, Curtea apreciază că suma de 10.000 lei  este necesară și, în același timp, suficientă pentru a acoperi prejudiciile morale încercate de persoana vătămată/parte civilă ...

În consecinţă,  în baza disp. art.  421  pct. 2 lit. a C.proc.pen., s-au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați și partea civilă ... şi s-a desfiinţat, în parte, sentinţa penală apelată.

În rejudecare, s-au înlăturat dispoziţiile privind stabilirea și amânarea aplicării pedepsei și se va dispune condamnarea inculpatului ... la o pedeapsă cu închisoarea, pentru comiterea infracţiunii deduse judecății, în raport de împrejurările comiterii faptei, gravitatea acesteia şi persoana sa, Curtea apreciind că astfel se va atinge scopul pedepsei.

Ţinând cont că inculpatul s-a prezentat în fața organelor judiciare,  a recunoscut şi regretat fapta comisă, nu are antecedente penale, a avut o comportare bună în societate înainte de comiterea faptei, este căsătorit, are un copil minor, are un loc de muncă, a fost de acord cu prestarea unei munci în folosul comunităţii, Curtea a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, inculpatul nu va mai comite alte infracţiuni, urmând a se dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.

S-a majorat cuantumul despăgubirilor morale la care a fost obligat inculpatul către partea civilă, astfel cum s-a arătat mai sus. 

Au fost menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.

Conform art. 415 alin.1 Cod procedură penală, s-a luat act retragerea apelului de declarat de inculpatul ... împotriva aceleiași sentinţe penale.