Ordonanta de plata

Sentinţă civilă 2090 din 05.10.2020


Acestaeste document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2020:001.002090

Dosar nr. 3277/189/2020

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

SENTINTACIVILANr. 2090/2020

Sedinta publica de la 05 Octombrie 2020

JUDECATORIA

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 15.06.2020 sub nr. de dosar X,creditoareaSC X SRL a formulatcerere deemitere a unei ordonante de plata fata de debitoarea SC X SRL, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea debitoarei la plata sumei de 31.978,54 lei, reprezentand contravaloarea facturilor neachitate la termenul scadent, asa cum rezulta din evidentele sale contabile, respectiv din Fisa analitica si obligarea debitoarei la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea in fapt a cererii, creditoarea arata ca, parata- debitoare nu a respectat obligatiile referitoare la plata facturilor la termenul scadent si astfel intre 2018 si 2019 a acumulat un debit in valoare de 31.978,54 LEI.

Sustine ca a incercat rezolvarea amiabila a acestui litigiu prin negocieri directe la telefon dar debitoarea in afara de promisiuni nu a raspuns concret in nici in fel cu vreo plata. Din acest motiv, in temeiul art. 1079 Cod civil si art 92 Cod de procedura civila, la data 21.02.2020 si 30.03.2020 a procedat la notificarea scrisa a debitorului prin Somatii de plata trimise la adresa acestuia. Nici la aceste doua somatii nu a primit niciun raspuns, debitorul ignorand astfel cele doua somatii de plata motiv pentru care, nemaiexistand nici o alta modalitate de a-l determina pe debitor sa achite debitul, intelege sa se adreseze instantei de judecata cu aceasta cerere de ordonanta de plata.

Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 1013 – art. 1024 Codproc. civ.

In sustinere a atasat ladosar inscrisuri( f. 4-7, f. 16, f. 22-27).

Debitoarea SC X SRL nu a formulat intampinare, nus-aprezentatininstanta, desiafostcitatacumentiunea de a depuneintampinare cu cel putin 3 zile inaintea termenului de judecata, facandu-se mentiune ca, in cazul nedepunerii intampinarii, instantapoate considera aceasta ca o recunoastere a pretentiilor creditorului, conformart.1019alin. 3 Codproc. civ.

In prezenta cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar.

Analizand inscrisurile de la dosar, instanta retine urmatoarele:

Intre partile din prezentul dosar au fost desfasurate raporturi comerciale, prin care creditoarea SC X SRL in calitate de vanzatoare a vandut catre debitoareaSC X SRL, in calitate de cumparator produse alimentare, pentru care urma sa plateasca sumele cuprinse in facturile emise.

Potrivit fisei analitice partener - XSRLpentru perioada ianuarie 2016 - mai 2020 debitoarea figureaza in evidentele contabile ale creditoarei cu suma de 31.978,54 lei.

La data de 27.02.2020 creditoarea a comunicat debitoarei cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire (f.21-22 dosar) o somatie de plata prin care i s-a solicitat ca in termen de 15 zile de la comunicaresa achite suma de 31.978,54 lei reprezentand contravaloarea facturilor fiscale emise si neachitate cumentiuneaca, incazul in care nuvaachitadebitul, creditoareaseva adresainstanteidejudecata, cazincarevasolicita dobanda legalapenalizatoare .

Somatia fost primita sub semnatura la data de 16.03.2020.

Potrivit art. 1014 alin. 1 Cod proc. civ. procedura ordonantei de plata se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.

Art. 1019 alin. 3 C.proc. civ, stabileste ca in citatie se va preciza ca debitorul este obligat sa depuna intampinare cu cel putin 3 zile inaintea termenului de judecata, facandu-se mentiune ca, in cazul nedepunerii intampinarii, instanta, fata de imprejurarile cauzei, poate considera aceasta ca o recunoastere a pretentiilor creditorului.

Creanta este certa in sensul dispozitiilor art. 662 alin. 2din Codul de procedura civila, cand existentaei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu.

Potrivit art. 662 alin. 3 C.proc. civ. creanta este lichida atunci cand obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elemente care permit stabilirea lui.

Creanta este exigibila daca obligatia debitorului este ajunsa la scadenta sau acesta este decazut din beneficiul termenului de plata.

Din textele legale de mai sus reiese ca cererea prin care se declanseaza procedura ordonantei de plata trebuie sa indeplineasca, pe langa conditiile generale si trei conditii speciale de admisibilitate.

In primul rand, creditorul trebuie sa aiba o creanta a carei obligatie corelativa consta in indatorirea debitorului de a plati o suma de bani.

In al doilea rand, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila.

A treia conditie de admisibilitate se refera la mijlocul de proba prin care s-ar putea face dovada creantei pretinse de creditor, in sensul ca pot fi folosite inscrisurile.

Raportandu-se la reglementarile incidente, studiind dosarul prin prisma conditiilor de admisibilitate in ceea ce priveste debitul principal, instanta constata ca acestea sunt indeplinite.

Astfel, creanta invocata de creditoare este certa,intrucat rezultadin inscrisurile care o constata, respectiv facturile fiscale atasate la filele 23 , 25 dosar si fisa analitica partener( f.7).

Creanta este lichida, intrucat cuantumul este determinat prin inscrisurile mai sus mentionate.

Creanta este exigibila suma facturata fiind datorata din momentul emiterii facturii, intrucat pe aceasta nu este consemnat un termen de scadenta.

Aceasta creanta are corelativa o obligatie de plata a unei sume de bani sieste probata prin inscrisurile de la dosar, opozabile debitoarei.

In temeiul art. 1270 Cod civil conventiilelegal facute au putere de lege intre partile contractante, iar potrivit art.1516 Codul civil, creditorul are dreptul de a dobandi indeplinirea exacta a obligatiei, si in caz contrar are dreptul la dezdaunare.

Pentru toate motivele de fapt si de drept mai sus invocate,instanta urmeaza sa emita ordonanta de plataprin care va ordona debitoarei ca, in termen de 30 de zile de la data comunicarii prezentei ordonante, sa plateasca, creditoarei sumade31.978,54lei, reprezentandcontravaloarefacturi neachitate la termenul scadent.

In scopul executarii obligatiei de plata, in temeiul art. 1021 alin. 3 C.proc. civ., instanta va fixa un termen de plata de 30 de zile de la datacomunicarii ordonantei.

Creditoarea a efectuat cheltuieli de judecata in cuantum de 200 lei reprezentand taxa judiciara de timbru .

Fata de solutia la care a ajuns instanta in urma deliberarii, avand in vedere dispozitiile art. 453 C.pr.civ. care prevad ca partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata, instanta urmeaza sa admita cererea creditoarei privind acordarea cheltuielilor de judecata. In acest sens, debitoarea va fi obligata la plata sumei de 200 lei cheltuieli de judecata .

2