Minori si Familie

Sentinţă civilă 1869 din 22.06.2022


Acestaeste document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2022:001.001869

Dosar nr. 177/189/2022

R O M A N I A

JUDECATORIA X

JUDB

SENTINTA CIVILANr. 1869/2022

Sedinta publica de la 22 Iulie 2022

INSTANTA

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata la data de 13.01.2022pe rolul acestei instante sub numarul 177/189/2022, petenta X X, CNP: X, domiciliata in municipiul X, strada X nr.X, X, judetul Vaslui privind pe minorii X X, CNP: X domiciliata in municipiul X, strada X nr. X, judetul Xsi X X, CNP: X, domiciliat in municipiul X, strada X nr. X, judetul X a solicitat instituirea curatelei speciale in scopul:

- Deschiderii procedurii succesorale, privind pe autorul X X decedat la data de X.

In motivare, se argumenteaza ca autorul a fost sotul petentei; descendentii sunt minori; se doreste dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune, cu privire la imobilul situat in municipiul X, strada X, judetul Vaslui.

In drept: art. 178, art. 183 Cod civil.

Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru, in conformitate cu dispozitiile art.29 alin.1 lit.e din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

In cauza au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: inscrisuri, atasate in copie certificata de petent pentru conformitate cu originalul.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

Autorul, X X a decedat la data de decedat la data de X, asa cum se atesta prin extrasul din registrul de deces numarul 171308 din 14.02.2022, eliberat la Primaria municipiului X (f.17).

Minorii, X X nascuta la data de X si X X, nascut la data de X sunt fiii lui X X, asa cum se atesta prin certificatele de nastere seria NW nr.X emis la data de 09.10.2013 laSPCLEP X si seria NW nr.X emis la data de 30.09.2013 laSPCLEP X (f.4, f.5).

Deliberand cu prioritate asupra exceptiei necompetentei generale a instantei judecatoresti, exceptie de procedura, absoluta, cu efect peremptoriu, invocata din oficiu, se va pronunta o solutie de admitere, pentru considerentele care succed:

Conform art.94 pct.1 lit.a) Cod procedura civila, instanta de tutela solutioneaza cererile prevazute de Codul civilca fiind de competenta sa, cu exceptia cazurilor in care prin lege se prevede in mod expres altfel.

Conform art. 150 alin.3 Cod civil, pentru motive temeinice, in cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricarei persoane interesate, sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat, sau dupa caz inlocuit de catre instanta de tutela.

Conform art. 1136 alin.1 Cod civil, cat timp mostenirea nu a fost acceptata sau daca succesibilul nu este cunoscut, notarul public poate sa numeasca un curator special al apararea dreaturilor mostenitorului eventual, avand drepturile si indatoririle de administrare prevazute de art. 1117 alin.3- alin.5.

Dispozitiile art. 229 alin.1 din Legea numarul 71/2011 prevad ca organizarea,functionarea si atributiile instantei de tutela si de familie se stabilesc prin legea de organizare judiciara, iar la alin.3 ind.2 si la alin.3 ind.3 s-a stabilit si exercitarea unora dintre atributiile instantei de tutela pana la intrarea in vigoare a reglementarii prevazute la alin.1 in sensul ca: numirea curatorului special care il asista sau il reprezinta pe minor la incheierea actelor de dispozitie sau la dezbaterea procedurii succesorale se face de indata, de autoritatea tutelara, la cererea notarului public, in acest din urma caz nefiind necesara validarea sau confirmarea de catre instanta. Aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si in cazul numirii curatorului special prevazut la art. 167 Cod civil.

Conform art. 132 alin.2 Cod procedura civila, daca instanta se declara necompetenta si respinge cererea ca inadmisibila intrucat este de competenta unui organ fara activitate jurisdictionala, inclusiv, hotararea este supusa numai recursului.

Inadmisibilitatea este definita ca fiind acea sanctiune procesuala care intervine in situatia in care partea formuleaza o actiune sau o cale de atac la care nu are acces, care nu este prevazuta de lege sau la care nu poate recurge decat dupa indeplinirea uneiproceduri prealabile.

In concluzie:

Instanta stabileste ca potrivit art. 150 alin.3 Cod civil, competenta desemnarii curatorului in cazul procedurilor succesorale revine notarului public, desemnare care are insa caracter provizoriu, fiind ulterior supusa validarii de catre instanta.

2

Domenii speta