Agresiune sexuală

Sentinţă penală 146 din 18.05.2022


Document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2022:004.000146

Dosar nr. 838/189/2022

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

SENTINTA PENALA Nr. 146/2022

Sedinta publica de la 18 Mai 2022

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata:

Prin rechizitoriul intocmit in dosarul nr.X din data de 09.02.2022 al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad a fost trimis in judecata, sub masura preventiva a arestului preventiv, inculpatul X X, pentru savarsirea infractiunilor de talharie calificata fapte prev. de art 233, art. 234 alin. 1 lit. d) cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen. si agresiune sexuala fapta prev. de art. 219 alin. 1,alin. 2 lit. c) C. pen. cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

In actul de sesizare s-a retinut, in fapt, ca :

La data de 11.01.2022, in jurul orei 19.00, in timp ce se deplasa prin dreptul Bisericii Domneasca din Barlad, inculpatul X X a observat-o pe persoana vatamata minora X X, in varsta de 15 ani.

Inculpatul a plecat in urmarirea acesteia, deplasandu-se in spatele persoanei vatamate pana in fata Hotelului Moldova, unde aceasta a traversat strada catre magazinul Penny Market. Inculpatul s-a oprit un moment si nu a traversat dupa ea, ci a mers pe trotuarul paralel cu cel pe care se afla persoana vatamata, prin fata spatiului comercial Superbet.

Dupa ce a trecut de zona spatiului comercial Superbet inculpatul a traversat strada, ajungand-o pe persoana vatamata din urma, in zona dintre magazinele Penny Market si Lidl, in apropierea primei bariere de acces auto in zona Romstal, asteptand-o in parcarea din zona. Persoana vatamata l-a observat, dar si-a continuat deplasarea, moment in care a simtit o lovitura puternica in zona posterioara. In aceste conditii aceasta s-a intors, iar inculpatul a intrebat-o „la ce te uiti?”. Reactia acestuia, precum si lovitura puternica aplicata anterior au determinat-o pe persoana vatamata sa nu riposteze si sa-si continue drumul, creandu-i acesteia o stare de temere.

Inculpatul s-a pozitionat in partea dreapta a ei, a mers alaturi de ea cativa metri si la un moment dat a intrebat-o de unde este, unde locuieste si daca stie unde este „sectia de urgente”.

Dupa ce persoana vatamata i-a spus ca nu este din localitate si nu poate sa-i furnizeze mai multe detalii, inculpatul s-a pozitionat in fata ei, prinzand-o cu ambele maini de fata. Persoana vatamata a incercat sa-i impinga mainile inculpatului, dar forta acestuia a fost mai mare. Astfel acestaa reusit sa o traga inspre el prinzandu-i mainile si imobilizand-o cu mainile pe langa corp.

Persoana vatamata nu s-a putut elibera, ocazie cu care inculpatul si-a apropiat gura de fata acesteia pentru a o saruta. Desi persoana vatamata a incercat sa se fereasca, inculpatul a reusit sa o sarute pe gura.

Dupa ce a sarutat-o, inculpatul si-a coborat mainile pe soldurile persoanei vatamate si a tras-o cu putere inspre el. A atins-o cu mana stanga in zona fesei drepte, moment in care a observat ca persoana vatamata are asupra ei, mai exact in mana dreapta, o suma de bani sub forma unei bancnote de 100 de lei, din care intentiona sa faca cumparaturi. Pentru a-l impiedica sa-i ia banii, persoana vatamata l-a prins de mana insa barbatul, pe un ton ferm, i-a solicitat sa-si ia mana.

Motivata de starea de temere si de reactia inculpatului, persoana vatamata si-a retras mana, ocazie cu care acesta din urma i-a luat banii,apoi a plecat printre blocuri, catre Floraria Trandafirul din zona Pietei Sf Ilie.

Cu privire la aspectul persoanei vatamate, conform declaratiilor inculpatului, in seara zilei de 11.01.2022 persoana vatamata era imbracata intr-oo geaca de culoare argintiesi avea ochelari. Acest fapt se coroboreza cu declaratia persoanei vatamate care a relatat ca in seara de 11.01.2022 era imbracata intr-o pereche de pantaloni negri si o geaca argintie, iar in picioare avea o pereche de bocanci negri.

Conform declaratiilor inculpatului, in seara de 11.01.2022 acesta era imbracat intr-o geaca neagra ce ii acoperea zona posterioara, cu blana in zona gulerului si cu o inscriptie metalica aplicata in zona bratului stang. Pe cap purta un fes peste care avea trasa o gluga de culoare gri. Mainile le tinea in buzunarele de la piept ale gecii. In partea de jos era imbracat cu o pereche de pantaloni negricu inscriptii galbene pe partile laterale. In picioare avea o pereche de tenesi negri cu talpa de culoare alba. Aceste aspecte se coroboreza cu declaratia persoanei vatamate care a relatat ca inculpatul purta o geaca neagra, pantaloni de culoare inchisa si incaltaminte de culoare inchisa. De asemenea, mai sustine persoana vatamata ca inculpatul avea o inaltime de aproximativ 1,63-1,64 m, tenul inchis, barba medie, un aspect general neingrijit, mirosind a tutun si avand ochii ,,bulbucati”.

In data de 14.01.2022 inculpatul X X a fost depistat de catre organele de politie, iar in urma examinarii fizice s-astabilit ca inculpatul X X are inaltimea de 1,64 m, constitutie atletica, slab, cu ochi caprui, proeminenti. Acesta era imbracat cu o geaca neagra cu un guler prevazut cu blana, iar pe sub geaca mai avea un hanorac cu o gluga gri. Pe cap avea un fes de culoare inchisa, cu gri, negru si albastru.In partea de jos purta o pereche de pantaloni gri deschis, iar in picioare avea o pereche de tenisi negri cu talpa de culoare alba.

Traseul parcurs de inculpat in zona din centrul mun. Barlad, din momentul in care a vazut-o pe persoana vatamata si a urmarit-o a fost refacut cu ajutor imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate in proximitatea locului faptei, respectiv in zonele Penny Market, Hotel Moldova si str. Stefan cel Mare.

Astfel, se constata ca inculpatul X X, ce era imbracat cu o geaca neagra cu guler cu blana si cu inscriptie metalica aplicata in zona bratului stang, avand pe cap o gluga de culoare deschisa, iar in partea de jos, pantaloni negri, avand niste inscriptii pe zonele laterale si incaltaminte neagra cu talpa alba in picioare si care avea mainile in buzunarele de la piept ale gecii a urmarit-o pe pe persoana vatamata, o fata ce purta ochelari la ochi si era imbracata cu pantaloni negri si o geaca argintie din zona Bisericii Domneasca, pe aleea pietonala. In fata Hotelului Moldova persoana vatamata traverseaza spre magazinulPenny Market. Inculpatul se opreste un moment in fata spatiului comercial Superbet, ocazie cu care este surpins de camerele de supraveghere, fiind, inca o data evidentiate semnalmentele lui, care corespund celor indicate de persoana vatamata cu ocazia audierii, celor constatate de organele de cercetare penala cu ocazia examinarii fizice, precum si declaratiilor inculpatului cu privire la vestimentatia pe care o purta in seara de 11.01.2022. Inculpatul nu a traversat dupa persoana vatamata, ci a mers pe trotuarul paralel cu cel pe care se afla aceasta, prin fata spatiului Superbet, catre sediul Bancii BRD din str. Stefan cel Mare.

Cand persoana vatamata a ajuns in fata usii de acces in magazinul Penny Market, inculpatul a traversat si el, s-a plasat intre masinile din parcare si a asteptat sa treaca persoana vatamata, dupa care a pornit din nou dupa ea. A mai inaintat cativa metri apoi, in dreptul barierei de acces auto din zona Romstal, inculpatul X X a prins-o pe persoana vatamata cu ambele maini de fata, a tras-o inspre el, prinzandu-i mainile si imobilizand-o.

Persoana vatamata nu s-a putut elibera, ocazie cu care X X si-a apropiat gura de fata acesteiasi a sarutat-o. Dupa ce a sarutat-o, si-a coborat mainile pe soldurile ei si a tras-o cu putere inspre el. A atins-o cu mana stanga in zona fesei drepte. Apoi a observat ca persoana vatamata are o suma de bani. A intentionat sa i-o ia iar pentru a-l impiedica, persoana vatamata l-a prins de mana, insa X X, pe un ton ferm, i-a solicitat sa-si ia mana.

Motivata de starea de temere si de reactia barbatului, persoana vatamata si-a retras mana, ocazie cu care acesta din urma i-a luat banii, apoi a plecat.

Ca urmare a semnalmentelor indicate de persoana vatamata s-a procedat la prezentarea pentru recunoastere din grup de persoane, ocazie cu care persoana vatamata l-a indicat pe inculpatul X X ca fiind autorul faptelor din data de 11.01.2022. Aceasta activitate a fost inregistrata audio-video.

Cu ocazia audierii in calitate de suspect, X X a sustinut ca in data de 11.01.2021, fiind sub influenta substantelor etnobotanice, a plecat din zona Gradinii Publice din Barlad catre zona centru, fiind imbracatintr-o geaca neagra, cu un fes negru si gluga pe cap, avand mainile in buzunarele de la piept ale gecii. Mergand spre Hotelul Moldova, pe strada, i-a atras atentia o fata tanara,imbracata cu o geaca argintie si cu ochelari. A urmarit-o, iar pe trotuarul dintre Penny si Lidl a ajuns-o din spate, a luat-o in brate si i-a sustras suma de 100 de lei dupa care a plecat. Suma de bani a cheltuit-o in ziua urmatoare, cumparandu-si tigari si droguri.

Fiind audiat in calitate de inculpat, X X si-a mentinut declaratia data anterior, fiind de acord sa despagubeasca persoana vatamata.

Situatia de fapt retinutas-a stabilitpe baza urmatoarelormijloace de proba: declaratia persoanei vatamate X X (filele 21-24 d.u.p.), proces-verbal de cercetare la fata locului insotit de plansa foto (filele 26-32 d.u.p.),procesul-verbal de prezentare spre recunoastere din grup insotit de plansa foto si inregistrarea audio-video (filele 52-57 d.u.p.), proces-verbal de vizionare a imaginilor surprinse de camerele video insotit de plansa foto (filele 66-84 d.u.p.), proces-verbal de depistare si examinare a numitului X X(filele 46-50 d.u.p.), declaratia martorei X X (filele 85-86 d.u.p.), declaratia suspectului X X (filele 108-109 d.u.p.), declaratia inculpatului X X (filele 115-116 d.u.p), cazier judiciar X X (filele 118-119 d.u.p.).

Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Barlad la data de 09.02.2022 sub numar de dosar838/189/2022.

Prin incheierea de Camera preliminara din data de 15.03.2022,in baza in temeiul art. 342 Cod procedura penala cu referire la art. 35, art. 41 Cod procedura penala, s-a constatatcompetenta materiala si teritoriala a Judecatoriei Barlad, in baza art. 346 alin. (1) C. proc. pen., s-a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. X al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad, privind pe inculpatul X X, trimis in judecata in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunilor de talharie calificata, fapta prev. de art.233, art. 234 alin. 1 lit. d) cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen. si agresiune sexuala, fapta prev. de art. 219 alin. 1,alin. 2 lit. c) C. pen. cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si s-a dispune inceperea judecatii cauzei privind pe inculpatul X X.

In cursul judecatii, la termenul din 21.04.2022, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, instanta a luat act de pozitia procesuala a inculpatului si a dispus ca judecata sa se faca conform procedurii de drept comun, avand in vedere ca inculpatul nu arecunoscut fapta de agresiune sexuala pentru care a fost trimis in judecata.

Au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: declaratie de inculpat X X( f. 27 di), declaratie parte civila X X – f.35 di, declaratie martor X X X- f. 36 di.

A fost atasata fisa actualizata de cazier judiciar pentru inculpat (extras cazier judiciar inculpatul X X- f. 18 di).

In cursul urmaririi penale,partea civila X X a precizat ca solicita recuperarea prejudiciului, insa nu a mentionat suma. De asemenea, in cursul judecatii,partea civila X X a mentionat prin declaratia data -f.35 di ca se constituie parte civila cu suma de 300 lei suma ce reprezinta cheltuieli.

Analizand probele administrate in faza de urmarire penala, in raport de dispozitiile art. 374 alin. 9 C.proc.pen., instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

Asadar, in urma analizei holistice a probelor administrate in timpul urmaririi penale (probe obtinute prin urmatoarele mijloace de proba: declaratia persoanei vatamate X X (filele 21-24 d.u.p.),proces-verbal de cercetare la fata locului insotit de plansa foto (filele 26-32 d.u.p.), procesul-verbal de prezentare spre recunoastere din grup insotit de plansa foto si inregistrarea audio-video (filele 52-57 d.u.p.),proces-verbal de vizionare a imaginilor surprinse de camerele video insotit de plansa foto (filele 66-84 d.u.p.),proces-verbal de depistare si examinare a numitului X X(filele 46-50 d.u.p.),declaratia martorei X X (filele 85-86 d.u.p.), declaratia suspectului X X (filele 108-109 d.u.p.),declaratia inculpatului X X (filele 115-116 d.u.p),cazier judiciar X X (filele 118-119 d.u.p.si filelel 18-21 d.i ) si in cursul cercetarii judecatoresti declaratie inculpat si declaratie persoana vatamata , rezulta dincolo de orice indoiala rezonabila urmatoarea situatie de fapt:

In data de 11.01.2022 in jurul orei 19:00 , inculpatul, inculpatul X X a urmarit-o pe persoana vatamata /partea civila minora, X X care la momentul savarsirii faptei avea 15 ani,a sarutat-o pe coltul gurii si a cuprins-o de posterior , impotriva vointei ei. Pe fondul amenintarilor si violentelor realizate de inculpat, persoana vatamata a predat banii pe care ii avea asupra sa,inculpatului.

Inculpatul a urmarit persoana vatamata pana in fata Hotelului Moldova, unde aceasta a traversat strada catre magazinul Penny Market. Inculpatul s-a oprit un moment si nu a traversat dupa ea, ci a mers pe trotuarul paralel cu cel pe care se afla persoana vatamata, prin fata spatiului comercial Superbet.

Persoana vatamata a trecut de zona spatiului comercial Superbet, iarinculpatul a traversat strada, ajungand-o pe aceasta din urma, in zona dintre magazinele Penny Market si Lidl, in apropierea primei bariere de acces auto in zona Romstal, asteptand-o in parcarea din zona. Persoana vatamata l-a observat, dar si-a continuat deplasarea, moment in care a simtit o lovitura puternica in zona posterioara. In aceste conditii aceasta s-a intors, iar inculpatul a intrebat-o „la ce te uiti?”. Reactia acestuia, precum si lovitura puternica aplicata anterior au determinat-o pe persoana vatamata sa nu riposteze si sa-si continue drumul, creandu-i acesteia o stare de temere.

Inculpatul s-a pozitionat in partea dreapta a ei, a mers alaturi de ea cativa metri si la un moment dat a intrebat-o de unde este, unde locuieste si daca stie unde este „sectia de urgente”.

Dupa ce persoana vatamata i-a spus ca nu este din localitate si nu poate sa-i furnizeze mai multe detalii, inculpatul s-a pozitionat in fata ei, prinzand-o cu ambele maini de fata. Persoana vatamata a incercat sa-i impinga mainile inculpatului, dar forta acestuia a fost mai mare. Astfel acestaa reusit sa o traga inspre el prinzandu-i mainile si imobilizand-o cu mainile pe langa corp.

Persoana vatamata nu s-a putut elibera, ocazie cu care inculpatul si-a apropiat gura de fata acesteia pentru a o saruta. Desi persoana vatamata a incercat sa se fereasca, inculpatul a reusit sa o sarute pe coltulgurii .

Dupa ce a sarutat-o, inculpatul si-a coborat mainile pe soldurile persoanei vatamate si a tras-o cu putere inspre el. A atins-o cu mana stanga in zona fesei drepte, moment in care a observat ca persoana vatamata are asupra ei, mai exact in mana dreapta, o suma de bani sub forma unei bancnote de 100 de lei, din care intentiona sa faca cumparaturi. Pentru a-l impiedica sa-i ia banii, persoana vatamata l-a prins de mana insa barbatul, pe un ton ferm, i-a solicitat sa-si ia mana.

Motivata de starea de temere si de reactia inculpatului, persoana vatamata si-a retras mana, ocazie cu care acesta din urma i-a luat banii,apoi a plecat printre blocuri, catre Floraria Trandafirul din zona Pietei Sf Ilie.

Cu ocazia audierii in calitate de suspect, X X a sustinut ca in data de 11.01.2021, fiind sub influenta substantelor etnobotanice, a plecat din zona Gradinii Publice din Barlad catre zona centru, fiind imbracatintr-o geaca neagra, cu un fes negru si gluga pe cap, avand mainile in buzunarele de la piept ale gecii. Mergand spre Hotelul Moldova, pe strada, i-a atras atentia o fata tanara,imbracata cu o geaca argintie si cu ochelari. A urmarit-o, iar pe trotuarul dintre Penny si Lidl a ajuns-o din spate, a luat-o in brate si i-a sustras suma de 100 de lei dupa care a plecat. Suma de bani a cheltuit-o in ziua urmatoare, cumparandu-si tigari si droguri.

Fiind audiat in calitate de inculpat, X X si-a mentinut declaratia data anterior, fiind de acord sa despagubeasca persoana vatamata.

Cu ocazia audierii in calitate de suspect (fila 113 d.u.p.) , X X a sustinut ca in data de 11.01.2022, fiind sub influenta substantelor etnobotanice „ Tigara si-a facut efectul si eram turmentat de tot „ , a plecat din zona Gradinii Publice din Barlad catre zona centru, fiind imbracatintr-o geaca neagra, cu un fes negru si gluga pe cap, avand mainile in buzunarele de la piept ale gecii. Mergand spre Hotelul Moldova, pe strada, i-a atras atentia o fata tanara,imbracata cu o geaca argintie si cu ochelari. A urmarit-o, iar pe trotuarul dintre Penny si Lidl a ajuns-o din spate, a luat-o in brate si i-a sustras suma de 100 de lei dupa care a plecat. Crede ca femeia s-a speriat de reactia lui. Suma de bani a cheltuit-o in ziua urmatoare, cumparandu-si tigari si droguri.

Fiind audiat in calitate de inculpat ( fila 120 d.u.p ), X X si-a mentinut declaratia data anterior, fiind de acord sa despagubeasca persoana vatamata.Potrivit declaratiilor inculpatului date in faza de urmarire penala arata cum a procedat la imbratisarea persoanei vatamate, recunoscand faptele astfel cum sunt descrise in rechizitoriu .

II. INCADRAREA JURIDICA A FAPTELOR

Actiunea inculpatului inculpatului , X X,40 anicare, la data de 11.01.2022, in jurul orelor 19.00, in timp ce se afla pe str. Stefan cel Mare din mun. Barlad, judet Vaslui, profitand de starea de temere pe care a creat-o persoanei vatamate prin amenintare, a deposedat-o pe aceasta de suma de 100 de lei intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de talharie calificata fapte prev. de art 233, art. 234 alin. 1 lit. d) cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen.

Elementul material al faptei ,consta in doua activitati infractionale, si anume:activitateaprincipala-furtul, respectiv luarea din posesia persoanei vatamate a sumei de 100 de lei si activitatea secundara-intrebunitarea de amenintari si violente asupra persoanei vatamate. Prin amenintare se intelege transmiterea unui mesaj, in sens larg, privind un pericol la adresa unei personae. Aceasta poate imbraca diverse forme: verbal, prin gesturi, semen grafice, precum si prin anumite atitudini pe care le adopta inculpatul fata de persoana vatamata. In cauza, din probatoriul administrat a reiesit ca inculpatul a urmarit persoana vatamata pe o distanta considerabila (din zona Bisericii Domneasca din centrul mun. Barlad si pana in dreptul barierei de acces autodin zona Romstal, locul desfasurarii activitatii infractionale). Persoana vatamata a observat ca este urmarita de catre inculpat, insa si-a continuat drumul datorita starii de temere pe care a resimtit-o fata de faptul ca este urmarita. La un moment dat, fiind in urma ei, inculpatul o loveste pe persoana vatamata in zona posterioara. Din nou, persoana vatamata nu riposteaza, temandu-se de inculpat. De asemenea, atat din declaratiile persoanei vatamate, cat si din declaratiile inculpatului a reiesit ca inculpatul X X a abordat-o la un moment dat pe persoana vatamata intreband-o de unde este si daca stie ,,unde e sectia de urgente”. Mai mult decat atat, s-a mai retinut ca la un moment dat inculpatul X X a prins-o pe persoana vatamata cu ambele maini de fata, a tras-o inspre el, prinzandu-i mainile si imobilizand-o. Persoana vatamata a incercat sa se elibereze, dar diferenta de forta era vadita, astfel ca nu a reusit, iar inculpatul X X si-a apropiat gura de fata acesteia si a sarutat-o. Dupa ce a sarutat-o, si-a coborat mainile pe soldurile ei, a tras-o cu putere inspre el si a atins-o cu mana stanga in zona fesei drepte. Toate aceste atutidini si gesturi ale inculpatului au fost de natura a crea o stare de temere persoanei vatamate, o minora in varsta de 15 ani si au facilitat actiunea de deposedare savarsita de inculpat, anihiland orice incercare a persoanei vatamate de a opune rezisteta..

Urmarea imediata consta in imposedarea inculpatului cu suma de 100 de lei (principala), precum si in starea de pericol cu privire la libertatea psihica a victimei (secundara) creata in scopul de a anihila incercarea de opozitie a victimei si a facilita deposedarea acesteia.

Legatura de cauzalitatea rezulta din materialitatea faptei.

Cu privire la latura subiectiva, se retine ca aceasta a fost savarsita cu forma de vinovatie a intentiei directe, in conditiile art. 16 alin. 3 lit. a C.pen. Vinovatie sub forma intentiei directe subzista chiar daca scopul insusirii pe nedrept nu a fost urmarit de catre inculpat inaintea exercitarii amenintarilor, ci acest scop a intervenit in timp folosirii unor astfel de mijloace in vederea altei finalitati,. Concret, dupa ce a luat-o in brate, a sarutat-o pe gura si a atins-o in zona fesei drepte, inculpatul a observat capersoana vatamata avea asupra ei, in mana, o bancnota de 100 de lei, moment in care i-a sustras-o, nestiind de existenta acestor bani asupra persoanei vatamate inca din faza initiala. Pe latura subiectiva, inculpatul a savarsit fapta cu intentie directa (art.16 alin.3 lit.a C.pen.) deoarece a avut reprezentarea ca, prin folosirea de amenintari, ia bunuri din posesia altei persoane, fara consimtamantul acesteia, prevazand consecintele pagubitoare asupra patrimoniului si integritatii fizice, si urmarind atat insusirea pe nedrept a bunului cat si folosirea amenintariipentru realizarea sustragerii. Intentia este calificata prin scopul urmarit - respectiv insusirea pe nedreptbanilor persoanei vatamate si rezulta din declaratiile inculpatului.

Fapta inculpatului X X care, la data de 11.01.2022, in jurul orelor 19.00, in timp ce se afla pe str. Stefan cel Mare din mun. Barlad, judet Vaslui, a surprins-o pe persoana vatamata X X, a sarutat-o pe gura si a cuprins-o de posterior impotriva vointei ei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de agresiune sexuala, fapta prev. de art. 219 alin. 1, alin. 2 lit. c) C. pen. cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen.

Elementul material al infractiunii retinute in sarcina inculpatului consta in actul de natura sexuala, altul decat cel ce constituie elementul material al infractiunii de viol, savarsit prin constrangere.Pentru a fi tipic, actul de natura sexuala presupune existenta unui contact fizic de natura sexuala ce nu implica penetrarea (specifica violului), nefiind necesara localizarea exclusiva asupra organului sexual al subiectului pasiv. In cauza, in urma probatoriului administrat a reiesit ca inculpatul X X a luat-o in brate pe persoana vatamata minora X X, a sarutat-o pe gura, apoi a atins-o cu mana stanga in zona fesei drepte, aceste acte constituind acte de natura sexuala tipice infractiunii de agresiune sexuala.

Actele de natura sexuala retinute in sarcina inculpatului au fost savarsite prin constrangerea psihica a persoanei vatamate, respectiv prin amenintare. Asa cum am aratat anterior, prin amenintare se intelege transmiterea unui mesaj, in sens larg, privind un pericol la adresa unei persoane. Aceasta poate imbraca diverse forme: verbal, prin gesture, semne grafice, precum si prin anumite atitudini pe care le adopta inculpatul fata de persoana vatamata. In cauza, din probatoriul administrat a reiesit ca inculpatul a urmarit persoana vatamata pe o distanta considerabila (din zona Bisericii Domneasca din centrul mun. Barlad si pana in dreptul barierei de acces autodin zona Romstal, locul desfasurarii activitatii infractionale). Persoana vatamata a observat ca este urmarita de catre inculpat, insa si-a continuat drumul datorita starii de temere pe care a resimtit-o fata de faptul ca este urmarita. La un moment dat, fiind in urma ei, inculpatul o loveste pe persoana vatamata in zona posterioara. Din nou, persoana vatamata nu riposteaza, temandu-se de inculpat. De asemenea, atat din declaratiile persoanei vatamate, cat si din declaratiile inculpatului a reiesit ca inculpatul X X a abordat-o la un moment dat pe persoana vatamata intreband-o de unde este si daca stie ,,unde e sectia de urgente”. Mai mult decat atat, s-a mai retinut ca la un moment dat inculpatul X X a prins-o pe persoana vatamata cu ambele maini de fata, a tras-o inspre el, prinzandu-i mainile si imobilizand-o. Persoana vatamata a incercat sa se elibereze, dar diferenta de forta era vadita, astfel ca nu a reusit, iar inculpatul X X si-a apropiat gura de fata acesteia si a sarutat-o. Dupa ce a sarutat-o, si-a coborat mainile pe soldurile ei, a tras-o cu putere inspre el si a atins-o cu mana stanga in zona fesei drepte. Toate aceste atutidini si gesturi ale inculpatului au fost de natura a crea o stare de temere persoanei vatamate, o minora in varsta de 15 ani, anihiland orice incercare a persoanei vatamate de a opune rezisteta.

In sarcina inculpatului se retine forma agravata a infractiunii de agresiune sexuala prevazuta de art. 219 alin. 2 lit. c C.pen., respectiv cand victima este un minor. Astfel, conform certificatului de nastere, persoana vatamata X X este nascuta la data de 10.04.2006, ceea ce inseamna ca la data savarsirii faptelor, 11.01.2022, aceasta avea aproximativ 14 ani si 9 luni, fiind, asadar, minora. Chiar daca inculpatul nu a cunoscut cu exactitate varsta persoanei vatamate, el a cunoscut ca este o fata tanara, aspect ce reiese din declaratiile sale ( fila 113 verso d.u.p ) „ Nu pot preciza ce varsta avea , insa era tanara.”

Declaratiile persoanei vatamate /parte civila ( filele 21-24 d.u.p ) arata modalitatea in care a fost savarsita infractiunea evenimentul traumatizant a fost declansat de agresiunea fizica si apoi sexuala la care a fost supusa. Agresiunea sexuala la care afost supusa minora a avut un impact major asupra abilitatilor emotionale ale fetitei, deoarece a constituit o amenintare la adresa functionarii psihice normale a acesteia.

Urmarea imediata consta in incalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a persoanei vatamate de a decide cu privire la persoana si momentul intretinerii unui act sexual.

Raportul de cauzalitate dintre activitatea inculpatului si urmarea imediata rezulta din insasi savarsirea faptei, ex re.

In ceea ce priveste latura subiectiva, din probele administrate in cauza si din coroborarea carora s-au stabilit circumstantele comiterii faptelor, rezulta ca inculpatul X X a savarsit fapta cu intentie directa,, in conditiile art. 16 alin. 3 lit. a C.pen. si-a dat seama ca realizeaza acte sexuale impotriva vointei partii vatamate, ca ii incalca astfel acesteia libertatea sexuala si a urmarit rezultatul socialmente periculos.

Avand in vedere faptul ca cele doua fapte retinute in sarcina inculpatului au fost savarsite inainte de condamnarea definitiva pentru vreuna dintre ele, urmeaza a fi retinute prevederile art. 38 alin 1 C.pen. privind concursul de infractiuni.

Inculpatul X X a savarsit infractiunile retinute in sarcina sa in stare de recidiva postexecutorie in sensul art. 41 alin. 1 C.pen.

Avand in vedere ca persoana vatamata X X, era minora la data savarsirii faptei, instanta va retine modalitatea agravanta prev. de art. 219 alin.2 lit. c) Cod penal.

Constatand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 396 alin. 2 c.proc.pen. intrucat fapta exista, a fost savarsita de inculpat si constituie infractiune, instanta va dispune condamnarea inculpatului X X .

III. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSELORpentru INCULPAT.

La individualizarea pedepselor pentru inculpat, instanta are in vedere scopul pe care il indeplinesc pedepsele conform art.3 din Legea nr. 254/2013, si criteriile generale de individualizare enumerate de art.74 alin.1 C.pen., respectiv: a) imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite; b) starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita; c) natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii; d) motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit; e) natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; f) conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal; g) nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Raportat la criteriile prevazute de literele a) – d) ale art. 74 alin. 1 c.pen, se retine ca, inculpatul a actionat in mod coordonat a pregatitsavarsirea acesteia,dupa ce a comnsumat in prealbil etnobotanice,in scopul obtinerii de foloase materiale injuste prin tilharie, fapta comisa impotriva unei persoane minore, in special, profitandu-se de stare de vulnerabilitate a victimei (tanara , singura). Totoata se are in vedere valoarea bunurilor sustrase, raportata la varsta si la lipsa veniturilor materiale ale minorei , precum si traumatizarea minorei cea fost declansata de agresiunea fizica si apoi sexuala la care a fost supusa.

Mobilul care a stat la baza savarsirii faptei de catre inculpat, dedus din declaratiile acestuia prefigureaza un comportament criminogen ce se poate reitera daca inculpatul, se va gasi intr-o situatie similara aceleia in care a actionat( consumand etnobotanice,sustrage bani pentru a-si cumpara tigari si droguri – fila 114 d.u.p.) .

Prin urmare, avand in vedere pericolul social concret al infractiunii, pozitia procesuala adoptata, circumstantele reale si personale retinute, instanta considera ca aplicarea unei pedepse orientate spre maximpentru comiterea infractiunii de talharie calificata si aceea de agresiune sexualaeste de natura a indeplini scopul acesteia si anume reeducarea inculpatului si prevenirea savarsirii de noi infractiuni de catre acesta.

Instantanu va face aplicarea cauzei legale de reducere a pedepsei prevazuta de art.396 alin.10 C.proc.pen. in privinta inculpatului intrucat inculpatul nu a recunoscut faptele.

In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei principale, instanta, pe langa gravitatea faptei evaluata potrivit criteriilor expuse in cele ce preced si persoana inculpatului, retine ca nu poate fi scapat din vedere contextul social, recrudescenta fenomenului infractional dar si frecventa crescuta a acestui gen de infractiuni.

Se retine ca, fapta in sine a avutdrept consecinteproducerea de traume psihice si a avut drept consecinte producerea unor leziunifizicela nivelul corpului, astfel cum rezulta din cuprinsul declaratiilor, fiind vorba, in concret de amenintarede intensitate sporita si o lovitura, care insa auavut drept rezultat producerea unor suferinte de natura psihica si fizica.

Pe de alta parte, circumstantele reale trebuie analizate impreuna cu circumstantele personale. In ceea ce priveste personalitatea inculpatului instanta retineca, inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, din fisa de cazier judiciar rezultand ca acesta nu este la primul contract cu legea penala ( cazier judiciar f .18-21 d.i.).

Fata de aceste aspect urmeaza a fi retinuta savarsirea faptei in stare de recidiva postexecutorie, conform prevederilor art 41 alin (1) C.p rap la art.45 alin (5) C.p.. Daca dupa ce pedeapsa anterioara a fost executata sau considerata ca executata se savarseste o noua infractiune in stare de recidiva, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege pentru fiecare infractiune se majoreaza cu jumatate. Prin urmare, faptele care constituie obiectul prezentei cauze au fost savarsite in stare de recidiva postexecutorie, prin raportare la pedepsele anterioare considerate ca executata, urmand a fi aplicate dispozitiile art. 41 alin. (1) C. pen rap la art.45 alin (5) C.p..

Instanta, retine ca din cuprinsul declaratiei date in fata instantei ( f. 27 d.i)rezulta ca inculpatul nu a inteles caracterul antisocial al faptelor sale, nu a recunoscut chiar ca faptele salei-au produstraume minorei. Inculpatul a avut o atitudine nesincera in cursul judecatii . Conduita amintita,va fi avuta in vedere criteriile de apreciere in dozarea pedepsei intre limitele prevazute de lege.

Desi inculpatului anterior i-au fost aplicatepedepse , acestea nu si-au atins functia de constrangere si reeducare deoarece acesta si-a reluat activitatea infractionala pe linia infractiunilor contra patrimoniului si contra libertatii si integritatii sexuale , iar inculpatul nu a dat dovada de indreptare, savarsindfapte, de acelasi gen, ceea ce denota perseverenta infractionala, comportamentul recurent alacestuia prin prisma normelor ocrotite de legiutor conferind faptelor savasite de inculpat un pericol socialsi o gravitate sporita.

Inculpatulmanifesta un comportament antisocial, context in care, instanta apreciaza ca faptele savarsite de inculpatnu au fost un incident nefericit, si nu sunt o exceptie de la regula ce indica un comportament prosocial, prin savarsirea faptelor deduse judecatii in prezenta cauza, inculpatul a reiterat comportamentul infractional, cu fapte de acelasi gen, de o gravitate deosebita.

La aplicarea pedepselor se va tine seama si de sentimentul de revolta in randul societatii, de remarcat fiind frecventasi amploarea unor asemenea fapte in randul comunitatii. Contextul obliga si impune o reactie ferma a autoritatilor judiciare competente ca o necesitate stringenta, intrucat climatul social firesc este profund afectat de asemenea grupari infractionale.

Pericolul concret pentru ordinea publica rezulta si din riscul ridicat de a repeta faptele penale, daca ar fi lasat in libertate, analizat prin prisma circumstantelor personale.

Fata de imprejurarea ca inculpatul a comis cele doua infractiuni mai inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, sunt aplicabile dispozitiile art. 38 alin.l C.pen., privind concursul real de infractiuni.

In raport de incidentadispozitiilor legale mentionate , ca efect al aplicarii art. 41 alin. 1 Cod penal, sub aspectul recidivei postexecutorii, instanta va da eficienta dispozitiilor art. 43 alin. 5 Cod penal,in sensul majorarii cu jumatate a limitelor de pedeapsa urmand ca pedeapsa ce se va avea in vedere a fi aplicata inculpatului pentru fiecare dintre cele doua infractiuni ( ambele avand aceleasi limite initialeinchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi )sa fie cuprinsa intre limitele ultime stabilite, ca urmare a majorarii limitelor , respectiv de la 4 ani si 6 luni la 15 ani . Astfel, pedeapsa cu inchisoareace va fi stabilita in sarcina inculpatului se va raporta la limitele mentionate,de la 4 ani si 6 luni la 15 ani.

F.1- De aceea, instanta apreciaza ca pentru prevenirea savarsirii de noi fapte penale si formarea unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala, este necesara stabilirea pedepsei de6 aniinchisoare pentru savarsirea infractiunii detalharie calificataprevazutade art 233 C.pen , art. 234 alin. 1 lit. d) C.pencu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen, in stare de recidiva postexecutorie (savarsita la data de11.01.2022 -persoana vatamata /partea civila minora, X X ).

Asadar, in considerarea art. 67 alin. 2 c.pen., aplicarea pedepsei interzicerii exercitarii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede aceasta pedeapsa pentru infractiunea savarsita. Se retine ca decizia nr. LXXIV/2007 pronuntata de I.C.C.J. isi pastreaza ratiunea in masura in care instanta nu dispune interzicerea drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a) – o) c.pen. in mod automat, prin efectul legii, ci apreciaza continutul sau concret, in functie de criteriile stabilite in art.74 alin.1 C.pen.

Natura si gravitatea faptelor conduc la concluzia necesitatii aplicarii pedepselor complementareprevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal , a nedemnitatii in exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, prevazute de art. 66 alin.1 lit. a), b) c.pen. Insa, infractiunea savarsita nu are implicatii electorale si nu exista o legatura intre dreptul de a vota si prevenirea infractiunilor sau scopul reinsertiei sociale a inculpatilor, astfel incat dreptul de a alege (art.66 lit. d) c.pen.) nu este retinut in continutul pedepsei complementare.

In baza art. 67 alin. 2 Cod penal;

Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii pe o perioada de 3 ani a urmatoarelor drepturi, prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal:

– dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice (lit. a);

– dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat (lit. b);

– drepturile parintesti (lit. e);

– dreptul de a fi tutore sau curator (lit. f);

– dreptul de a comunica cu persoana vatamata X X , ori de a se apropia de aceasta, la mai putin de 100 m. (lit. n);

– dreptul de a se apropia de locuinta si scoala (Liceul X ) persoanei vatamate X X , la mai putin de 100 m.(lit. o).

Pedeapsa complementara aplicata in cauza se executa conform dispozitiilor art. 68 alin. (1) lit. c) din Codul penal – dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau dupa expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate.

In baza art. 65 Cod penal;

Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal, a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara, pedeapsa accesorie executandu-se din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa privativa de libertate va fi executata sau considerata ca executata.

F.2.Instanta constata ca pentru prevenirea savarsirii de noi fapte penale si formarea unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala, este necesara stabilirea pedepsei de 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiuniide agresiune sexualaprevazute de art. 219 alin 1, alin .2 lit c) Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal in stare de recidiva postexecutorie (savarsita la data de11.01.2022 -persoana vatamata /partea civila minora, X X ).

Asadar, in considerarea art. 67 alin. 2 c.pen., aplicarea pedepsei interzicerii exercitarii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede aceasta pedeapsa pentru infractiunea savarsita. Se retine ca decizia nr. LXXIV/2007 pronuntata de I.C.C.J. isi pastreaza ratiunea in masura in care instanta nu dispune interzicerea drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a) – o) c.pen. in mod automat, prin efectul legii, ci apreciaza continutul sau concret, in functie de criteriile stabilite in art.74 alin.1 C.pen.

Natura si gravitatea faptelor conduc la concluzia necesitatii aplicarii pedepselor complementareprevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal , a nedemnitatii in exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, prevazute de art. 66 alin.1 lit. a), b) c.pen. Insa, infractiunea savarsita nu are implicatii electorale si nu exista o legatura intre dreptul de a vota si prevenirea infractiunilor sau scopul reinsertiei sociale a inculpatilor, astfel incat dreptul de a alege (art.66 lit. d) c.pen.) nu este retinut in continutul pedepsei complementare.

In baza art. 67 alin. 2 Cod penal;

Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii pe o perioada de 3 ani a urmatoarelor drepturi, prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal:

– dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice (lit. a);

– dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat (lit. b);

– drepturile parintesti (lit. e);

– dreptul de a fi tutore sau curator (lit. f);

– dreptul de a comunica cu persoana vatamata X X , ori de a se apropia de aceasta, la mai putin de 100 m. (lit. n);

– dreptul de a se apropia de locuinta si scoala ( Liceul X ) persoanei vatamate X X , la mai putin de 100 m.(lit. o).

Pedeapsa complementara aplicata in cauza se executa conform dispozitiilor art. 68 alin. (1) lit. c) din Codul penal – dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau dupa expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate.

In baza art. 65 Cod penal;

Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal, a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara, pedeapsa accesorie executandu-se din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa privativa de libertate va fi executata sau considerata ca executata.

In considerarea art. 67 alin. 1 c.pen., pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii unor drepturi poate fi aplicata daca pedeapsa principala stabilita este inchisoarea sau amenda si instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, imprejurarile cauzei si persoana infractorului, aceasta pedeapsa este necesara.

In conformitate cu dispozitiile art.67 alin.2 C. pen., aplicarea pedepsei interzicerii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede aceasta pedeapsa pentru infractiunea savarsita. Instanta constata ca pentru ambele infractiuni-talharie calificataprevazutade art 233 C.pen , art. 234 alin. 1 lit. d) C.pen , respectiv agresiune sexualaprevazuta de art. 219 alin 1, alin .2 lit c) Cod penal , legiuitorul prevede expres obligativitatea interzicerii unor drepturi.

In temeiul art. 38 alin. 1 C.pen. instanta constata ca faptele sunt savarsite in concurs real.

Drept urmare, in temeiul art. 39 alin. 1 lit. b) C. pen. va contopi pedepsele aplicate inculpatului, X X , in pedeapsa cea mai grea de 6ani inchisoare, la care se adauga un spor de o treime din cealalta pedeapsa stabilita (6 ani inchisoare), respectiv un spor de 2 (doi) ani inchisoare, rezultand pedeapsa finala de 8 ani inchisoare, ce va fi aplicata inculpatului. Pedeapsaprincipala se va executa in regim de detentie, potrivit art. 60 C.pen., singura modalitate apta de a fi aplicata prin raportare la starea de recidiva postexecutorie a inculpatului, totodata, unica modalitate care ar putea corija carentele comportamentale de ordin infractional dezvoltate de inculpat, care nu este la primul contact cu legea penala.

Pedepse complementare aplicate rezulantei vor fi stabilitepotrivit dispozitiilor art. art.45 alin.1 si alin.3 lit.a C.pen .

In baza art. 67 alin. 2 Cod penal;

Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii pe o perioada de 3 ani a urmatoarelor drepturi, prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal:

– dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice (lit. a);

– dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat (lit. b);

– drepturile parintesti (lit. e);

– dreptul de a fi tutore sau curator (lit. f);

– dreptul de a comunica cu persoana vatamata X X , ori de a se apropia de aceasta, la mai putin de 100 m. (lit. n);

– dreptul de a se apropia de locuinta si scoala (Liceul X ) persoanei vatamate X X , la mai putin de 100 m.(lit. o).

Pedeapsa complementara aplicata in cauza se executa conform dispozitiilor art. 68 alin. (1) lit. c) din Codul penal – dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau dupa expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate.

In baza art. 65 Cod penal;

Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), e), f), n) si o) din Codul penal, a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara, pedeapsa accesorie executandu-se din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa privativa de libertate va fi executata sau considerata ca executata.

Prin Legea nr. 76 din 8 aprilie 2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare a fost infiintat acest sistem national de date pentru crearea cadrului legal intern aplicarii Deciziei nr. 2008/6 15/JAI a Consiliului Uniunii Europene din 23 iunie 2008 privindintensificarea cooperarii transfrontaliere.

Scopul acestui sistem este potrivit art. 1… “constituirea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, denumit in continuare S.N.D.G.J., pentru prevenirea si combaterea unor categorii de infractiuni prin care se aduc atingeri grave drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, in special dreptului la viata si la integritate fizica si psihica, precum si pentru identificarea cadavrelor cu identitate necunoscuta, a persoanelor disparute sau a persoanelor decedate in urma catastrofelor naturale, a accidentelor in masa, a infractiunilor de omor sau a actelor de terorism.”

Art. 3 mentioneaza ca infractiunile pentru care pot fi prelevate probe biologice in vederea introducerii profilelor genetice in S.N.D.G.J. sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege, printre care sunt prevazute si infractiunile savarsite de inculpatul X X .

In consecinta, in baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, instanta va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul X X, in vederea introducerii profilelor genetice in Sistemului National de Date Genetice Judiciare.

In baza art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, inculpatul X Xva fi informat ca probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea si stocarea in Sistemul National de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.

In baza art. 4 lit. b, art. 5 alin. 1si art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare avand in vedere natura infractiunilor de talharie calificata si agresiune sexuala va obliga pe inculpatul,X Xla prelevarea de probe biologicein vederea introducerii profilului genetic in Sistemului National de Date Genetice Judiciare.

IV. MASURI PREVENTIVE / DEDUCERE

Fata de inculpatul inculpatul X X s-a dispus masura retinerii pentru o perioada de 24 ore, incepand cu data de 18.01.2022, ora 14,10 si pana la data de 19.01.2022, ora 14.10prin ordonantele de retinere a organelor de cercetare penala.

Ulterior,prin Incheierea nr.5/2022 din data de 19.01.2022, a judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Barlad, pronuntata in dosarul nr 275/189/2022, a fost dispusaarestarea preventiva a inculpatuluipe o durata de 30 zile, incepand cu data de 19.01.2022 si pana la data de 17.02.2022, inclusiv.

Masura a fost mentinuta, succesiv.

Inculpatul prezinta in continuare pericol pentru ordinea publica, rezultat din gravitatea concreta si modul savarsire a faptelor, si mai ales din circumstantele personale – analizate mai sus. In aceste conditii, exista o probabilitate mare ca inculpatul sa-si reia activitatea infractionala imediat dupa lasarea in libertate, astfel cum rezulta din cazierul acestuia . Inculpatulare resurse materiale limitate, fiind predispus la fapte antisociale, astfel ca procurareamijloacelor de existenta si pentru satisfacerea viciilor ( etnobotanice si tutun ) are un potential criminogen.

Luand in considerare existenta unor motive plauzibile de a se crede ca inculpatul a savarsit faptele, profitand de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, nu se poate admite ca, la acest moment procesual, putem vorbi de o trecere insemnata a timpului care sa reflecte un sentiment al uitarii, pe fondul cresterii alarmante a faptelor ilicite asemanatoare cu cele de care este acuzat inculpatul. Instanta concluzioneaza apreciind ca nu s-a stins rezonanta sociala negativa a faptelor care fac obiectul prezentului dosar, in privinta inculpatului.

Pentru aceste considerente, instanta:

In temeiul art art. 404 alin. 4 lit. b) si art. 399 alin. 1 c.proc.pen. raportat la art. 208 alin. 4 c.proc.pen.,va mentine masura arestuluipreventiv ( dispusa prin incheiereanr.5/2022 din data de 19.01.2022) , fata de inculpatul X X , fiul lui x, nascut la data de X, cu domiciliul stabil in X, pana la o noua verificare sau pana la data incetarii de drept a masurii preventive, conform art. 241 C.proc. pen.. Masura este executorie potrivit art. 399 alin. 4 c.proc.pen.

In baza art. 404 alin. 4 lit. a)c. proc. pen. raportat la art. 72 alin. 1 c.pen., deduce din duratapedepsei aplicate inculpatului X X perioadaretineriiincepand cu data de 18.01.2022, ora 14,10 si pana la data de 19.01.2022, ora 14.10 conform ordonantei nr. X ( fila 116 d.u.p)si perioadaarestarii preventive,din prezenta cauza de la 19.01.2022la zi.

LATURA CIVILA

In cursul urmaririi penale persoana vatamata X X a precizat ca solicita recuperarea prejudiciului, insa nu a mentionat, , suma. In fata instantei s-a constituit parte civila cu suma de 300 lei reprezentand banii sustrasi ( 100 lei) cu ocazia savarsirii faptei de catreinculpat si cheltuieli ( 200 lei), ce nu au fost dovedite.

Astfel, din probele administrateincauza rezulta ca sunt intrunite elementele raspunderii civile delictuale pentru a se angaja raspunderea inculpatului, elemente constand in:fapta ilicita – infractiunea de agresiune sexuala savarsita de inculpat asupra persoanei vatamate, prejudiciu – suferintele psihice cauzate de atingerea grava a libertatii si inviolabilitatii sexuale a persoanei vatamate, legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu si vinovatia inculpatului, retinuta sub forma intentiei.

Persoana vatamata a suferit indiscutabil otrauma psihologica si fizica, cu atat mai mult cu cat fapta in sine, prezinta ogravitatea sporita determinata de starea fizica simentala speciala in care se afla victima raportat la varsta biologica.

Prin fapta sa, inculpatul a creatpartii vatamate un prejudiciuprin fapta in sine.

Fapta ilicita ca element al raspunderii delictuale este definita in art. 1349 alin. 1 cod civil si reprezinta acea fapta prin care, incalcandu-se normele dreptului obiectiv, au fost cauzate prejudicii dreptului subiectiv apartinand unei persoane sau intereselor acesteia. In cazul de fata, instanta arata ca sunt doveditefaptele inculpatului X X .

Cu privire la cuantumul prejudiciului, instanta arata ca prejudiciul reprezinta rezultatul, efectul negativ suferit de o anumita persoana, prin atingerea adusa unei situatii ce da nastere unui interes juridic protejat. Fata de acestea, cuantumul prejudiciului suferit de catrepartea civila rezultat din estimarea facuta de aceasta nu depaseste un nivel rezonabil raportat la intinderea acestuia .

De asemenea,se retine ca, in cursul urmaririi penale , inculpatul ,X X a recunoscut faptul ca i-au sustras persoanei vatamate suma de 100 de lei. Din declaratia persoanei vatamate X X a rezultat faptul ca inculpatul i-a sustrassuma de 100 de lei, pe care ii avea asupra sa pentru a realiza cumparaturi .

Mai mult, potrivit declaratiilor inculpatului , date in faza de judecata,rezulta ca prejudiciul a fost recunoscut deacesta.

Instanta apreciaza cuantumul acestor daune la suma de100lei ( suma solicitata de partea civila nu a fost doveditain totalitate ).

Ca atare,

In temeiul art. 397 alin. 1 cproc.pen. rap. la art.19 alin. 1 c.proc.pen, art. 25 alin.1 c.proc.pen., art. 1372 alin. 1 C.proc. civ.,coroborat cu art. 1357 alin. 1 c.civ., art. 1371 alin. 1 c.civ. si art. 1381 alin.1 c.civ.va admite, in parte , actiunea civila formulata de partea civila X X siva obliga inculpatul X X sa plateasca, partii civile 100 lei cu titlu de despagubiricvile.

In temeiul 274 alin. 1 C. proc. pen.,va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare catre statin cuantum total de 2000 lei ( din care suma de 1000 lei pentru urmarirea penala).

In baza art. 272 si art. 275 alin. 6 Cod procedura penala, onorariul aparatorului desemnat din oficiu – avocat Abaza Veronica (fila 12 d.i) pentru inculpatul X X in suma de 868 lei, urmeaza sa fie avansat din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Vaslui si al aparatorului desemnat din oficiu – avocat Botez Paul (fila 25 d.i.)pentru persoana vatamata X X in suma de 470 lei, urmeaza sa fie avansat din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Vaslui.

13