Fond funciar

Sentinţă civilă 2239 din 03.10.2022


Acesta este document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2022:001.002239

Dosar nr. X

R O M I N I A

JUDECATORIA BIRLAD

JUDB

Sentinta civilaNr. 2239/2022

Sedinta publica de la 03 Octombrie 2022

Instanta constituita din:

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul Judecatoriei BARLAD reclamantul Xa solicitat instantei de judecata ca sa oblige paratele Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, Vaslui, Comisia Locala Banca pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor si Unitatea Administrativ teritoriala Comuna Banca la punerea acestuia in posesie, din rezerva Primariei, cu suprafata de 1638 mp reprezentind diferenta de teren lipsa a reclamantului datorita gresitei puneri in posesie de catre parate. A mai solicitat si obligarea Comisiei Locale la intocmirea documentatiei prevazute de art. 36 din regulamentul aprobat prin HG 890/2005 si la inaintarea acesteia catre Comisia Judeteana Vaslui in vederea intocmirii titlului de proprietate pentru aceeasi suprafata de 1638 mp. In ultimul petit la cererii sale, reclamantul solicita instantei sa oblige parata Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, Vaslui la intocmirea titlului de proprietate pentru suprafata de 1638 mp.

In argumentele sale reclamantul arata, in sinteza, ca a dobindit terenul in suprafata de 5000 mp prin contractul de vinzare- cumparare autentificat sub nr.X/15.08.1996, terenul fiind situat in intravilanul satului Gara banca si cuprins in Titlul de proprietate nr. X/10.04.1995. observind ca exista diferenta intre suprafata din acte si cea masurata, a formulat actiune in revendicare fata de proprietatii invecinati, actiunea ce a facut obiectul dosarului nr. X. In cadrul probei cu expertiza judiciara administrata in dosar s-a constatat ca o suprafata din terenul lipsa era ocupata in mod nelegal de catre vecini, insa suprafata de 1638 mp nu a putu fi identificata, autorul sau fiind gresit pus in posesie de catre parate.

A solicitat proba cu inscrisuri si expertiza topometrica iar in drept a motivat actiunea in temeiul ar. 36 din HG 890/2005.

La data de 26 iulie 2018 parata Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, Vaslui a formulat intimpinare prin care a solicitat respingerea cererii in contradictoriu cu aceasta, aratind, in sinteza ca dreptul de proprietate a fost reconstituit vinzatorului reclamantului din contractul de vinzare- cumparare autentificat sub nr.X/15.08.1996, in seta lui X, prin TP nr. X, acesta fiind validat in anexa 9 cu toata suprafata de 5000 mp pe care a solicitat-o. Intimata a indicat ca in temeiul art. 64 alin 1 din legea 18/1991, persoana nemultumita de punerea in posesie poate formula plingere la Judecatorie, iar vinzatorul de la care reclamantul a achizitionat terenul (in fapt tatal reclamantului) nu a uzat de aceasta cale procedurala. Mai arata parata si ca reclamantul nu este una dintre persoanele indreptatite sa beneficieze de dispozitiile art. 64 din lega 18/1991, reclamantul fiind, in opinia paratei, indreptatita sa apeleze la dispozitiile art. 1672 c civ care reglementeaza obligatia de predare ce incumba vinzatorului precum si caile procedurale pe care le are la indemina cumparatorul daca constata ca intinderea ternului achizitionat este mia mica. A invocat in drept prevederile art. 205 CPC, art. 8 alin. 2, art. 64 si art. 118 din legea 18/1991 dar si art. 5 si 36 alin.1 din HG 890/2005, art. 12 alin1 si 3 din legea nr. 165/2013 si art. 1672 C Civ.

A solicitat judecata in lipsa si incuviintarea probei cu inscrisuri.

La data de 10 august 2018 Comunia Banca prin Primar si Comisia Locala Banca pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor au solicitat respingerea actiunii motivat de faptul ca tatal decedat al reclamantului , X, a fost pus in posesie si a priit intreaga suprafata de teren. Mai arata paratele ca pe lotul respectiv de teren s-a emis o autorizatie de construire in numele tatalui reclamantului pentru edificarea unei locuinte.

Nu s-au solicitat probe si intimpinarea nu a fost intemeiata in drept.

Prin incheierea de sedinta din data de 16.01.2019 s-a incuviintat proba cu inscrisurile pentru reclamant si pentru parata Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, Vaslui. Prin incheierea de sedinta din data de 22 mai 2019 s-a incuviintat pentru reclamant si proba cu expertiza in specialitatea topometrie.

Raportul de expertiza a fost depus la dosar in data de 29.04.2020 (fila 110) iar in acesta expertul arata ca terenul in suprafata de 1638 mp nu mai poate fi recuperat fizic de la vecini, imobilul fiind vindut pentru a doua orara, proprietarii actuali ai terenului fiind Xsi X (fila 113). La punctul III4 al raportului de expertiza intocmit in cauza expertul mentioneaza ca terenul lipsa nu exista fizic in locatia respectiva, Primaria banca punind, cel mai probabil, in posesie o suprafata de teren mai mare decit exista fizic.

Prin adresa nr. X/16.06.2021 (fila 168) Primaria Banca a aratat ca nu are la dispozitie teren intravilan in localitatea Gara Banca de aceeasi categorie sau teren extravilan limitrof localitatii Gara Banca, com. banca, jud. Vaslui pentru a fi pus in posesie reclamantul.

Analizind cererea de chemare in judecata, instanta retine urmatoarele:

In fapt, prin contractul de vinzare- cumparare autentificat sub nr.X/15.08.1996 reclamantul a dobindit de la tatal sau, vinzatorul in actul juridic intocmit, suprafata de 5000 mp, categoria de folosinta vie, arabil si curti constructii, fara constructii situat in intravilanul satului Gura Bana, com. Banca, cu vecinii din schita atasata contactului. Terenul era dobindit de vinzator prin constituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si inclus in titlul de proprietate nr. X/10.04.1995.

Prin contractul de vinzare- cumparare autentificat sub nr.X/21.03.2019 reclamantul a instrainat suprafata de teren ce face obiectul contractului de vinzare- cumparare autentificat sub nr.X/15.08.1996 catre Xsi X.

Prin titlul de proprietate nr. X/10.04.1995 s-a constituit in favoarea lui X dreptul de proprietate insuprafata de 5000 mp. Din actele dosarului nu reiese ca titlul de proprietate ar fi fost anulat, rectificat sau modificat prin vreo actiune demarata de titularul dreptului. Acest aspect nu este contestat nici de reclamant.

Ulterior perfectarii contractul de vinzare- cumparare autentificat sub nr.X/15.08.1996 reclamantul a observat ca intre suprafata inscrisa in titlul de proprietate nr. X/10.04.1995 si suprafata masurata exista diferente, asa ca, a demarat o actiune in revendicare impotriva vecinilor sai. Actiunea a facut obiectul dosarului nr. X solutionat definitiv. Dupa solutionarea litigiului reclamantul tot nu a putut sa isi reintregeasca suprafata de teren mentionata in titlul vinzatorului din contractul de vinzare- cumparare autentificat sub nr.X/15.08.1996, di aceasta lipsind suprafata de 1638 mp. In scopul dobindirii acestei suprafete, a demarat prezentul litigiu.

Din probele administrate in cauza instanta constata ca improprietarirea s-a facut pe o suprafata mai mica decit cea de 5000 de mp mentionata in titlul de proprietate nr. X/10.04.1995. Din raportul de expertiza depus la dosar rezulta ca, cel mai probabil, Primaria banca a pus in posesie o suprafata de teren mai mare decit exista fizic la adresa imobilului.

In drept, art. 11 din legea 18/1991 in forma valabila la data emiterii titlul de proprietate nr. X/10.04.1995 prevedea ca:

„In scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituirea sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor indreptatiti si eliberarii titlurilor de proprietate, in fiecare comuna, oras sau municipiu, se constituie, prin decizia prefecturii, o comisie condusa de primar.

Comisiile comunale, orasenesti sau municipale vor functiona sub indrumarea unei comisii judetene, numita prin decizia prefecturii si condusa de prefect.

Procedura de constituire si modul de functionare a comisiilor, precum si modelul si modul de atribuire a noilor titluri de proprietate, se vor stabili prin hotarire a Guvernului in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei legi. Din comisii vor face parte cetateni desemnati de obste din toate categoriile indreptatite, specialisti si functionari publici. In comunele constituite din mai multe sate, cetatenii vor fi desemnati proportional cu ponderea numerica a locuitorilor din fiecare sat.

Comisia judeteana este competenta sa solutioneze contestatiile si sa valideze sau sa invalideze masurile stabilite de comisiile subordonate.

Impotriva hotaririi comisiei judetene, cel nemultumit poate face plingere la judecatoria in raza careia este situat terenul, in termen de 30 de zile de la data la care a luat cunostinta de solutia data de comisia judeteana.

Plingerea suspenda executarea.

Judecatoria va da termen in cunostinta celui care depune plingerea si va putea cere comisiei judetene sa desemneze un membru al sau pentru a se prezenta, la termenul fixat pentru judecata, spre a da explicatii.

Controlul judecatoresc se limiteaza exclusiv la aplicarea corecta a dispozitiilor imperative din prezenta lege cu privire la dreptul de a obtine titlul de proprietate, la intinderea suprafetei de teren ce se cuvine si, daca este cazul, la exactitatea reducerii acestei suprafete, potrivit legii.

Instanta va judeca plingerea in complet de doi judecatori.

Hotarirea judecatoriei este definitiva. In baza hotaririi judecatoresti, comisia judeteana care a emis titlul il va modifica, inlocui sau desfiinta, dupa caz.”

Actiunea reclamantului este intemeiata pe prevederile art. 36 din regulamentul aprobat prin HG 890/2005 care, la data introducerii actiunii, prevedea urmatoarele:

(1) Pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere in posesie si schitele terenurilor, comisia judeteana emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat in anexa nr. 20. Documentatiile se trimit in doua exemplare, dintre care unul se retine si se depoziteaza la arhiva oficiului de cadastru si publicitate imobiliara. Formularele cuprinzind titlul de proprietate se tiparesc pe hirtie speciala format A3, ca imprimat cu regim special, in carnete a cite 100 de file. Acestea se vor tipari prin grija Ministerului Administratiei si Internelor si se vor difuza comisiilor judetene in functie de necesitati. Titlul de proprietate pentru cetatenii in viata se emite persoanelor indreptatite (sot, sotie), iar pentru mostenitori se emite un singur titlu de proprietate pentru terenurile ce au apartinut autorului lor, in care se nominalizeaza toti solicitantii indreptatiti, urmind ca pentru iesirea din indiviziune, ulterior, acestia sa procedeze potrivit dreptului comun. Titlul de proprietate se completeaza cu tus negru si se numeroteaza incepind de la nr. 1 in fiecare judet. In titlu se vor inscrie numele si prenumele titularului, precum si initiala tatalui. In cazul in care alaturi de sotul supravietuitor vin la mostenire si alti mostenitori, potrivit celor prevazute la art. 15 alin. (2) si (3) din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la rubrica "Prin reconstituirea dreptului de proprietate" se inscrie suprafata atribuita persoanelor care au detinut terenuri in proprietate sau, dupa caz, mostenitorilor acestora, precum si in cazurile prevazute la art. 22 din aceeasi lege.

(2) Titlul de proprietate se semneaza de prefect, secretarul general al institutiei prefectului, ca secretar, si de directorul general al oficiului de cadastru si publicitate imobiliara. Partile detasabile ale titlului de proprietate, semnate, se transmit comisiilor comunale, orasenesti sau municipale, care le vor inscrie in registrul agricol, dupa care le vor inmina sub semnatura titularilor, iar partea nedetasabila (cotorul) a titlului de proprietate se retine si se depoziteaza la arhiva oficiului judetean de cadastru si publicitate imobiliara.

(3) In acest sens comisiile vor intocmi un registru care va cuprinde numele si prenumele titularului, numarul titlului de proprietate si semnatura primitorului.

(4) Formularele de titluri de proprietate existente se vor adapta in mod corespunzator.

(5) Titlurile de proprietate pentru persoanele care au formulat plingeri la judecatorie in baza prevederilor legilor fondului funciar se vor completa si se vor elibera dupa pronuntarea hotaririi judecatoresti irevocabile.

(6) Procedura privind delimitarea, intocmirea planului parcelar, punerea in posesie si emiterea titlului de proprietate pentru terenurile forestiere solicitate in baza prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2000, cu modificarile ulterioare, se face conform dispozitiilor cap. VIII.

(7) In cazul pierderii sau distrugerii titlului de proprietate se pot elibera duplicate, sub conditia publicarii in Monitorul Oficial al Rominiei, Partea a III-a, a declaratiei de pierdere sau distrugere, si purtarii mentiunii "duplicat", dupa incunostintarea scrisa a comisiei judetene.

(8) Titlurile de proprietate se vor emite si in favoarea proprietarilor care nu s-au inscris in cooperativa agricola de productie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate, conform art. 27, alin. (2^1) din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Celelalte dispozitii din prezentul regulament se vor aplica in mod corespunzator.

Cum s-a aratat si mai sus, nicio procedura legala dintre cele la indemina acestuianu a fost urmata de X in timpul vietii sale pentru clarificarea aspectelor legate de diferentele dintre suprafata masurata si cea din titlul de proprietate emis pe numele acestuia.

Legile adoptate in materia fondului funciar au instituit o procedura speciala de reconstituire/constiture a proprietatii asupra terenurilor agricole si forestiere finalizata cu emiterea titlului de proprietate. Fiind o procedura speciala, persoanele indreptatite la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate trebuie sa respecte intocmai succesiuneaetapelor ei si sa conteste, in conditiile precis determinate de lege. Etapele premergatoare emiterii titlului au ca obiect stabilirea intinderii dreptului de proprietate si a amplasamentului terenului atribuit. Orice nemultumire a solicitantilor legata de reconstituire sau punere in posesie trebuie adusa la cunostinta comisiilor de aplicare a legilor fondului funciar care rezolva acest gen de contestatii, anterior emiterii titlului de proprietate.

Dupa eliberarea titlului, asemenea demersuri juridice nu mai sunt posibile, intrucit acceptarea lor ar presupune o eludare si o nesocotire adispozitiilor legale ce reglementeaza expres procedurile cu caracter prealabil.

Astfel, raporturile juridice ce se nasc intre beneficiarii reconstituirii sau constituirii dreptului de proprietate si comisiile de fond funciar sunt reglementate distinct de raporturile juridice ce se nasc in cadrul circuitului juridic civil dinamic intre beneficiarii reconstituirii/constituirii si alte subiecte de drept. Intre persoanele indreptatite la constituire si comisiile de fond funciar se nasc raporturi juridice de drept substantial ce decurg din modul de rezolvare a cererilor acestora, ele vizind existenta dreptului dar si intinderea acestuia, precum si stabilirea amplasamentelor concrete impuse reconstituirii.

Odata stabilite aceste amplasamente, si odata emis titlul de proprietate, ca act final al procedurii reglementate de lege, beneficiarul are un drept de proprietate poarta asupra unui anumit obiect material, delimitat din punct de vedere fizic, cu privire la care el va putea face acte de dispozitie juridica. Practic, procedura de reconstituire se finalizeaza prin apropriatiunea juridica a anumitor terenuri de catre beneficiari, fapt ce concretizeaza vocatia lor legala de a beneficia de masuri reparatorii.

In cadrul circuitului juridic civil dinamic, rapoartele juridice se stabilesc intre subiectele de drept cu privire la bunurile pe car ele au in patrimoniu, drepturile respective putind fi transmise dintr-un patrimoniu in altul in virtutea atributului de dispozitie juridica. Prin urmare, in cazul unui act de vinzare- cumparare precum cel in speta, acordul de vointa al partilor contractante s-a format cu privire la un anumit bun , asa cum a fost el inscris in titlul de proprietate liberat autorului reclamantului raportul juridic respectiv este guvernat de regulile statornicite de Codul Civil, in speta dispozitiile art. 1327CCiv de la 1864 care reglementeaza obligatia de predare a vinzatorului.

Faptul ca dispozitiile articolului 64 din legea 18/1991 (in forma valabila la data introducerii cererii) nu sunt aplicabile si succesorului cu titlu particular rezulta din interpretarea sistematica a acestei legi, care reglementeaza sfera persoanelor ce beneficiaza de reconstituirea dreptului sau de constituirea acestuia, dar si din ratiunea si finalitatea legii, care reclama rezolvarea raporturilor juridice dintre beneficiarii reconstituirii si comisiile de fond funciar fara a se proceda la o extindere a acestor raporturi juridice si in privinta succesorilor cu titlul particular. ( a se vedea in acest sens si (in acelasi sens este si practica judecatoreasca- Jud Craiova, Sentinta civila nr. X/2008, Trib Timis, sect. I civ, dec. nr. X/2019, Trib Dolj, sect. civ,. Dec. nr. X/2011si Trib. Cluj, sect. civ, Dec. nr. X/2008)

In concluzie, instanta va respinge cererea reclamantului ca neintemeiata.

1

Domenii speta