1.Contravenţii - înlocuire amendă cu muncă în folosul comunităţii

Sentinţă civilă 268 din 26.01.2021


HOT.

26.01.2021

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a petentei ______________ .

Respinge acţiunea ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă.

Cu drept de apel, în termen de 30 zile de la comunicare.

Cererea de apel se va depune la Judecătoria Brăila.

Pronunţată astăzi, 26.01.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Deliberând asupra acţiunii civile de faţă :

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 03.09.2020 sub nr. ______________, petenta ______________ a  chemat în judecată pe  pârâtul ______________ pentru ca  prin hotărârea ce se va pronunţa  să se dispună înlocuirea amenzilor contravenţionale cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

În motivarea cererii, petenta a arătat că intimatul a fost sancţionat cu amenzi contravenţionale în cuantum total  de  1000  lei.  A mai arătat că nu există posibilitatea executării silite a acestuia întrucât nu deţine bunuri și nu înregistrează venituri.

La dosar au fost depuse înscrisuri.

În drept au fost invocate prevederile art. 9  alin. 3, art. 39 alin 1 şi art. 39 ind. 1 din O.G. nr. 2/2001, O.G. nr. 17/2014, Legea nr. 352/2006, Legea nr. 207/2015, Legea nr. 215/2001, Legea nr. 286/2006.

Intimatul nu a formulat întâmpinare şi nu a făcut dovada achitării debitului reprezentând amenzi contravenţionale.

La termenul de judecată din data de  25.01.2021 instanţa a invocat din oficiu excepţia lipsei calităţii procesuale active a petentei şi a reţinut spre soluţionare această excepţie.

Analizând  cu prioritate excepţia lipsei calităţii procesuale active a petentei, instanţa reţine următoarele:

 În fapt, intimatul a fost sancționat cu amenzi contravenţionale  în cuantum  total de 1000 de lei  printr-un număr de 2 procese – verbale,  amenzi pe care nu le-a achitat.

Potrivit înscrisurilor prezentate, nu s-a putut proceda la executarea silită a intimatului întrucât acesta nu deţine bunuri şi nu realizează venituri.

Din verificările în baza de date ( fila 34 dosar) a rezultat că intimatul are domiciliul în  ______________,  din data de 08.01.2019. 

Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la data de 03.09.2020, moment la care intimatul  figura cu domiciliul în ______________. 

În drept,  potrivit art.36 C.pr. civ, calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii. Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond.

Astfel, calitatea procesuală este determinată de transpunerea în plan procesual a subiectelor raportului juridic civil concret dedus judecăţii.

Prin urmare, calitatea procesuală  activă presupune  existenţa unei identităţi între persoana reclamantului  şi cel care este titularul dreptului afirmat.

Potrivit art. 9 alin. 3 din O.G. nr. 2/200 „ în cazul în care contravenientul persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. a) în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.”

Conform art. 39  din aceeaşi lege „punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se face astfel:

a) de către organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termenul prevăzut de lege;

b) de către instanţa judecătorească, în celelalte cazuri.

(2) În vederea executării amenzii, organele prevăzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirării acestui termen, ori, după caz, dispozitivul hotărârii judecătoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea a devenit irevocabilă, astfel:

a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică;

b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unităţilor subordonate Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în a căror rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică”.

Din interpretarea acestor texte legale rezultă că  doar organele de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul pot sesiza instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, în speţă, ______________, în raza acesteia având domiciliul intimatul.

Aşa fiind, petenta din prezenta cauză nu este titularul dreptului afirmat, nejustificând calitatea procesuală activă.

Prin urmare, instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a  petentei şi va respinge  acţiunea ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă.