Minori.căsătorie minor

Sentinţă civilă 5 din 23.03.2022


CĂSĂTORIE MINOR

Deliberând asupra cererii de faţă, instanţa reţine următoarele :

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Buzău la data de 01.04.2021, sub numărul .../200/2021, reclamanta NAC prin reprezentat legal TL a solicitat în contradictoriu cu pârâtul TLC, ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se autorizeze căsătoria dintre reclamanta minoră NAC şi pârâtul major TLC.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta a arătat că este într-o relaţie de 12 luni cu pârâtul cunoscându-se în momentul în care aceasta îşi petrecerea timpul într-un cerc de persoane care o influenţau negativ. A început să consume substanţe ilegale moment în care s-a întâlnit cu pârâtul în timp ce se ducea spre casă. Aceasta i-a ascultat povestea de viaţă, a sfătuit-o corespunzător, a ieşit din cercul de prieteni, ulterior a venit acasă la aceasta unde a cunoscut-o pe mama acesteia şi pe bunica, făcând o impresie bună. Ulterior s-a mutat la domiciliul acestuia deoarece aveau interese comune şi se înţelegeau foarte bine.

Cererea nu a fost motivată în drept.

În probaţiune a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Cererea a fost legal timbrată cu suma de 20 lei conform art. 15 lit.e) din OUG 80/2013.

La data de 05.07.2021 pârâtul a formulat întâmpinare solicitând admiterea cererii de chemare în judecată astfel cum a fost formulată.

În cauză, a fost încuviinţată şi administrată proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele situatii de fapt si de drept:

Minora NAC, născută la data de ....11.2004 astfel cum rezultă din certificatul de naştere seria ... nr. ..../17.11.2004 înregistrat sub nr. .../17.11.2004 al Primăriei Mun. Buzău, în vârstă de 16 ani se află într-o relaţie de concubinaj cu pârâtul TLC.

Din referatul de anchetă socială efectuat de Autoritatea Tutelară din cadrul Primăriei Mun. Buzău reiese că minora este în clasa a X-a din cadrul Liceului Pedagogic Buzău. Pârâtul născut la data de ... octombrie 1989 este deţinut în Penitenciarul Focşani pentru săvârşirea infracţiunii de lovire. De aproximativ 2 ani reclamanta şi pârâtul sunt într-o relaţie însă în concluziile raportului se menţionează că nu este în interesul superior al minorei încheierea căsătoriei cu numitul TLC având în vedere că aceasta execută o pedeapsă privativă de libertate.

În drept, căsătoria este definită ca uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii (art.259 alin.1 Noul Cod civil), prin consimțământul personal și liber al acestora.

Instanța reține că pentru încheierea unei căsătorii este necesar ca viitorii soți să fi împlinit vârsta de 18 ani, conform art. 272 alin. (1) C.civ., rațiunile care au dictat instituirea acestei vârste fiind atât de ordin fizic, întrucât viitorii trebuie să fie apți din punct de vedere fizic să încheie o căsătorie, respectiv să fi trecut de perioada pubertății, dar și de ordin psihic și moral, fiind absolut necesar ca viitorii soți să fi ajuns la un grad de maturitate care să le permită a înțelege importanța actului juridic al căsătoriei și consecințele pe care încheierea acestuia le implică, întrucât aceștia trebuie să își asume în deplină cunoștință de cauză îndatoririle pe care le implică decizia lor.

Cu toate acestea, legiuitorul a prevăzut o excepție de la alin. (1) al art. 272 C.civ., alin. (2) al aceluiași articol prevăzând că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinți refuză să încuviințeze căsătoria, instanța de tutelă hotărăște și asupra acestei divergențe, având în vedere interesul superior al copilului.

Din interpretarea acestui text legal rezultă că pentru autorizarea căsătoriei minorului în vârstă de peste 16 ani, trebuie să fie îndeplinite cumulativ anumite condiții, respectiv existența unor motive temeinice care să justifice încheierea căsătoriei înainte de majorat; existența unui aviz medical care să confirme faptul că nu există nici un impediment la încheierea căsătoriei minorului din punct de vedere medical; consimțământul ambilor părinți sau, după caz, al tutorelui.

Minora are vârsta de 16 ani și 10 luni, fiind născută la data de ....11.2004, astfel cum reiese din certificatul de naștere aflat la dosar.

În egală măsură, se reține că ambii părinți ai minore prin declaraţie notarială au declarat că sunt de acorda ca fiica lor să se căsătorească cu numitul TLC iar din adeverința medicală reiese că minora este clinic sănătoasă.

 Cu toate acestea, instanța reține că nu a fost arătat niciun motiv temeinic care să justifice încheierea unei căsătorii anterior împlinirii vârstei de 18 ani. Faptul că părțile au o relație bazată pe iubire, încredere și respect reciproc, iar familiile acestora sunt de acord cu încheierea căsătoriei dintre cei doi, nefiind suficiente pentru admiterea cererii.

Instanța reține că motivele invocate în susținerea cererii sunt cele pe care se bazează încheierea oricărei căsătorii, respectiv iubire și respect între viitorii soți, or, în cauză, având în vedere că petenta este minoră, aceasta trebuia să producă motive întemeiate pentru admiterea cererii cum ar fi existența unei sarcini sau boala unuia dintre soți, astfel cum acestea au fost identificate de către doctrina în materie.

Instanţa are în vedere şi concluziile referatului de anchetă psihosocială în care se arată că pârâtul este în prezent execută o pedeapsă privativă de libertate iar căsătoria cu aceasta nu este în interesul superior al minorei.

Pe cale de consecință, instanța constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 272 alin.2 C. civ. respectiv, nu există motive temeinice care să justifice căsătorirea reclamantei înainte de împlinirea vârstei legale, sens în care, va respinge  cererea ca neîntemeiata.