Conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Lovire sau alte violenţe

Sentinţă penală 184 din 30.10.2019


Conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art.335 Cod penal şi lovire sau alte violenţe prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal.

Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr.  184/30.10.2019

Prin rechizitoriul nr. ....249/P/2018, din data de 14.11.2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria T. B. a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul T. M. Daniel, pentru săvârşirea infracţiunilor de : conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal şi lovire sau alte violenţe prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul, în cursul zilei de în seara zilei de 05.01.2018, a condus, fără a avea permis de conducere, pe drumul public de pe raza satului Ș., com. B.-M., jud. G., autoturismul, marca Renault, cu nr. de înmatriculare VS ......., intrând în gardul persoanei vătămate G. V. și deteriorându-i acestuia poarta de acces.

În data de 09.01.2018, inculpatul a lovit-o pe persoana vătămată G. T. cu un obiect contondent, cauzându-i acestuia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

Situaţia de fapt a rezultat din administrarea următoarelor mijloace de probă: declarație persoană vătămată;înscris constând în raport de expertiză medico-legală; declarații inculpat; declarațiile martorilor audiați în cauză; procese verbale întocmite de către organele de urmărire penală.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei T. B... sub nr. ..../2018, la data de 28.11.2018.

Prin încheierea nr. 26/2019 din data de 15.01.2019, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. ...../P/2018, din data de 14.11.2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T. B. privind pe inculpatul T. M. Daniel trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere  prevăzută de art.335 alin.1 Cod penal şi lovire sau alte violenţe prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

La termenul de judecată din data de 23.10.2019, inculpatul prezent în instanţă a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa şi a solicitat judecata cauzei în procedura simplificată. Totodată şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cazul în care va fi condamnat.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

În seara zilei de 05.01.2018, în jurul orei 22:00, inculpatul a condus, fără a avea permis de conducere, pe drumul public de pe raza satului Ș., com. B.-M., jud. G., autoturismul, marca Renault, cu nr. de înmatriculare VS ...., intrând, din culpă, în urma unei manevre greșite, în gardul persoanei vătămate G. Vasile și deteriorându-i acestuia poarta de acces.

La circa 7 zile după producerea accidentului, inculpatul a reparat daunele materiale produse, motiv pentru care persoana vătămată G. Vasile nu a depus plângere prealabilă (astfel cum rezultă din declarația din data de 17.03.2018) pentru infracțiunea de distrugere și a solicitat sistarea cercetărilor cu privire la această infracțiune (conform procesului verbal din data de 17.03.2018).

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei și a precizat că a pierdut controlul autoturismului din pricina noroiului.

În data de 09.01.2018, ora 15:30, pe raza satului Ș., com. B.-M., jud. G., inculpatul, fără a fi provocat și aparent fără un motiv anume a lovit-o, de mai multe ori, dând dovadă de o ferocitate ieșită din comun, pe persoana vătămată G. Tănase cu un obiect contondent (băț, luat dintr-un gard din apropiere) iar apoi cu picioarele, cauzându-i acestuia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul a încetat atacul furibund doar la intervenția mamei sale și a martorului N. Vasile.

În urma loviturilor multiple primite, victima și-a pierdut temporar cunoștința iar după ce și-a revenit s-a întors la domiciliul său însă a doua zi (10.01.2018), în jurul orei 04:00, în urma agravării stării sale de sănătate (care s-a manifestat inclusiv prin dificultăți respiratorii) a solicitat, prin intermediul serviciului SNUAU 112 o ambulanță, care l-a transportat la Spitalul „Sf. Andrei” din Municipiul G., unde a fost examinat și internat pentru acordarea de asistență medicală.

Cu privire la fapta de violență, inculpatul a adoptat o atitudine nesinceră (aproape în integralitate). Astfel, acesta recunoaște. formal, actele de violență în materialitatea lor dar a declarat că a lovit persoana vătămată doar cu pumnul și că motivul pentru care l-a atacat a fost faptul că acesta avea un cuțit în mână iar inculpatul credea că este pusă în pericol viața tatălui său, aspecte aflate în raport de flagrantă și plenară contradicție cu ansamblul materialului probator administrat (declarația persoanei vătămate, depozițiile martorilor oculari etc.).

 Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 06.01.2018, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracțiunii de distrugere, prev. de art. 253 alin. (1) Cod penal (dosar penal nr. 167/P/2018).

Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 04.05.2018 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de at. 335 alin. (1) din Codul penal (dosar penal nr. 167/P/2018).

Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 10.01.2018 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirii infracțiunii de loviri sau alte violente, prev. de art. 193 alin. (1) Cod penal (dosar penal nr. 242/P/2018).

Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 04.03.2018 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din loviri sau alte violențe pe alin. (1) în infracțiunea de loviri sau alte violente, prev. de art. 193 alin. (2) Cod penal (dosar penal nr. 242/P/2018).

Prin ordonanța procurorului din data de 04.05.2018 s-a dispus reunirea celor două cauze penale (242/P/2018 și 167/P/2018) la prezenta cauză.

Prin ordonanţa organelor de cercetare penala din data de 04.05.2018, confirmată prin ordonanța procurorului din aceeași zi, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de inculpatul T. M.-Daniel pentru săvârşirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere  prev. de at. 335 alin. 1 din Codul penal și loviri sau alte violente, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.  1 Cod penal.

Prin ordonanța procurorului din data de 13.07.2018 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului pentru comiterea, în concurs real, a infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de at. 335 alin. (1) din Codul penal și loviri sau alte violente, prev. de art. 193 alin. (2) Cod penal, cu aplic. art. 38 alin. (1) Cod penal.

În drept, faptele inculpatului T. M.-Daniel care, în seara zilei de 05.01.2018, a condus, fără a avea permis de conducere, pe drumul public de pe raza satului Ș., com. B.-M., jud. G., autoturismul, marca Renault, cu nr. de înmatriculare VS ......, intrând în gardul persoanei vătămate G. Vasile și deteriorându-i acestuia poarta de acces şi care în data de 09.01.2018, a lovit-o pe persoana vătămată Gh. Tănase cu un obiect contondent, cauzându-i acestuia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor, comise în concurs real, de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal și loviri sau alte violente  prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal, cu aplic. art. 38 alin. (1) Cod penal.

Astfel, sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal,  constă în conducerea de către inculpat pe drumul public de pe raza satului Ș., com. B.-M., jud. G., a autoturismului, marca Renault, cu nr. de înmatriculare VS ......, fără a poseda permis auto.

Urmarea imediată a faptei o constituie starea de pericol pentru desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi, în cele din urmă, pentru viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public şi pentru proprietatea publică şi privată.

Legătura de cauzalitate, având în vedere că este vorba despre o infracţiune de pericol, rezultă ex re, starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite născându-se odată cu săvârşirea elementului material al infracţiunii.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, acesta, deşi nu a urmărit să pună în pericol, prin conduita sa, valorile sociale menţionate, a prefigurat şi acceptat eventualitatea acestei urmări.

În ceea ce priveşte infracţiunea prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal, elementul material constă în lovirea de către inculpat a persoanei vătămate G. Tănase cu un obiect contondent, cauzându-i acestuia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie directă, prevăzând şi urmărind producerea rezultatului faptei.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatului în temeiul textelor de lege sus menţionate, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Conform fişei de cazier judiciar inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

În ceea ce priveşte gradul de pericol social concret al faptelor săvârşite, instanţa reţine că neurmarea unor cursuri de specialitate şi nepromovarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere sunt de natură să crească şansele de producere a unui accident, în cazul în care persoana respectivă se află la volanul unui autovehicul, pe drumurile publice.

Pe lângă acestea vor fi avute în vedere şi valorile sociale cărora li s-a adus atingere prin săvârşirea faptei, au fost puse în pericol nu numai desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, dar şi valori sociale mult mai importante, cum ar fi viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, precum şi proprietatea publică şi privată.

Instanţa va reţine şi circumstanţele personale ale inculpatului, acesta nefiind cunoscut cu antecedente penale, precum şi atitudinea procesuală.

În temeiul dispoziţiilor art. 45 alin. 3 lit. a şi  alin. 5 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementară cea mai grea, aceea  a interzicerii  exercitării drepturilor prev. de art. 66  alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de  2 (doi) ani şi  pedeapsa accesorie cea mai grea, aceea  a interzicerii aceloraşi drepturi pe durata executării pedepsei închisorii.

Fiind îndeplinite condiţiile cumulativ impuse de art. 91 Cod penal şi, faţă de circumstanţele personale ale inculpatului şi gradul de pericol social concret al infracţiunilor săvârşite de acesta,  instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 şi art. 92 Cod penal va dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii şi a pedepsei accesorii pe durata unui termen de încercare de 3 (trei)  ani.

Conform art. 93 alin. 1 Cod penal va obliga pe inculpat să respecte următoarele măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere:

a)să se prezinte la serviciul de probaţiune G..., la datele fixate de acesta;

b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d)să comunice schimbarea locului de muncă;

e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art. 93 alin. 2 lit. a Cod penal va impune inculpatului să urmeze un curs de calificare profesională şi să frecventeze  un  program de reintegrare socială derulat de serviciul de  probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul dispoziţiilor art. 93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei comunei B.-M. sau în cadrul  Şcolii Gimnaziale nr. 1 S..

Va lua act că persoana vătămată G. Tănase,  nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Văzând şi dispoziţiile art. 274 alin. 1 Cod procedură penală.