Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 Cod penal.

Sentinţă penală 36 din 19.02.2020


Prin rechizitoriul nr. ../P/2018, din data de 04.03.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B  a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul M  C , pentru săvârşirea infracţiunii de  refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 Cod penal, constând în aceea că în cursul zilei de 19.01.2018, în jurul orei 19.04, a fost depistat în trafic de lucrător de poliţie din cadrul Poliţiei Oraş B  în timp ce conducea autoturismul marca Opel cu nr. de înmatriculare BR-91-Z pe drumurile publice din interiorul localității B , jud. G , şi anume pe DN 24D la km 13, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, având o alcoolemie de 0.56mg/l alcool pur în aerul expirat în urma testării cu aparatul Drager ARUB 0376 la poziţia 659, iar ulterior, a refuzat deplasarea la unitatea spitalicească în vederea recoltării probelor biologice de sânge.

Situaţia de fapt a rezultat din administrarea următoarelor mijloace de probă : proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 19.01.2018 încheiat de lucrător din cadrul Poliţiei Oraş B ; proces verbal încheiat la data de 19.01.2018 de lucrător din cadrul Poliţiei Oraş B ; declaraţii inculpat M  C ; rezultat aparat Drager seria ARUB 0376 la poziţia 659; proces verbal de vizionare a înregistrărilor video din data de 27.11.2018.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Tîrgu Bujor sub nr. ...../2019, la data de 06.03.2019.

Prin încheierea nr. 157/2019 din data de 17.04.2019, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. ....P/2018, din data de 04.03.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B.privind pe inculpatul M. C., trimis în judecată  pentru săvârşirea infracţiunii de  refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

La termenul de judecată din data de 25.09.2019, inculpatul a declarat că  nu recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

La data de 19.01.2018, în jurul orei 19.02, organul de cercetare penală din cadrul Poliţiei Oraş Be , aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 24D la km 13, în interiorul localității B , jud. G , a observat autoturismul marca Opel cu nr. de înmatriculare BR-91-Z care avea un traseu sinuos, fapt pentru care a efectuat semnal regulamentar de oprire. După ce şi-a declinat calitatea şi identitatea, lucrătorul de poliţiei a procedat la identificarea conducătorului auto, stabilind că acesta se numeşte M  C. , fiul lui I. şi N. şi că domiciliază pe raza comunei B., jud. G., fiind posesor al CI seria GL nr. 9568..6, .. Având în vedere că numitul M. C. emana halenă alcoolică şi era incoerent în vorbire, lucrătorul de poliţie a procedat la testarea cu aparatul etilotest marca Drager seria ARUB 0376  la poziţia 659, rezultatul alcoolemiei a fost de 0.56 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost i-a fost solicitată deplasarea la unitatea spitalicească în vederea recoltării probelor biologice de sânge, aspect cu privire la care persoana mai sus indicată nu a fost de acord, refuzând în mod categoric deplasarea, astfel cum rezultă şi din cuprinsul înregistrării video realizată de către organul de poliţie.

În această situaţie, organele de cercetare penală au emis la data de 19.01.2018, ordonanţă motivată de începere a urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută şi pedepsită de dispoziţiile art. 337 Cod penal.

Cu ocazia audierilor, inculpatul M. C. nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, arătând că în cursul zilei de 19.01.2018, a participat la activităţile de deszăpezire de pe raza comunei B., iar în jurul orei 16.00, după ce a consumat 2-3 pahare de vin, s-a urcat la volanul autoturismului cu nr. de înmatriculare BR-91-Z cu intenţia de a ajunge la locuinţa situată pe raza loc. B , iar la jumătatea distanţei dintre primărie şi domiciliu, în timp ce conducea pe DN 24D la km 13, a fost oprit de un echipaj de poliţie, ocazie cu care a fost testat cu aparatul etilotest Drager ARUB 0376 la poziţia 659, rezultatul fiind de 0.56mg/l alcool pur în aerul expirat. Inculpatul a recunoscut că a consumat 2-3 pahare de vin, iar în timp ce se afla un autospeciala de poliţie şi se îndreptau către unitatea spitalicească, organul constatator i-a spus că „ar fi mai bine să suflu în etilotest, că la sânge va ieşi mai mult, şi nu ar mai avea rost să ne deplasăm, lucru pe care l-am şi făcut. Am suflat în aparatul Drager în autospeciala de poliţie, iar după ce am suflat, echipajul de poliţie s-a întors din drum, pe mine lăsându-mă în locul unde am fost oprit. Precizez faptul că agentul de poliţie nu mi-a comunicat faptul că trebuie să merg la unitatea spitalicească pentru a mi se lua probe biologice, comunicându-mi că este suficient faptul că am suflat în aparatul etilotest”.

Apărarea inculpatului este infirmată de materialul probator administrat în cauză.

Momentul refuzului inculpatului a fost înregistrat audio video de către lucrătorul de poliție iar situația de fapt reținută în cuprinsul actului de sesizare este întărită şi confirmată de martorii S  R  M  şi C  G , persoane care au descris în detaliu întreaga desfăşurare a evenimentelor din cursul zilei de 19.01.2018, precizând că inculpatul a refuzat în mod repetat prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, fiindu-i aduse la cunoştinţă consecinţele refuzului său de către lucrătorul de poliţie.

În drept, fapta inculpatului M  C  care, în cursul zilei de 19.01.2018, în jurul orei 19.04, a fost depistat în trafic de lucrător de poliţie din cadrul Poliţiei Oraş B  în timp ce conducea autoturismul marca Opel cu nr. de înmatriculare BR-91-Z  pe drumurile publice din interiorul localității B , jud. G , şi anume pe DN 24D la km 13, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, având o alcoolemie de 0.56mg/l alcool pur în aerul expirat în urma testării cu aparatul Drager ARUB 0376 la poziţia 659, iar ulterior, a refuzat deplasarea la unitatea spitalicească în vederea recoltării probelor biologice de sânge, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice  prev. de art. 337 Cod penal.

Elementul material al infracţiunii prev. de art. 337 Cod penal constă în  refuzul prelevării de mostre biologice exprimat de inculpat în împrejurările sus menţionate.

Urmarea imediată a faptelor o constituie starea de pericol pentru desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi, în cele din urmă, pentru viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public şi pentru proprietatea publică şi privată.

Legătura de cauzalitate, având în vedere că este vorba despre o infracţiune de pericol, rezultă ex re, starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite născându-se odată cu săvârşirea elementului material al infracţiunii.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit faptele cu intenţie.

La individualizarea pedepsei ce se vor aplica inculpatului în temeiul textului de lege sus menţionat, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Conform fişei de cazier judiciar aflată la dosarul cauzei inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

Instanţa va avea în vedere valorile sociale cărora li s-a adus atingere prin săvârşirea faptelor, au fost puse în pericol nu numai desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, dar şi valori sociale mult mai importante, cum ar fi viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, precum şi proprietatea publică şi privată.

Instanţa apreciază că pericolul social concret al faptei săvârşite de inculpat este sporit, raportat la modalitatea de săvârşirea a acesteia, vizând încălcarea normelor rutiere, fiind crescut pericolul social al faptei de conducere a unui autoturism pe drumurile publice în modalitatea infracţională descrisă, incriminată ca infracţiune, tocmai prin prisma potenţialului său pericol. Fapta inculpatului a avut ca urmare imediată crearea unei stări de pericol pentru relaţiile sociale ocrotite.

Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice, este cauza principală şi determinantă pentru producerea accidentelor de circulaţie.

Acest fenomen este într-o creştere vizibilă fapt ce creează un sentiment accentuat de insecuritate pentru toţi participanţii la trafic cărora le este pusă în pericol viaţa, integritatea corporală şi proprietatea asupra bunurilor, valori esenţiale garantate constituţional.

Din această perspectivă fapta inculpatului reclamă din partea justiţiei aplicarea unei represiuni penale ferme, de natură să atenţioneze pe toţi destinatarii legii penale asupra pericolului social extrem de ridicat al unor astfel de infracţiuni, cu un serios impact în comunitatea locală, în legătură cu care nu trebuie să se lase impresia că nu sunt pedepsite pe măsură.

Problema diminuării accidentelor rutiere şi în special, escaladarea acestui fenomen reprezintă o preocupare constantă şi a forurilor europene, sens în care menţionăm Rezoluţia Parlamentului European privind Programul european de acţiune pentru siguranţa rutieră (2006/2112), care are în vedere şi Recomandarea 2004/345/CE a Comisiei Europene, privind punerea în aplicare a normelor din domeniul siguranţei rutiere, se arată că „modul cel mai eficient, pe termen scurt, de îmbunătăţire a normelor rutiere pe Teritoriul Uniunii Europene, constă în aplicarea strictă a codurilor rutiere din  statele membru, impunându-se sancţiuni semnificative”.

Pentru aceste motive, având în vedere că fapta inculpatului, prin modul şi împrejurările în care a fost comisă, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse este oportună şi necesară pentru reeducarea inculpatului .

Fiind îndeplinite condiţiile cumulativ impuse de art. 91 Cod penal şi, faţă de circumstanţele personale ale inculpatului şi gradul de pericol social concret al infracţiunilor săvârşite de acesta,  instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 şi art. 92 Cod penal va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii şi a celei accesorii pe durata unui termen de încercare de 3 (trei) ani.

Conform art. 93 alin. 1 Cod penal va obliga pe inculpat să respecte următoarele măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art. 93 alin. 2 Cod penal va impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul dispoziţiilor art. 93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei  comunei B  sau în cadrul Școlii Gimnaziale „Gheorghe și Maria Tașcă” B .

Văzând şi dispoziţiile art. 274 alin. 1 Cod procedură penală.