Tâlhărie prev. de art. 233 Cod penal

Sentinţă penală 10 din 03.02.2021


Tâlhărie  prev. de art. 233  Cod penal

Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr.  10/03.02.2021

Prin rechizitoriul nr. ..../2020 din data de 28.08.2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B a trimis în judecată, sub imperiul măsurii controlului judiciar, pe inculpatul M M  pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie prev. de art. 233 Cod, constând în aceea că, la data de 21.07.2020, în jurul orei 1200, în timp ce se afla la locuinţa persoanei vătămate C  M  din localitatea R , judeţul G , profitând de vârsta înaintată şi de lipsa de reacţie a persoanei vătămate, a îmbrâncit-o pe aceasta pe patul pe care se afla în poziţia şezut, aplecându-se peste aceasta pentru a ajunge la un raft al patului unde se afla un portofel conţinând suma de 1.515 lei pe care şi l-a însuşit, părăsind în fugă imobilul.

Situaţia de fapt mai sus menţionată este dovedită cu următoarele mijloace de probă: proces-verbal de sesizare din oficiu din data de 21.07.2020, încheiat de către organele de poliţie din cadrul Secţiei 5 Rurală R ; proces-verbal de cercetare la faţa locului din data de 21.07.2020, încheiat de către organele de poliţie din cadrul Secţiei 5 Rurală R , plus planşa foto; proces-verbal de reconstituire din data de 21.07.2020, încheiat de către organele de poliţie din cadrul Secţiei 5 Rurală R , plus planşa foto; declarațiile persoanei vătămate C  M ; declaraţiile martorilor C  C  şi O  M ; declaraţiile inculpatului M M ; înscrisuri.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei T  B  sub nr. ...../2020, la data de 04.09.2020.

Prin încheierea nr. 299/2020 din data de 19.10.2020, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 1..../P/2020 din data de 28.08.2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B  privind pe inculpatul M M , trimis  în judecată pentru săvârșirea infracţiunii de tâlhărie prev. de art. 233 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Inculpatul M  M  la termenul de judecată din data de 13.01.2021 a  declarat că recunoaşte  fapta reţinută în sarcina sa prin actul de sesizare al instanţei şi a solicitat ca judecata cauzei să se facă conform procedurii prevăzute de disp. art. 375 Cod procedură penală. Totodată şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cazul în care va fi condamnat.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

La data de  21.07.2020, organele de poliţie din cadrul Postului de Poliţie R  s-au sesizat cu privire la faptul că în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 12.00, în timp ce se afla în vizită la domiciliul persoanei vătămate C  M  din localitatea R , judeţul G , numitul M M, profitând de vârsta înaintată şi de neatenţia persoanei vătămate, a îmbrâncit-o pe pat şi apoi s-a aplecat peste aceasta pentru a sustrage de pe pervazul ferestrei un portofel ce conţinea suma de aproximativ 1600 lei.

Conform procesului-verbal din data de 21.07.2020, organele de poliţie din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală R  s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.

La data de 21.07.2020, persoana vătămată C  M  se afla la domiciliul său din localitatea R , judeţul G , respectiv în bucătăria de vară, unde se odihnea stând întins pe pat.

În jurul orei 12:00, la domiciliul acesteia s-a prezentat inculpatul M  M  care a pătruns în cameră, neinvitat, având asupra sa o sticlă de aproximativ 2 litri cu bere, spunându-i persoanei vătămate că a venit să o vadă şi să o cinstească cu un pahar cu bere.

Cei doi se cunosc de aproximativ 20 de ani, inculpatul venind deseori pe la domiciliul persoanei vătămate ajutând-o la treburile gospodăreşti, între aceştia neexistând în trecut, conflicte de nicio natură.

M  M  a fost invitat să ia loc pe un scaun în faţa patului pe care se afla persoana vătămată, apoi inculpatul a luat de pe masa din apropiere două pahare în care a turnat bere.

M M  a rămas în cameră aproximativ 20 de minute, perioadă în care i-a povestit persoanei vătămate diferite lucruri, faţă de care aceasta nu s-a arătat interesată, aspect pe care i 1-a comunicat şi inculpatului, mai mult, persoana vătămată i-a cerut să plece întrucât dorea să se întindă în pat şi să se odihnească.

La un moment dat, fără a spune nimic, inculpatul s-a ridicat de pe scaunul pe care se afla aşezat, s-a îndreptat către persoana vătămată pe care a îmbrâncit-o pe patul pe care se afla în poziţia şezut, aplecându-se peste aceasta pentru a ajunge la un raft al patului, situat în zona ferestrei, unde se afla un portofel conţinând suma de 1.515 lei pe care şi l-a însuşit.

Fiind luată prin surprindere şi datorită stării precare de sănătate, persoana vătămată, în vârstă de 83 de ani, nu a reuşit să-l oprească pe inculpat din acţiunea sa, urmărindu-l doar cu privirea cum a părăsit în grabă încăperea şi apoi curtea locuinţei.

După ce s-a dezmeticit, persoana vătămată a ieşit în curte şi a început să strige după ajutor, fiind auzită de către C  C , fratele său care locuieşte în apropiere, precum şi de către vecina sa O  M .

După ce le-a povestit acestora cele întâmplate, martorii C  C  şi O  M au plecat în urmărirea inculpatului M  M  pe care l-au oprit şi l-au condus înapoi la domiciliul persoanei vătămate unde, martora i-a înapoiat păgubitului suma de bani pe care o recuperase de la inculpat, sumă pe care acesta o deţinea în buzunarul pantalonilor.

Potrivit procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 21.07.2020, întocmit de către organele de cercetare penală din cadrul Secţiei 5 Rurală R , portofelul aparţinând persoanei vătămate a fost identificat în interiorul unei grădini situată la aproximativ 100 de metri de casa persoanei vămate.

Conform procesului-verbal de cercetare la faţa locului din data de 21.07.2020, încheiat de către organele de poliţie din cadrul Secţiei 5 Rurală R , în urma verificării încăperii şi, în acord cu cele declarate de către persoana vătămată, s-a constatat faptul că nu sunt urme de răvăşire, lucrurile fiind găsite în poziţia lor firească.

 În cauză a fost dispusă efectuarea unei reconstituiri cu inculpatul M  M  care a refăcut traseul urmat cu ocazia săvârşirii faptei şi a prezentat detalii de natură să clarifice circumstanţele săvârşirii acesteia, aspecte care rezultă din procesul-verbal de reconstituire din data de 21.07.2020.

În planşa foto aferentă au fost fixate principalele momente ale comiterii infracţiunii.

Conform dovezii din data de 21.07.2020, organele de poliţie din cadrul Poliţiei Oraş T  B au restituit persoanei vătămate C  M  suma de 1515 lei.

La data de 21.07.2020, persoana vătămată C  M era la domiciliul său şi nu îl aştepta pe inculpat, care a venit neinvitat, astfel că lucrurile persoanei vătămate, respectiv portofelul conţinând suma de 1515 lei, se afla într-o poziţie ce putea fi sesizată cu uşurinţă de către o altă persoană. 

Declaraţiile persoanei vătămate C  M  se coroborează cu cele ale martorilor C  C  şi O  M  precum şi cu cele ale inculpatului M  M care a recunoscut săvârşirea faptei.

În drept, fapta inculpatului M  M  constând în aceea că la data de 21.07.2020, în jurul orei 1200, în timp ce se afla la locuinţa persoanei vătămate C M  din localitatea R , judeţul G , profitând de vârsta înaintată şi de lipsa de reacţie a persoanei vătămate, a îmbrâncit-o pe aceasta pe patul pe care se afla în poziţia şezut, aplecându-se peste aceasta pentru a ajunge la un raft al patului unde se afla un portofel conţinând suma de 1.515 lei pe care şi l-a însuşit, părăsind în fugă imobilul, întruneşte elementele constitutive a infracţiunii de tâlhărie, faptă prev. și  ped. de art. 233 Cod penal.

Elementul material al laturii obiective constă în acţiunea de deposedare a persoanei vătămate de suma de 1.515  lei şi acţiunea de împosedare a inculpatului cu suma respectivă şi acţiunea secundară de exercitare a actelor de violenţă asupra persoanei vătămate.

Urmarea imediată constă în producerea unei pagube în patrimoniul persoanei vătămate şi încălcarea dreptului la integritate fizică al acestuia.

Raportul de cauzalitate rezultă din materialul probator administrat în cauză.

Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost săvârşită cu intenţie directă.

Constatând că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, respectiv fapta există, constituie infracţiune şi a fost comisă de inculpat, instanţa urmează să procedeze la tragerea la răspundere penală a acestuia.

La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Din fișa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale.

De reţinut este şi impactul psihologic al faptei asupra persoanei vătămate, dar şi asupra comunităţii în ansamblul său,  fapta inculpatului fiind de natură a induce o stare de temere şi nesiguranţă accentuată în cadrul comunităţii locale.

Apreciază instanţa că scopul de prevenire şi reeducare poate fi atins prin aplicarea unei pedepse într-un cuantum proporţional cu gradul de pericol social concret. Executarea pedepsei închisorii în regim de detenţie este singura în măsură să realizeze scopul educativ şi de exemplaritate al acesteia, precum şi îndreptarea atitudinii inculpatului faţă de comiterea de infracţiuni.

Instanţa va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66  alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 2 (doi) ani.

În temeiul disp. art. 65 alin. 1 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei închisorii.

În temeiul disp, art. 72 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicată  durata reținerii de 24 ore de la 21.07.2020 ora 20,30 până la data de 22.07.2020 ora 20,30.

 Conform disp. art. 399 alin. 1  Cod procedură penală va menţine măsura controlului judiciar dispusă față de inculpat.

Instanța va lua act că persoana vătămată C  M , nu s-a constituit parte civilă, iar prejudiciul a fost acoperit prin restituire.

Văzând şi disp. art. 274 alin. 1 Cod procedură penală