Partajul succesoral. Stabilirea moştenitorilor, a averii succesorale precum şi a cotelor ce li se cuvin.

Sentinţă civilă 661 din 10.07.2019


Cuprins pe materii: 

Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă  nr. 661/10.07.2019

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei T  B  sub nr. ....../2017, la data de 15.11.2017, reclamantul G  I  a chemat în judecată pe pârâţii  C  M , C  A, M E , solicitând instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa, să se  dispună  partajul succesoral al defunctului G  G  decedat la data de 06.08.2000, cu stabilirea moştenitorilor, a averii succesorale precum şi a cotelor ce li se cuvin.

A mai solicitat reclamantul şi ieşirea din indiviziunea existentă asupra masei succesorale.

Ȋn motivarea cererii, reclamantul a învederat următoarele:

 Defunctul G  G  a fost tatăl său şi al pârâtei M  E . Alături de ei defunctul a mai avut doi copii, respectiv G  M  decedat fără a fi căsătorit şi fără a avea alţi moştenitori şi C  D , decedată, care are ca moştenitor pe pârâţii C  M – în calitate de fiu şi C A  – în calitate de soţ supravieţuitor.

Din averea succesorală a defunctului Gh  G  face parte suprafaţa de teren de 8,3900 ha situată  în intravilanul  şi extravilanul satului Ş , comuna B -M , conform titlului de proprietate nr. .....43, cotele fiecăruia fiind de 1/3 pentru el, 1/3 pentru pârâta M  E  şi de 1/3 pentru pârâţii C  M în calitate de nepot de fiu predecedat şi  C  A , soţ supravieţuitor ce culeg cota aferentă autoarei lor, respectiv defuncta lor soră C  D .

În drept, cererea a fost întemeiată pe disp. art. art. 669 şi următoarele  Cod civil.

Ȋn dovedirea cererii, reclamantul a  solicitat proba cu înscrisuri  şi  proba cu expertiză tehnică de specialitate.

Dovada achitării taxei de timbru în cuantum de 600  lei a fost depusă la fila  .

Pârâtul  C  M  a formulat întâmpinare prin care a solicitat admiterea acţiunii şi introducerea în masa succesorală spre partaj succesoral şi a proprietăţii din titlul de proprietate nr. 681....-56 din 23.02.1995 emis pe numele lui G  Gh. M , pentru suprafaţa de 7 ha 1700 m.p. din sat  S comuna B -M , judeţul G .

A mai solicitat introducerea în masa succesorală a tuturor titlurilor de proprietate pe care solicită să fie cerute de la Primăria comunei B -M.

Excluderea lui C  A  de la împărţirea masei succesorale mobile şi imobile, deoarece el este singurul moştenitor conform testamentului încheiat cu G  D.

În dovedirea întâmpinării a solicitat proba cu înscrisuri.

La data de 23.03.2018 pârâtul C  M  a depus la dosar cerere reconvenţională prin care a solicitat includerea în masa bunurilor de împărţit şi a casei defunctului său bunic G  G , aşa cum rezultă din anexa 24 înregistrată sub nr. 7/1808 din 25.05.2015 eliberată de comuna B -M.

A mai precizat pârâtul că, din masa bunurilor de împărţit respectiv cota de 1/3 care i se cuvine de la defunctul său bunic G  G , să îi fie atribuită în exclusivitate, nu împreună cu C  A , tatăl său care este soţul supravieţuitor al mamei C  D , întrucât aceasta i-a lăsat testament asupra averii sale în momentul încetării din viaţă.

La termenul de judecată din data de 30.05.2018, pârâtul C  M  – prin apărător – a renunţat la judecarea cererii reconvenţionale.

La data de 04.10.2018 pârâtul C  M  prin apărător a depus la dosar cerere de completare a obiectului acţiunii, prin care a învederat următoarele:

Văzând anexa 24 înregistrată sub nr. 7/1808 din 25.05.2015 eliberată de comuna B -M pentru defunctul G  S. G , se constată că şi casa de locuit şi construcţiile gospodăreşti anexe trebuiesc incluse în masa bunurilor de partajat; de asemenea cazanul de rachiu, în funcţiune şi instalat în magazia anexă a casei de locuit.

La data de 22.10.2018 pârâtul C  M  prin apărător a depus la dosar cerere de completare a obiectului acţiunii, prin care a învederat următoarele:

Prin această a doua cerere de completare a obiectului prezentei acţiuni a solicitat să fie inclusă în masa bunurilor de partaj şi suprafaţa de 7,1700 ha, teren din titlul de proprietate nr. 68..-56 din 23.02.1995 de la defunctul G. G. M., reconstituit moştenitorilor L. M., G. I. şi C. V.

Cei trei moştenitori menţionaţi pe verso-ul titlului de proprietate sunt fiicele defunctului G  G. M , care la rându-le sunt decedate după cum urmează:

-pentru L  M , fiica lui G  M , moştenitoare este A  S ;

-pentru G  I  (I ) care a fost soţia lui G  G , ambii fiind părinţii lui G  I , moştenitori sunt G  I  – reclamantul din prezenta cauză, M  E  – fiică a defuncţilor şi G  D  – decedată şi a cărei cotă de moştenire îi revine pârâtului C  M  în calitate de fiu;

-pentru C  V  – decedată, cota parte care i se cuvine din moştenire din acest titlu, îi revine fiului G  I .

La termenul de judecată din data de 24.10.2019, instanţa a respins ca inadmisibile, cererile de completare a obiectului acţiunii depuse la dosar de pârâtul C  M – prin apărător.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Conform art. 91 din Legea nr. 71/2011 în materie de moştenire  se aplică legea în vigoare  la data deschiderii succesiunii.

Cum data deschiderii succesiunii defunctului G  G  este 06.08.2000, în cauză sunt aplicabile  dispoziţiile Codului Civil din 1864.

Conform actelor de stare civilă depuse la dosarul cauzei, reclamantul şi pârâta M  E  sunt fiii defunctului G  G , decedat la data de 06.08.2000, iar pârâţii C M  şi C  A  sunt fiul, respectiv soţul supravieţuitor al defunctei G D (fiică postdecedată a autorului G G ).

În temeiul Legii nr. 18/1991, autorului G G  i s-a reconstituit  dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 8 ha 3900 m.p. teren pe teritoriul satului Ş , comuna  B -M, judeţul G , eliberându-se titlul de proprietate nr. 68,...-42/21.02.1995.

Conform  prevederilor art. 650 şi următoarele Cod Civil  din 1864, cotele ce revin moştenitorilor defunctului  G  G sunt 1/3 pentru reclamant, 1/3 pentru pârâta M E , iar pentru pârâţii C  M  şi C  A cota indiviză de 1/3.

Solicitarea pârâtului Ch  M  în sensul excluderii pârâtului C  Al  de la moştenire nu poate fi reţinută de instanţă în condiţiile în care acesta are calitate de moştenitor rezervatar al defunctei C  D  în conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 319/1944.

Prin raportul de expertiză întocmit în cauză de expert tehnic B  E  s-a stabilit că valoarea suprafeţei de teren situat în extravilanul satului  S comuna B -M este de 35142 lei, părţilor revenindu-le  loturi egale în valoare de 11714 lei.

Prin completarea la raportul de expertiză s-a stabilit că valoarea terenului intravilan este de 67116 lei, părţilor revenindu-le  loturi egale în valoare de 22372 lei.

Având în vedere achiesarea părţilor la propunerile de lotizare formulate în cuprinsul raportului de expertiză şi a completării la raport, conform principiului disponibilităţii în procesul civil, instanţa  urmează a atribui loturile conform înţelegerii  moştenitorilor.

Faţă de cele  expuse şi reţinute, instanţa urmează a admite acţiunea.

Va lua act de renunţarea pârâtului C  M  la judecata cererii reconvenţionale în conformitate cu dispoziţiile art. 406 C.pr.civ. şi pe cale de consecinţă va respinge ca inadmisibilă cererea completatoare.

 Va constata deschisă succesiunea defunctului G  G  la data de 06.08.2000.

Va constata că masa succesorală rămasă de pe urma defunctului se compune din suprafaţa de 8 ha 3900 m.p. teren situat pe teritoriul satului Ş , comuna B -M, jud. G , din care 6 ha 6763 m.p. extravilan şi 1 ha 7137 m.p. intravilan.

Va constata că moştenitori ai defunctului  sunt reclamantul G  I  - fiu cu o cotă de 1/3; pârâta M  E  - fiică cu o cotă de 1/3 şi pârâţii C M  şi C  A cu o cotă indiviză de 1/3 în calitate de moştenitori ai fiicei postdecedate C  D .

Va dispune ieşirea din indiviziune a părţilor şi ca efect al partajului atribuie reclamanţilor G  I  şi pârâtei M  E  în indiviziune lotul 1 teren extravilan în suprafaţă de 5,0724 ha şi lotul 1 teren intravilan în suprafaţă de 4702 m.p., iar  pârâţilor M  şi C  A  în indiviziune lotul 2 teren extravilan  în suprafaţă de 2,5338 ha şi lotul 2  teren intravilan în suprafaţă de 2351 m.p.

Va dispune îndreptarea erorii materiale strecurată în raportul de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză de expert B  E , în sensul că amplasamentul  suprafeţei de 0,06  păşune din lotul 2 se va trece T2 P13/6 în loc de T2 P12/6 cum din eroare s-a trecut.

Expertiza tehnică întocmită în cauză va face parte integrantă din prezenta sentinţă.

Conform dispoziţiilor art. 451 şi 455 C.pr.civ. pârâta M  E  va fi obligată la plata cheltuielilor de judecată proporţional cotei sale din masa  succesorală.