Fond funciar

Sentinţă civilă 4987 din 17.11.2020


Data publicare portal: 26.04.2021

Prin Sentinta civila nr. ... din data de .... pronuntata de Judecatoria …. s-a respins cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanţi…., cu domiciliul în ……. şi ........ ,cu domiciliul în …… şi pe pârâţii Comisia Judeteana ….., cu sediul în ……., Comisia Locală de fond funciar ……, cu sediul în …… şi …., cu domiciliul în …….. ca neîntemeiată.

Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei ...., la data de .... cu nr. .... reclamanții ... și .... în contradictoriu cu pârâţii Comisia Locala de Fond Funciar ...., Comisia Judeţeană de Fond Funciar ...., .... a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa sa se constate nulitatea parţială a Titlului de Proprietate nr..... din data de .... cât si a actelor premergătoare-eliberării in sensul eliminării moştenitorului ........; obligarea Comisiei Locale de Fond Funciar ........ si Comisiei Judeţene de Fond Funciar ........ sa emită Titlul de proprietate doar pe numele moştenitorului ..... de pe urma defunctei .........

In fapt, reclamanții .... si ..... sunt moştenitorii autorului .....decedat la data de ......

Pârâtul ...., este fiul lui .... decedat la data de ....care la rândul sau este fiul lui ..... decedat la data de .....

Conform cererii înregistrate sub nr. ...... din data de ...... autorul ........ a fost singurul care a solicitat refacerea proprietăţii în suprafaţa de 1,11 ha conform cu datele înscrise în registrul agricol din anii .......

In conformitate cu menţiunile din registrul agricol membrii gospodăriei sunt doar ...... cap gospodărie si autorul ........fiu, fără ca ........, autorul pârâtului, să fie înscris în rolul agricol ca membru al gospodăriei, acesta fiind şi motivul pentru care doar autorul ........a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate înscris în acest rol agricol în timp ce ........, autorul pârâtului a solicitat doar trecerea de la rolul mamei autorului la rolul agricol propriu doar a suprafeţei de 0,25 ha teren din punctul ......, conform cererii înregistrate sub nr. ......, fără a solicita reconstituirea întregului drept de proprietate în calitate de moştenitor al mamai autorilor lor.

Cu toate ca ........ nu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate în mod cu totul greşit în Titlul de Proprietate nr. ......din data de ......pentru terenul în suprafață de 1,05 ha şi actele premergătoare, a au fost emise atât pe numele autorului, ......, cât şi pe numele autorului pârâtului ........, ambii în calitate de moştenitori ai autoarei lor ......, când titlul de proprietate trebuia emis doar pe numele autorului .......

In drept, au fost invocate dispoz. Legii nr. 18/1991, Legii nr. 169/1997, Legea nr. 247/2005.

În susţinerea cererii au fost depuse la dosar împuternicire avocaţială (f.4) şi înscrisurile (f.5-20, 22-31)

La data de ...... pârâta Comisia Judeteana ........ pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar de pe lângă Institutia Prefectului a depus întâmpinare prin care a învederat următoarele:

Procedurile în cadrul restituirii fostelor proprietăţi sunt clar delimitate în sarcina celor 2 comisii de fond funciar (locală şi judeţeană) şi trebuie îndeplinite într-o ordine cronologică.

Astfel, conform prevederilor art.5 coroborate cu prevederile art.34 şi art.35 din H.G. nr.890/2005, Comisia Locală de Fond Funciar are atributul exclusiv de a întocmi actele premergătoare scrierii titlului de proprietate, de a stabili mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, de a propune alte amplasamente şi de a consemna în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament când vechiul amplasament este atribuit în mod legal altor persoane. De asemenea, punerea în posesie, prin delimitare în teren, a persoanelor îndreptăţite să primească terenul, precum şi completarea fişelor de punere în posesie este tot atributul exclusiv al Comisiei Locale de Fond Funciar.

Potrivit prevederilor art.36, alin.l din H.G. nr.890/2005, "Pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale dc punere în posesie şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr.20. ..."

Din analiza acestor prevederi legale reiese foarte clar faptul că Comisia Judeţeană ........ nu are atribuţii legale privind întocmirea actelor premergătoare scrierii titlului dc proprietate, ci doar emite aceste titluri pe baza actelor înaintate de fiecare comisie locală in parte.

2.Conform arl.5 lit.c din Regulamentul aprobat prin H.G. nr.890/2005 (anterior H.G.nr.131/1991), modalitatea de reconstituire concretă intră în competenţa Comisiei Locale, iar după parcurgerea procedurii administrative, persoanele interesate pot contesta propunerile comisiei locale la Comisia Judeţeană, iar hotărârea celei din urmă, la instanţă.

Potrivit prevederilor art.27 din H.G. nr.890/2005, "... (3) Persoanele nemulţumite de propunerile de stabilire a dreptului de proprietate de către comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale pot face, în termen de 10 zile de la afişare, contestaţie adresată comisiei judeţene

"(6) Comisia judeţeană va analiza propunerile primite de la comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale, privind modul de respectare a prevederilor legii în legătură cu stabilirea dreptului de proprietate, precum şi contestaţiile celor care s-au considerat nemulţumiţi dc modul dc stabilire a dreptului de proprietate de către comisia comunală, orăşenească sau municipală".

"(7) După analizare, comisia judeţeană, prin hotărâre, va soluţiona contestaţiile, va valida sau va invalida propunerile, în termen de 30 zile de la primire ...."

"(8) De la data comunicării sub semnătură persoanele nemulţumite pot face plângere împotriva hotărârii comisiei judeţene la judecătorie în termen de 30 de zile".

Prin urmare, dacă persoana îndreptăţită nu este de acord cu propunerile comisiei locale în privinţa atribuirii terenurilor, poate contesta măsurile propuse, în caz contrar, atribuirea devenind definitivă, fară posibilitatea reanalizării ei la solicitarea beneficiarului sau succesorilor săi.

Aceasta este şi situaţia în speţă deoarece din probele aliate la dosarul cauzei rezultă cu claritate că beneficiarii titlului şi-au însuşit propunerile formulate de comisia locală, fără a formula contestaţie împotriva lor.

In acest context, să se reţină că procedura specială de contestare prevăzută de art.53 alin.2 din Legea nr.18/1991, rep., modificată şi completată, nu a fost urmară.

Aşa cum se ştie, aceasta este o procedură specială, derogatorie de la dreptul comun, iar neurmarea acesteia este sancţionată cu decăderea din dreptul de a mai formula acţiuni în anularea titlului de proprietate emis conform actelor premergătoare.

În drept, au fost invocate prevederile H.G. nr.890/2005, Legii nr.l8/1991, republicată, modificată şi completată, Codului de procedură civilă.

La data de ......pârâta Comisia Locală ...... a depus la dosar întâmpinare prin care a arătat că doi moştenitori, în prezent decedaţi: ........(decedat la data de ......) şi ........ (decedat la data de ......), au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate la legea fondului funciar, după cum urmează :

-cererea nr. ......a numitului ....... prin care solicită reconstituirea dreptului de proprietate dc pe urma mamei sale ....... suprafaţa de 1,11 ha conform datelor înscrise în registrul agricol.

-cererea nr. ......a numitului ........, prin care solicită din rolul mamei sale ......suprafaţa de 0,25 ha, specificând că acest teren este drept de moştenire.Analizând poziţia din registrul agricol a numitei ...... (perioada ......). constatăm că. la total suprafaţă figurează suprafaţa de 1.61 ha. iar pe marginea registrului(în dreptul suprafeţei precizate anterior) s-a făcut înscrierea de 1.36 ha: consideră că este de fapt suprafaţa rămasă ca urmare a diferenţei dintre 1.61 ha şi cele 0,25 ha solicitate.

Ca urmare a cererilor celor doi moştenitori (........şi ........) au fost validate următoarele suprafeţe şi emise următoarele titluri de proprietate:

Anexa 2b, nr.-crt. 2 - ....... suprafață validată 0.32 ha titlu de proprietate nr. ......emis pe suprafaţa de 0.32 ha numitului ......... Din totalul de ...... şi suprafaţa de 0.25 ha solicitată de ........ prin cererea nr. ......:

Anexa 3. nr. crt. 66 cu autor ......şi moştenitori ........ şi ....... suprafaţa validată de 1.05 ha. titlul de proprietate nr. ....... Constatăm că din totalul de suprafaţă solicitată de numitul ........conform cererii nr. ......, a fost validată suprafaţa de 1,05 ha teren şi de asemenea a fost înscris şi moştenitorul ........ (fratele numitului ......), care a solicitat conform  cererii  nr. ......,  doar suprafaţa  de  0,25  ha  teren  din proprietatea mamei sale .........

Pârâta a precizat faptul că dreptul la reconstituire a dreptului de proprietate în baza legilor fondului funciar se realizează de către moştenitorii îndreptăţiţi în baza cererii depuse la legea fondului funciar (în termenul prevăzut de lege), aceasta fiind una dintre condiţiile de decădere din aceste drepturi.

Totodată la gospodăria înscrisă în T.P. ......, respectiv terenul intravilan în suprafaţă de 2875 mp (situată în ......) şi la imobilele amplasate pe acest intravilan au locuit şi locuiesc (cei rămaşi în viaţă) de la data revendicării dreptului de proprietate (după anii ......): ......, ......  (soţia lui ......), ........ (fiul Lui ......), ........(fiul lui ......), ...... (nepotul lui ......) şi ...... (nepoata lui ......). Imobilele amplasate pe terenul menţionat anterior au fost edificate de numiţii ........şi ......

Celălalt moştenitor ........ (fiul ........) locuia la data reconstituirii dreptului de proprietate de pe urma numitei ........ la o altă gospodări situată în ....... gospodărie pe care o deţine conform T.P. nr. .......

În susţinerea întâmpinării pârâta a depus la dosar înscrisuri ( f. 40-49).

Instanţa, în temeiul art.255 C.pr.civ. rap. la art.258 C.pr.civ., a încuviinţat pentru părţii, proba cu înscrisuri, ca fiind concludentă, pertinentă şi utilă cauzei.

La termenul din data de ......, instanţa a dispus comunicarea de către pârâta Comisia Locală a cererilor la care face referire.

La data de ...... s-au comunicat relaţiile solicitate (f.61-64).

Instanţa la termenul din data de ......, a solicitat lămurii de la pârâta Comisia Locală privind suprafaţa reconstituită de pe urma autorului ........ raportat la relaţiile comunicate de către această pârâtă.

La data de .... pârâta Comisia Locală ...., a înaintat înscrisurile (f.72-73).

Analizând actele şi lucrările dosarului, prin prisma motivelor invocate, a apărărilor expuse şi a probelor administrate, instanţa  reţine  următoarele :

Prin cererea de chemare în judecată, reclamanţii au solicitat nulitatea parţială a  titlului de proprietate nr. .... din data de ...... și a actelor premergătoare în sensul înlăturării moştenitorului ........ întrucât numai moştenitorul ........ar fi solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 1,11 ha.

Instanţa reţine că prin legile fondului funciar nu s-a născut automat un drept de proprietate asupra terenurilor, ci s-a creat persoanelor îndreptăţite doar un drept la reconstituire/constituire, drept ce trebuie exercitat prin formularea unei cereri într-un anumit termen.

În urma procedurii administrative ce trebuie parcursă în faţa unor organe special înfiinţate se stabileşte dreptul de proprietate asupra terenurilor, iar procedura administrativă se declanşează prin depunerea uni cereri în acest sens, nefiind permisă formularea unei acţiuni direct la instanţa de judecată ci doar ulterior, dacă există nemulţumiri legale de activitatea organelor respective.

Pentru formularea cererii au fost prelungite succesiv termenele în care aceasta putea fi depusă, prin Legea 18/1991, Legea 169/1997 şi Legea 247/2005, iar nerespectarea acestor termene decade pe cel îndreptăţit din acest drept.

În prezenta cauză, instanţa observă pe de o parte, că autorul ........ la data de ...... a formulat cerere de reconstituire, iar autorul ........ la data de ...... a solicitat trecerea de la rolul mamei sale (defuncta ........) suprafaţa de 0,25 ha arătând că este drept de moştenire (f.61-63).

Pe de altă parte, din Tabelul Nominal (anexa 2b), rezultă că atât autorul ......, cât și autorul ........, sunt înscrişi în tabelul moştenitorilor cooperatorilor decedaţi care solită în scris stabilirea de terenuri în proprietate conform legii (f.40).

În acest sens, instanţa apreciază că dispoziţiile legale menţionate mai sus, impun ca autorul sau moştenitorilor acestuia să fi formulat cerere de reconstituire/constituire fără ca indice în concret toată suprafaţa de teren, întrucât potrivit art.11 alin.1 întinderea suprafeţei de teren reconstituită este aceea adusă în cooperativa agricolă de producţie și care rezultă din:” [...]actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau, în lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaraţii de martori”.

Astfel, deşi nu există în fapt o cerere de reconstituire cu indicarea întregii suprafeţe din partea defunctului ........, instanţa apreciază că prin înscrierea acestuia în Tabelul nominal (sub titulatura “[…] şi care solită în scris stabilirea de terenuri în proprietate conform legii”), se poate deduce existenţa unei solicitării în scris privind terenul din litigiu de către autorul .........

Instanţa mai reţine că potrivit dispoziţiilor art. 51-53 din Legea nr. 18/1991 cu modificărilor aduse prin Legea nr. 247/2005, măsura stabilită de Comisia Locala  pentru aplicarea Legii nr.18/1991, în soluţionarea cererilor de reconstituire/constituire a dreptului de proprietate, poate fi contestată la Comisia Judeţeană pentru aplicarea Legii nr.18/1991, comisie  care poate să valideze sau să invalideze măsura stabilită de Comisia Locală.

În consecinţă fiind o procedură specială, persoanele îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate trebuie să respecte întocmai succesiunea etapelor  ei și să conteste, în condiţiile precis determinate de lege. Etapele premergătoare emiterii titlului au ca obiect stabilirea întinderii dreptului de proprietate și a amplasamentului terenului atribuit. Orice nemulţumire a solicitanţilor legată de reconstituire sau punerea în posesie trebuie adusă la cunoştinţa comisiilor de aplicare a legilor fondului funciar care rezolvă acest gen de contestaţii, anterior emiterii titlului de proprietate.

După eliberarea titlului asemenea contestaţii nu mai sunt posibile, întrucât acceptarea lor ar presupune o eludare și o nesocotire a dispoziţiilor legale  ce reglementează expres procedurile cu caracter prealabil, în reconstituirea proprietăţii.

Având în vedere argumentele de drept și de fapt expuse, instanţa urmează să respingă cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanţi, ca neîntemeiată.