Inlocuire amenda cu munca

Sentinţă civilă 9731/256/2021 din 01.02.2022


InlCod ECLI ECLI:RO:JDMED:2022:001.00

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA MEDGIDIA

Medgidia, str.Independenţei nr.14, judeţul Constanţa;

 cod poştal – 905600

Înregistrată în evidenţa A.N.S.D.P.C.P. sub nr. 3068

Dosar nr. 9731/256/2021

SENTINŢA CIVILĂ NR. 96

Şedinţa publică din data de 01.02.2022

Instanţa constituită din :

Preşedinte: F M P

Grefier: C M N

 

Pe rol judecarea cauzei civile având ca obiect înlocuire amendă cu muncă în folosul comunității formulată de petenta în contradictoriu cu intimatul 

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au lipsit părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită, conform dispoziţiilor art. 154 şi urm. Cod procedură civilă.

Prezenta acţiune este scutită de plata taxei de timbru.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier prin care se evidenţiază părţile, obiectul pricinii, stadiul procesual şi modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare.

Având în vedere că este primul termen la care părţile sunt legal citate, în temeiul art. 131 Cod procedură civilă, instanţa procedează la verificarea competenţei Judecătoriei Medgidia în  soluţionarea cererii, constatând că este competentă general, material şi teritorial să judece această pricină.

Instanţa, în baza art. 238 Cod procedură civilă estimează durata cercetării procesului la 1 termen, durată considerată optimă şi previzibilă în raport de urgenţa procedurii şi de probele ce se impun a fi administrate în cauză. 

Instanța încuviinţează pentru petentă proba cu înscrisurile ataşate la dosar, considerând că aceasta este admisibilă potrivit legii şi concludentă, fiind aptă să conducă la soluţionarea procesului

Ia act că intimatul nu a formulat întâmpinare şi nu a solicitat probe în apărare.

În conformitate cu dispoziţiile art. 244 Cod procedură civilă, instanţa declară cercetarea procesului încheiată.

Nemaifiind cereri de formulat şi incidente de soluţionat, instanţa, în conformitate cu dispoziţiile art. 392 Cod procedură civilă, declară deschise dezbaterile asupra fondului cauzei şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 394 din Codul de procedură civilă, declară închise dezbaterile şi rămâne în pronunţare.

 

INSTANȚA,

Deliberând asupra cauzei de fată, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Medgidia, la data de , petenta a solicitat, în contradictoriu cu intimatul , ca prin hotărârea ce se va pronunța să dispună înlocuirea amenzii contravenționale în cuantum de 16198 lei cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunitătii.

In motivare s-a arătat ca intimatul a fost sancționat contravențional prin p.v. nr. , deși au trecut mai mult de 30 de zile de la data rămânerii definitive a sancțiunii, acesta nu și-a îndeplinit în totalitate obligațiile, iar din demersurile efectuate rezultă că nu este posibilă executarea silită întrucât intimatul nu are venituri și nici bunuri care să poată fi executate.

Prin urmare singura modalitate de sancționare a intimatului este aceea de înlocuire a amenzii contravenționale cu sancțiunea obligării acestuia la prestarea unei activități în folosul comunitătii.

În drept au fost invocate dispozițiile art.39 1 alin. 1,2,3 şi 4 din OG nr.2/2001, OG 55/2002, Legea nr. 207/2015 şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 1354/10.12.2008.

În dovedirea cererii au fost depuse, in copie certificată, înscrisuri: somația, titlurile executorii, proces verbal de constatare şi declarare a stării de insolvabilitate şi extras din programul impozite şi taxe – patrimoniu.

Intimatul, legal citat, nu a formulat întâmpinare, nu a solicitat probe în apărare și nu s-a prezentat în fața instanței la termenul de judecată acordat în cauză.

Instanța a încuviințat petentei proba cu înscrisurile atașate la dosar.

Analizând actele si lucrările dosarului, instanța reține următoarele:

În fapt, din procesele verbale aflate la filele 8-49, se reține că intimatul a fost sanctionat contravențional cu amendă în cuantum total de 16198 lei, procesele - verbale devenind executorii urmare a neatacării acestora cu plângere contravențională.

Din interogările efectuate de către petentă cu privire la patrimoniul şi veniturile intimatului, rezultă că acesta nu figurează cu contract individual de muncă și că nu deține bunuri în proprietate (f.91-93).

Conform art. 9 alin.3 din O.G. nr. 2/2001, în forma în vigoare la data introducerii acțiunii, în cazul în care contravenientul persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unității administrativ-teritoriale prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. a) în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanța judecătorească în a cărei circumscripție domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității, ținându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.

Din aceste dispoziții rezultă că pentru a fi admisibilă cererea de înlocuire a amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității trebuie ca sancțiunea amenzii aplicate să fi rămas definitivă, amenda să nu fi fost achitată în termenul de 30 de zile de la data rămânerii definitive și să nu existe posibilitatea executării silite.

Totodată, potrivit Deciziei nr. 7 din 20 septembrie 2010 pronunțate de ICCJ — Secțiile Unite, dispozițiile art. 9 alin. 3 — 5 din O.G. nr. 2/2001, prin raportare la dispozițiile art. 9 alin. 1 și 2 din aceeași ordonanță și la dispozițiile art. 1 din O.G. nr. 55/2002, se interpretează în sensul admisibilității cererilor de înlocuire a sancțiunii amenzii cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității indiferent dacă contravențiile săvârșite sunt prevăzute și sancționate prin legi, ordonanțe ale Guvernului sau alte acte cu caracter normativ și chiar dacă actul care stabilește și sancționează contravențiile nu prevede, alternativ cu sancțiunea amenzii, sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității.

Instanța constată că în cauza de față sunt îndeplinite cerințele impuse de art. 9 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001 pentru înlocuirea amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, în sensul că nu există posibilitatea executării silite a intimatului pentru amenzile contravenționale neachitate de aceasta, cu depășirea termenului de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii.

Pentru stabilirea numărului de ore de activități prestate, instanța va avea în vedere cuantumul amenzii aplicate, precum și dispozițiile art. 1 din Hotărârea de Guvern privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dispoziții potrivit cărora, începând cu data de 1 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 2.300 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, reprezentând 13,75 lei/oră.

Sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității se execută după programul de muncă ori, după caz, programul școlar al contravenientului, pe o durată cuprinsă între 50 de ore și 300 de ore, de maximum 3 ore pe zi, iar în zilele nelucrătoare de 6-8 ore pe zi.

Suma pe care intimatul o datorează este de 16198 lei, astfel că, luând în considerare criteriul anterior arătat, pentru a acoperi prin muncă valoarea amenzii, aceasta ar trebui să presteze numărul de 300 ore.

Față de cele de mai sus, văzând și dispozițiile art. 15 alin. 4 din O.G. nr. 55/2002, instanța va admite acțiunea și va dispune înlocuirea amenzii contravenționale în cuantum 16198 lei, aplicate intimatului prin p.v. nr. , cu sancțiunea prestării unor activități în folosul comunității pe o durată de 300 ore.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea de chemare în judecată având ca obiect înlocuire amendă cu muncă în folosul comunității formulată de petenta în contradictoriu cu intimatul

Dispune înlocuirea sancțiunii amenzii contravenționale în cuantum de 16198 lei, aplicate intimatului prin: , cu sancțiunea prestării unor activități în folosul comunității pe o durată de 300 ore.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Cererea de apel se depune la Judecătoria Medgidia.

Pronunţată astăzi, 01 februarie 2022, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței.

PREŞEDINTE,

F M PGREFIER,

C M N

Red.jud.F.M.P 2 ex / 01.02.2022

Tehnored. / Listat gref. C.N 01.02.2022

2 com. / 01.02.2022