Lovirea sau alte violenţe

Hotărâre 956 din 14.12.2021


Document finalizat

Dosar nr. .../252/2021Cod operator 2926

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA LUGOJ

SENTINȚA PENALĂ NR.956

Şedinţa publică de la 14 Decembrie 2021

Completul compus din:

PREŞEDINTE: P. I.

Grefier: C. G.

Ministerul Public este reprezentat de procuror U. D.,

 din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj

Pe rol se află soluționarea cauzei penale privind pe inculpatul S.C.şi pe partea civilă P.I., având ca obiect lovirea sau alte violenţe (art.193 alin. (2) CP).

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,

Se constată că dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică din data de 02.11.2021, susţinerile părţilor fiind consemnate în Încheierea de şedinţă din acea dată, care face parte integrantă din prezenta şi când instanţa, în temeiul disp. art. 391 alin (1) Cod proc. penală a stabilit termen pentru deliberare, redactare şi pronunţarea hotărârii, la data de 14.12.2021.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de față, constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr. .. din data de 15.07.2021 emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj şi înregistrat pe rolul Judecătoriei Lugoj la data de 16.07.2021 sub număr unic de dosar ../252/2021, inculpatul S.C., a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prev. și ped. de art. 193 alin. (2) Cod Penal.

În actul de sesizare s-au reţinut, în esenţă, următoarele:

În data de 16.09.2020, în jurul orei 19:00, în timp ce persoana vătămată P.I. se afla pe terasa S.C. ... S.R.L. din satul ..., jud. Timiş, a fost agresată de către inculpatul S.C. care l-a lovit în zona feţei, acesta suferind leziuni pentru care a necesitat un număr de 9 zile de îngrijiri medicale.

Din actele de urmărire penală au rezultat următoarele:

În data de 16.09.2020 persoana vătămată P.I. se afla la barul din localitatea .. unde a avut o discuţie în contradictoriu cu inculpatul S.C.întrucât acesta i-a jignit sora. Pe fondul acestor discuţii inculpatul i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri în faţă, fiind necesară transportarea la Spitalul orăşenesc ... a acesteia. Agresiunea a avut loc în prezenţa martorului  .

Iniţial s-a întocmit proces-verbal de constatare şi sesizare din oficiu de către organele de poliţie chemate la faţa locului în urma apelului la 112, ulterior, la data de 19.11.2020, P.I. formulând plângere penală prealabilă împotriva lui S.C.pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe.

De asemenea, a depus la dosarul cauzei certificatul medico-legal nr.  ... emis de IML Timişoara, din care rezultă că în urma agresiunii a suferit leziuni ce pot fi rezultatul lovirii cu corp dur şi a necesitat 9 zile de îngrijiri medicale.

Fiind audiat inculpatul, acesta recunoaşte săvârşirea faptei susţinând însă că persona vătămată l-ar fi împins şi din acel motiv i-a aplicat doar o lovitură cu palma peste faţă. Regretă acest gest şi a încercat să se împace cu persoana vătămată, însă nu s-au înţeles.

Situaţia de fapt expusă mai sus se dovedeşte cu următoarele mijloace de probă:  proces-verbal de constatare şi sesizare din oficiu; plângere penală prealabilă; certificat medico-legal nr.... emis de IML Timişoara; declaraţii persoană vătămată; declaraţie martor; declaraţii suspect; declaraţii inculpat, fişă de intervenţie 112; fişă antecedente penale; împuternicire avocaţială.

Prin încheierea de camera preliminară din data de 09.09.2021, definitivă prin neexercitarea căii de atac, în baza art. 346 alin. (1) Cod procedură penală judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.

La termenul de judecată din data de 02.11.2021, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii actului de sesizare, instanţa a adus la cunoștinţa inculpatului dispoziţiile art. 374 alin (4) Cod de procedură penală raportat la art. 396 alin (10) Cod de procedură penală, privind judecata în procedură simplificată, precum şi soluţiile posibile ca urmare a acestei proceduri.

Inculpatul s-a prezentat în faţa instanţei şi a declarat că nu recunoaşte săvârşirea faptei aşa cum a fost reţinută prin rechizitoriu și a fost de acord să dea o declarație în fața instanței de judecată (f. 21).

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa constată că starea de fapt expusă prin rechizitoriu este dovedită în întregime de probele anterior enunţate, reţinând următoarele:

În fapt la data de 16.09.2020 persoana vătămată P.I. se afla la barul din localitatea .., jud. Timiș, unde a avut o discuţie în contradictoriu cu inculpatul S.C.. Pe fondul acestor discuţii inculpatul i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri în faţă, fiind necesară transportarea la Spitalul orăşenesc ... a acesteia. Agresiunea a avut loc în prezenţa martorului F.C.D..

Iniţial s-a întocmit proces-verbal de constatare şi sesizare din oficiu de către organele de poliţie chemate la faţa locului în urma apelului la 112, ulterior, la data de 19.11.2020, P.I. a formulat plângere penală prealabilă împotriva lui S.C.pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe.

De asemenea, a depus la dosarul cauzei certificatul medico-legal nr. .. emis de IML Timişoara, din care rezultă că, în urma agresiunii, partea civilă a suferit leziuni ce pot fi rezultatul lovirii cu corp dur şi a necesitat 9 zile de îngrijiri medicale.

Situaţia de fapt expusă mai sus se dovedeşte cu mijloacele de probă administrate în faza de urmărire penală, respectiv proces-verbal de constatare şi sesizare din oficiu; plângere penală prealabilă; certificat medico-legal nr.... emis de IML Timişoara; declaraţii persoană vătămată; declaraţie martor; declaraţii suspect; declaraţii inculpat, fişă de intervenţie 112; fişă antecedente penale; împuternicire avocaţială.

Deși inculpatul recunoaște că a lovit partea civilă, acesta nu recunoaște că a lovit partea civilă în mod repetat și susține că ar fi fost provocat de către aceasta. Mai susține că partea civilă nu ar fi avut nevoie de 9 zile de îngrijiri medicale întrucât în aceeași zi a fost externată.

Aceste susțineri ale inculpatului nu sunt întemeiate. Astfel, din probatoriul administrat în cauză, mai ales din certificatul medico-legal nr. ... emis de IML Timişoara, care este cea mai obiectivă probă din dosar, rezultă că partea civilă a avut leziuni în diferite părți ale feței, leziuni care nu se puteau produce ca urmare a unei singure lovituri, rezultând că i-au fost aplicate mai multe lovituri. În ceea ce privește numărul de zile de îngrijiri medicale, reținem că inculpatul confundă numărul de zile de îngrijiri medicale cu numărul de zile de spitalizare. Astfel, nr. de zile de îngrijiri medicale a fost stabilit de către IML Timișoara, pe baza examenului de specialitate, rezultând dincolo de orice dubiu că acest număr este corect.

În ceea ce privește susținerea inculpatului că ar fi fost provocat de către partea civilă, instanța reține că nici aceasta nu este întemeiată. Astfel, din declarația martorului F. C. D. rezultă că nu a existat o provocare care să îndeplinească condițiile prev. de art. 75 alin. (1) lit. a) Cod Penal.

Având în vedere cele mai sus arătate, instanța constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele inculpatului există, constituie infracțiune și au fost săvârșite de inculpat în modalitatea mai sus descrisă.

În drept fapta inculpatului care în data de 16.09.2020 a lovit partea civilă P.I. de mai multe ori în zona feței, în urma acestor acțiuni partea civilă suferind leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 9 zile îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de Lovire sau alte violențe prevăzute de art. 193 alin. (2) Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii constă în actele de agresiune realizate de inculpat prin lovirea părții civile. Urmarea imediată a acestor acţiuni a constat în vătămarea adusă sănătăţii şi integrităţii corporale a părții civile, vătămare ce a necesitat un număr de 9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Legătura de cauzalitate rezultă din modul în care a fost comisă infracţiunea, în sensul că a avut ca urmare leziunile suferite de către partea civilă, leziuni care sunt consecinţa directă a acţiunii inculpatului.

Sub aspectul laturii subiective inculpatul a acţionat cu intenţie directă, acesta prevăzând faptul că prin lovirea părții civile, îi va provoca acesteia leziuni şi urmărind producerea rezultatului.

Aşadar, în temeiul art. 396 alin. (1) și (2) Cod procedură penală, se constată că fapta dedusă judecăţii există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de către inculpat cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, instanţa urmând a proceda la stabilirea unei pedepse.

Individualizarea pedepsei:

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret se reține că inculpatul a lovit partea civilă de mai multe ori la nivelul feței. În urma acestor lovituri partea civilă a avut nevoie de 9 zile de îngrijiri medicale.

Se reține că inculpatul nu a mai avut antecedente penale (f. 11 dosar instanță).

În ceea ce privește persoana inculpatului se mai reține că acesta are vârsta de 39 de ani, are întemeiată o familie fiind căsătorit, are studii 8 clase și este muncitor la ....

Astfel, în raport de cele antemenţionate, se reţine că este oportună, inclusiv pentru garantarea îndreptării inculpatului şi pentru prevenirea săvârşirii de către acesta de noi infracţiuni similare cu cea pentru care a fost trimis în judecată, stabilirea în sarcina acestuia a unei pedepse.

Raportat la criteriile mai sus menţionate, având în vedere şi dispoziţiile alin. (2) al art. 74 Cod Penal, instanţa se va orienta către pedeapsa amenzii în cazul inculpatului.

La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă pentru inculpat instanța are în vedere situația inculpatului raportat la dispozițiile art. 61 alin. (3) Cod penal. Astfel, având în vedere că inculpatul a declarat că are un venit net lunar de 2200 lei instanța va stabili cuantumul la 15 lei/zi amendă.

Pentru aceste motive, în baza art. 396 alin. (1) şi alin. (2) Cod procedură penală raportat la art. 61 alin. (2) și (4) lit. c) Cod penal, condamnă inculpatul S.C.la pedeapsa de 3000 lei amendă (200 zile amenda x 15 lei/zi), pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violențe prevăzute de art. 193 alin. (2) Cod penal.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 Cod Penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii în cazul neexecutării, cu rea credinţă, a pedepsei amenzii.

Latura civilă:

În ceea ce privește latura civilă instanța constată că potrivit art. 1349 alin (1) și (2) Cod civil, orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane; (2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

De asemenea art. 1357 alin. (1) Cod civil statuează că cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.

Analizând condiţiile pentru exercitarea acţiunii civile formulate de părțile civile instanţa constată că acestea sunt îndeplinite cumulativ. Astfel, instanţa reţine că existenţa faptei ilicite, existenţa unui raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi existenţa vinovăţiei celui care a cauzat prejudiciul sunt dovedite în cauză, astfel cum s-a reţinut cu ocazia analizării laturii penale.

În ceea ce privește cuantumul prejudiciului, reținem că partea civilă a arătat că solicită daune morale în cuantum de 1500 euro și daune materiale în cuantum de 1500 lei.

În ceea ce privește daunele materiale, reținem că partea civilă s-a constituit parte civilă cu suma de 1500 lei reprezentând daune materiale.

Cu toate acestea, partea civilă a depus documente justificative numai cu privire la suma de 38 lei (f. 30 dosar de urmărire penală). Astfel, cu privire la daunele materiale acțiunea civilă va fi admisă în parte.

Cu privire la daunele morale solicitate de partea civilă ca urmare a leziunilor cauzate prin infracţiunea săvârşită de inculpat, instanţa reţine că potrivit art. 1391 alin. (1) Cod Civil „În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială”.

La aprecierea cuantumului daunelor morale instanţa are în vedere vârsta persoanei vătămate, durata de timp şi îngrijirile de care a avut nevoie pentru a se recupera, gravitatea vătămărilor suferite.

Înţelesul noţiunii de prejudiciu moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite şi culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conţinut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Prejudiciul moral produs, fiind strâns legat de persoană, a lezat direct şi nemijlocit integritatea psihică a părţii civile.

În ceea ce priveşte prejudiciul moral invocat de partea civilă, sub acest aspect instanţa trebuie a răspunde celor două probleme care se ridică respectiv, de a se stabili mai întâi daca aceasta a suferit sau nu un astfel de prejudiciu, şi, în măsura în care răspunsul acestei prime întrebări este afirmativ, să cuantifice acest prejudiciu.

Raportat la acest aspect, instanţa va avea în vedere următoarele împrejurări: numărul de zile de îngrijiri medicale stabilite până în prezent prin documente medico-legale, respectiv 9 de zile - conform certificatului medico-legal nr. .., emis de I.M.L. Timişoara și consecințele loviturilor asupra integrității fizice a părții civile.

Cu privire la suma solicitată cu titlu de daune morale, instanţa reţine că acestea sunt greu de cuantificat, greutate care rezidă mai ales din imposibilitatea de a le privi ca pe o compensare a suferinţelor părţilor civile. Totuşi, la stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu moral instanţa trebuie să aibă în vedere o serie de criterii, cum ar fi consecinţele negative suferite pe plan psihic, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele, măsura în care partea civilă a fost afectată emoţional, având în vedere şi vârsta acesteia. Prin urmare, stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include de regulă o doză ridicată de aproximare şi subiectivism. De asemenea trebuie precizat că despăgubirile acordate cu titlu de daune morale nu trebuie să devină o cale de îmbogăţire fără justă cauză.

În acest sens reținem că spre deosebire de majoritatea spețelor în care se solicită daune morale, unde infracțiunea se săvârșește din culpă, în prezenta speță infracțiunea a fost săvârșită cu intenție (directă) astfel că inculpatul a urmărit ca prin fapta sa să îi cauzeze părți civile o traumă aptă să îi restrângă posibilităţile de viaţă familială şi socială. La calculul acestor daune instanța a avut în vedere și practica judiciară în materie, respectiv Decizia Penală nr. ... în care Curtea de Apel Timișoara a acordat un cuantum de 1000 lei/zi de îngrijiri medicale. De asemenea, se are în vedere și Decizia Penală nr. .. pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în dosarul nr. .. în care Curtea a stabilit cuantumul daunelor morale la suma de 1700 lei/zi de îngrijiri medicale.

În prezenta speță, având în vedere că partea civilă a avut nevoie de 9 zile de îngrijiri medicale pentru a se vindeca considerăm că suma de 7423,65 lei (824,85 lei/zi de îngrijiri medicale) este de natură să respecte standardele de proporţionalitate între urmările faptei săvârşite şi suma la care a fost obligat inculpatul cu titlu de despăgubiri civile.

În consecinţă faţă de cele anterior expuse, instanţa apreciază că acordarea sumei de 7423,65 lei (1500 euro la cursul valutar de azi 14.12.2021) cu titlu de daune morale reprezintă o justă satisfacţie pentru acoperirea prejudiciului moral astfel suferit de partea civilă fără a constitui pentru acestea o sursă de îmbogăţire fără justă cauză.

În consecință, în baza art. 397 alin. (1) Cod procedură penală rap la art. 1357 şi art. 1391 Cod Civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă P.I., domiciliat în sat. ... și obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 38 lei reprezentând daune materiale și a sumei de 7423,65 lei reprezentând daune morale.

Respinge în rest acțiunea civilă ca neîntemeiată.

În temeiul art. 276 alin. (2) Cod de procedură penală, obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 2500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentând onorariu avocat (f. 22-23 dosar instanță).

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 396 alin. (1) şi alin. (2) Cod procedură penală raportat la art. 61 alin. (2) și (4) lit. c) Cod penal, condamnă inculpatul S.C.– ...., la pedeapsa de 3000 lei amendă (200 zile amenda x 15 lei/zi), pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violențe prevăzute de art. 193 alin. (2) Cod penal.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 Cod Penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii în cazul neexecutării, cu rea credinţă, a pedepsei amenzii.

În baza art. 397 alin. (1) Cod procedură penală rap la art. 1357 şi art. 1391 Cod Civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă P.I., domiciliat în sat. .. și obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 38 lei reprezentând daune materiale și a sumei de 7423,65 lei reprezentând daune morale.

Respinge în rest acțiunea civilă ca neîntemeiată.

În temeiul art. 276 alin. (2) Cod de procedură penală, obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 2500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată prin punerea la dispoziție, prin mijlocirea grefei instanței azi, 14.12.2021.

PREŞEDINTE,GREFIER,

P. I. C. G.

Ex.:4

CONCEPT.:I.P.

TEHNORED.:C.G. 14.12.2021