Conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive – art.336 alin.2 Cod penal

Sentinţă penală 206 din 26.05.2022


Titlu: conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive – art.336 alin.2 Cod penal

Tip speță – HOTĂRÂRE

Număr speţă: 206/26.05.2022

Domeniu asociat: penal

Conţinut speță: Condamnarea inculpatului  cu suspendarea executării sub supraveghere, respectarea disp. art. 93 alin.1 Cod penal

La data de 6.06.2020, în jurul orelor 12.25,  lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului T-Biroul Rutier, aflându-se în exercitarea atribuţiunilor de serviciu pe strada Unirii din municipiul T, în dreptul magazinului U, au oprit pentru control autoturismul marca Audi cu nr. ...., la volanul căruia se afla o persoană de sex masculin.

 Conducătorul autoturismului a fost legitimat rezultând că se numeşte Z E, în vârstă de 26 ani, cu domiciliul în comuna B, judeţul G, posesor de permis de conducere de categoria B, -valid.

 Inculpatul Z E a fost testat cu aparatul marca Drager Drug Test 5000, seria ARMM.0020,  rezultatul fiind pozitiv la THC-5 cannabis.

În continuare, organele de poliţie au condus inculpatul Z E la Spitalul Municipal Anton Cincu T  unde i s-a recoltat o probă de sânge şi o probă de urină în vederea efectuării de verificări ulterioare în condiţii de laborator.

Astfel, din buletinul de analiză toxicologică-droguri nr. 73/D din 17.06.2020, întocmit de IML Iaşi rezultă că, în urma analizei probelor biologice ridicate de la inculpatul Z E, s-au pus în evidenţă, în sânge, THC (substanţă activă cannabis)-2.0 ng/ml, 11-OH-THC(metabolit activ cannabis)-1.5 ng/ml şi THC-COOH (metabolit inactiv cannabis)-46,1 ng/ml, iar în urină -THC-COOH-426.2 ng/ml.

Instanţa a reţinut că această situaţie de fapt a rezultat din coroborarea întregului probatoriu administrat în faza de urmărire penală, din care a rezultat că fapta inculpatului  a fost stabilită, astfel încât aceasta permite aplicarea unei pedepse, respectiv,  procesul-verbal de depistare, declaraţiile suspectului/inculpatului, rezultatul drugtest-ului, buletinul de examinare clinică, buletinul de analiză toxicologică-droguri nr. 73/D din 17.06.2020, declaraţia martorului F M, proces verbal de constatare a contravenţiei, dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie.

 Având în vedere situaţia de fapt reținută, în drept,  fapta inculpatului Z E care, la data de 6.06.2020, a condus pe strada U din T, judeţul G, autoturismul marca Audi cu nr. ....., în timp ce se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. 2 din Codul penal.

 La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Pentru aceste motive, instanţa va condamna pe inculpatul Z E la pedeapsa de 1 an închisoare  pentru săvârşirea infracţiunii  prevăzute de art.336 al.2 Cp.

Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanţa reţine dispoziţiile art.  91 C. pen., conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnaţii nu vor mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de 1 an închisoare, iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor, astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.

Faţă de aceste considerente, în baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. , care prevede, în teza a- II- a că acesta nu poate fi mai mic decât durata pedepsei aplicate.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen., va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Galaţi, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.93 al.(2) lit.b Cp, urmează a impune inculpatului ca, pe durata termenului de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. (3) CP, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei B sau a Școlii Gimnaziale nr.1 B pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) CP, urmează a atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 CP.

În baza art. 274 alin. 1 şi 2 Cpr.pen., urmează să oblige inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.