Întreruperea executării pedepsei. Cazul prevăzut de art. 455 raportat la art. 453 lit. c Cod procedură penală

Decizie 256/R din 28.04.2006


Întreruperea executării pedepsei. Cazul prevăzut de art. 455 raportat la art. 453 lit. c Cod procedură penală

Constată că, prin sentinţa penală nr. 2717/27 octombrie 2005, Judecătoria Braşov a admis cererea condamnatului K. I. şi a dispus întreruperea executării pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 231/2003 a Judecătoriei Rupea, pe o durată de 3 luni.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 455 rap. la art. 453 lit. c Cod procedură penală, potrivit cărora executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă când, din cauza unor împrejurări speciale, executarea pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat sau familia acestuia. Astfel, deşi condamnatul nu este căsătorit, acesta a locuit anterior arestării sale împreună cu concubina sa, numita B. V., şi copilul minor avut cu aceasta, situaţie asimilată potrivit art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a drepturilor fundamentale cu aceea a unei familii legitime. Întrucât concubina şi copilul minor trăiesc într-o locuinţă, situată în localitatea Caţa, judeţul Braşov, compusă dintr-o singură cameră, mobilată numai cu un pat, o masă şi un scaun şi sunt lipsiţi de venituri, s-a apreciat că se află într-o situaţie specială de genul celei reglementate de dispoziţiile legale citate.

Prin decizia penală nr. 93/28 februarie 2006, Tribunalul Braşov a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, a desfiinţat sentinţa judecătoriei şi, rejudecând, a respins cererea condamnatului, motivând că, deşi imobilul în care locuiesc concubina şi copilul condamnatului se află într-o stare de degradare, această situaţie este anterioară încarcerării petentului, care nu a făcut nici un demers pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale familiei. Mai mult, concubina beneficiază de veniturile acordate potrivit Legii nr. 416/2001.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs condamnatul solicitând casarea ei şi menţinerea sentinţei judecătoriei, motivând că împrejurările grave în care se află familia sa impun întreruperea executării pedepsei.

Recursul este nefondat.

Potrivit art. 455 rap. la art. 453 alin. 1 lit. c Cod procedură penală, pentru a se putea întrerupe executarea pedepsei închisorii, este necesar a se face dovada unor împrejurări speciale care să atragă consecinţe grave pentru condamnat sau familia acestuia.

Din formularea textului de lege rezultă că aceste consecinţe sunt urmarea încarcerării condamnatului, prezenţa şi sprijinul acestuia fiind de natură a le înlătura. Or, astfel cum se arată în adresa emisă de Primăria comunei Caţa, şi înainte de încarcerarea condamnatului, locuinţa se afla în aceeaşi situaţie, petentul nefiind angajat în muncă, singura sursă de venit a familiei fiind ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001.

În aceste condiţii, în mod corect instanţa de apel a apreciat că nu sunt întrunite condiţiile speciale pentru întreruperea executării pedepsei, motiv pentru care, în baza art. 385/15 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, se va respinge recursul, urmând ca, potrivit art. 192 alin. 2 Cod procedură penală, să se dispună obligarea condamnatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

(Decizia penală nr.256/R din 28 aprilie 2006  )