Acțiune formulată de girant împotriva beneficiarului unui împrumut

Sentinţă civilă 834 din 30.07.2020


Titlu: acțiune în regres

Tip speță – Hotărâre

Număr speţă: 834/30.07.2020

Domeniu asociat: civil

Conţinut speță: acțiune formulată de girant împotriva beneficiarului unui împrumut

Prin cererea înregistrată la această instanță sub nr..../324/2020  la data de .....02.2020 reclamantul .... domiciliat în comuna ..., sat ..., județul Galați a solicitat în contradictoriu cu pârâtul .... domiciliat în comuna ..., sat ..., județul Galați obligarea pârâtului la plata sumei de 4560 lei reprezentând debit și dobânda aferentă acestuia, cu cheltuieli de judecată.

În fapt, reclamantul ... arată că a acceptat să gireze pe pârâtul ... ce a împrumutat de la Banca Cooperatistă Creditec Tecuci în baza contractului de credit .../2014 suma de 8.000 lei. A mai arătat că  întrucât pârâtul nu a achitat în termen împrumutul la Banca Cooperatistă Creditec Tecuci, aceasta a solicitat executarea silită a titlului executoriu, iar reclamantului în calitate de girant i s-a înființat poprire pe pensie, achitând de la data de 21.08.2015 și până în prezent, suma de 4500 lei la care se adaugă dobânda legală.

Față de situația ivită, solicită fixarea unui termen de judecată cu citarea părților și în final să fie obligat pârâtul la plata sumei de 4560 lei cu dobânda aferentă și cheltuieli de judecată.

În drept, și-a întemeiat cererea pe disp. art.1384 și 2645 Cod civil.

În dovedirea cererii a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

A depus la dosarul cauzei fotocopii semnate pentru conformitate ale următoarele acte: contractul de credit ../2014; angajament de plată pentru suma de 8000 lei; copie act identitate, cupon de pensie, adresă de înființare a popririi .../2015 emisă de BEJ "..."; adeverință ../10.02.2020 emisă de BEJ "....." din care rezultă că reclamantului i s-a reținut prin poprire suma de 4560,00 lei, sumă virată către creditoarea Banca Cooperatistă Creditec Tecuci.

A timbrat cererea cu suma de 324,00 lei taxă timbru (chitanță fl.17)

Conform art.201 alin.1 din NCPC cererea a fost comunicată pârâtului ... pentru a depune întâmpinare.

Pârâtul ... nu a depus în termen legal întâmpinare.

Legal citat pentru termenul din ... pârâtul s-a prezentat la instanţă, și a arătat că este de acord cu acţiunea.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa urmează a aprecia întemeiată acţiunea formulată de reclamant, pentru următoarele considerente:

- potrivit art. 2305 din NCC (aplicabil în speţă având în vedere dispoziţiile art. 3 şi 124 din Legea nr. 71/2011 contractul de  împrumut fiind încheiat  după data de 01.10.2011)„Fideiusorul care a plătit datoria este de drept subrogat în toate drepturile pe care creditorul le avea împotriva debitorului.” Iar conform art. 2306 alin.1 din NCC „(1) Fideiusorul care s-a obligat cu acordul debitorului poate cere acestuia ceea ce a plătit, şi anume capitalul, dobânzile şi cheltuielile, precum şi daunele-interese pentru repararea oricărui prejudiciu pe care acesta l-a suferit din cauza fideiusiunii. El poate, de asemenea, să ceară dobânzi pentru orice sumă pe care a trebuit să o plătească creditorului, chiar dacă datoria principală nu producea dobânzi.”

- în speţă instanţa urmează a reţine că reclamantul a făcut dovada conform art. 249  din NCPC, cu actele depuse la dosar că a garantat împrumutul contractat  de pârât, că împotriva sa a fost declanşată urmărire silită pentru neexecutarea de către împrumutatul – pârât a obligaţiei de restituire a împrumutului şi că urmare a popririi înfiinţate de executorul judecătoresc asupra pensiei reclamantului, aceasta a achitat suma arătate în acţiune.

Faţă de aceste considerente instanţa urmează a aprecia că sunt îndeplinite condiţiile de admisibilitate a acţiunii în regres reglementată de art. 2305 şi de art. 2306 din NCPC şi în consecinţă urmează a obliga pe pârâtul ... să plătească reclamantului suma de 4560,00 lei cu titlul de daune, şi suma de 324,00 lei cheltuieli de judecată